Rolul medicinei functionale in managementul stresului

Rolul medicinei functionale in managementul stresului

Medicii Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom® vin in intampinarea dorintei oamenilor de a beneficia de tratamente naturale profesioniste, eficiente si personalizate prin aplicarea principiilor medicinei functionale si integrative.

Oboseala, neliniste, tulburari digestive, somn neodihnitor, probleme de memorie si concentare, disfunctii sexuale, tulburari hormonale, analize cu valori normale care nu pot explica aceste simptome. Suna cunoscut?

CÂND STRESUL DEVINE PARTE DIN FELUL IN CARE TRAIM

Daca rezultatele analizelor nu se incadreaza in criteliile de diagnostic pentru o anumita afectiune, nu inseamna ca totul este in regula! In multe cazuri, aceste simptome pot masca de fapt stresul, de aceea recomandarea frecventa a medicului este „reduceti stresul!”. Chiar daca ii intelegem importanta, reducerea stresului este insa, de multe ori, greu de pus in practica.

Suntem toti suprasolicitati! Sarcinile profesionale, familiale, „un milion de obligatii”, expunerea constanta la toxine­le din mediu, alimente rafinate, ecrane si dispozitive sunt factori de stres care ne afecteaza organismul. De multe ori stre­sul este „integrat” in organism incat nici macar nu ne putem da seama ca este pre­zent. Nu trebuie sa asteptam ca situatia sa se inrautateasca pentru ca simptomele sa fie luate in serios si tratate. Stresul cronic poate contribui la aparitia sau agravarea multor boli care necesita interventii su­plimentare.

O ABORDARE DIFERITA

Medicina functionala si integrativa se bazeaza pe analiza holistica a pacientului, pe identificarea si tratarea cauzelor, nu doar a simptomelor bolilor, elaboreaza tratamente complementare personalizate, integrate altor tratamente urmate de pacient, stabileste o relatie de parteneriat terapeutic intre pacient si medic si stimuleaza o atitudine preventiva si proactiva fata de sanatate.

Tratam omul bolnav, nu boala unui om – pentru ca avem convingerea ca fiecare pacient este unic si ca nu exista tratamente si retete standard.

Oamenii raspund diferit la factorii de stres. In Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom® ne concentram pe intelegerea individualitatii fiecarui pacient pentru a-i oferi solutii personalizate de tratament.

Programele de tratament bazate pe fitoterapia stiintifica sunt complementare si integrate sigur si eficient celorlalte tratamente urmate de pacient.

Medicii Centrului considera organismul ca fiind un intreg, nu un ansamblu de or­gane independente, si de aceea elaborea­za tratamente naturale si recomandari nutritionale pe baza evaluarii holistice a pacientului.

EVALUAREA HOLISTICA

Pentru elaborarea programelor de tratament, medicii Centrului analizeaza:

# factorii de stres (genetici, mentali, spirituali, de mediu, sociali) si modificarile cognitive, emotionale, fizice si de comportament produse de acestia asupra pacientului;

# etapa de stres in care se afla pacientul (alarma, adaptare, oboseala, epuizare) si raspunsul specific al acestuia la stresori: agitat, excesiv de emotionat sau interiorizat, deprimat, retras

# istoricul medical, antecedentele heredo-colaterale, afectiunile cunoscute, simptomele, tratamentele urmate, atitudinea fata de boala, regimul alimentar – care pot afecta sanatatea pacientului;

# modificarile structurale ale organelor cu ajutorul ecografiilor efectuate in cadrul Centrului sau/si a analizelor imagistice prezentate de pacient.

PROGRAMELE DE TRATAMENT COMPLEMENTAR

Medicii Centrului Secom® aleg, dozeaza si etapizeaza administrarea produselor naturale pe baza celor mai noi descoperiri in domeniul fitoterapiei, a indicatiilor literaturii de specialitate, a rigorilor stiintei medicale si a cazului concret al pacientului.

Programele de tratament complementar urmaresc obtinerea unor beneficii majore pe termen lung asupra sanatatii, prin cresterea capacitatii de rezistenta la factorii stresori, reducerea simptomelor stresului si imbunatatirea starii generale de sanatate a pacientului.

Tratamentele naturale pentru sustinerea organismului in perioade de stres includ asocieri de produse care vizeaza:

1 Mentinerea echilibrului neurotransmitatorilor (dopamina, noradrenalina, adrenalina, serotonina) implicati in stres si in afectiunile asociate acestuia (anxietate, depresie, oboseala cronica, burnout) prin sustinerea sintezei acestora, a cresterii energiei mitocondriale si a proceselor de metilare;

2 Sustinerea axei hipotalamus-hipofiza-suprarenale pentru mentinerea nivelurilor sanatoase ale noradrenalinei si cortizolului prin imbunatatirea functionarii glandelor suprarenale si a tiroidei;

3 Sustinerea axei intestin-microbiota-creier prin imbunatatirea sanatatii sistemului digestiv si echilibrarea florei intestinale; intestinul uman a fost recunoscut ca „al doilea creier” datorita rolului microbiotei intestinale de a produce neurotransmitatori cu o influenta importanta asupra sanatatii emotionale;

4 Modularea raspunsului inflamator si diminuarea stresului oxidativ, in contextul in care inflamatiile si stresul oxidativ sunt cauze majore ale reducerii activitatii cortexului frontal;

5 Imbunatatirea somnului; stresul poate duce la tulburari ale somnului, iar lipsa somnului poate agrava stresul;

6 Imbunatatirea starii generale de sanatate a organismului, stiind ca stresul poate fi cauza, dar si consecinta unui numar mare de afectiuni.

NUTRITIA FUNCTIONALA SI INTEGRATIVA

Nutritia functionala si integrativa este o componenta a medicinei functionale si are un rol major in prevenirea si/sau reducerea cauzelor si a manifestarilor stresului prin alimentele introduse in dieta.

Stresul poate produce schimbari in comportamentele alimentare, cum ar fi cresterea consumului de alimente nesanatoase, in timp ce alimentatia sanatoasa ne ajuta la mentinerea starii de bine.

In Centrul Secom®, consilierea nutritionala ajuta la:

- adoptarea de catre pacienti a unor obiceiuri alimentare sanatoase care sa intrerupa cercul vicios stres-supraali­mentare;

- asigurarea unui aport adecvat de vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre, necesare atat cresterii rezistentei, cat si reducerii efectelor negative ale stresului cronic asupra sanatatii.

Oferim mai mult decat un plan alimentar sau diete standardizate! Elaboram programe de nutritie pe criterii stiintifice, flexibile, personalizate.

MONITORIZARE CONSTANTA

Dupa consultatia initiala, medicul stabileste, pentru fiecare pacient, un program de monitorizare. Monitorizarea este necesara pentru analizarea evolutiei starii de sanatate in urma tratamentelor recomandate si adaptarea acestora la evolutia starii pacientului si a obiectivelor terapeutice propuse.

Poate beneficia de serviciile Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom® orice persoana care are o atitudine preventiva fata de propriul organism si care doreste sa traiasca sanatos, dar si persoanele care sufera de boli acute sau cronice.

AVANTAJELE CENTRULUI SECOM®

* Avem peste 18 ani de experienta in fito­terapia stiintifica si suntem primul Centru de consultanta care a introdus in Romania acest concept;

* Peste 19.000 de pacienti au avut evolutii favorabile sub tratamentele recomandate;

* Echipa medicala cu experientain domeniul medicinei functionalesi integrative;

* Servicii medicale de calitate: fitoterapie stiintifica, nutritie functionala si integrativa, ecografie;

* Peste 300 de tipuri de suplimente alimentare naturale de calitate superioara din portofoliul Secom®, care permit elaborarea programelor de tratamente naturale pentru o gama larga de afectiuni;

* Suport informational si educational necesar pacientului pentru a-si intelege problemele de sanatate si beneficiile pro­gramelor de tratament recomandate.

CAZUL 1 – SINDROM ANXIOS, DISTONIE TRONCULARA

Varsta: 39 de ani
Sexul: Masculin

Diagnosticul cu care se prezintala Centrul Secom®: Pacientul s-a prezentat in februarie 2020 cu sindrom anxios, distonie tronculara. Simptomatologia: sindrom anxios, contracturi musculare, mioclonii (tresariri nocturne – senzatie de cadere, de pierdere a echilibrului).

Alte afectiuni ale pacientului: Hipertiroidie, discopatii lombare si cervicale cu atingeri radiculare.

Aspecte privind tratamentul: Intre 2015 si 2019 pacientul a urmat tratamente alopate pentru diagnosticul de fibromialgie. Mentinerea simptomelor a determinat instalarea unui stres psihologic care a evoluat spre anxietate. Reinvestigarea cazului de catre medici neurologi a dus la diagnosticul de sindrom anxios si distonie tronculara, pentru care a urmat tratament medicamentos, fara ameliorarea simptomatologiei, dar cu efecte secundare greu suportate de pacient.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Au vizat reducerea contracturilor musculare si a starii anxioase prin sustinerea sistemului nervos, imbunatatirea rezistentei la factorii de stres, echilibrarea microbiotei intestinale. Tratamentele au inclus Neuro Optimizer®, StressTame®, GABA 750mg, D-Ribose 1000mg, Alpha Lipoic Sustain® 300mg, Magnesium Glycinate 400.

Rezultate: Evolutia este buna, prin imbunatatirea relaxarii musculare si reducerea anxietatii. Pacientul urmeaza lunar tratamente de intretinere in Centrul Secom®.

CAZUL 2 – SINDROM DE OBOSEALA CRONICA

Varsta: 32 de ani
Sexul: Masculin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: In septembrie 2017, pacientul s-a prezentat cu insomnie, anxietate, tulburari de concentrare, libido scazut, ejaculare precoce. Analiza holistica a pacientului a orientat diagnosticul spre sindromul de oboseala cronica determinat de stresul unui soc emotional.

Aspecte privind tratamentul: Pacientul dorea un tratament natural, complementar tratamentului anxiolitic urmat.

Alte afectiuni ale pacientului: Hipertiroidie.

Antecedente heredo-colaterale: O sora cu tulburari neuropsihice.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Au vizat sustinerea functionarii glandelor suprarenale si a sistemului nervos central, neurovegetativ si hormonal.

Tratamentele naturale recomandate au fost adaptate evolutiei pacientului, incluzand si Adrenal Vitality™, Alive!™ Men’s Ultra, Multi Gland Caps™ For Men, NADH 10mg, Ashwagandha SE 500mg, Sleep Optimizer®.

Rezultate: Evolutia pacientului a fost buna, au scazut manifestarile anxioase, s-au imbunatatit calitatea si durata somnului, functiile sexuale, a crescut energia. In prezent, pacientul urmeaza un tratament de intretinere in Centrul Secom®.

CAZUL 3 – AMENOREE SECUNDARA, ASTENIE

Varsta: 41 de ani
Sexul: Feminin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: In luna august 2019, pacienta s-a prezentat cu tulburari digestive, amenoree, astenie.

Alte afectiuni ale pacientei: Hipotensiune arteriala, spondiloza cervicala.

Antecedente heredo-colaterale: Cancer de colon, ovarian si accident vascular cerebral.

Istoricul pacientei: La varsta de 20 de ani, dupa un soc emotional, pacienta a fost diagnosticata cu anorexie nervoasa, care a determinat scaderea in greutate, ajungand la 35 kg. Totodata, pacienta prezenta si amenoree. Pacienta a urmat tratamente anxiolitice care au reglat pofta de mancare, dar amenoreea s-a mentinut.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Echilibrarea sistemului hormonal, cresterea rezistentei la stres si imbunatatirea starii psihice, reducerea deficitului de nutrienti, cresterea energiei vitale.

Au fost recomandate, in functie de evolutia pacientei: PQQ 20mg, Vitex 400mg, Female Hormone Blend™, Alive!™ Women’s Ultra, Adrenal Vitality™, Jarro-Dophilus® Ultra.

Rezultate: Evolutia pacientei a fost buna, s-a reglat ciclul menstrual, au scazut manifestarile anxioase. Pacienta este monitorizata constant in Centrul Secom®.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare