Mituri despre sistemul osteoarticular

Mituri despre sistemul osteoarticular

„Ma doare umarul, o sa ploua” sau „bea lapte, ca sa ai oase sanatoase” – cu siguranta ati auzit astfel de afirmatii. Cand e vorba despre sistemul osteoarticular, multe sunt parerile vehiculate. Care dintre ele contin informatii adevarate si care, false?

1. Persoanele cu afectiuni osteoarticulare pot prevesti schimbarea vremii. Adevarat
Nu o data am auzit in jurul nostru expresia „ma dor oasele, se va schimba vremea”. Oamenii de stiinta inca nu au inteles intreg mecanismul care determina aparitia durerilor osteoarticulare atunci cand se schimba conditiile meteo, insa, potrivit dr. James Fant, directorul Departamentului de reumatologie de la School of Medicine’s University Specialty Clinics – South Carolina, scaderea presiunii atmosferice joaca un rol crucial in aceasta problema. Presiunea atmosferica scade inainte de schimbarea conditiilor meteo. Aceste valori duc la inflamarea tesuturilor articulare afectate deja de o boala, fapt resimtit prin durere.

2. Osteoporoza este o boala mai frecvent intalnita la femei. Adevarat
Osteoporoza afecteaza cam 200 de milioane de femei din intreaga lume, arata datele International Osteoporosis Fondation. Femeile sunt mai afectate de aceasta boala din cauza faptului ca densitatea lor osoasa este mai redusa decat la barbati. Mostenirea genetica si dezechilibrul hormonal (scaderea nivelului de estrogen) dupa menopauza sunt principalele cauze ce duc la aparitia acestei boli in special la femei.

3. Pocnitul degetelor poate duce la artroza. Fals
„Nu-ti pocni degetele, ca faci artroza sau o sa-ti tremure degetele la batranete!” – sunt doar doua dintre miturile referitoare la acest obicei. Studiile arata ca pocnitul degetelor nu este deloc periculos pentru articulatia degetelor, dimpotriva, multora acest obicei le aduce o senzatie de eliberare si sanatate articulara. Atunci cand ne pocnim degetele, creste spatiul dintre articulatii si comprimarea particulelor de gaze din lichidul sinovial intr-o bula mare, moment in care apare sunetul specific.

4. Persoanele slabe nu sufera de dureri de spate. Fals
Oricine poate fi afectat de durerile de spate. Persoanele slabe sau cele care pot avea o disfunctie alimentara precum anorexia pot suferi din cauza pierderii masei osoase. Aceste persoane sunt mai predispuse la fracturi sau la probleme la nivelul coloanei vertebrale.

5. Exercitiile sunt interzise atunci cand suferi de dureri articulare. Fals
Durerile articulare ne impun limitarea activitatilor. Insa chiar daca este neplacut, medicii nu recomanda repausul celor care sufera de dureri articulare. Miscarea si exercitiile pot atenua durerea si a preintampina slabirea musculara, problemele de postura, echilibru si permit persoanei sa ramana independent mai mult timp.

6. Persoanele supraponderale au un risc mare pentru a dezvolta o boala la nivel osteoarticular. Adevarat
Articulatiile si sistemul osos sustin greutatea corpului. La persoanele supraponderale, presiunea pe articulatii este mai mare, iar gradul de uzura al acestora este ridicat. Din acest motiv, apar durerile articulare, iar in timp se instaleaza afectiuni care reduc mult capacitatea de a se misca.

7. Laptele = oase sanatoase si puternice. Fals
Laptele, bogat in calciu, este un aliment asociat adesea cu sanatatea osoasa. Oamenii de stiinta arata insa ca n-ar trebui sa ne bazam pe consumul de lapte atunci cand vine vorba de sanatatea oaselor.
Acestia au lansat mai multe ipoteze prin care sustin ca laptele ar duce la pierderea masei osoase sau ca incidenta fracturilor e mai mare in tarile cu un consum ridicat de lapte, insa acestea nu au fost in totalitate confirmate. Cercetatorii de la Harvard sustin ca laptele este o sursa de calciu, insa recomanda si alte alimente din cauza faptului ca, in anumite cazuri, laptele poate fi chiar un factor de risc.

Articol publicat in Nr. 4 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare