Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Ficatul nu doare cand sufera

Ficatul nu doare cand sufera

Ficatul este un organ extrem de muncitor, care-si face treaba aproape neauzit. Nu prea se face simtit nici atunci cand sufera din cauza bolilor sau cand il „atacam” cu alimente si lucruri care-i fac rau. Despre ce-l face atat de special si de ce trebuie sa fim atenti la sanatatea ficatului, am discutat cu prof. dr. Alexandru Oproiu.

Interviu cu prof. dr. Alexandru Oproiu, medic primar gastroenterologie, Presedintele de Onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie
foto: Cristina Bobe

Prin ce se distinge ficatul de alte organe ale corpului nostru?
Ficatul este un organ complex atat din punctul de vedere functional, cat si din cel structural. Functional pentru ca are multiple functii metabolice, se gaseste la o rascruce circulatorie intre intestin si intregul organism, ceea ce face ca, prin circulatia portala, toate substantele care ajung in organism (principii alimentare, medicamente etc.) sa aiba ca prima statie ficatul. Aici au loc o multime de reactii chimice si biochimice extrem de complexe. Unele substante sunt transformate in metaboliti utilizati pentru functionarea organismului, in timp ce substantele toxice sunt detoxifiate prin procese chimice de conjugare extrem de complicate si facute inofensive sau eliminate prin bila in afara organismului. Ultimele studii arata ca flora intestinala joaca un rol foarte important pentru functia hepatica. Aceasta este comensala (adica traieste impreuna cu organismul uman), insa numarul de celule microbiene depaseste de peste 100 de ori numarul de celule al organismului uman.
Deci, nu microbii traiesc in lumea noastra, ci noi traim in lumea lor. Deci, ficatul este la aceasta rascruce extrem de importanta si, prin functiile pe care le are, contribuie la functionarea buna a intregului organism uman, la mentinerea echilibrului dintre anumite substante precum glucoza, aminoacizii…, asadar, rolul sau este deosebit.

De ce nu doare ficatul?
Nu doare pentru ca inervatia sa senzitiva este localizata in capsula care acopera ficatul. Abia atunci cand, prin anumite procese patologice, leziunile ating aceasta capsula, doare. Durerile din hipocondrul drept de regula nu sunt date de ficat, desi lumea spune „ma doare ficatul“. Acestea pot fi cauzate de colecist sau de afectiuni care lezeaza capsula hepatica.
In cazul unei suferinte, ficatul poate sa dea o serie de simptome nespecifice. De exemplu, in hepatitele toxice apare o stare de astenie.
Pacientul se simte obosit, fara putere, nu mai poate sa faca lucruri care, in mod curent, nu constituiau o problema. Sunt simptome generale care nu sunt specifice ficatului. Icterul este specific ficatului, dar nici aceasta nu este o conditie. Aceasta este si nenorocirea, deoarece foarte multe boli hepatice evolueaza absolut asimptomatic.

"Numarul de celule microbiene depaseste de peste 100 de ori numarul de celule al organismului uman. Deci, nu microbii traiesc in lumea noastra, ci noi traim in lumea lor."

Cum sunt romanii din punctul de vedere al sanatatii ficatului?
Incidenta bolilor de ficat la romani este destul de mare. Pe primul loc sunt hepatitele alcoolice, pe locul al doilea vin hepatitele virale, adica hepatita B, hepatita C, iar ceea ce urmeaza, si este din ce in ce mai frecvent, ficatul gras, non-alcoolic. Acesta determina steatohepatita in 20–30% din cazuri, iar dintre acestea, anual, 5% ajung la ciroza hepatica, carcinom hepatic si altele. Steatoza hepatica non-alcoolica, sau ficatul gras, este acum din ce in ce mai frecventa, fiind o boala a vietii moderne. Ficatul gras non-alcoolic „creste” in paralel cu diabetul si cu obezitatea, iar 90% dintre pacientii care au asa-zisul sindrom metabolic, obezitate, cholesterol crescut, dislipidemie, hipertensiune arteriala au ficat gras non-alcoolic.

Afirmati mai sus ca ficatul gras este mai prezent la cei cu obezitate. Persoanele fara probleme cu greutatea pot suferi de ficat gras?
Da. In functie de alimentatie si de microbiomul intestinal. Microbiomul intestinal este cu totul deosebit in ficatul gras non-alcoolic. Insa, frecvent, ficatul gras non-alcoolic apare la cei care tin regimuri drastice de slabire, la cei care slabesc 10 kg intr-o saptamana, la cei care tin regim mancand doar anumite clase de alimente.

De ce o dieta drastica poate duce la steatoza hepatica?
Se ajunge aici pentru ca nu se mai poate face franarea secretiei de colesterol, si atunci colesterolul se elimina si mai mult prin bila si da litiaza biliara. Pacientii care fac interventii chirurgicale pentru a slabi ajung la litiaza biliara, iar cei care fac si interventie si tin si regim drastic ajung la steatoza hepatica.
Ficatul transforma grasimile pe care le eliminam in cura de slabire. Acest colesterol ajunge in ficat si inhiba acea enzima care produce colesterol. In momentul in care aceasta enzima nu mai este inhibata, celula hepatica sintetizeaza din ce in ce mai mult colesterol care se elimina prin bila. Sunt pacienti care in trei luni de regim drastic fac litiaza veziculara.Toate regimurile excesive sunt total nefiziologice.

Cum ar trebui sa slabim pentru a nu ne afecta ficatul?
Daca vor sa slabeasca sanatos, oamenii trebuie sa stie sa-si calculeze numarul de calorii pe care le consuma prin activitatea lor zilnica. De exemplu, cineva consuma 2 500 de calorii pe zi si este supraponderal. In acel moment trebuie sa manance mai putine calorii decat consuma prin ceea ce face. Formula este urmatoarea: consumi 2 500 calorii si mananci 3 000, te ingrasi; consumi 2 500 si mananci tot 2 500, ramai la fel. Ca sa slabesti trebuie sa consumi 1 800 de calorii si poti sa mananci de toate. Si este important ca atunci cand se tine regim, sa nu se scada in greutate mai mult de 2 kg pe saptamana.

Mentionati ca microbiomul este important pentru sanatatea ficatului. Explicati-ne de ce.
Importanta microbiomului se poate vedea cel mai bine la pacientii obezi, la pacientii cu ficat gras non-alcoolic. Acestia au un anumit dezechilibru in flora microbiana, anumite tulpini sunt mai numeroase, in timp ce prezenta altor tulpini este foarte redusa. Din aceasta cauza, tratamentul cu probiotice a luat un avant deosebit.
Revenind la pacientul cu afectiuni hepatice. Mai sus vorbeati despre microbiom, un termen nou in aceasta relatie. Ce s-a schimbat in abordarea pacientului cu afectiuni hepatice?
S-au schimbat foarte multe. Diagnosticul astazi este foarte clar si mult mai usor de facut. In trecut nu puteai sa-ti dai seama de leziunile intrahepatice decat prin biopsie hepatica. Era singura metoda prin care puteai sa-ti dai seama de leziunile care sunt in ficat.
Acum sunt foarte multe teste si examinari non-invazive prin care poti sa-ti dai seama. Aceste teste pun in diverse formule anumiti parametri si-ti ofera informatii despre gradul de fibroza hepatica, gradul de inflamatie, steatoza (gradul de infiltratie grasa a hepatocitelor), steato-hepatita (o faza evolutiva a steatozei hepatice simple). Netratata, aceasta steato-hepatita duce la ciroza hepatica si la carcinom hepatocelular.

Despre hepatita C se discuta mult in ultimii ani. Care este situatia in Romania, in privinta acestei boli?
Hepatita C a avut o evolutie paralela cu progresele care s-au facut in medicina. Pana in anii ’90, noi nu stiam ce este hepatita C, ii ziceam non-A, non-B. S-au descoperit metodele de punere in evidenta si o prima masura care a dus la scaderea incidentei hepatitei C a fost controlul donatorilor de sange. Au ramas insa alte mijloace de contaminare. Sunt foarte multi tineri care folosesc drogurile intravenoase si fac asta transmitand seringa de la unul la altul. Aceasta este cauza principala de contractare a virusului hepatic C. In ceea ce priveste virusul hepatitei B, acesta este stapanit prin vaccinare. Daca inainte de ’92, atunci cand s-a introdus si la noi vaccinarea impotriva hepatitei B, aveam cateva mii de noi imbolnaviri pe an, acum avem 60–80 de noi cazuri pe an.
In 2015, in Romania, 3,2% din populatie era infectata cu virus hepatitic C, ar fi aproximativ 640.000 de persoane (anti VHC pozitivi). Dintre acestia, 85–90% sunt viremici, iar dintre cei cu infectia activa doar 10% sunt diagnosticati, iar restul nu stiu ca au boala. Aici trebuie sa se faca screeningul.

Cine trebuie sa faca screening?
Populatia cu risc crescut de infectie. Cei care au facut transfuzii inainte de anii ’90, cei care au fost spitalizati de multe ori, cei care si-au facut tatuaje, piercinguri, tinerii care folosesc drogurile intravenoase.

Ce ar trebui sa cuprinda acest screening?
Controlul medical periodic este primul pas. Cel putin o data este bine sa ne facem markerii virali: Ag HBs, anticorpii Anti VHC. Anual trebuie sa-si faca aceste analize persoanele din grupa de risc, cadre medicale, persoanele care folosesc droguri intravenoase, persoanele cu parteneri multipli etc.
O alta analiza recomandata in screeningul hepatic este determinarea transaminazelor: ALT si AST. Screeningul pentru steatoza trebuie sa-l efectueze persoanele cu diabet zaharat, cei care sunt obezi, cei care au dislipidemie, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie si hipertensiune arteriala. La aceste categorii este recomandata ecografia.

Care este rolul produselor naturale pentru sanatatea ficatului?
Aici este un lucru foarte serios, pentru ca noi asistam la o avalansa de asa-zisa medicatie naturista si suplimente alimentare. Nu tot ce este naturist este benefic deoarece orice planta actioneaza in organism si poate interactiona cu medicamentele. De exemplu, la noi se bea ceai de sunatoare. Acesta are indicatii in sindroamele anxioase, depresive, insomnii, insa sunatoarea, cand ajunge in ficat, stimuleaza sistemul enzimatic care metabolizeaza medicamentele. Sunatoarea stimuleaza citocromul P450 si o anumita enzima, ceea ce duce la distrugerea medicamentelor pe care un pacient si le administreaza. Daca la mine se adreseaza un bolnav cu ulcer duodenal si-i dau Omeprazol, sunatoarea stimuleaza acel P450 care distruge medicamentul si in felul asta medicamentul nu mai are niciun efect. Pacientii nu sunt dispusi sa le spuna doctorilor decat despre tratamentele alopate pe care le urmeaza. Un alt exemplu este sucul de grepfrut, care inhiba sau poate sa exagereze enzima care metabolizeaza anumite medicamente. In Franta s-a interzis ca in spitale sa se consume acest fruct sau sucul lui.
Revenind la intrebarea dumneavoastra, sunt foarte multe substante recomandate. De exemplu, silimarina este studiata, iar actiunea hepatoprotectoare este dovedita. Glutationul si Vitamina E sunt alte substante naturale utile. La fel sunt si B-urile si vitamina C.
Atentie insa la produsele pentru culturisti. Acestea sunt extrem de nocive pentru ficat.

De ce persoanele care sufera de afectiuni hepatice trebuie sa fie atente la fier?
La pacientii cu boli de ficat nu se recomanda fierul pentru ca acesta este nociv pentru acestia. In cazul bolilor de ficat, depunerea de fier produce leziuni inflamatorii si ciroza hepatica. Daca persoana are o concentratie normala de fier in organism, n-ar trebui sa ia suplimente cu fier.

Ce recomandari ne puteti face pentru a ne mentine ficatul sanatos?
Consumati cu moderatie grasimi. Acestea se pot depune in celula hepatica. Optati pentru prepararea alimentelor la aburi, prin fierbere, coacere. Fara prajeli! Noi avem foarte multe alimente care se fac prin prajire, incepand cu cartofii prajiti si terminand cu chiftelele. Nu patesti nimic daca mananci o data la 10 zile. Fast-food-urile folosesc la prajire uleiurile cu acroleina si alea sunt foarte nocive.

Care este provocarea cea mai mare a lumii medicale referitoare la afectiunile ficatului?
Provocarea cea mai mare este ficatul gras non-alcoolic. Daca hepatita C tinde sa fie eradicata prin tratament, ficatul gras non-alcoolic incepe sa fie din ce in ce mai prezent.



Articol publicat in Nr. 7 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .



Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare