- Probioticele si enzimele digestive, roluri si beneficii
- Cutia Pandorei din cabinetul gastroenterologului de copii
- Sindromul de intestin permeabil
Mituri despre sistemul digestiv
Multi dintre noi asociaza digestia doar cu stomacul, ciroza cu alcoolismul sau ulcerul cu mesele haotice. Ce spun, totusi, specialistii despre aceste pareri atat de populare? Sunt ele adevarate sau nu?
1. Mancatul haotic provoaca ulcer gastric. Fals
Ulcerul gastric este o boala cronica digestiva care se caracterizeaza prin eroziuni la nivelul mucoasei gastrice. Factorii care determina aparitia acestei afectiuni sunt infectia cu Helicobacter Pylori, o serie de medicamente (ex. antiinflamatoarele), ereditatea si anumite afectiuni care cresc aciditatea gastrica.
2. Digestia se produce in stomac. Fals
Stomacul nu este singurul si nici cel mai important jucator in procesul digestiei. Acesta primeste hrana si o descompune in particule mici, insa digestia chimica propriu-zisa, prin care moleculele sunt descompuse si absorbite in fluxul de sange, are loc in intestinul subtire.
3. Ciroza este boala alcoolicilor. Fals
Ciroza este o afectiune care se manifesta prin fibrozarea tesutului hepatic si alterarea functiilor ficatului. Aceasta poate fi cauzata de consumul indelungat de alcool, insa este si o consecinta a hepatitelor virale B si C. Boala poate fi asimptomatica timp de multi ani, de cele mai multe ori simptomele initiale fiind scaderea in greutate, oboseala, slabiciunea.
4. Iaurtul contine doza optima de probiotice. Fals
Probioticele sunt bacteriile benefice care populeaza intreg corpul nostru. Tot mai multe studii subliniaza faptul ca aceste bacterii regleaza tranzitul intestinal, sustin sistemul imunitar, ajuta organismul sa asimileze vitaminele si mineralele, fiind chiar recomandate intr-o paleta larga de afectiuni. Chiar daca iaurtul este promovat ca fiind o sursa bogata de probiotice, acestea contin un numar mic de bacterii si cel mult una-doua tulpini de bacterii – Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophiles2. Insa un studiu realizat de Consummer Report in 2013 subliniaza faptul ca iaurturile sunt benefice pentru mentinerea sanatatii, insa bacteriile probiotice pe care le contin acestea sunt insuficiente pentru a regla tranzitul sau pentru a gestiona anumite disfunctii date de diverse afectiuni, pentru aceasta zona fiind recomandat un numar mare de tulpini, care sa actioneze tintit asupra problemei.
World Gastroenterology Organisation
5. „M-am stricat la stomac”. Fals
Adanc impamantenita, expresia „m-am stricat la stomac” face referire la o indigestie, diaree sau la o intoleranta alimentara. De obicei, problema apare din cauza patrunderii in tractul digestiv a diverselor bacteria si germeni care produc anumite dezechilibre, dar si din cauza deficitului anumitor enzime cum ar fi lactaza, amilaza etc. In cazul diareei sau al indigestiei, stomacul nu este singurul organ afectat, ci si intestinul subtire.
6. Refluxul gastroesofagian se accentueaza atunci cand stam in pozitie orizontala. Adevarat
Boala de reflux gastroesofagian este o suferinta comuna, aproximativ 40% din populatie prezinta pirozis (senzatie de hiperaciditate care urca din stomac prin esofag). Problema se manifesta prin arsuri, eructatii (ragaieli), regurgitatii, durere in piept. Aceasta apare dupa masa si atunci cand stam culcati.
Pozitia orizontala favorizeaza aparitia problemei din cauza faptului ca acidul din stomac migreaza usor spre esofag. Acesta este si motivul pentru care bolnavilor cu reflux gastroesofagian li se recomanda sa nu se culce imediat dupa masa, iar noaptea sa adopte o pozitie in care capul sa fie mai ridicat decat restul corpului.
Referinte:
1. Don't Be Fooled: Probiotics Myths – livescience.com
2. Probiotics can help prevent dangerous infections „Hospital patients and people taking antibiotics might benefit from the good bacteria in yogurt and some supplements” - consumerreports.org
3. Boala de reflux gastroesofagian, Ghid de diagnostic si tratament, dr. Carme Oproiu si prof. dr. Al. Oproiu, umf.md – Ghiduri si resurse medicale
4. Manualul Merk, editia a XVIII-a, Editura All
Articol publicat in Nr. 6 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .