Sindromul de intestin permeabil

Sindromul de intestin permeabil

Sindromul de intestin permeabil este o conditie al carei rol este studiat pentru implicatiile in afectiuni precum alergiile, sindromul de oboseala cronica si unele boli autoimune. Disfunctia se manifesta printr-o permeabilitate marita a intestinului subtire, fapt care determina o serie de reactii la nivelul intregului organism. Reusita tratamentului depinde de diagnosticul corect, dar si de o abordare tintita pe cauzele si efectele patologiilor cronice asociate.

Intestinul subtire este o parte semnificativa a sistemului digestiv cuprinsa intre stomac si intestinal gros, cu o lungime de 5–6 m. Acesta joaca un rol important in organism, fiind responsabil de:
Efectuarea digestiei sub actiunea bilei si a enzimelor pancreatice;
Secretia de mucus si bicarbonat;
Maruntirea, amestecarea si deplasarea chimului alimentar;
Secretia unor hormoni si substante necesare sustinerii celorlalte functii digestive;
Absorbtia la nivelul mucoasei intestinale a nutrientilor rezultati din alimentele digerate, a apei si a electrolitilor;
Protectia imunitara a florei bacteriene „prietenoase”;
Blocarea intrarii in circuitul sangvin general a agentilor patogeni (virusuri, bacterii), substante proinflamatorii sau substante toxice, functionand ca o bariera prin mucoasa intestinala.

SINDROMUL DE INTESTIN PERMEABIL este o afectiune digestiva cauzata de deteriorarea mucoasei intestinale, ceea ce duce la cresterea permeabilitatii intestinale, trecerea agentilor patogeni din lumenul intestinal in circulatia sistemica si localizarea acestora, pe cale limfatica sau sangvina, in diverse organe. Insa procesul nu trece neobservat de sistemul imunitar care recunoaste particulele straine, generand anticorpi pentru protectie, dar si un atac impotriva celulelor sanatoase.

Sindromul de intestin permeabil este asociat cu:
Tulburari digestive (ex.: balonare, constipatie/diaree, colon iritabil, gastroenterita, boala Chron);
Intolerante si/sau alergii alimentare;
Tulburari neurodegenerative (ex.: boala Parkinson, depresii, anxietate, autism);
Tulburari metabolice;
Insuficienta functionala a unor organe;
Sindrom de oboseala cronica;
Boli autoimune intestinale si ale altor organe (ex.: artrita reumatoida, fibromialgie, tiroidita Hashimoto, Graves, alopecia areata, lupus, scleroza multipla, sindromul Sjöngren, fibroza chistica, vasculita);
Afectiuni la nivelul pielii (ex.: acneea rozacee, eczeme, psoriazis, urticarie);
Malabsorbtia mineralelor, vitaminelor si substantelor nutritive (ex.: zinc, fier, vitamina B12).

FACTORII CARE FAVORIZEAZA cresterea permeabilitatii intestinale cuprind:
Dezechilibrul intre bacteriile intestinale protectoare („prietenoase”) si bacteriile patogene (disbacterioza/disbioza intestinala).
Microbiomul uman contine 1.013 microorganisme, adica de 10 ori mai multe decat toate celulele din organismul nostru. Numarul de gene microbiene intestinale umane este de 150 de ori mai mare decat numarul de gene din genomul uman. Termenul „microbiom” a fost definit de Joshua Lederberg ca fiind totalitatea microbilor, a elementelor lor genetice si a interactiunilor acestora intr-un mediu. In anul 1958, J. Lederberg a obtinut Premiul Nobel in domeniul medicinei. La nivel intestinal, microbiota are un rol important in mentinerea permeabilitatii normale intestinale, in digestie, in sinteza unor vitamine (biotina, acid pantotenic, piridoxina, riboflavina, vitamina K), in metabolizarea si in eliminarea toxinelor, in formarea si in mentinerea mucusului intestinal, in protejarea mucoasei intestinale impotriva agentilor infectiosi, in protectia imunitara.
Compozitia florei intestinale este influentata de: parazitii intestinali, consumul excesiv de antibiotice, medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, corticosteroizi, alcool, carbohidrati rafinati, conservanti, coloranti, digestia dificila, deficitul de aminoacizi, peristaltismul intestinal, varsta, stilul de viata, chimio- si radioterapia, bolile gastrointestinale, stresul, nivelul de oxigen.
Rezistenta la colonizare sau „excluderea competitiva” este un mecanism foarte important prin care bacteriile intestinale „prietenoase” reduc ocuparea (colonizarea) mucoasei intestinale de catre microorganismele patogene sau potential patogene.


Inflamatiile intestinale si aparitia leziunilor peretelui intestinal
Intestinul organismului uman are o suprafata de aproximativ 200 m2 si contine cel mai mare numar de celule imunitare.
Raspunsul imunitar dezechilibrat, care „ataca” flora intestinala normala si tolereaza flora patogena, are drept consecinta reducerea tesuturilor limfoide intestinale, reducerea secretiei imunoglobulinei IgA, cu rol in apararea imunitara la nivelul mucoaselor, si cresterea secretiei imunoglobulinei IgG, care stimuleaza productia interleukinelor proinflamatorii, cum ar fi IFN γ, TNF α. Aceste substante infiltreaza peretele intestinal si reduc integritatea mucoasei intestinale prin distrugerea legaturilor (jonctiunilor) dintre celulele acesteia.
Histamina produsa de celulele mastocitare ale mucoasei creste, de asemenea inflamatia, moduland permeabilitatea intestinala.
Utilizarea produselor naturale este o metoda eficienta atat in reducerea cauzelor profunde ale sindromului de intestin permeabil, cat si pentru prevenirea aparitiei sau agravarii multor patologii cornice asociate acestui sindrom.
Sistemul nervos enteric coordoneaza aproape toate functiile intestinale, inclusiv functia de bariera intestinala.
Interactiunile dintre sistemul nervos enteric, sistemul nervos central si sistemul imunitar prin secretia unor substante (ex.: substanta P, hormonal de eliberare a corticotropinei, neurotensina, peptida intestinala vasoactiva, acetilcolina, serotonina) au efect puternic asupra inflamatiei intestinale si deci asupra patogenezei sindromului de intestin permeabil.

Utilizarea produselor naturale este o metoda eficienta atat in reducerea cauzelor profunde ale sindromului de intestin permeabil, cat si pentru prevenirea aparitiei sau agravarii multor patologii cronice asociate acestui sindrom.Nivelul redus al proteinelor care mentin legaturile dintre celulele epiteliale intestinale si cresterea nivelului proteinelor care produc porii la nivel intestinal;

Reducerea energiei celulare (functia de bariera intestinala necesita aproximativ 40% din consumul de energie al organismului);

  • Reducerea fluxului sangvin la nivel digestiv;
  • Dezechilibrarea sistemului neurovegetativ;
  • Stresul oxidativ la nivelul mucoasei intestinale;
  • Traume majore (arsuri, interventii chirurgicale etc.).TRATAMENTUL NATURAL AL SINDROMULUI DE INTESTIN PERMEABIL

Utilizarea produselor naturale este o metoda eficienta atat in reducerea cauzelor profunde ale sindromului de intestin permeabil, cat si pentru prevenirea aparitiei sau agravarii multor patologii cronice asociate acestui sindrom. Suplimentele naturale nu trebuie, in niciun caz, administrate la intamplare, ci in urma evaluarii starii pacientului. Complexitatea cauzelor si efectelor acestei boli sunt motivele pentru care identificarea si tratarea ei necesita o abordare holistica si integrativa.

In Centrul de Medicina Integrativa Secom®, evaluarea holistica a pacientului se face pe baza documentelor medicale, a informatiilor furnizate in discutiile purtate cu acesta care se refera la probleme emotionale, mentale, genetice, de mediu, sociale, alte afectiuni cunoscute, simptome, tratamente in desfasurare, antecedente heredo-colaterale, atitudinea fata de boala, regimul alimentar etc.

Pentru evaluarea starii globale de sanatate a pacientului, necesara elaborarii unui program de tratament eficient, folosim si testarea prin EIS (electroscanarea interstitiala). Testarea prin EIS ofera informatii privind starea functionala a diferitelor organe si riscurile de aparitie a unor afectiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sangvine sau imagistice. Testarea permite si urmarirea evolutiei starii de sanatate si a rezultatelor obtinute prin administrarea tratamentului complementar adecvat.

Subliniem faptul ca prin EIS se poate identifica si riscul de aparitie a sindromului de intestin permeabil, ca fiind un factor cauzator sau consecinta intr-o gama larga de tulburari cronice. In Centrul de Medicina Integrativa Secom® pot fi elaborate programe de tratament natural complexe, adaptate situatiei concrete a bolnavului si in perfecta compatibilitate cu medicamentele administrate, respectand totodata indicatiile literaturii stiintifice de specialitate.
Aceste tratamente naturale include substante nutritive pentru mucoasa intestinala, enzime digestive, probiotice, fibre dietetice, antioxidanti, imunomodulatoare. De exemplu, protocolul pentru intestin permeabil trebuie sa includa urmatoarele enzime: papaina, pancreatina, lactaza, lipaza, micozima, celulaza, diastaza, alfa-d-galactozidaza si betaina HCL, pe care le regasim in concentratii optime in formula SUPER ENZYMES™, produs unic pe piata romaneasca de profil.

Probioticele reprezinta alta categorie de nutrienti recomandati in terapia sindromului de intestine permeabil. JARRO‑DOPHILUS EPS® este un probiotic de ultima generatie cu 5 miliarde de bacteria probiotice din 8 tulpini patentate: 4 Lactobacillus, 2 Bifidobacterium, 1 Lactococus si 1 Pediococcus, care actioneaza eficient pe mai multe tipuri de agenti patogeni.

Este foarte importanta calitatea si provenienta tulpinilor folosite in produsele probiotice. De exemplu, in cazul Jarro-Dophilus EPS®, Bifidobacterium longum BB536 (Morinaga) este o tulpina produsa de Morinaga Milk Industry Co. Tokyo, Japonia, iar celelalte sapte tulpini sunt produse de Institutul Rosell-Lallemand Inc. Institutul Rosell, lider in domeniul cercetarii si tehnologiei de producer a probioticelor – studiaza, dezvolta si comercializeaza probiotice pentru uzul uman din 1934.
Tulpinile Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus casei R0256/R0215, Lactobacillus plantarum R0202/R1012, Lactobacillus acidophilus R0052, Bifidobacterium longum BB536 (Morinaga), Bifidobacterium breve R0070 sunt patentate si protejate ca marca inregistrata de Institutul Pasteur din Paris.
Beneficiile si siguranta administrarii celor 8 tulpini selectate au fost dovedite prin studii clinice in vitro si in vivo.


Articol publicat in Nr. 6 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare