- Stresul - epidemia globala a secolului XXI
- Gestionarea greutatii
- Principiile unui stil de viata echilibrat
Lipsa interactiunii sociale si dependenta de tehnologie
Inainte de internet, pictura, dansul, muzica, teatrul, filmele erau formele de arta care ne comunicau o viziune asupra lumii care transcende realitatea. Odata cu evolutia tehnologiei si aparitia calculatoarelor si a internetului, a jocurilor online sau a diferitele forme de realitate virtuala la care avem acces azi, s-a creat o alta oglinda din „Tara Minunilor” – un taram in care suntem invitati zilnic sa calatorim si care ne provoaca imaginatia.
Medicina a inceput sa se preocupe tot mai mult in ultimii ani de impactul pe care dependenta de tehnologie il are atat asupra sanatatii fizice, psihice, dar si asupra vietii sociale, mai ales a tinerilor.
O FASCINANTA LUME NOUA
Tehnologia are aplicatii practice benefice: pilotii se antreneaza folosind simulatoare de zbor, medicii folosesc programe de realitate virtuala pentru a-si pregati operatiile complexe ce salveaza vieti, profesorii predau cursuri online folosind tehnologii imersive, iar industria divertismentului (de la transmisiuni sportive si spectacole de acrobatie la concerte live si cinema) a ajuns la performante uluitoare cu ajutorul tehnologiei. Realitatea virtuala sau realitatea augmentata ne stimuleaza inteligenta si imaginatia si ne ajuta sa comunicam in moduri nemaiintalnite (asa cum au facut-o, la vremea lor, aparitia tiparnitei, a radioului, a televiziunii).
CAPCANELE UNUI ALTER EGO VIRTUAL
Nu tehnologia in sine, ci dependenta de aceasta poate deveni un pericol. Suntem nemultumiti de noi, de viata pe care o avem? Ne putem refugia in fata calculatorului sau tabletei si putem deveni, din cateva clickuri, eroi in batalii imaginare, antreprenori in Second Life sau regi in Utopia. Dependenta de internet, de retelele sociale si, mai ales, de jocuri, sunt un pericol real. E o realitate paralela pe care ne-o cream pentru a ne proteja de responsabilitati, de efort, de dezamagiri, de frici de tot felul. O pagina de Facebook, un cont de Instagram, un blog sau vlog, implicarea in diferite jocuri ne pot ajuta sa comunicam cu ceilalti, ne pot ajuta sa ne deschidem, dar ne pot face si sa tesem o poveste favorabila despre noi insine. Acolo putem fi perfecti, interesanti, putem ignora ce nu ne place si controla ce proiectam despre noi, invatam sa ducem o viata dubla, din care oamenii care sunt cu adevarat langa noi – familie, prieteni, colegi, vecini – se estompeaza treptat, pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Cu cat ascultam mai mult aceste chemari ademenitoare ale sirenelor, cu atat uitam, asemeni lui Ulise, cine suntem si unde vrem sa ajungem.
CEI MAI AFECTATI: COPIII SI ADOLESCENTII
Medicii psihiatri atentioneaza asupra pericolului pe care-l aduc noile adictii comportamentale, retelele sociale si jocurile online. In Statele Unite si Asia, jocurile pe calculator au devenit un fenomen de masa – peste 160 de milioane de adulti americani joaca frecvent jocuri pe internet, iar statisticile arata ca peste 86% dintre adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani si peste 65% dintre adulti au jucat recent jocuri online.
Printre noutatile pe care le aduce noua clasificare internationala a bolilor ICD 11, adoptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in luna mai 2019, se numara si „gaming disorder”, care a fost adaugata la sectiunea de tulburari care creeaza dependenta. Afectiunea este caracterizata prin utilizarea excesiva sau compulsiva a calculatorului sau a altor dispozitive electronice pe care ruleaza jocuri video. In Coreea de Sud si China, jocurile video au fost recunoscute de cativa ani ca o tulburare si se implementeaza programe de tratament in acest sens. Unul dintre noile jocuri ce fac furori printre copii si adolescenti, Fortnite, este descris de unii specialisti ca fiind „noua cocaina virtuala”. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru si coordonator al programelor „No addict”, spune ca „gaming addiction”, dependenta de jocuri, se manifesta prin pierderea controlului asupra jocurilor (frecventa, intensitatea, durata, terminarea sesiunilor de joc), cresterea prioritatii acestora in defavoarea altor interese de viata si activitati zilnice, continuarea jocurilor in ciuda aparitiei unor consecinte negative evidente. In China, de exemplu, sunt cazuri de oameni care au murit dupa sesiuni neintrerupte de joc, de ore sau chiar zile. Unii gameri poarta scutece pentru a evita pauzele de toaleta, iar unii parinti si-au trimis copiii in tabere de detoxifiere digitala, unde sunt smulsi din lumea virtuala in care s-au scufundat ani de zile, pentru a putea sa-si invinga dependenta. Nu toate jocurile produc dependenta, dar, daca durata medie zilnica devine ingrijoratoare, parintii sunt sfatuiti sa ia masuri rapide. Interzicerea totala a folosirii calculatorului, tabletei sau telefonului nu functioneaza, ci se recomanda stabilirea impreuna cu copilul sau adolescentul a unui program cu perioade de timp clare in care sa aiba acces la diferite jocuri. De asemenea, se recomanda gasirea altor resorturi care sa le provoace bucurie, sa le dea incredere si sa-i faca sa interactioneze cu cei de varsta lor – sporturi, hobby-uri, calatorii, prezenta unui animal de companie, proiecte de familie interesante.
ALTE ADICTII INGRIJORATOARE
Dependenta de tehnologie este doar una dintre adictiile moderne care pot duce la un stil de viata dezechilibrat. Pe langa dependenta de tutun si de alcool, care a facut subiectul multor studii de-a lungul timpului, in ultima vreme au aparut si altele: shopping-ul compulsiv, dependenta de programele TV, de mancarea de tip fast-food sau de jocurile de noroc. Psihologii identifica drept cauza a acestor dependente o paleta larga de dezechilibre, de la frici adanc inradacinate inca din copilarie (teama de respindere sau de abandon) la tulburari hormonale.
ADICTIILE SI HORMONII
Dependentele de anumite obiceiuri, precum si apetenta pentru tehnologie si jocuri la anumite varste pot avea si explicatii hormonale.
Hormonii, acesti mesageri chimici secretati de glandele endocrine si raspanditi in organism prin intermediul vaselor de sange, sunt responsabili nu doar de starea noastra fizica, ci si psihica. Problemele hormonale pot declansa un adevarat haos fizic si emotional, de la stres si oboseala la insomnie, fluctuatii de greutate, acnee sau celulita. Alimentatia echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele proaspete, cerealele integrale, lactatele, nucile si semintele, pestele, carnea slaba si, desigur, apa, precum si activitatea fizica usoara, zilnica, ajuta la eliberarea in organism a hormonilor benefici, produsi la nivelul sistemului nervos.
Asadar, dependenta de tehnologie si adictiile, mai ales la varstele caracterizate prin adevarate „furtuni hormonale” (adolescenta, pre-menopauza sau -andropauza), pot avea si o explicatie medicala.
CONSECINTELE CONSUMULUI EXCESIV DE TEHNOLOGIE
PENTRU SANATATEA FIZICA
- stil de viata sedentar – asociat cu somn deficitar si dieta incorecta, afecteaza dezvoltarea in cazul copiilor, duce la cresteri in greutate si diferite afectiuni
- tulburari de vedere – disconfort ocular, dureri de cap
- probleme musco-scheletale – din cauza posturilor fixe la calculator
- tulburari de auz – ca urmare a folosirii excesive a dispozitivelor electronice
- infectii – cauzate de igiena deficitara si folosirea in comun a unor dispozitive (smartphone, tableta)
- raniri, accidentari – produse de obiceiul de a folosi dispozitivele mobile in timp ce facem si altceva
PENTRU SANATATEA PSIHOSOCIALA
- cyber-bullying – intimidarea sau hartuirea pe internet poate avea consecinte serioase asupra increderii de sine si poate duce chiar la sinucideri, un fenomen tot mai ingrijorator la nivel mondial
- reducerea abilitatilor sociale – prin limitarea interactiunilor directe in favoarea celor online
- comportament sexual riscant – din cauza accesului la continut cu referiri sexuale de pe internet
- agresivitate – alimentata de continutul violent al unor jocuri sau clipuri online
- diferite probleme sociale si psihologice – folosirea excesiva a Internetului si a dispozitivelor electronice poate fi asociata cu o stare psihologica precara, lipsa de incredere, problemele familiale, performanta scolara si profesionala redusa
referinte:
1. „Children in a digital world", unicef.org
2. „Internetul si mediile de socializare virtuale in viata liceenilor", Institutul de stiinte ale educatiei, 2017