- Principiile unui stil de viata echilibrat
- Importanta preventiei pentru pastrarea sanatatii
- Zonele albastre si secretul echilibrului
Gestionarea greutatii
Supraponderalitatea este o boala cronica, cu prevalenta foarte mare,care afecteaza barbati si femei de toate varstele si care a devenito problema serioasa de sanatate publica.
Incidenta supraponderali- tatii la nivel mondial s-a triplat din 1975, astfel incat in 2016 aproape 2 miliarde de adulti cu varsta peste 18 ani erau supraponderali (World Health Organisation – Fact sheet, 2018). Un studiu realizat de Nielsen in 2017 arata ca, in Romania, 55% din populatie este supraponderala si, chiar daca este o valoare sub media est-europeana, este ingrijoratoare prin prisma faptului ca rata de crestere a incidentei supraponderalitatii a crescut constant in ultimul deceniu in tara noastra, fiind dubla fata de media est-europeana. In acest context alarmant, controlul greutatii (weight management) a devenit un subiect tot mai dezbatut. Supraponderalitatea creste riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arteriala, bolile coronariene, anumite forme de cancer, si poate duce la aparitia unor probleme psihologice serioase.
CAUZELE CRESTERII IN GREUTATE
In general, oamenii spun ca supraponderalitatea este consecinta consumului de alimente in exces, in special a unor alimente de proasta calitate din punct de vedere nutritional, a sedentarismului sau a unei activitati fizice scazute – dar aceste consecinte sunt doar varful icebergului. Supraponderalitatea este rezultatul unui complex de factori genetici, comportamentali si de mediu. Acestia includ predispozitia genetica, istoricul familial in privinta prevalentei obezitatii, o suma de obiceiuri alimentare nesanatoase perpetuate inca din copilarie, preferinta pentru alimentele procesate, fluctuatiile de greutate determinate de diete de slabire alternate cu reluarea rapida a vechilor obiceiuri alimentare, stima de sine scazuta cauzata de esecul dietelor si de frustrare, presiunea societatii, care asociaza succesul social cu o imagine care se incadreaza in anumite tipare.
Afectiuni precum artrita, care duce la reducerea activitatii fizice, sau consumul anumitor medicamente, cum sunt antidepresivele, medicatia pentru diabet, steroizii favorizeaza, de asemenea, cresterea in greutate. Problemele psihologice, mai ales traumele sau abuzul suferite in copilarie, pot duce la mancat in exces („binge eating”). Dereglarile hormonale cauzate de varsta (cand nevoile calorice sunt mai mici si activitatea fizica scade) sau tulburarile de somn (care duc la o crestere a apetitului) sunt si ele o cauza a supraponderalitatii.
Supraponderalitatea este si rezultatul unui cerc vicios – faptul ca luam in greutate ne afecteaza imaginea de sine, si incercam sa ne consolam refugiindu-ne in mancare. Refugiul in mancare se poate explica si prin actiunea anumitor neurotransmitatori, secretati in timp de mancam – serotonina, care este eliberata atunci cand consumam carbohidrati si care ne dau o stare de bine temporara, sau dopamina, secretata cand consumam proteine, si care ne creste puterea de concentrare.
MASURI PENTRU NORMOPONDERALITATE
Atunci cand observati ca acumulati kilograme, nu va iluzionati ca le veti pierde de la sine. Consultati medicul de familie sau un nutritionist si luati masuri:
1. Deprindeti treptat mai multe obiceiuri alimentare sanatoase si informati-va din surse autorizate despre ce inseamna nutritia echilibrata: mancati legume si fructe cat mai variate si mai colorate; alegeti ca surse de proteine pestele, carnea de pasare, legumele boabe si nucile si mai rar carnea rosie si branza; evitati mezelurile si carnea procesata; inlocuiti cerealele rafinate (orez alb, faina alba) cu cele integrale (faina integrala, orez brun sau salbatic); folositi pentru gatit sau in salate uleiuri precum cele de masline, in sau rapita; consumati mai putin unt si grasimi trans; beti apa, ceai si cafea cu cat mai putin zahar, iar lapte si sucuri de fructe, doar ocazional.
2. Scadeti dimensiunile portiilor (nu uitati, o portie de carne este, aproximativ, cat podul propriei palme) si indepartati tentatiile (reduceti snackurile procesate, nu mergeti la cumparaturi cand va e foame, schimbati-va traseul spre casa daca treceti zilnic pe langa o cofetarie).
3. Faceti mai multa miscare – pentru adulti, OMS reco-manda cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pana la intensa pe saptamana, ceea ce inseamna aproximativ 20 de minute de miscare/zi.
4. Deveniti un model pentru ceilalti, promovand aceste obiceiuri sanatoase. Mai cu seama pentru copii, exemplul vostru este foarte important – in Romania, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate si unul din 10 sufera de obezitate.
Referinte:
1. „Obesity and overweight", World Health Organisation, 20182. Datele COSI pentru Romania, 20183. „Healthy eating plate", Harvard T.H.Chan School of Public Health, 2018