-20% reducere la comenzi peste 200 lei

Ingrediente care sustin sanatatea sistemului osteoarticular

Ingrediente care sustin sanatatea sistemului osteoarticular

Indiferent de varsta, sistemul osos are nevoie de nutrienti care sa-l sustina in buna functionare.
Calciul, magneziul, vitamina D3 sunt doar cateva dintre ingredientele care n-ar trebui sa lipseasca din trusa pentru sanatatea sistemului osteoarticular, insa la acestea se adauga alti compusi mai putin cunoscuti, insa cu multiple studii ce confirma beneficiile pentru sanatatea osoasa.

  • Calciul este mineralul cu cea mai mare pondere in corpul uman. Acesta constituie aproximativ 2% din masa corpului si participa la diverse procese din organism. Oasele si dintii functioneaza ca o banca pentru calciu, concentrand 99% din cantitatea acestuia, iar fluidele corpului si tesuturile contin restul de 1%. Calciul este necesar atat pentru mentinerea densitatii si integritatii osoase, cat si pentru mentinerea altor functii vitale care solicita prezenta calciului. Necesarul de calciu din organism variaza in functie de mai multi factori. De exemplu, la varsta de 1-3 ani necesarul de calciu este de 700 mg pe zi, intre 9 si 18 ani – 1300 mg, 19-50 ani – 1000 mg. Femeile insarcinate, cele care alapteaza, cele care au depasit varsta de 50 de ani au un necesar mai mare de calciu.


Asimilarea calciului poate fi imbunatatita de urmatorii factori:
Vitamina D – este cel mai important factor care influenteaza absorbtia calciului. Vitamina D poate fi furnizata de alimentatie, prin expunerea la radiatiile solare, insa pentru a fixa calciul trebuie sa fie in cantitate mare.
Mediul acid – aciditatea stomacului este esentiala pentru ionizarea si digerarea calciului. Cea mai mare parte a calciului este absorbita in partea superioara a intestinului, unde aciditatea este mai mare.
Proteinele – cresc cantitatea de calciu care este absorbita, datorita aminoacizilor din care sunt compuse.

  • Zincul este un mineral care ajuta la sinteza colagenului si are un rol esential in procesul de osteogeneza al osteoblastelor. Deficitul de zinc este asociat cu incetinirea metabolismului osos si cu scaderea densitatii osoase. Studiile arata ca zincul stimuleaza formarea si mineralizarea osoasa, scaderea resorbtiei osoase si stimularea activitatii fosfatazei alcaline. De asemenea, zincul prolifereaza si stimuleaza diferentierea celulara, creste productia de colagen, dar si a sintezei proteice la nivelul osteoblastelor.
  • MSM (metilsulfonilmetanul) este un compus natural al sulfului care se gaseste in structura corpului nostru. MSM este cunoscut pentru rolul sau antiinflamator si analgezic (contribuie la reducerea durerilor), fiind recomandat ca adjuvant patologia osteoarticulara (artrita reumatoida, osteoartrita, spondiloza cervicala, guta, miozita, fibromialgie, sindrom de tunel carpian, tendinita, bursita, torticolis). Acesta actioneaza asupra enzimei 5-LOX (5-lipooxigenaza), care are rol in sinteza leucotrienelor implicate in procesul inflamator, reactii autoimune, cancer, decalcifiere. MSM creste mobilitatea articulara si participa la sinteza glucozaminei sulfat si a acidului hialuronic, mentinand astfel stabilitatea si integritatea tesutului conjunctiv (protejeaza oasele, tendoanele, ligamentele).
  • Bioflavonoidele sunt un grup de compusi vegetali care includ citrina, flavonele, hesperidina, quercitina etc. Acestea sunt intens folosite in tratamentul integrativ al leziunilor care apar in atletism. Ajuta la formarea colagenului, reducerea durerilor si modereaza tensiunea de la nivelul spatelui.
  • Glucozamina e un aminoglucid implicat in formarea unghiilor, tendoanelor, pielii, ochilor, oaselor si ligamentelor. A fost studiat pentru beneficiile in osteoartrite, fiind util si in recuperarea articulara dupa efort fizic intens. Glucozamina contribuie la reducerea procesului de distrugere a cartilajelor si este recomandata in asociere cu sulfatul de condroitina (un component important din tesutul articular).
  • Curcuminul are proprietati antiinflamatoare si poate reduce inflamatiile la nivel osteoarticular.
  • Boswellia a fost cercetata pentru efectele antiinflamatoare implicate in osteoartrite. Un studiu publicat in Phytomedicine arata ca Boswellia a contribuit la scaderea semnificativa a durerii si a umflaturilor, precum si la o crestere a mobilitatii la pacientii cu osteoartrite.
  • Gheara Diavolului e utilizata pentru proprietatile sale antioxidante, contribuind la imbunatatirea structurii si mobilitatii articulare.Aceasta reduce inflamatiile si durerile osteoarticulare si ajuta la mentinerea stabilitatii si integritatii tesutului conjunctiv: protejeaza cartilajele, tendoanele, ligamentele si oasele.
  • Cat’s Claw (gheara matei)– scoarta din gheara matei, planta originara din padurea amazoniana, este recunoscuta pentru rezultatele deosebite datorate efectului antioxidant si actiunii asupra sistemului osteoarticular (are actiune antireumatica prin inhibarea hialuronidazei si datorita polizaharidelor din compozitie).
  • Acizii grasi Omega-3 Favorizeaza mentinerea unei densitati osoase optime, prin stimularea factorilor care promoveaza osteosinteaza si acumularea calciului in oase. Studiile arata ca EPA si DHA cresc productia de IGF1 (factorul de crestere insulin-like 1), factor ce promoveaza activitatea osteoblastelor (celule osoase tinere nediferentiate complet, din care se formeaza osteocitul).


Referinte:

  1. Calcium intake and bone mineral density (bmj.com)
  2. New Recommended Daily Amounts of Calcium and Vitamin D (nlm.nih.gov)
  3. Zinc may increase bone formation through stimulating cell proliferation, alkaline phosphatase activity and collagen synthesis in osteoblastic MC3T3-E1 cells (ncbi.nlm.nih.gov)
  4. Vindecarea prin nutritie, Phyllis A. Balch, editura Litera 2014, pag. 91
  5. Efectul combinatiei orale de clorhidrat de glucozamina si sulfat de condroitina asupra gonartrozei: un studiu randomizat, dublu orb, controlat placebo, Revista Romana de Reumatologie Vol. XVIII Nr. 2 – 2009
  6. Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee – a randomized double blind placebo controlled trial (ncbi.nlm.nih.gov)

Articol publicat in Nr. 4 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare