Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Infectia cu rotavirus – boala celor 3 D

Infectia cu rotavirus – boala celor 3 D

Cauza frecventa a diareilor la copiii pana la 5 ani, infectia cu rotavirus este o patologie cu evolutie foarte rapida, punand in pericol sanatatea si viata copilului. Boala se caracterizeaza prin cei „3 D”: debut rapid, diseminare larga, deshidratare. Solutia optima pentru a preveni imbolnavirea si evolutia nefasta ramane vaccinarea antirotavirala a copilului sub 6 luni.

text: Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, asociatia romana pentru educatie pediatrica in medicina de familie (AREPMF)

Infectia rotavirala reuneste totalitatea afectiunilor cauzate de infectia cu Rotavirus:

  • infectia localizata – infectia digestive (gastroenterita rotavirala);
  • infectia sistemica – boala sistemica rotavirala (cu manifestari sistemice – pulmonare, meningene etc.).

Afecteaza aproximativ 95% dintre copiii sub 5 ani aflati in colectivitate.

EPIDEMIOLOGIE


Rotavirusul reprezinta cauza cea mai frecventa de deshidratare la sugar si la copilul mic. In perioada ianuarie–martie, au loc cele mai multe imbolnaviri. Anual, la nivel mondial se inregistreaza 3,6 milioane de cazuri de imbolnavire severa prin infectie rotavirala. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an, din cauza bolii diareice rotavirale, se inregistreaza 450.000 de decese la copiii sub 5 ani. In Romania, potrivit Raportului CNSCBT privind bolile transmisibile in 2014, rotavirusul a fost depistat in proportie de 19,9% din totalul examinarilor de coproculturi pozitive.
Afectiunea are o perioada de incubatie intre 12 si 24 de ore si are o contagiozitate mare, timp de 2–6 zile de la aparitia manifestarilor bolii. Virusul persista in scaun 1–3 saptamani. Boala este cea mai frecventa cauza a diareilor de etiologie virala la copii cu varste intre 6 luni si 3 ani, cu un maxim al imbolnavirilor intre 6 luni si 1 an.

ETIOLOGIE


Rotavirusul face parte din familia Reoviridae si este un virus dublu-catenar. Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat sansele de a face o forma severa sunt mai mari. Infectiile cu rotavirus sunt produse de serotipurile A, B si C.

TABLOU CLINIC


Debutul zgomotos al bolii, evolutia grevata de deshidratarea rapid instalata, starea generala alterata fac din aceasta afectiune una dintre cele mai de temut „batalii“ prin care trec copiii, in special de varsta sub 2 ani, care fac deja parte dintr-o colectivitate.
Manifestari:

  • Diaree apoasa (scaune numeroase, initial apoase, ulterior cu mucozitati; iar dupa 12–24 ore, scaune cu striuri de sange, explozive);
  • Varsaturi: in primele doua zile pot fi varsaturi abundente, care duc la deshidratarea rapida a copilului – greata impiedica consumul de lichide, iar un aport fortat duce la voma etc.;
  • Dureri abdominale violente sub forma de crampe;
  • Cefalee (dureri de cap);
  • Febra moderata: 1–2 zile (poate ajunge si la 40 de grade, intrucat lipsa lichidelor din organism potenteaza temperatura inalta);
  • Uneori – eruptii maculo-papuloase, pasagere.

Gravitatea bolii este determinate de forma de boala pe care o dezvolta pacientul: forma cu localizare digestiva (diaree, voma) sau forma sistemica (generalizata, cu efecte pulmonare sau la nivel neurologic).

Diagnosticul pozitiv in infectia cu rotavirus se stabileste dupa examenul clinic si dupa examenul de laborator, care cuprinde: hemograma completa cu frotiu periferic, proteina C reactiva, VSH, test viral din scaun, coprocultura pentru diagnostic diferential de infectii bacteriene, coprocitograma.

EVOLUTIA BOLII

Infectia cu Rotavirus se vindeca dupa tratamentul corect, in timp ce evolutia severa este apanajul deshidratarii grave. Este recomandat sa va prezentati cu copilul intr-o unitate spitaliceasca de boli infectioase cat mai rapid de la debutul simptomelor si obligatoriu daca pacientul prezinta varsaturi repetate si necontrolabile la domiciliu!

Tratamentul de baza il reprezinta hidratarea atenta si constanta (cantitati mici de lichide, la interval de 10 minute (ceai de menta, indulcit cu glucoza 5%, saruri pentru rehidratare orala dizolvate in apa plata, in primele 4–6 ore de la ultima varsatura), probiotice si medicatia specifica pe care o recomanda pediatrul. O atentie sporita se cere in cazul categoriilor de risc inalt: copii foarte mici, imunodeprimati (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenta, infectia cu HIV etc.).

Complicatii: deshidratarea, socul, leziuni extinse ale mucoasei intestinale.

REGULI DE AUR PENTRU PARINTI


Se recomanda rehidratare orala progresiva, iar la copiii mici se va mentine alaptarea.

1. Primele 6 ore – hidratare – san/saruri de rehidratare orala in solutie. Va recomandam sa‑i administrati copilului:
- Ceai de menta indulcit cu glucoza 5% (glucoza pulbere);
- Apa plata, probiotice;
- Lapte matern (nu se intrerupe alaptarea!) sau lapte cu o concentratie mica sau fara
lactoza, daca copilul nu este alaptat;
-Hidratarea se face in cantitati mici, progresive, 1–2 lingurite la 10 minute, timp de 6 ore.

2. Daca toleranta digestive s-a restabilit (nu mai varsa, accepta lichidele pe gura), se pot administra urmatoarele:
- Mar copt;
- Banana;
- Crutoane de paine (se taie mici cubulete si se lasa la uscat in cuptorul incins pana ajung
la culoarea aurie);
- Zeama de supa (morcov, dovlecel, orez) usor sarata.

Se introduc, progresiv, alimente in functie de toleranta digestive a copilului (nu se forteaza copilul „sa manance“, ci se administreaza treptat alimentele).
Dupa un episod de enterocolita (diaree, diaree + varsaturi, diaree + varsaturi + febra), revenirea la alimentatia initiala este recomandata se face in aproximativ 2–3 saptamani, deoarece exista o intoleranta secundara la lactoza a copilului dupa episodul diareic.
Preventia eficienta a infectiei rotavirale se realizeaza prin vaccinare.

Referinte:
1. Anca IA, Furtunescu FL, Plesca D, Streinu-Cercel A, Rugina S, Holl K. Hospital-based
surveillance to estimate the burden of rotavirus gastroenteritis in children below five years of age in Romania. GERMS. 2014;4(2):30-40. doi: 10.11599/germs.2014.1053
2. World Health Organization. Meeting of the Strategic Advisory Group of Experts on immunization, October 2009 – conclusions and recommendations. Wkly Epidemiol Rec.2009; 84:517-32. [PubMed]
3. www.who.int/topics/rotavirus_infections/en/
4. www.who.int/wer/2013/wer8805.pdf?ua=1
5. www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/272-raport-bolitransmisibile-romania-2014/file
6. Herdea, Costiug, Revista Medic Ro, 2015

Articol publicat in Nr. 6 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” .

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare