- Rolul terapiilor naturale in patologia copilului
- Mituri despre sanatatea copilului
- Alimentatia copilului
6 sfaturi pentru sanatatea sistemului nervos
Un sistem nervos sanatos are grija de buna functionare a intregului organism pana la adanci batraneti. Tratati-l cu responsabilitate, oferiti-i cateva lucruri de care are nevoie si veti resimti zilnic beneficiile. Pentru aceasta, tineti cont de urmatoarele sfaturi.
1. Oferiti-i creierului un combustibil de calitate
Alimentatia este o sursa de combustibil pentru creier. Adoptati o dieta echilibrata, cu un nivel scazut de colesterol si grasimi saturate. Studiile arata ca alimentele bogate in Omega-3 (cum este pestele), Curcumin (substanta activa din turmeric), vitaminele B si E ajuta la mentinerea functiilor cognitive, mentinerea circuitului neuronal, imbunatatirea memoriei si a sistemului locomotor. Consumati cu moderatie cafea si alcool, in cantitati mici aceste alimente sunt benefice, datorita proprietatilor lor antioxidante.
2. Nu neglijati orele de somn
Somnul permite celulelor nervoase sa se odihneasca, iar corpului sa se refaca. In plus, atunci cand dormim memoriile noastre se consolideaza. In somn, epifiza secreta melatonina. Aceasta ajuta organismul sa se refaca si contribuie la regenerarea celulei nervoase, fiind numita si hormonul care repara si intinereste. Lipsa somnului sau un somn insuficient si neodihnitor duce la nervozitate, incapacitate de concentrare, depresie si creste riscul de accidente vasculare cerebrale.
3. Tineti sub control stresul
Un nivel ridicat de stres ne influenteaza mult sanatatea fizica si mentala. Desi este imposibil sa eliminam stresul din viata noastra, cu siguranta acesta poate fi redus. Astfel, vom avea o mai buna putere de concentrare, memorie si o activitate cerebrala adecvata.
4. Faceti sport
Alocati 30 de minute zilnic activitatilor sportive. Sportul protejeaza creierul si-l ajuta sa se restabileasca dupa efortul intelectual. Un studiu recent arata ca exercitiul aerobic creste functiile cognitive.
5. Mentineti-va si dezvoltati relatii sociale cu cei din jur
Iesiti din spatele monitoarelor de calculator sau telefon si dezvoltati relatii cu cei din jur. Comunicati cat mai mult si nu va izolati in retelele de socializare cu sute de prieteni virtuali.
6. Antrenati-va creierul
Tineti-va mintea activa, iar asta preintampina dementele. Faceti cursuri si dupa ce ati finalizat studiile, invatati lucruri noi, incercati sa memorati lucruri. Utilizandu-va creierul, il mentineti in forma!
Referinte:
1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258094/
2. www.brainweek.co.nz/wp-content/themes/brainweek/pdf/Road Map to a Healthy Brain.pdf
3. bjsm.bmj.com/content/early/2014/03/04/bjsports-2013-093184.abstract?sid=ecff0a48-d4fd-4a9d-b34a-156ca915a79e
Articol publicat in Nr. 2 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”