- Ganduri bune, fapte bune
- Conectare in Familie, proiect pentru sustinerea echilibrului emotional in familie
- Evolutia Secom continua
#Noi Perspective asupra microbiomului
In ultimii ani urmatorii termeni: ,,probiotice”, ,,simbiotice”,,prebiotice” ,,flora intestinala” si ,,microbiom” au devenit tot mai cunoscuti. Cercetarile recente subliniaza influenta esentiala pe care sanatatea sistemului digestiv o poate avea asupra sanatatii intregului organism. Anne Salonen, care face parte din echipa Programului de Cercetare a Microbiomului Uman din Helsinki declara: ,, E greu sa mai identifici o boala care sa nu aiba legatura cu microbiota intestinala”.
In editia 20 a revistei Perspective aflam informatii interesante despre axa creier-intestin-microbiota, despre transplantul de bacterii, precum si despre rolul probioticelor si prebioticelor in restabilirea si mentinerea echilibrului florei intestinale.
Expertii in domeniu ne ajuta sa intelegem rolul microbiomului, conform ultimelor studii, sa intelegem mai bine sistemul digestiv si ce putem face pentru a ne imbunatati sanatatea si calitatea vietii.
Fragmente din revista Perspective nr. 19:
Homeostazia microbiomului intestinal - Interviu cu Ionel Copaci – Medic Primar Medicina Interna, Gastroenterologie, Sef de Sectie Medicina Interna I la Institutul Clinic Fundeni si Sef Lucrari UMF Bucuresti
,,Dieta influenteaza direct microbiota intestinala, iar schimbarile de ordin alimentar pot determina modificari ale tipului si numarului bacteriilor intestinale in decurs de doar 24 ore. Pe langa dieta, microbiota intestinala poate fi influentata si de alti factori: stilul de viata, materialul genetic, medicatia administrata, colonizarea la nastere, anumite patologii.” (Interviu p. 6 – 7)
Microbiomul - rol esential in mentinerea sanatatii organismului
De obicei, oamenii se gandesc la bacteriile din organism ca la agenti patogeni pentru ca mult timp, cercetarile s-au concentrat pe bacteriile daunatoare si le-au ignorat pe cele bune. Odata cu aparitia tehnologiilor moderne, specialistii au putut insa investiga temeinic microbiomul, relatia dintre modificarile acestuia si aparitia bolilor. (Info Util p. 8 – 15)
Axa creier-intestin-microbiota
Tractul digestiv are propriul tesut nervos, numit sistem nervos enteric (SNE), alcatuit din 100 pana la 200 de milioane de nervi. Acest sistem nervos are capacitatea de a actiona independent de creier. Din acest motiv, intestinul este cunoscut si ca „al doilea creier”. Microbiota joaca un rol major in reglarea bidirectionala a axei intestin-creier. (Info Util p. 16 – 19)
Probioticele - bacteriile bune de care poate depinde sanatatea noastra
In ultimii ani a crescut interesul pentru studierea si utilizarea probioticelor in diferite afectiuni ale organismului uman. Conform ultimelor studii, probioticele, al caror nume deriva din grecescul „pro bios” („pro viata”), pot contribui la imbunatatirea si mentinerea starii de sanatate si a calitatii vietii. (Info Util p. 20 – 23)
Mituri demontate despre probiotice
In ultimii ani datorita cercetarilor despre microbiota si bacterii benefice a crescut interesul pentru probiotice, insa de multe ori termenul nu este folosit potrivit, iar la consumatori ajung uneori informatii precum: “putem obtine toate probioticele din dieta”, sau ,”toate probioticele fac acelasi lucru”. Aflati de la Medicii Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom® care dintre acestea sunt adevaruri si care raman simple mituri. (Mereu Conectat p. 24 – 25)
Calitatile probioticelor Secom®
Pe piata sunt disponibile sute de produse probiotice si tocmai de aceea e important sa ne informam temeinic, pentru a putea alege produsele de calitate, cele mai eficiente pentru noi.
Secom® are un portofoliu complex si variat de suplimente alimentare prebiotice, probiotice si sinbiotice care indeplinesc o serie de criterii de calitate si siguranta, criterii care vin sa sustina eficacitatea produselor. (Recomandari din Portofoliul Secom p. 26 – 27)
Importanta microbiotei intestinale in medicina personalizata
Medicina functionala acorda o importanta deosebita sanatatii sistemului digestiv, intrucat aceasta influenteaza semnificativ sanatatea intregului organism. Microbiota intestinala are actiuni multiple, esentiale pentru buna functionare nu doar a sistemului digestiv, imunitar, ci chiar a sistemului nervos. (Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom p. 28 – 29)
Ne implicam activ in lupta cu noul coronavirus!
In Secom® a existat dintotdeauna o mare dorinta de a face bine, concretizata prin sprijinirea a sute de cauze sociale. In contextul pandemiei de COVID-19, am actionat din primele momente, facand donatii, pana in luna aprilie 2020, in valoare de peste 70.000 de lei. Am sprijinit atat oamenii din centrele de izolare, cat si pe cei aflati in linia intai a luptei impotriva noului coronavirus – medicii si asistentii. (Repere din Secom p. 30 - 31)
„Perspective – Jurnal de Medicina Integrativa” este prima publicatie din Romania care ofera o viziune holistica asupra sanatatii, prin asocierea perspectivei medicinei alopate cu medicina complementara. Revista a fost lansata in martie 2015, apare trimestrial, si se distribuie gratuit in reteaua de magazine Secom®. Revista poate fi citita online pe Secom.ro.