Vitamina B12
Date generale
Vitamina B12 sau cobalamina este o vitamina solubila in apa din clasa vitaminelor B. Acestea nu pot fi stocate de catre organism pentru a fi folosite ulterior si actioneaza sinergic in majoritatea ariilor terapeutice, sustinandu-si reciproc activitatea.
Vitamina B12 are o structura complexa, organizata in jurul unui atom de cobalt. Este implicata in metabolismul energetic si in sinteza si reglarea ADN-ului. Surse alimentare din care se poate extrage cobalamina sunt: carne, organe (in special ficat), peste si produse lactate.
Directii de recomandare
Anemia pernicioasa (boala Biermer): afectiune caracterizata de eritrocite marite in volum (anemie macrocitara) data de un deficit de vitamina B12. Simptomatologia se caracterizeaza prin tulburari neurologice periferice (parestezii, pareze) si psihice.
Metabolism energetic: vitaminele din complexul B actioneaza sinergic in vederea sustinerii metabolismului carbohidratilor, proteinelor si lipidelor in glucoza, pe care organismul o foloseste ca sursa de energie.
Functionarea sistemului nervos: vitaminele din grupul B contribuie la mentinerea sanatatii celulei nervoase. Un deficit al acestora poate duce la simptome precum: senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor, dificultati de mers, confuzie, pierderi de memorie, stari depresive.
Protectia globulelor rosii din sange: alaturi de vitamina B9 (acid folic), cobalamina contribuie la sinteza de globule rosii sanatoase si la sinteza si reglarea ADN-ului (materialul genetic al organismului).
Reducerea concentratiei de homocisteina din corp: vitamina B12, impreuna cu acidul folic si vitamina B6, contribuie la reglarea nivelului de homocisteina din sange. Se pare ca un nivel crescut al acestui aminoacid este asociat riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Preparate farmaceutice
Vitamina B12 poate fi achizitionata sub forma de capsule, tablete sau perfuzii, singura sau in combinatie cu alte substante, potentandu-si reciproc actiunea.
Interactiuni si alte reactii adverse
Desi rar, vitamina B12 poate prezenta reactii adverse precum: diaree usoara, palpitatii, probleme de respiratie, dureri toracice sau stari de anxietate. De asemenea, poate interveni in procesul de reglare a somnului, mergand pana la aparitia insomniilor.
Vitamina B12 poate interactiona cu urmatoarele tipuri de medicatie: antibiotice, antidiabetice, inhibitori ai pompei de protoni si antagonisti ai receptorilor H2 (medicatie antiulceroasa).
Referinte:
Vitamina B12, http://www.romedic.roVitamin B12 Benefits & Side Effects, https://www.livestrong.comProduse ce contin Vitamina B12
-
PreMenstrual Solution™
60 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 83,00 lei
-
Glucose Optimizer®
120 tablete Easy-...- Pret obisnuit
- 203,00 lei
-
Methylcobalamin (Vitamina B12) 500...
60 comprimate pen...- Pret obisnuit
- 154,00 lei
-
Train-Your-Brain®
flacon cu 60 caps...- Pret obisnuit
- 132,00 lei
-
Total Calm™ Advanced
flacon cu 60 caps...- Pret obisnuit
- 132,00 lei
-
Iron Complex + 30tb
30 tablete cu eli...- Pret obisnuit
- 51,00 lei
-
Memo Rise
45 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 73,00 lei
-
Alive!® Kids Premium Multivitamin ...
90 jeleuri (gust ...- Pret obisnuit
- 86,00 lei