L-Carnitina

DATE GENERALE DESPRE L-CARNITINA

L-Carnitina este un aminoacid neesential (se sintetizeaza in organism la nivel renal si hepatic din l-lizina si l-metionina) cu rol in metabolismul grasimilor. A fost izolat si identificat pentru prima data la inceputul secolului XX din carnea rosie, dar functia lui in organism a fost inteleasa abia in anul 1970, cand s-a si inceput comercializarea pe piata farmaceutica.

ACTIUNE

L-Carnitina faciliteaza transportul acizilor grasi cu lant lung in mitocondrie (uzina energetica a celulei), asigurand patrunderea acestora prin membrana celulara. Tot l-carnitine asigura eliminarea acizilor cu lant mediu si scurt din interiorul mitocondriei, ca urmare a metabolismului. In musculatura striata (cea scheletica, responsabila de miscarea organismului) si in muschiul cardiac, o contributie majora la productia de energie o are oxidarea acizilor grasi. Intr-un mod mai simplu, putem considera ca l-carnitina favorizeaza transformarea grasimilor in energie.

DIRECTII

Afectiuni renale severe: administrarea orala sau intravenoasa de l-carnitine in cazul pacientilor care se supun hemodializei imbunatateste valoarea globulelor rosii. In general, persoanele cu afectiuni renale au valori mai scazute de l-carnitina in organism.

Afectiuni cardiace: in cazul persoanelor care sufera de angina pectorala, administrarea de l-carnitina, impreuna cu tratamentul alopat, a redus intensitatea durerilor si a crescut rezistenta pacientilor la efort. Acestia au putut face mai mult efort fizic fara a acuza dureri in piept. In cazul persoanelor care au suferit un infarct, administrarea de l-carnitina scade riscul de recidiva si protejeaza miocardul de alte afectiuni conexe, cum ar fi insuficienta cardiaca. Poate regla ritmul cardiac, reduce durerile in piept, precum si riscul de deces din cauze cardiace.

Afectiuni vasculare: administrarea de l-carnitina a ameliorat simptomatologia asociata insuficientei circulatorii periferice. Aceasta este o afectiune care poate avea multiple cauze (depuneri de colesterol, diabet, fumat) si se caracterizeaza prin ingustarea vaselor de sange de la nivelul piciorului. Primele simptome apar cand circulatia este compromisa in proportie de 60% si se poate manifesta prin durere de gambe la efort, durere care apare in timpul unor activitati din ce in ce mai putin solicitante, devenind, in cele din urma, permanenta, paloarea pielii, cu probabilitatea de a deveni cianotica (albastruie), senzatia de picioare reci, indiferent de temperatura ambientala.

Neuropatie diabetica: studiile recente indica potentialul l-carnitinei de a imbunatati transmiterea impulsului nervos in cazul persoanelor care sufera de neuropatie diabetica si de a reduce durerea.

Infertilitate masculina: administrarea de l-carnitina a ameliorat oligospermia (cantitate redusa de lichid seminal) si a imbunatatit functia erectila in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet sau care au suferit interventii chirurgicale pentru afectiuni ale prostatei.

Alzheimer si probleme de memorie: Studiile cu privire la eficienta administrarii de l-carnitina in probleme de memorie sunt inca in faza incipienta. Din primele date, administrarea de l-carnitina incetineste declinul cognitiv in cazul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer sau dementa senila si imbunatateste starea emotionala.

Performanta sportiva: L-carnitina poate sa fie un supliment valoros pentru sportivi, mai ales pentru cei care practica exercitii fizice intense. Printre beneficiile acestui aminoacid se numara imbunatatirea performantei fizice, reducerea oboselii si a stresului muscular si sprijinirea arderii grasimilor. L-carnitina poate ajuta la reducerea acumularii de acid lactic in muschi, ceea ce contribuie la reducerea oboselii si a durerii musculare in starile de efort fizic, dar si  post-antrenament. Prin includerea L-carnitinei intr-un regim echilibrat, combinat cu o alimentatie adecvată si un program de antrenament eficient, sportivii pot atinge performante superioare si o recuperare optima.

Pierderea in greutate: Pentru ca joaca un rol crucial in metabolismul grasimilor, l-carnitina favorizeaza un consum caloric mai mare. De asemenea, ajuta la reducerea tesutului adipos, mentinand in acelasi timp masa musculara si imbunatatind compoziția corporală generala. Iar, prin stabilizarea nivelului de zahar din sange, l-carnitina poate ajuta la reducerea poftelor, la controlul apetitului si scade senzatia de slabiciune.

ALIMENTE BOGATE IN L-CARNITINA

L-carnitina este un aminoacid neesential, ce este fabricat de organism, dar se regaseste si in anumite produse alimentare, printre care se numara carnea, mai ales cea rosie, dar si cea de pui si porc, pestele, lactatele, produse din soia fermentata, de exemplu, tempeh, legume, ca lintea, avocado, cartofii dulci si clasici, si cereale integrale.

PREPARATE FARMACEUTICE CU L-CARNITINA

L-Carnitina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, picaturi, capsule, tablete, in combinatie cu alte substante active sau ca substanta activa unica.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor diagnosticate cu hipotiroidism (l-carnitina poate incetini activitatea hormonilor tiroidieni), persoanelor care fac tratament cu anticoagulante sau celor diagnosticate cu ciroza etanolica.

DEFICITUL DE L-CARNITINA

In general, persoanele care consuma in mod echilibrat alimente de origine animala, au un nivel adecvat de l-carnitina in organism. Totusi, nivelul acestui aminoacid poate sa scada pe fondul inaintarii in varsta sau al unor afectiuni ale sistemelor renal si hepatic, de exemplu, ciroza nonalcoolica, In plus, unele persoane sufera de un deficit de l-carnitina pe fond genetic. Nu in ultimul rand, persoanele care au o alimentatie saraca in alimente de origine animala sau cele care urmeaza o dieta vegetariana pot suferi de un deficit de l-carnitina.

EXCESUL DE L-CARNITINA

In doze mari, l-carnitina poate avea unele efecte secundare nedorite, iar printre cele mai frecvente se numara diareea si scaunele moi, arsurile gastrice, dar si slabiciune musculara sau iritatii ale pielii. Administrata in  doze mari pe termen lung poate sa dea urinei, respiratiei si transpiratiei un miros de peste. Problemele pot disparea, insa, dupa reducerea dozei de l-carnitina.