Glutation

DATE GENERALE

Glutationul este o proteina produsa in mod natural de organism, cu rol de antioxidant, care se sintetizeaza la nivel hepatic din aminoacizii l-cisteina, glicina si acid glutamic. Este prezent in fiecare celula din corp si a fost descoperit in anul 1888, efectele sale in organism fiind intelese abia in 1984. 

ACTIUNE

Cunoastem ca majoritatea proceselor din organism se face in prezenta oxigenului, care, in timpul metabolismului, elibereaza compusi cunoscuti drept radicali liberi, cu putere mare de degradare asupra tesuturilor din jur. Glutationul este principala substanta care elimina acest tip de compusi din celula, impreuna cu alti produsi toxici de metabolism. Glutationul este considerat cel mai important antioxidant non-enzimatic din organism, participand activ la detoxifierea ficatului si a rinichilor. Deficitul de glutation este implicat in aparitia unor afectiuni diverse, pentru ca organismul nu poate elimina eficient compusii toxici, ceea ce poate conduce la dezechilibre. Pentru a elimina riscul de deficit de glutation se recomanda sa ai o alimentatie echilibrata si variata si sa practici regulat activitati fizice.

GLUTATIONUL - DIRECTII

Actiune antioxidanta: neutralizeaza radicalii liberi si limiteaza daunele provocate de acestia in organism. Din acest punct de vedere, glutationul poate fi util sportivilor profesionisti, pentru ca efortul intens creste concentratia de radicali liberi in organism.

Detoxifiere: glutationul favorizeaza eliminarea metalelor grele, a xenobioticelor si a substantelor carcinogene (cu potentialul de a favoriza dezvoltarea unor celule tumorale). Sustine transformarea acestora in specii mai putin reactive cu tesuturile organismului, le leaga, facandu-le solubile in apa, si sustine eliminarea lor din corp. In general, concentratiile scazute de glutation din corp sunt asociate cu procesul de imbatranire sau cu diverse afectiuni.

Transportul aminoacizilor in celula: glutationul asigura trecerea aminoacizilor, prin membrana celulara, in celula sau intre celule. Datorita sulfului pe care il contine, asigura formarea normala a proteinelor.

Sustinerea imunitatii: celulele macrofage si o parte din limfocite, celule care fac parte din sistemul imunitar, cunoscute si drept globule albe, se sintetizeaza normal doar in prezenta unei concentratii suficiente de glutation. Este o practica deja comuna ca pacientilor cu afectiuni hepatice virale sau celor diagnosticati cu HIV sa li se administreze glutation.

Sustinerea sanatatii pielii: prin combaterea radicalilor liberi de la nivelul epidermei, glutationul poate ajuta la prevenirea ridurilor, a hiperpigmentarii si la ameliorarea elasticitatii cutanate.

Alte directii: glutationul poate fi folosit sub forma de capsule sau in inhalatii pentru ameliorarea afectiunilor pulmonare severe, glaucom, afectiuni renale severe, probleme de memorie, pentru sustinerea organismului in chimioterapie. Favorizeaza procese enzimatice in organism si mentine activitatea vitaminelor C si E si a acidului alfa lipoic.

DEFICIT DE GLUTATION

Rezervele de glutation din organism scad odata cu inaintarea in varsta si se reduc semnificativ dupa varsta de 40-45 de ani. Anumiti factori de mediu (expunerea excesiva la soare, poluarea), unele obiceiuri de viata (consumul excesiv de alcool si tutun, medicamente, alimentatia necorespunzatoare, stresul) si afectiuni, precum diabetul de tipul 2, bolile hepatice, inflamatiile si infectiile contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului de glutation din organism. De aceea, medicul poate sa recomande un aport zilnic de pana la 300 mg glutation din suplimente alimentare

SURSE DE GLUTATION

Glutationul nu poate fi obtinut direct din dieta, dar anumite alimente contin cei trei aminoacizi care il compun. Pentru un aport bun de l-cisteina, glicina si acid glutamic este recomandat consumul zilnic de fructe si legume, favorizand produse precum cruciferele (broccoli, varza de Bruxelles, conopida), sparanghelul, spanacul, avocado, ciuperci, merele, portocalele bananele si piersicile. De asemenea, se recomanda consumul de carne, inclusiv peste, organe animale, mai ales de ficat, oua si produse lactate.

PREPARATE FARMACEUTICE CU GLUTATION REDUS

Glutationul poate fi achizitionat sub forma de capsule, tablete, solutii injectabile sau substante pentru inhalatii. Poate fi achizitionat ca substanta activa unica sau in combinatii cu alte substante active. Forma biologica activa este cea redusa, astfel incat sa poata avea efect maxim in organism, si poate fi stabilizat in diverse moduri.

INTERACTIUNI SI REACTII ADVERSE

Glutationul nu a evidentiat efecte adverse severe la administrarea pe o perioada mai lunga, avand un profil de siguranta ridicat. Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor diagnosticate cu astm.

Vitamina C creste nivelul de absorbtie si efectele glutationului, in timp ce unele oligoelemente, precum vitaminele B, magneziul, zincul, pot sa-i sporeasca efectul protector.

Produse ce contin Glutation

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    250,00 lei