Acid alfa lipoic

Date generale

Acidul alfa lipoic, cunoscut si ca acid tioctic, este un antioxidant care poate fi solubil atat in apa, dar si in grasimi. Din aceasta cauza, el patrunde cu usurinta prin membrana celulara si prin bariera hemato-encefalica, protejand toate celulele organismului, inclusiv neuronii, de actiunea radicalilor liberi.

Actiune

Acidul alfa lipoic este implicat in productia de energie la nivelul fiecarei celule, favorizand metabolismul celular al glucozei, ajuta la mentinerea unor valori optime ale vitaminei E si C in sange, promoveaza productia de coenzima Q10 si glutation in organism.

Directii

Diabet si complicatiile asociate acestuia: conform studiilor de specialitate, administrarea de acid alfa lipoic sustine reducerea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet. Acidul alfa lipoic este folosit de mai multi ani pentru a reduce senzatiile de arsura, mancarime si amorteala pe care le au persoanele cu neuropatie diabetica, o complicatie a diabetului cauzata de degradarea nervilor periferici, sub efectul excesului de glucoza in sange.

AVC si dementa: datorita capacitatii lui de a patrunde prin membrana hemato-encefalica si de a ajunge pana la nivelul creierului, acidul alfa lipoic prezinta interes in calitate de substanta protectoare a neuronilor in afectiuni ale creierului, cum este dementa. Aceasta se crede ca are, printre principale cauze, distrugerea neuronilor sub efectul radicalilor liberi. In cazul unui AVC ischemic, studiile de specialitate se axeaza pe verificarea capacitatii acestui antioxidant de a proteja neuronii, din apropierea zonei afectate, de efectele toxice ale glutamatului.
Alte efecte: in prezent, se studiaza intens capacitatea acidului alfa lipoic de a preveni si a ameliora glaucomul. Studiile cu privire la reducerea imbatranirii pielii arata ca o crema care contine 5% acid alfa lipoic reduce liniile fine mult mai eficient fata de aceeasi formula, dar fara continut de acid alfa lipoic. Momentan, se studiaza intensiv, cu rezultate promitatoare, capacitatea acestuia de a lega si a elimina metalele grele din organism.

Preparate farmaceutice

Acidul alfa lipoic poate fi achizitionat ca substanta activa unica sau in combinatie cu alte formule, poate fi gasit sub forma de capsule, tablete, pulbere, solutii perfuzabile. In anumite tari din Europa, poate fi achizitionat cu reteta medicala, in special de catre persoanele diagnosticate cu diabet.

Interactiuni si reactii adverse
Au fost observate foarte putine efecte adverse ale acidului alfa lipoic la administrarea pe termen lung. In cele mai multe situatii, reactia a fost de mancarime usoara a pielii.
Referinte:
1. Alpha-lipoic acid, www.umm.edu
2. Alpha Lipoic Acid (ALA), www.webmd.com
3. Lipoic acid, www.lifeextension.com
4. Alpha-Lipoic Acid, www.examine.com
5. Alpha-Lipoic Acid Benefits for Brain Health, Neuropathy and Diabetes, www.nootriment.com

Produse ce contin Acid alfa lipoic

 • 120 tablete Easy-...
  Pret obisnuit
  227,00 lei
 • Pret obisnuit
  170,00 lei
 • flacon cu 60 caps...
  Pret obisnuit
  148,00 lei