Terapia de substitutie enzimatica si repopulare a microflorei intestinale in contextul Sindromului de Intestin Iritabil (SII)

Terapia de substitutie enzimatica si repopulare a microflorei intestinale in contextul Sindromului de Intestin Iritabil (SII)

Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune complexa, caracterizata de simptome precum durere abdominala cronica, modificari de motilitate, constipatie si/sau diaree.

Etiologia sindromului de intestin iritabil este plurifactoriala si implica motilitate intestinala anormala, hipersensibilitate viscerala, perturbarea functiei neuronale la nivelul axei creier-intestin si perturbari ale activitatii sistemului neurovegetativ enteric. Pe baza studiilor recente se formuleaza ipoteza perturbarii homeostaziei intestinale ca urmare a modificarii florei intestinale, asociata cu aparitia proceselor inflamatorii de intensitate redusa si modificari de natura imunologica.

Sindromul de intestin iritabil, si dupa un episod infectios

Conform literaturii, prevalenta sindromului de intestin iritabil in populatia generala este de 12-30%, acest diagnostic fiind cauza a 20-50% dintre prezentarile la gastroenterolog.[i] Aparitia sa este favorizata de episoadele infectioase, fiind documentata o incidenta de 5-32% a sindromului de intestin iritabil ca urmare a unei infectii digestive.[ii]

1. Probioticele in terapia SII (sindromului de intestin iritabil), mecanisme de actiune

Probioticele se dovedesc utile nu doar in profilaxia, ci si in terapia sindromului de intestin iritabil, prin capacitatea acestora de a influenta mediul intraluminal, prin actiunea lor de conservare a functiei de bariera a epiteliului intestinal si deci de reducere a permeabilitatii intestinale, prin eflectele locale si sistemice de imunomodulare, si, nu in ultimul rand, prin interactiunea lor cu sistemul neurovegetativ enteric.

Stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A

Reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile de imunomodulare. Studiile documenteaza cresterea productiei generale de Ig A precum si a celei de IgA specifice unui anumit patogen, ca urmare a interactiunii cu probioticele. Dincolo de rolul antiinfectios, si mecanismele principale de imunosupresie prin care intestinul asigura toleranta fata de antigenii orali se bazeaza in principal pe actiunea Ig A.

Studiile tind sa pledeze pentru capacitatea superioara de stimulare a sintezei de Ig A in cazul formulelor care asociaza probioticele cu prebioticele.
Pe langa sustinerea sintezei imunoglobulinelor de tip A, probioticele au dovedit si efecte de modulare a proceselor inflamatorii si a activitatii celulelor NK (natural killer).

Actiune la nivelul jonctiunilor stranse
Probioticele sunt capabile sa interactioneze cu gazda crescand eficienta jonctiunilor stranse si deci functia de bariera a mucoasei intestinale prin activarea si stimularea sintezei proteinelor care compun acest tip de jonctiuni, reducand atat permeabilitatea indusa de microorganisme patogene, cat si pe cea asociata procesului inflamator.

Interactiunea cu receptorii toll-like si SNE (sistemul nervos enteric)

Receptorii Toll-like (RTL) reprezinta receptori implicati in recunoasterea agentilor patogeni, care permit sistemului imun nespecific sa recunoasca rapid acele tipare moleculare asociate microorganismelor (TMAM), specifice microorganismelor patogene, potential-patogene, non-patogene sau mai mult, a celor comensale, cu efecte benefice asupra organismului.
Interactiunea acestor receptori cu microbiomul este extrem de complexa. In conditii normale aceasta interactiune contribuie la asigurarea functiei de bariera si exercita efect modulator, contribuind la mentinerea homeostaziei intestinale.

Sistemul nervos enteric, sistemul nervos intrinsec al tractului digestiv, este puternic interconectat cu SNC (sistemul nervos central), coordonand tractul digestiv atat in corelatie cu cerintele fiziologice locale, cat si cu cele generale (ale organismului in anasamblu). Efectele de modulare a activitatii neruonilor enterici de catre probiotice au fost demonstrate, proband interactiunea fiziologica intre neuronii enterici si microorganismele comensale. Aceasta interactiune ar putea constitui mecanismul fiziologic prin care microbiomul exercita o stimulare constanta a mecanismelor imunomodulatoare fundamentale pentru homeostazia intestinala.

2.Terapia de substitutie enzimatica

Literatura de specialitate consemneaza indicatia pentru terapia de substitutie enzimatica si la pacientii cu forma predominant diareica a sindromului de intestin iritabil.[iii] Forme severe de insuficienta pancreatica exocrina au fost inregistrate la 6.1% dintre acestia, iar in 20% din aceste cazuri s-au identificat si modificari structurale ale pancreasului.

Selectarea unui produs enzimatic cu valoare terapeutica ridicata

Idealul in terapia de substitutie enzimatica implica atingerea unei concentratii optime de enzime digestive la nivelul unor statii-cheie de-a lungul tubului digestiv, puncte in care au loc procese de degradare enzimatica ce nu mai pot fi asigurate prin productie endogena.
Printre limitele intalnite in terapia de substitutie enzimatica se numara degradarea/instabilitatea enzimelor in mediul gastric (acid), dificultatea sincronizarii eliberarii/activarii lor cu momentul pasajului alimentelor prin segmentul tinta (ex. duoden).
Printre sursele de enzime digestive, principala sursa utilizata ramane cea animala, sub forma pancreatinei - extract pancreatic purificat, in general porcin, care livreaza toate clasele de enzime pancreatice (lipaza, proteaza, amilaza). De asemenea, se folosesc si enzime din sursa vegetala si fungica.
Dincolo de complexitatea formulei, concentratii, forma (sursa) enzimelor, un rol extrem de important este jucat de forma farmaceutica si mai precis de tehnologia utilizata la realizarea acesteia.

In general in cazul in care nu se foloseste o tehnologie care sa asigure protectia la nivel gastric, enzimele din produsele de substitutie enzimatica sunt vulnerabile si cel mai probabil vor suferi cel putin o inactivare partiala la nivel gastric. Din acest motiv, aceste formule se folosesc in special pentru managementul durerii in pancreatita cronica si nu pentru tratamentul malabsorbtiei.
Din acest motiv sunt de preferat formulele care asigura protectie gastrica, tabletele/capsulele enteroprotejate, care sa permita o distributie uniforma la nivel gastric, fara a elibera substantele active necesare in digestia duodenala. Din acest punct de vedere, tehnologiile moderne prevad nu doar sisteme de protectie gastrica, ci si microsfere care sa permita un contact mai eficient cu substratul alimentar.
O tehnologie inovatoare, care prezinta o serie de avantaje, raspunzand particularitatilor fiziologice si asigurand eficienta terapeutica superioara, este tehnologia Bi-layer.
Aceasta permite controlarea ratei de eliberare a unuia sau mai multor componente active permitand atat eliberarea rapida, cat si cea prelungita, asocierea in aceeasi unitate farmaceutica a ingredientelor in mod normal incompatibile si eliberarea diferentiata a acestora, administrarea unor doze fixe de componente active aflate in combinatie. In plus este forma farmaceutica administrabila per os cu cea mai mare precizie a dozarii componentelor bioactive si cel mai mic grad de variabilitate, prezentand in acelasi timp si cel mai bun profil de stabilitate chimica si microbiana.[iv]

Jarro Dophilus +FOS 30/100 capsule

Sinbiotic de ultima generatie cu rol principal in echilibrarea florei organismului, contine 6 tulpini patentate, capabile sa depaseasca bariera gastrica, cea reprezentata de sarurile biliare, si sa colonizeze segmentele distale ale intestinului subtire si intestinul gros. Cele 3,4 miliarde de bacterii probiotice, reprezentate de 4 tulpini de Lactobacillus si 2 de Bifidobacterium, selectate pentru rezistenta naturala la actiunea sucului gastric, asigura o repopulare optima a florei microbiene si actiune pe un spectru larg de agenti patogeni. Formula beneficiaza de pelicula de protectie alcatuita din film proteic si polisaccharide, aplicata inainte de etapa de liofilizare, pentru a asigura rezistenta crescuta la aciditatea mediului gastric si actiunea enzimelor digestive, pentru un maxim de eficienta terapeutica. Cu adaos de prebiotice (FOS-fructo-oligozaharide) pentru potentarea efectelor probioticelor si pentru actiune eficienta, pana la nivelul colonului.

Super Enzymes™

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-layer)
Super Enzymes™ reprezinta cea mai complexa formula de pe piata pentru sustinerea enzimatica a digestiei si absorbtiei nutrientilor, menita sa asigure un suport enzimatic complet la nivelul stomacului si al intestinului. Formula Super Enzymes reprezinta o asociere unica de enzime digestive din trei surse (animala, vegetala si fungica) cu fitoextracte recunoscute pentru proprietatile eupeptice. Formula Super Enzymes™ contribuie la imbunatatirea digestiei si absorbtiei in organism a proteinelor, carbohidratilor si lipidelor. Tabletele Super Enzymes™ beneficiaza de tehnologia Bi-Layer, care asigura eliberarea controlata a principiilor active la nivelul segmentelor distincte ale tubului digestiv, precum si un efect terapeutic diferentiat in timp, permitand atat actiunea post-prandiala a biocomponentelor, cat si eliberarea prelungita a acestora.


[i] * Wilson et al, British General Practioner Journal 2004
[ii] World J Gastroenterol. 2009 Aug 7;15(29):3591-6.Post-infectious irritable bowel syndrome. Thabane M, Marshall JK.
[iii] Synopsis of recent guidelines on pancreatic exocrine insufficiency J-Matthias Löhr1, Mark R Oliver2,Luca Frulloni3, February 8, 2013, doi: 10.1177/2050640613476500 United European Gastroenterology Journal April 2013 vol. 1 no. 2 79-83
[iv] Bi-layer tablets –an emerging trend: A review Desphande et al., IJPSR, 2011, Vol. 2(10): 2534-2544

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare