Endometrioza: ce este, cauze, simptome, tratament

Endometrioza: ce este, cauze, simptome, tratament

Endometrioza este o tulburare medicala care poate provoca dureri - uneori severe - in special in timpul perioadelor menstruale. De aceasta afectiune pot suferi femei de toate varstele.

Endometrioza se caracterizeaza prin faptul ca tesutul care captuseste interiorul uterului, denumit endometru, creste in afara acestuia. Cel mai frecvent, endometrioza implica ovarele, trompele uterine si tesutul care acopera pelvisul.

Simptomele endometriozei variaza de la persoana la persoana. Unele femei sunt grav afectate, in timp ce altele nu au simptome vizibile. 

Endometrioza reprezinta unul dintre factorii  infertilitatii si, in cazul unor persoane, manifestarile sale au un impact puternic asupra vietii, cauzand, printre altele, depresie.

Inconjurata inca de mituri, frustrari si tratamente al caror rezultat intarzie sa apara, endometrioza ramane a fi o problema apasatoare pentru multe femei.

Cuprins:


Ce este endometrioza?
Tipuri de endometrioza
Endometrioza: cauze
Endometrioza: simptome
Endometrioza: factori de risc
Endomerioza si infertilitatea
Endometrioza: tratament

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afectiune ginecologica cronica, adeseori progresiva, care se manifesta prin durere. Boala se caracterizeaza prin prezenta stromei si a glandelor specifice endometrului in afara uterului, cel mai des, la nivelul structurilor pelvine: ovare si trompele uterine. In endometrioza, atat peritoneul de la nivelul regiunii pelvine cat si septul rectovaginal pot prezenta tesut endometrial, discutandu-se despre endometrioza pelvina. Desi rare, sunt cazuri in care tesutul de tip endometrial se dezvolta la distanta, aceasta poate aparea totusi si la nivel pulmonar, hepatic sau chiar cerebral.

Multi specialisti considera ca endometrioza este o boala specifica femeilor peste 35 de ani, insa studiile arata ca aceasta boala poate aparea la orice femeie. Un studiu global privind sanatatea femeii, realizat in 16 centre din 10 tari, arata ca 2/3 din participantele cu varsta sub 30 de ani, au manifestat simptome de endometrioza inca de la prima menstra.

Tipuri de endometrioza

În functie de ce zona a pelvisului sau abdomenului afecteaza, endometrioza poate fi impartita in patru tipuri.

  • Endometrioza peritoneala superficiala. Peritoneul este o membrana subtire care acopera abdomenul si pelvisul. De asemenea, acopera majoritatea organelor din aceste cavitati. În acest tip de endometrioza, tesutul endometrial se ataseaza de peritoneu. Aceasta este cea mai comuna si cea mai putin severa forma de endometrioza.
  • Endometrioza ovariana (cu endometrioame). Endometrioamele sunt chisturi, pline cu lichid, de dimensiuni diverse, care pot aparea in diferite parti ale pelvisului sau abdomenului, dar sunt foarte frecvente in ovare. Acestea pot afecta tesutul sanatos si, de regula, nu raspund bine la tratamente.
  • Endometrioza cu infiltrare profunda. În acest tip, tesutul endometrial invadeaza organe fie in interiorul, fie in afara cavitatii pelvine. Printre acestea se numara ovarele, rectul, vezica urinara si intestinele. În cazuri rare, tesutul cicatricial poate lega organele, astfel incat acestea sa ramana blocate. Aceasta problema poarta denumirea de pelvis inghetat. Între 1% si 5% dintre persoanele cu endometrioza pot intampina aceasta problema medicala, potrivit webmd.com.
  • Endometrioza peretelui abdominal. În anumite cazuri, tesutul endometrial poate creste pe peretele abdominal. Celulele se pot atasa la o incizie chirurgicala, precum cezariana.

Endometrioza: cauze

Cauzele endometriozei raman inca necunoscute. Cu toate acestea, exista cateva teorii importante asupra originii bolii, cea mai raspandita fiind teoria menstruatiei retrograde, propusa de Sampson in 1927. Conform acesteia, fluxul menstrual determina deplasarea si depozitarea tesutului endometrial in zone neobisnuite, precum trompele uterine, cavitatea pelvina si abdominala. O alta teorie este “metaplazia celomica” ce se bazeaza pe ipoteza transformarii epiteliului peritoneal in tesut endometrial.

Fiind o boala dependenta de secretia de estrogen, afectiunea apare in principal in timpul perioadei fertile. In modele experimentale, estrogenul este necesar pentru a induce sau a mentine endometrioza. Scopul terapiei medicale este de a micsora nivelul de estrogen, pentru a tine afectiunea sub control. In plus, cercetarile efectuate asupra aromatazei, enzima responsabila pentru transformarea in estrogen a testosteronului si androstendionei, au demonstrat cum si de ce boala persista dupa menopauza si histerectomie.

Aromataza este enzima cheie pentru biosinteza estrogenului. In endometrul normal, aromataza este inactiva, prin urmare, estrogenul nu este produs la acest nivel. Tesutul de tip endometrial, prezent in cadrul bolii, contine insa niveluri extrem de mari de aromataza, ceea ce duce la producerea unor cantitati foarte mari de estrogen.

Endometrioza: simptome

Deoarece endometrioza nu urmeaza un tipar clasic, de multe ori simptomatologia poate fi confundata cu simptomatologia altor afectiuni (chisturi ovariene, sarcina extrauterina, sindromul intestinului iritabil, boala inflamatorie pelvina, cancerul ovarian, cancerul de colon, apendicite etc.).

Cele mai comune simptome ale endometriozei sunt:

  • durere pelvina cronica;
  • dismenoree frecvent bilaterala, dar poate fi si unilaterala in functie de localizarea focarelor;
  • dureri la ovulatie;
  • infertilitate primara;
  • dispareunie;
  • urinari frecvente, dureroase, asemanatoare celor din cistite;
  • balonare, crampe abdominale dureroase, tranzit intestinal accelerat cu diaree sau diminuat cu constipatie instalate odata cu menstruatia;
  • metroragii apar la aproximativ 15-20% dintre femeile cu endometrioza;

Printre alte simptome posibil prezente se numara oboseala cronica, febra, migrene, hipoglicemie, anxietate.

Endometrioza: factori de risc

Mai multi factori pot expune femeile unui risc mai mare de a dezvolta endometrioza. Printre acestia se numara:

  • menstruatia de la o varsta frageda;
  • menopauza la o varsta inaintata;
  • cicluri menstruale scurte (mai putin de 27 de zile);
  • perioade menstruale cu flux abundent, care dureaza mai mult de sapte zile;
  • niveluri mai mari de estrogen;
  • indice de masa corporala scazut;
  • rude care sufera de endometrioza;
  • tulburari ale sistemului reproducator;

De obicei, endometrioza se dezvolta la cativa ani dupa debutul menstruatiei (menarha). Simptomele endometriozei se pot imbunatati temporar odata cu sarcina si pot disparea complet odata cu menopauza.

Endomerioza si infertilitatea

Exista numeroase dovezi ce demonstreaza o conexiune reala intre endometrioza si infertilitate.

Endometrioza poate fi intalnita in randul femeilor cu infertilitate intr-un procent destul de mare, de pana la 50%. Chiar daca sansele nu sunt favorabile, cuplurile cu endometrioza usoara au o rata a conceperii pe luna de 2-4.5%, fata de cuplurile normale unde rata fertilitatii este de 15-20%. Persoanele cu infertilitate ce prezinta forme moderat-grave de endometrioza au o rata a fertilitatii sub 2%. Cu toate ca endometrioza este asociata frecvent cu infertilitatea, nu toate femeile cu endometrioza sunt infertile.

Impactul endometriozei asupra infertilitatii nu este totdeauna evident, iar mecanismul ramane adesea ipotetic: cauze mecanice prin aderente, diminuarea numarului de foliculi, foliculogeneza alterata, transport tubar deficitar, alterarea implantarii, efectul antispermatic, dispareunie cu antrenarea tulburarilor sexologice.

Endometrioza: tratament

Tratamentul clasic de lunga durata pentru pacientele cu dureri pelvine cronice asociate endometriozei presupune perioade repetate de terapie medicala, chirurgicala sau ambele. In cele mai multe cazuri, din pacate, durerea revine la 6 pana la 12 luni de la terminarea tratamentului.

Tratamentul naturopat implica asocierea mai multor extracte din plante medicinale cu efect anti-estrogenic, consumul de acizi grasi Omega-3 si 6 din In.

Literatura de specialitate recomanda ca benefica adoptarea unei diete pesco-vegeatariene (alimentatie vegetariana cu aport de peste), similara dietei mediteraniene. Cu toate ca s-au intreprins numeroase studii medicale pe diverse tratamente, inca nu s-a descoperit pana acum nici o metoda de profilaxie sau de vindecare completa a endometriozei.

Reducerea simptomatologiei si a recurentelor endometriozei raman la ora actuala scopul principal al terapiilor existente.

Endometrioza este o afectiune cronica, pentru care nu s-a gasit un remediu 100% eficient. Desi exista cateva tratamente care pot ameliora simptomele pe termen scurt, endometrioza poate fi o afectiune dificil de tratat, atat fizic cat si emotional.

Resurse:

[1][1][1] Krajka-Kuźniak V, Szaefer H, Bartoszek A, Baer-Dubowska W. Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate. Br J Nutr. 2011;105(6):816-826.

https://www.healthline.com/health/endometriosis#Takeaway

https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-types-stages

https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656#

     

    Produse recomandate


    • 30 capsule vegetale
      Pret obisnuit
      230,00 lei
    • 30 tablete ActivT...
      Pret obisnuit
      236,00 lei
    • 100 capsule vegetale
      Pret obisnuit
      139,00 lei

    Urmatorul articol


    Lasa un comentariu

    Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare