Rolul seleniului in organism, manifestarea carentelor si a excesului si sursele alimentare naturale care il contin

Rolul seleniului in organism, manifestarea carentelor si a excesului si sursele alimentare naturale care il contin

Seleniul este unul dintre oligoelementele esentiale, o clasa de nutrienti de origine minerala, a caror prezenta in organism, in cantitati mici, este vitala. Mineralele incadrate in aceasta categorie sunt cele prezente in mod natural in corpul uman, in cantitati mai mici de 1 mg/ kg de masa corporala. Rolul lor se extinde de la functii metabolice si hormonale la functii celulare.

Ce proprietati si beneficii are seleniul pentru sanatate
Doza zilnica recomandata de seleniu
Alimente bogate in seleniu
Ce trebuie sa stii despre suplimentele alimentare cu seleniu

Seleniul, la fel ca iodul, fierul, cuprul, zincul, cromul, borul si molibdenul, prezinta un risc de carenta demonstrat, spre deosebire de mangan, siliciu, nichel sau vanadiu. Insa, in cazul seleniului, nu doar carentele sunt periculoase pentru sanatate, ci si excesele. Afla mai multe despre acest mineral, despre rolul pe care il indeplineste in organismul uman, despre cum se manifesta deficitul si supradozajul, dar si despre alimentele care il furnizeaza in proportii optime.

CE PROPRIETATI SI BENEFICII ARE SELENIUL PENTRU SANATATE
Ce proprietati si beneficii are seleniul pentru sanatate

Seleniul a fost descoperit si numit astfel de chimistul suedez Jöns Jakob Berzelius in 1817. Insa abia in anii 1950 s-a descoperit faptul ca, in sinergie cu vitamina E, poate preveni diverse boli. Desi cantitatea seleniului in organism este redusa, rolul acestuia asupra metabolismului este incontestabil. Acest mineral se gaseste, de regula, in apa si in anumite alimente, asa ca nutritia este sursa principala cand vine vorba despre absorbtia sa. Iata cateva informatii esentiale despre rolul, proprietatile si beneficiile seleniului pentru sanatate:

SELENIUL ESTE UN ANTIOXIDANT NATURAL

Antioxidantii sunt compusi care previn afectarea celulara cauzata de actiunea nociva a radicalilor liberi. Obiceiuri ce tin de stilul de viata precum fumatul, abuzul de alcool sau stresul pot determina cresterea numarului acestora, ducand la dezvoltarea stresului oxidativ, care poate avea un efect negativ asupra celulelelor sanatoase ale corpului uman. De altfel, stresul oxidativ poate duce la dezvoltarea unor afectiuni cronice precum cele cardiovasculare, Alzheimer sau cancer, dar si la cresterea riscului de infarct miocardic si accelerarea procesului de imbatranire. Seleniul si alti antioxidanti contribuie la reducerea stresului oxidativ, echilibrand cantitatea radicalilor liberi.

ESTE UN NUTRIENT ESENTIAL PENTRU GLANDA TIROIDA

Desi seleniul este necesar doar in cantitati mici, joaca un rol important in organism, inclusiv in functionarea adecvata a glandei tiroide. De altfel, aceasta este organul care contine cel mai mult seleniu. Oligoelementul protejeaza tiroida impotriva stresului oxidativ si are o contributie esentiala in producerea hormonilor tiroidieni, responsabili de reglarea metabolismului, dar si de crestere si dezvoltare. Carentele de seleniu au fost asociate cu afectiuni precum tiroida autoimuna Hashimoto sau hipotiroidismul.

REDUCE RISCUL AFECTIUNILOR CARDIOVASCULARE

Studiile indica o legatura intre sanatatea sistemului cardiovascular si cea a activitatii tiroidiene. Unul din patru cazuri de stop cardiac inregistrate in randul populatiei tinere este cauzat de o inflamatie nedepistata a glandei tiroide. Pentru ca seleniul are un rol important in buna functionare a glandei tiroide, reduce astfel, indirect, riscul afectiunilor cardiovasculare si incidenta stopului cardiac. Pe de alta parte, seleniul are un rol important si in preventia intoxicatiilor cu mercur.

SELENIUL AJUTA LA PREVENTIA DECLINULUI MINTAL

Stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe afectiuni degenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza multipla. Datorita rolului seleniului de a reduce stresul oxidativ, acest mineral este asociat cu preventia acestor afectiuni care afecteaza memoria, motricitatea, gandirea si comportamentul. Intr-un studiu publicat in National Library of Medicine, a fost subliniata capacitatea suplimentelor alimentare bogate in antioxidanti de a imbunatati memoria, in randul pacientilor care sufera de Alzheimer. De altfel, persoanele care urmeaza dieta mediteraneana, bogata in alimente care contin seleniu, precum nucile si fructele de mare, au fost asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta afectiunea Alzheimer.

SUSTINE SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar este responsabil de mentinerea starii de sanatate, prin neutralizarea potentialelor amenintari, precum bacteriile, virusurile si parazitii. Prin reducerea stresului oxidativ, seleniul ajuta sistemul imunitar, reducand inflamatia. Nivelul adecvat de seleniu in organism a fost asociat cu un raspuns imun mai bun, pe cand carentele dauneaza functionarii celulelor si incetinesc raspunsul imun. Aceasta legatura a fost studiata inclusiv in randul pacientilor infectati cu HIV, unde deficienta de seleniu a fost asociata cu un risc mai mare de evolutie a bolii si cu o mortalitate crescuta. De altfel, suplimentele alimentare cu seleniu ar putea sustine sistemul imunitar in randul persoanelor infectate cu virusuri gripale sau care sufera de tuberculoza si hepatita C.

AR PUTEA DIMINUA SIMPTOMELE ASTMULUI

Astmul este o afectiune cronica, ce afecteaza caile respiratorii si, implicit, trecerea aerului spre si dinspre plamani. Acestea se inflameaza si ingusteaza, manifestari precum respiratia suieratoare sau ingreunata, presiunea in piept si tusea fiind specifice astmului. La fel ca in cazul altor afectiuni cronice, asocierea cu stresul oxidativ si inflamatiile este nelipsita. De aceea, seleniul poate avea un rol important in reducerea simptomelor astmului. Aceasta ipoteza este, insa, inca in stadiul de cercetare.

SUSTINE FUNCTIA REPRODUCATOARE MASCULINA

Seleniul are o contributie importanta la reglarea nivelului hormonilor masculini. Alaturi de selenoproteine (orice proteina care include un rest de aminoacizi de selenocisteina), acest mineral indeplineste un rol esential in functia reproducatoare masculina.

ESTE ADJUVANT IN TRATAREA UNEI SERII EXTINSE DE AFECTIUNI

De la afectiuni cardiace si ateroscleroza la hipotiroidism, afectiuni ale sistemului articular si osos precum osteoartrita sau artrita reumatoida, la intoxicatii cu metale, seleniul este utilizat complementar in diferite tratamente alopate. Infectia cu HIV, cataracta, oboseala cronica, degenerescenta maculara si mai multe tipuri de cancere, precum cel ovarian sau de san, respectiv cel de prostata, pot impune, de asemenea, suplimentarea cu seleniu, datorita efectului de reducere a stresului oxidativ si a inflamatiilor, dar si datorita protectiei pe care acesta o asigura membranelor celulare si subcelulare.

DOZA ZILNICA RECOMANDATA DE SELENIU

Doza zilnica recomandata de seleniu

Doza zilnica recomandata de seleniu este de 55 micrograme pe zi, pentru adulti. Femeile insarcinate ar trebui sa consume 60 micrograme, pe cand, pentru cele care alapteaza, doza zilnica recomandata ajunge la 70 micrograme. In timp ce suplimentele alimentare pot remedia carentele, recomandarea generala a medicilor este ca cea mai mare parte a nutrientilor sa fie absorbita din surse alimentare.

In cazul copiilor, doza zilnica recomandata (conform EFSA - Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) se incadreaza in urmatoarele valori:

Varsta DZR/DV seleniu

  • 1-3 ani 15 micrograme/ zi
  • 4-6 ani 20 micrograme/ zi
  • 7-10 ani 35 micrograme/ zi

Seleniul lucreaza impreuna cu vitamina E pentru a reduce radicalii liberi si pentru a proteja membranele celulare, proteinele si ADN-ul impotriva stresului oxidativ si a inflamatiilor.

CARENTA DE SELENIU

La nivel mondial, carentele de seleniu sunt rare si se inregistreaza in randul populatiei care locuieste in zone al caror sol este sarac in seleniu, cum ar fi anumite regiuni din China.

Carenta de seleniu este asociata cu dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, infertilitatea, declinul cognitiv si bolile miodegenerative. Functionarea glandei tiroide si eliberarea in parametri normali a hormonilor tiroidieni, esentiali pentru buna functionare a metabolismului sunt, de asemenea, dependente de seleniu. Sistemul imunitar, sistemul muscular si cel osos, sistemul nervos si cel reproducator folosesc acest oligoelement esential pentru a functiona corespunzator.

Printre semnele usor identificabile ale deficientei de seleniu in organism se numara colesterolul crescut in randul adultilor, cresterea si dezvoltarea lenta in randul copiilor si al adolescentilor, dezechilibrele imunitare si cresterea incidentei infectiilor, infertilitatea in randul barbatilor, dar si reducerea functiilor ficatului. Pentru ca aceste simptome pot avea si alte cauze, este important ca diagnosticul sa fie unul de specialitate, in urma analizelor de laborator.

GRUPE DE RISC SI SUPLIMENTAREA APORTULUI DE SELENIU

Pentru ca seleniul provine, in primul rand, dintr-o alimentatie echilibrata, persoanele care nu au varietate alimentara, din diferite motive (vegetarienii, alergicii) pot avea de suferit din acest punct de vedere. Femeile insarcinate si cele care alapteaza sunt si ele expuse riscului deficientei, daca nu cresc aportul zilnic in concordanta cu recomandarile mentionate anterior. Bolnavii cronici, dar si cei care sufera de afectiuni cardiovasculare sau degenerative, precum si batranii sunt mai expusi riscului de a dezvolta o carenta se seleniu.

EXCES DE SELENIU IN ORGANISM. EFECTE ADVERSE SELENIU

Seleniul este un oligoelement esential, pe care organismul uman il foloseste in cantitati mici. In caz de exces de seleniu in organism, atunci cand cantitatile ingerate depasesc dozele recomandate, exista riscul intoxicatiei cronice cu seleniu, cunoscuta si sub denumirea de selenoza. Aceasta poate sa aiba loc atunci cand aportul zilnic depaseste 600-800 micrograme, in cazul adultilor. Printre simptomele intoxicatiei cu seleniu se numara dermatita, caderea parului, unghiile casante, halena - cel mai adesea, asemanata cu mirosul ulterior consumului de usturoi, insuficienta hepatica, aparitia cariilor dentare si dezvoltarea unor tulburari ale sistemului nervos. Durerile si crampele musculare sunt, de asemenea, simptome ale selenozei. Pentru intoxicatia cu seleniu nu exista un antidot sau un tratament curant; remediile constau in oprirea expunerii si tratarea punctuala a simptomelor.

ALIMENTE BOGATE IN SELENIU

surse naturale de seleniu

Continutul de seleniu al alimentelor depinde in mare masura de localizare si de caracteristicile solului, care variaza foarte mult de la o zona la alta. La modul general, printre alimente bogate in seleniu se numara:

  • Nucile - de la cele braziliene, care au un continut foarte ridicat de seleniu, la cele autohtone, nucile sunt o sursa naturala buna de seleniu.
  • Pestele si fructele de mare - incepand cu tonul si sardinele, animalele marine furnizeaza necesarul de seleniu.
  • Carnea slaba de pasare sau de vita este, de asemenea, bogata in acest nutrient.
  • Pastele, orezul si ovazul - in general, cerealele au un aport important de seleniu.
  • Ouale - un singur ou iti poate asigura cca 28% din necesarul zilnic de seleniu.
  • Fasolea - pe langa seleniu, aceasta contine si o cantitate mare de fibre, esentiale pentru sanatatea tractului digestiv.

CE TREBUIE SA STII DESPRE SUPLIMENTELE ALIMENTARE CU SELENIU

Suplimentele alimentare cu seleniu pot interfera anumite tratamente medicamentoase, inclusiv cisplatina, o substanta folosita in chimioterapie, care poate avea efectul de a genera o carenta de seleniu in organism.

Produsele pe baza de seleniu se pot prezenta sub diferite forme: capsule, tablete, granule, solutii buvabile. Formele organice, in care seleniul este combinat cu un aminoacid sulf, cum ar fi metionina sau cisteina, sunt mai bine absorbite decat sarurile anorganice. Sunt extrase din drojdia de bere cultivata pe un mediu imbogatit cu seleniu.

CAND SE IA SELENIU DIMINEATA SAU SEARA

Daca te intrebi cand se ia seleniu dimineata sau seara trebuie sa stii ca acest supliment alimentar poate fi administrat independent de momentul zilei. 

Desi medicii si nutritionistii recomanda ca principala sursa de seleniu sa fie alimentatia variata, echilibrata si bogata in nutrienti, exista situatii cand suplimentarea este necesara. In acest caz, este foarte important sa te asiguri, ca in cazul oricarui alt supliment alimentar, ca sursa - producatorul - este una sigura, cu o reputatie buna si ca puritatea si calitatea ingredientelor sunt garantate. Intereseaza-te de studiile in care a fost implicat produsul vizat si de rezultatul acestuia si discuta cu medicul tau despre stimularea unei absorbtii optime - in cazul seleniului, va fi, in primul rand, vorba despre asocierea cu vitamina E.

Sursa foto: Unsplash

Resurse:

  1. Selenium Deficiency - Aparna P. Shreenath; Muhammad Atif Ameer; Jennifer Dooley - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
  2. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health - Lien Ai Pham-Huy, Hua He, and Chuong Pham-Huy - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
  3. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment - Mara Ventura, Miguel Melo and Francisco Carrilho - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
  4. Thyroid and Cardiovascular Disease - Research Agenda for Enhancing Knowledge, Prevention, and Treatment - https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.036859
  5. Mediterranean diet, Alzheimer disease, and vascular mediation - Nikolaos Scarmeas, Yaakov Stern, Richard Mayeux, Jose A Luchsinger - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17030648/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/
  7. Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections - Holger Steinbrenner, Saleh Al-Quraishy, Mohamed A Dkhil, Frank Wunderlich, and Helmut Sies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/
  8. Role of Selenium and Selenoproteins in Male Reproductive Function: A Review of Past and Present Evidences - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719970/
  9. Selenium Deficiency - Aparna P. Shreenath; Muhammad Atif Ameer; Jennifer Dooley - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
  10. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225470/

 

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    47,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare