- Tensiunea arteriala: ce este, tipuri, valori, simptome si tratament
- Cum slabesti sanatos, fara efectul de bumerang al dietelor drastice - sfaturi si recomandari
- Menopauza
Totul despre sindromul premenstrual (PMS): cauze, manifestari si tratament
Sindromul Premenstrual sau PMS, in forma abreviata, este o dereglare care afecteaza aproape 75% dintre femeile cu varste cuprinse intre 24 si 40 ani, care au menstruatie. Simptomele apar de obicei cu o saptamana sau doua inainte de inceperea sangerarii si includ balonarea, durerile la nivelul sanilor, modificarile hormonale si schimbarile de natura emotionala aferente acestora, crampe menstruale, stari de anxietate, insomnie, iritabilitate, stari depresive, lipsa capacitatii de concentrare, dureri de cap, senzatie de moleseala sau slabiciune, crestere a apetitului.
Cuprins:
Ce este sindromul premenstrual
Care sunt cauzele aparitiei sindromului premenstrual
Manifestarile si factorii de risc ai sindromului premenstrual
Diagnosticul corect de sindrom premenstrual
Tratamentul sindromului premenstrual si metodele de preventie
Multe femei care sufera de PMS pot avea doar anumite simptome, intr-o masura care nu le afecteaza viata cotidiana, insa exista si cazuri cu o simptomatologie severa, care pot intrerupe ritmul obisnuit. Afla, in cele ce urmeaza, tot ce trebuie sa stii despre sindromul premenstrual:
Ce este sindromul premenstrual (PMS sau SPM)
Sindromul premenstrual se caracterizeaza printr-o serie de schimbari care au loc in corpul femeilor, premergatoare perioadei aferente menstrei. Aceste schimbari sunt deopotriva de ordin fizic si emotional si afecteaza, statistic, una din 3 femei de varsta fertila. In proportie de 5%, acesta se manifesta atat de sever, incat poate pune persoanele afectate in incapacitate de a functiona normal timp de cateva zile.
Sindromul premenstrual este o afectiune care are impact asupra starii emotionale si sanatatii fizice a femeilor, de regula inainte de menstra. Este un sindrom comun, care incepe sa se manifeste cu cca 11 zile inainte de menstruatie si ale carui simptome se estompeaza sau se reduc complet odata cu inceputul menstrei. Specialistii sunt de parere ca are deopotriva legatura cu modificarile hormonilor sexuali si cu oscilatiile nivelului de serotonina, specifice ciclului menstrual. In anumite perioade ale lunii, nivelul de estrogen si progesteron cresc si cauzeaza schimbari ale starii emotionale, precum starea de anxietate si iritabilitate. Steroizii ovarieni moduleaza, de asemenea, activitatea in anumite parti ale creierului asociate cu simptomele premenstruale.
Care sunt cauzele aparitiei sindromului premenstrual
Cauzele aparitiei sindromului premenstrual nu sunt cunoscute. Acesta este considerat a fi o tulburare generata de dezechilibrele hormonale si de sensibilitatea la anumiti hormoni, specifice anumitor etape ale ciclului menstrual. Nivelul ridicat de estrogen care apare inaintea instalarii menstruatiei poate actiona ca un stimulent asupra sistemului nervos central, producand o serie de simptome.
Desi cauzele nu au fost stabilite cu precizie, exista o serie de factori de risc si afectiuni asociate SPM. Istoricul de depresie sau alte tulburari similare in familie, inclusiv depresia postnatala sau tulburarea bipolara, istoricul familial de SPM, violenta domestica, abuzul de substante interzise, traumele fizice si cele emotionale se numara printre factorii de risc ai sindromului premenstrual.
In ceea ce priveste afectiunile asociate cu SPM, lista acestora cuprinde dismenoreea, tulburarea depresiva majora, tulburarile afective sezoniere, tulburarea de anxietate generalizata, dar si schizofrenia.
Desi neconfirmati stiintific, se presupune si despre urmatorii factori ca ar avea legatura cu aparitia SPM: alergiile alimentare, glicemia scazuta, edemul, intoxicatiile cu metale grele, stresul fizic si psihic, constipatia cronica si deficientele nutritionale. Exista studii care indica faptul ca si disfunctia tiroidei poate declansa simptomatologia SPM.
Manifestarile sindromului premenstrual
Simptomele PMS au o frecventa crescuta in randul femeilor cu varste cuprinse intre 24 si 40 de ani. Peste 150 de simptome sunt asociate cu PMS. Cel mai des intalnite sunt flatulenta, retentia de apa, marirea si durerea la nivelul sanilor, schimbarile de dispozitie, irascibilitatea, anxietatea si episoadele depresive. PMS poate stimula modificari ale comportamentului si personalitatii. Toate aceste simptome se manifesta mai sever cu 2-5 zile inaintea menstrei si se estompeaza odata cu instalarea acesteia.
In ceea ce priveste manifestarile fizice, PMS se manifesta prin crampe menstruale, eruptii cutanate, dureri de cap si de spate, scaderi bruste ale nivelului de energie si ale glicemiei, insomnie, constipatie sau, dimpotriva, diaree, dureri de cap si ameteli. Durerile musculare si de articulatii, migrenele, starea de oboseala, balonarea, izbucnirile acneice temporare si intoleranta la alcool se pot numara, de asemenea, printre simptomele PMS. La nivel emotional, sindromul premenstrual poate provoca stari de agitatie, tensiune, anxietate, iritabilitate, furie sau depresie, uneori insotite de crize de plans. Insomnia, izolarea, incapacitatea de concentrare, schimbarile libidoului, modificarile apetitului si poftele sunt, de asemenea, specifice sindromului premenstrual.
Diagnosticul corect de sindrom premenstrual
Nu exista un consult fizic unic sau teste de laborator care sa diagnosticheze sindromul premenstrual. Medicul generalist, cel de familie sau ginecologul au, insa, expertiza pentru a incadra anumite manifestari in simptomatologia PMS, cu atat mai mult cu cat exista indicii previzibile privind tiparele acestora in perioada premenstruala sau un istoric medical de familie in acest sens.
Pentru a putea stabili un astfel de tipar, medicul ar putea indica pacientelor sa noteze simptomele sub forma unui calendar pe durata a cel putin doua cicluri menstruale. In aceasta situatie, trebuie inregistrate debutul manifestarilor, data acestuia, precum si ameliorarea lor, respectiv momentul in care au luat sfarsit.
Anumite afectiuni ar putea fi confundate cu sindromul premenstrual. Printre acestea se numara sindromul oboselii cronice, tulburarile glandei tiroide, dar si tulburarile emotionale, cum sunt depresia si anxietatea. Pentru a putea elimina aceste probabilitati, medicul poate recomanda testarea tiroidiana, testele de screening pentru evaluarea schimbarilor de dispozitie sau alte analize, consultatii si teste de specialitate.
Tratamentul sindromului premenstrual si metodele de preventie
Pentru multe femei, schimbarile privind stilul de viata pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Dar, in functie de severitatea manifestarilor, medicul ar putea sa prescrie diferite terapii alopate. Eficacitatea acestora in remedierea simptomelor PMS poate varia de la o pacienta la alta.
Terapii alopate
Medicamentele cel mai des prescrise de catre medici pot include:
- Antidepresivele - inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, printre care se numara fluoxetina, paroxetina sau sertalina pot fi folositi pentru ameliorarea simptomului care presupune schimbari ale dispozitiei. Acestea sunt recomandate in cazul unui diagnostic de PMS sever si se administreaza, la recomandarea medicului, fie zilnic, pe termen lung, fie doar in perioada celor doua saptamani premergatoare menstrei.
- Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale - ibuprofenul sau naproxenul sodic pot fi recomandate pentru reducerea crampelor, a durerilor musculare si articulare, dar si pentru ameliorarea disconfortului resimtit la nivelul sanilor.
- Diureticele - cand activitatea fizica si limitarea consumului de sare nu sunt eficiente in ameliorarea retentiei de apa si nu impiedica cresterea in greutate cauzata de aceasta, diureticele pot ajuta la eliminarea fluidelor in exces.
- Contraceptivele hormonale - acestea pot opri ovulatia, impiedicand astfel manifestarea simptomelor specifice sindromului premenstrual.
Imbunatatirea stilului de viata si remedii pentru acasa
Pentru a gestiona mai bine si chiar reduce simptomele sindromului premenstrual, poti aborda problema din unghiul stilului de viata. Alimentatia, obiceiurile privind activitatea fizica si odihna pot contribui la inrautatirea, respectiv ameliorarea starilor tale. Iata cum poti transforma sindromul premenstrual intr-o amintire:
Acorda atentie alimentatiei
Consuma portii mai mici, mai des, pentru a reduce balonarea. Limiteaza consumul de sare, pentru a preveni retentia de apa. Schimba sursele obisnuite de carbohidrati (cartofii, painea), in favoarea unora bogate in carbohidrati complecsi, cum sunt fructele, legumele si cerealele integrale. Consuma alimente bogate in calciu; daca nu tolerezi lactatele, poti opta pentru un supliment alimentar cu calciu, magneziu si vitamina D. Evita cafeina si alcoolul, pentru a preveni deshidratarea si inflamatiile.
Fa miscare
Mersul pe jos, ciclismul, inotul sau antrenamentele de aerobic isi pot gasi cu usurinta locul in programul tau, daca optezi pentru sesiuni de cate 30 de minute. Miscarea regulata iti poate imbunatati starea generala de sanatate si poate remedia anumite simptome, precum oboseala si indispozitia.
Redu stresul, lucrand cu factorii care il provoaca
Fa tot posibilul sa dormi suficient. Practica exercitii de relaxare musculara si exercitii de respiratie, pentru a reduce durerile de cap, insomnia si starile de anxietate. Incearca yoga, meditatia sau masajul, pentru a elibera stresul si pentru a te deconecta de la problemele cotidiene.
Medicina alternativa
Remediile complementare pot contribui la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Iata ce variante ai si la ce sa te astepti:
· Vitaminele si suplimentele alimentare minerale - calciul, magneziu, vitamina E si vitamina B6, precum si potasiul, vitaminele C, D si acidul folic pot contribui la reducerea manifestarilor caracteristice PMS.
· Remediile pe baza de plante - ginkgo biloba, ghimbirul sau curcuminul pot sustine reducerea inflamatiilor, conform studiilor. In orice caz, ar fi indicat sa discuti cu medicul inainte de administrarea lor, pentru a te asigura ca nu vor exista efecte adverse sau ca nu vor interfera cu eventualele tratamente medicamentoase pe care le urmezi.
· Acupunctura - statistic, un numar mare de femei care au incercat acest tratament alternativ s-au bucurat de o ameliorare a simptomelor dupa practicarea acupuncturii, conform Mayo Clinic.
Inainte de a te autodiagnostica sau de a lua orice decizie cu privire la manifestarile specifice SPM, discuta cu medicul tau. Acesta iti va verifica istoricul medical, va stabili daca exista alte cauze responsabile de manifestarile pe care le acuzi si iti va oferi un diagnostic corect si complet si o schema de tratament potrivita.
Sursa foto: Unsplash
Resurse:
- Evaluation and Management of Premenstrual Syndrome and Premenstrual Dysphoric Disorder - https://www.researchgate.net/publication/11965252_Evaluation_and_Management_of_Premenstrual_Syndrome_and_Premenstrual_Dysphoric_Disorder
- Risk Factors for Premenstrual Syndrome (PMS) - https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20024
- Comparing Full and Half Cycle Treatment Serotonergic Antidepressants Severe PMS - https://www.psychiatrictimes.com/view/comparing-full-and-half-cycle-treatment-serotonergic-antidepressants-severe-pms
- Premenstrual syndrome (PMS), Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20376787
Alte resurse:
PMS (Premenstrual Syndrome), Healthline - https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome
What Is PMS?, WebMd - https://www.webmd.com/women/pms/what-is-pms
Premenstrual Syndrome (PMS), Harvard Health Publishing - https://www.health.harvard.edu/a_to_z/premenstrual-syndrome-pms-a-to-z
Produse recomandate
-
PreMenstrual Solution™
60 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 92,00 lei
-
Vitex 400mg
100 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 58,00 lei
-
Licorice (Lemn-dulce) 450mg
100 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 77,00 lei
-
Vitex 400mg
100 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 58,00 lei