Enzimele digestive, catalizatorii ultraspecializati ai digestiei

Enzimele digestive, catalizatorii ultraspecializati ai digestiei

Similar unei linii de productie, corpul uman dispune de “personal” si “echipamente” care pun in miscare fiecare sistem si coordoneaza procesele, intr-un mod fascinant. Enzimele digestive fac parte din acest proces, fiind implicate in majoritatea reactiilor organismului, in special in digestie. Ce sunt aceste mici molecule, cum functioneaza si de ce sunt atat de importante pentru sanatate?

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele (gr. zymosis - ferment) sunt substante proteice complexe, catalizatori specifici, care impreuna cu alte substante numite coenzime (ex. vitamine, minerale, coenzima Q10, au functia de activare a enzimelor), regleaza procesele biochimice din organism. Procesele enzimatice stau la baza tuturor reactiilor organismului, accelereaza interactiunile chimice sau fac posibile anumite reactii dintre acestea.

Enzimele digestive sunt o categorie de compusi cu un rol aparte in buna functionare a organismului. Acestea se secreta la nivelul intregului tract digestiv, in glandele salivare din cavitatea bucala, stomac, pancreas si intestine.

Actiunea enzimelor asupra nutrientilor

Tipuri de enzime digestive

Exista mai multe tipuri de enzime digestive, fiecare cu un rol bine definit, ceea ce inseamna ca un anumit tip de enzime descompune doar un anumit tip de nutrienti. De exemplu amilaza este enzima care transforma amidonul, insa aceasta nu poate descompune proteinele din carne.

Enzimele se pot clasfica atat in functie de nutrientii pe care ii descompun (ex: proteazele descompun proteinele, amilaza descompune amidonul, etc), de locul unde actioneaza (stomac, intestin) cat si in functie de provenienta (enzime proprii, enzime preluate din alimente ex. bromelaina).

Anumite enzime actioneaza la nivel gastric, intr-un pH acid, in timp ce altele actioneaza la nivel intestinal, acolo unde pH-ul este bazic.
Enzimele rup legaturile chimice de la nivelul alimentelor, transformand nutrientii complecsi in compusi simpli, usor de absorbit (ex: proteinele sunt descompunse in aminoacizi).
Tipuri de enzime si rolurile in digestive

Rolul enzimelor in digestie

In general, stomacul se asociaza cu notiunea de organ principal al digestiei, dar in realitate lucrurile nu stau asa. Desi acesta joaca un rol crucial prin digerarea mecanica-macina alimentele, le amesteca cu sucul gastric bogat in enzime, sfaramandu-le propriu-zis si transformandu-le intr-o pasta densa numita chim, digestia incepe in gura, odata cu prima imbucatura.
Inca din aceasta etapa, enzimele secretate de glandele salivare incep procesul digestiei. Amiliaza, enzima localizata la nivelul cavitatii bucale, descompune amidonul din produsele alimentare in zaharuri. Odata patrunse in stomac, asupra nutrientilor din alimente actioneaza un grup de enzime gastrice precum: lipaza gastrica (actioneaza asupra grasimilor), pepsina (scindeaza proteinele) sau amilaza gastrica (descompune amidonul), gelatinaza (descompune gelatina si colagenul).

Pancreasul este de asemenea o sursa importanta de enzime. Lichidul pancreatic bogat in enzime descompune bolul alimentar, care ulterior ajunge in intestine, nutrientii fiind absorbiti de celule. Pancreatina, substanta secretata de pancreas, este bogata in proteaza, lipaza si amilaza. Aceste enzime scindeaza lipidele, le digera si actioneaza asupra tranzitului intestinal. Printre enzimele secretate de pancreas se mai numara tripsina, carboxipeptidaza sau colesterol-esteraza. In cazul insuficientei pancreatice sau a pancreatitei cronice, apare un deficit enzimatic la acest nivel, aparand o serie de tulburari.

Compusii care raman nedigerati la nivel gastric sunt procesati de enzimele care se gasesc la nivelul intestinelor. Printre cele mai importante enzime intestinale sunt: lactaza (responsabila de descompunerea lactozei din lactate), maltaza (carbohidrati ca zaharul), micozimele (enzime care actioneaza asupra amidonului sau glicogenului).

Alimentele crude: fructele, legumele, anumite plante reprezinta o sursa importanta de enzime digestive. Prin preparare termica o mare parte din aceste enzime se pierde, motiv pentru care este important ca in alimentele noastre sa existe o cantitate considerabila de alimente neprocesate.

Surse vegetale de enzime sunt: ananasul (bromelaina), papaia (papaina), mango (amilaza), sfecla rosie (betaina – activeaza alte enzime digestive) etc.

Extractele anumitor fructe, legume sau plante, ex. feniculul, musetelul, menta, contin substante valoroase care exercita actiune calmanta asupra tractului digestiv, ajutand la reducerea efectelor date de un dezechilibru enzimatic.

Ce se intampla in cazul unui deficit enzimatic

Cantitatea de enzime secretata de organism variaza pe parcursul vietii, fiind conditionata si de anumite afectiuni. Din aceasta cauza alimentele consumate nu mai sunt digerate bine, fermenteaza in stomac si produc gaze sau, dimpotriva, mancarea trece prea repede prin tractul digestiv si apare diareea. In plus, un deficit enzimatic duce de dereglari in mecanismul de absorbtie a nutrientilor, ceea ce poate declansa un lant de alte probleme.

Balonarea, flatulenta, durerile abdominale, senzatia de “prea plin” sau prezenta alimentelor nedigerate in scaun reprezinta doar cativa dintre cei mai comuni indicatori ai digestiei deficitare si ai lipsei de enzime digestive.

Printre cele mai frecvente afectiuni date de lipsa unor enzime digestive sunt: intoleranta la lactoza, celiachia, pancreatita cronica, probleme dermatologice, obezitatea, afectiuni cardiovasculare, alergii, afectiuni ale ficatului si vezicii biliare etc.

Distributia enzimelor digestive in tubul digestive

Cand apelam la suplimentele cu enzime digestive

Tendinta generala este sa luam enzime de Pasti si Craciun, atunci cand gustam din toate alimentele, iar sistemul nostru digestiv nu mai face fata. Totusi, procesul digestiei este unul constant, iar problemele se pot simti zilnic, dupa ce mancam anumite alimente sau dupa o masa obisnuita.

Atunci cand apelati la formulele cu enzime digestive, tineti cont de urmatoarele:

  • Forma farmaceutica – enzimele din tablete sa fie protejate si sa sustina activitatea lor in functie de pH-ul la care actioneaza. Acest lucru este posibil cand se folosesc tablete cu eliberare controlata, adaptata incompatibilitatilor de mediu. Astfel, enzimele intestinale sunt eliberate treptat si activitatea lor este protejata de aciditatea mediului gastric.
  • Tipul de enzime pe care-l contine formula – in cazul unor dezechilibre digestive este important sa verificati ce tipuri de enzime contine produsul. Daca un produs contine doar unul doua tipuri de enzime, acestea vor actiona doar pe grupele de nutrienti de care sunt responsabile. De ex. in cazul unui deficit de amilaza este inficient sa administram pancreatina.
  • Suplimentearea enzimatica ideala este sustinuta de fitoextracte cu rol important in digestie. Fitoextractele, prin substantele active pe care le contin actioneaza atat in sensul stimularii secretiei enzimatice de la nivel hepatic si pancreatic, cat si sensul eliberarii acestora de la nivel biliar (prin efect coleretic si colagog) catre intestin.

 

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare