-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Cistita la barbati: ce este si cum se trateaza eficient

Cistita la barbati: ce este si cum se trateaza eficient

Infectiile urinare nu iarta pe nimeni. Chiar daca femeile se confrunta mai des decat barbatii cu tulburari la nivelul tractului urinar, nu inseamna ca acestia nu ar trebui sa acorde o atentie sporita simptomelor care anunta o posibila inflamatie sau infectie intima.

In cazul barbatilor, bolile urologice se manifesta in mare parte dupa varsta de 40 de ani, cand se produc modificari ale prostatei. Cistita este o afectiune comuna in randul barbatilor maturi si se produce atunci cand sistemul imunitar este slabit si nu mai poate actiona la fel de eficient impotriva microbilor, bacteriilor si altor agenti infectiosi.

Cuprins

Ce este cistita
Cistita la barbati: cum se manifesta
Cauzele care determina aparitia cistitei la barbati
Tratament cistita la barbati
Complicatiile cistitei la barbati

Ce este cistita

Infectiile tractului urinar sunt cel mai adesea la nivelul vezicii urinare, acestea fiind numite cistite. Cele de origine bacteriana afectează femeile mai des decat barbatii, deoarece uretra este mai scurta. Acest lucru face ca bacteriile sa intre mai ușor in vezica. Pe de alta parte, atunci cand la un barbat apare o infectie a tractului urinar, aceasta este frecvent cauzata de o marire benigna a prostatei sau de o inflamatie a acestui organ.

Cistita la barbati: Cum se manifesta

cistita la barbati

Cistita la barbati poate fi semnul unei afectiuni la nivelul prostatei. Adenomul, de exemplu, este o tumoare benigna care poate duce la probleme grave de sanatate daca nu este tratata la timp.

Pentru a preveni complicatiile, este important ca barbatii sa recunoasca simptomele cistitei:

- dureri si senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior;
- dureri intense, insotite de usturimi, in timpul mictiunii;
- nevoia iminenta de a urina;
- mictiuni frecvente cu jet de urina redus;
- urina urat mirositoare;
- febra si/ sau frisoane;
- prezenta de sange in urina;
- urina tulbure.

Cauzele care determina aparitia cistitei la barbati

Daca la femei dimensiunea mica a uretrei favorizeaza aparitia si multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar, in cazul barbatilor, infectiile urinare, inclusiv cistita, apar din cauza sistemului imunitar slabit. 

In plus, afectiunea poate fi declansata de:

- alergii;
- afectiuni ale rinichilor;
- prostata marita;
- prezenta bolilor cu transmitere sexuala;
- cancerul de prostata;
- prostatita;
- expunerea prelungita la frig;
- prezenta bacteriei E.Coli.

Tratament cistita la barbati

tratament cistita la barbati

In ceea ce priveste tratament cistita la barbati, trebuie sa stii ca aceasta se vindeca mai greu decat la femei, antibioticele facandu-si mai lent efectul in afectiunile prostatei. Tocmai de aceea, medicii urologi recomanda, de regula, un tratament prelungit cu antibiotic si alte medicamente specifice tipului de infectie, astfel incat valoarea markerilor PSA (antigenul specific prostatic) sa scada puternic, sub cea normala, si sa se evite o eventuala recidiva.

Pentru prevenirea si tratarea cistitei sau altei infectii de la nivelul tractului urinar se recomanda:

- consumul de lichide, cel putin doi litri si jumatate de apa plata pe zi;

- mersul regulat la toaleta, amanarea momentului este un factor favorizant al infectiei urinare;

- aplicarea locala a unei surse de caldura. Poate fi un prosop inmuiat in apa calda sau un dus cald, pentru atenuarea tensiunii musculare;

- mentinerea unei igiene corporale impecabile;

- consumul alimentelor bogate in antioxidanti, care sa stimuleze eliminarea lichidelor: merisoare, mure, nuci, capsuni, anghinare, zmeura, afine, coacaze, sucuri naturale de portocale, ananas, struguri etc.

S-a dovedit stiintific ca merisoarele previn si combat infectiile urinare datorita continutului bogat in polifenoli - antioxidanti care impiedica formarea radicalilor liberi.

Complicatiile cistitei la barbati

Daca, in cazul femeilor, cea mai grava complicatie a unei cistite netratate este pielonefrita, la barbati, aceasta poate cauza o infecție generala severa, abces de prostata si recidive dificil de tratat. Simptomele invalidante, cum ar fi durerea la ejaculare, pot persista, de asemenea.

In concluzie, cistita este o afectiune care poate afecta barbatii, desi nu la fel de frecvent ca femeile. Infectia vezicii urinare la barbat este cel mai adesea asociata cu o afectiune a prostatei, care poate sa fie mult mai grava, mai ales dupa varsta de 50 de ani, dar si cu boli transmisibile sexual. Se recomanda programarea unui consult medical cat mai curand, pentru o buna gestionare a acestei afectiuni si prevenirea recidivelor.

Sursa foto: Freepik


Referinte:
[1] Webmd.com
[2] Anticancer.net
[3] Liberatormedical.com
[4] Management of urinary tract infections in men
[5] Cleveland Clinic
[6] National Institutes of Health

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    78,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare