Echinaceea: beneficii asupra sanatatii, proprietati nutritionale, contraindicatii

Echinaceea: beneficii asupra sanatatii, proprietati nutritionale, contraindicatii

Echinaceea este o planta perena, folosita de mii de ani de catre oameni. Originara din America de Nord, era utilizata de catre bastinasi pentru ameliorarea manifestarilor racelii, fiind preluata mai apoi si de exploratorii europeni, care au inteles ca aceasta poate fi de ajutor in numeroase simptome.

Echinaceea este o planta perena care, la maturitate, ajunge pana la 140 de centimetri inaltime si care se remarca prin florile sale cu un colorit bogat, in nuante violet, galbene sau roz-rosiatice, datorita carora este deseori utilizata si ca planta ornamentala.

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre compusii acestei plante, despre numeroasele sale actiuni benefice pe care le poate avea asupra organismului si vom prezenta principalele manifestari care pot fi ameliorate prin folosirea extractului din echinaceea.

  • Beneficiile plantei de echinaceea si compozitia acesteia
  • Proprietatile nutritionale ale plantei de echinaceea
  • Doza zilnica recomandata de ceai de echinaceea
  • Principalele beneficii ale consumului ceaiului de echinaceea
  • Contraindicatii in consumul de echinaceea

Beneficiile plantei de echinaceea si compozitia acesteia

Beneficiile plantei de echinaceea si compozitia acesteia

In planta de echinaceea se regasesc glicozide antibacteriene si antivirale, ulei volatil, rasini sau polizaharide, iar multi dintre acesti compusi pot contribui la ameliorarea a numeroase manifestari.

Poate reduce manifestarile gripei sau racelii

Studiile de laborator arata ca in compozitia plantei se regasesc compusi care pot sa ajute la reducerea manifestarilor gripei, racelii sau a celor generate de infectii ale tractului respirator1. Mai mult, aceleasi studii arata ca planta poate ajuta la prevenirea aparitiei racelii sau a gripei. Exista persoane care utilizeaza frecvent suplimente pe baza de echinaceea in timpul sezonului rece sau atunci cand se confrunta cu primele manifestari ale racelii, dar si pentru a sustine cresterea imunitatii.

Poate sustine vindecarea mai rapida a ranilor

Persoanele care utilizeaza suplimente pe baza de extract de echinaceea se pot bucura de o accelerare a procesului de vindecare a ranilor sau de o ameliorare unor afectiuni precum psoriazisul sau eczemele. Acelasi lucru se aplica si in cazul afectiunilor bucale, precum gingivita.

Are efect antiinflamator

Dovedite sunt si proprietatile antiinflamatoare pe care echinaceea le poate avea asupra organismului. Utilizarea zilnica de suplimente ce au in compozitie aceasta planta, poate reduce inflamatiile oculare si poate fi utila si in ameliorarea unor afectiuni inflamatorii cronice4.

Poate sustine sanatatea creierului

Sustinerea sanatatii creierului este un alt beneficiu pe care extractul de echinacea il poate aduce organismului. Pe langa reducerea anxietatii, consumul de extract din aceasta planta poate contribui la ameliorarea unor tulburari ale sistemului nervos, precum ADHD sau depresia, si poate sustine, in acelasi timp, memoria5.

Poate reduce anxietatea

In plus, cercetarile dovedesc faptul ca utilizarea zilnica a unui supliment cu extracte de echinaceea poate reduce considerabil anumite manifestari ale anxietatii. Folosirea a 40 mg din aceasta planta pe zi, timp de 7 zile, va oferi suport in aceasta afectiune2.

De asemenea, utilizarea extractului de echinaceea poate contribui si la ameliorarea manifestarilor legate de anumite probleme hepatice sau renale3, dar si la cele cauzate de infectiile tractului urinar.

Poate imbunatati performantele sportive

Si persoanele active se pot bucura de beneficiile acestei plante. Utilizarea zilnica de suplimente pe baza de extract de echinacea poate creste aportul de oxigen in timpul efectuarii unor activitati fizice intense sau practicarii unui sport, lucru care poate contribui la cresterea performantelor acelei persoane si la oferirea unui randament mai bun.

Efect laxativ

Extractele de echinaceea sunt folosite si de persoanele care se confrunta cu constipatia sau cu alte tulburari gastro-intestinale. Utilizarea unui astfel de supliment poate avea un efect laxativ si poate imbunatati tranzitul intestinal.

Proprietatile nutritionale ale plantei de echinaceea

Proprietatile nutritionale ale plantei de echinaceea

Toate beneficiile pe care folosirea unor suplimente pe baza de echinaceea le poate avea asupra sanatatii sunt datorate numerosilor compusi continuti de aceasta planta. Printre acestia putem aminti: vitamina E, vitamina A, calciu, potasiu, fier, sodiu si complexul de vitamine B.

De asemenea, in radacina plantei se regasesc o serie de uleiuri volatile, flavonoizi, alcamide si glicoproteine, compusi care pot contribui la intarirea sistemului imunitar4 .

Doza zilnica recomandata de ceai de echinaceea

Atunci cand consumati ceai de echinaceea, este bine sa tineti cont de doza maxima zilnica recomandata de producator, atat pentru adulti cat si pentru copii. De asemenea, atunci cand achizitionati ceaiul, un specialist poate recomanda o doza optima de ceai, in functie de compusul activ continut de produsul respectiv si de persoana care urmeaza sa-l consume.

Principalele beneficii ale consumului ceaiului de echinaceea

Principalele beneficii ale consumului ceaiului de echinaceea

Pe langa faptul ca poate contribui la ameliorarea anumitor manifestari, ceaiul de echinaceea are si foarte multe proprietati benefice pentru organism, precum sustinerea imunitatii sau efect antiinflamator, dupa cum am mentionat anterior. Concret, consumul acestui tip de ceai poate veni cu urmatoarele avantaje:

Stimuleaza sistemul imunitar

Echinaceea are in componenta sa o serie de polizaharide, compusi care pot contribui la sustinerea sistemului imunitar. Astfel, prin consumul de ceai de echinaceea, se favorizeaza producerea de celule T in organism9, care sunt responsabile de protejarea organismului impotriva virusurilor si infectiilor.

Poate ameliora manifestarile gripei si racelii

In cazul in care va confruntati cu o gripa sau cu o raceala, consumul de ceai de echinaceea va poate ajuta sa tineti sub control manifestarile specifice si sa grabiti vindecarea cu 1-4 zile.

Poate contribui la reducerea infectiilor respiratorii si a celor gastrice

Ceaiul de echinaceea poate avea un efect benefic in reducerea manifestarilor infectiilor, chiar si in cazul copiilor. In conditiile in care ei au un sistem imunitar mai putin dezvoltat decat cel al adultilor, se pot confrunta des cu anumite viroze si infectii respiratorii. Inflamarea amigdalelor, a mucoasei nazale si iritatiile de la nivelul cailor respiratorii pot fi calmate prin consumul de ceai de echinaceea, iar efectele sale benefice in reducerea acestor manifestari pot fi intalnite si in cazul adultilor7. Acelasi lucru se aplica si cand vine vorba despre infectiile gastrointestinale, unde consumul de ceai de echinaceea poate ameliora manifestarile specifice si poate contribui la grabirea procesului de vindecare.

Are efect anti-imbatranire

Consumul zilnic de ceai de echinaceea se poate dovedi benefic si pentru reducerea semnelor de imbatranire, precum aparitia ridurilor8. De asemenea, ceaiul de echinaceea poate fi racit si folosit ca un toner facial, pentru a spori si mai mult efectele benefice ale acestuia asupra sanatatii tenului.

Are efect antioxidant

Compusii din planta de echinaceea pot avea un puternic efect antioxidant asupra organismului. Consumul de ceai de echinaceea are efecte benefice asupra eliminarii radicalilor liberi, care pot contribui la grabirea procesului de imbatranire, dar si a stresului oxidativ de la nivelul celulelor, care poate favoriza aparitia anumitor manifestari.

Contraindicatii in consumul de echinaceea

Contraindicatii in consumul de echinaceea

Consumul de echinaceea cauzeaza foarte rar efecte adverse, insa este important sa cunoastem care sunt scenariile ce le pot favoriza aparitia si cu ce medicamente poate interactiona extractul din aceasta planta.

  • Medicamente metabolizate la nivelul ficatului - consumul de echinaceea impreuna cu cel al unor medicamente care sunt procesate de ficat poate reduce efectele acestora. Cele mai comune astfel de medicamente sunt: haloperidolul sau clozapina.
  • Medicamente procesate de organism - echinaceea poate influenta felul in care anumite medicamente sunt metabolizate de organism, precum: diltiazem, estrogeni orali sau lovastatina.
  • Medicamente pentru afectiuni autoimune - in conditiile in care echinaceea este utilizata impreuna cu anumite medicamente pentru afectiuni autoimune, aceasta poate scadea efectele medicatiei. Este recomandat ca urmatoarele medicamente sa nu fie utilizate impreuna cu echinaceea: daclizumab, prednison, corticosteroizi sau azatioprina.

Desi alergia la echinaceea este putin probabila, in cazul in care va confruntati cu mancarimi in zona urechilor si a ochilor, stare de greata sau aparitia unor pete in zona gatului dupa utilizarea unui supliment sau ceai pe baza de echinaceea, este recomandat sa intrerupeti consumul si sa va adresati medicului.

Dupa cum se poate observa, echinaceea este o planta care poate oferi multiple beneficii asupra sanatatii si care poate contribui la ameliorarea multor manifestari. Totusi, utilizarea suplimentelor si a ceaiurilor pe baza de echinaceea se recomanda sa fie mereu insotita de un regim alimentar echilibrat si un stil de viata sanatos, utilizarea sa facandu-se conform indicatiilor specialistului.

Sursa Foto: Shutterstock

  1. Echinaceea - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-981/echinacea
  2. The anxiolytic potential and psychotropic side effects of an echinacea preparation in laboratory animals and healthy volunteers - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22451347/
  3. The effect of echinaceea on kidney and liver -https://www.researchgate.net/publication/228829424_The_effect_of_Echinacea_on_kidney_and_liver_after_experimental_renal_ischemiareperfusion_injury_in_the_rats
  4. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/
  5. The effects of an Echinacea preparation on synaptic transmission and the firing properties of CA1 pyramidal cells in the hippocampus https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21717515/
  6. The use of dietary supplements and their association with blood pressure in a large Midwestern cohort https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924237/
  7. Effect of an Echinacea-Based Hot Drink Versus Oseltamivir in Influenza Treatment: A Randomized, Double-Blind, Double-Dummy, Multicenter, Noninferiority Clinical Trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528044/
  8. Skin improvement and stability of Echinacea purpurea dermatological formulations https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20384903/
  9. Echinacea purpurea (L.) Moench modulates human T-cell cytokine response - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4140398/

Produse recomandate


  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    135,00 lei
  • 30ml (gust de por...
    Pret obisnuit
    73,00 lei
  • Pret obisnuit
    18,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare