Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Rozmarinul - care sunt proprietatile si beneficiile acestuia, moduri de utilizare

Rozmarinul - care sunt proprietatile si beneficiile acestuia, moduri de utilizare

Rozmarinul este o planta care a fost folosita de-a lungul timpului in domeniul culinar, in aromaterapie, dar si in medicina, datorita proprietatilor sale benefice pentru organism.

Afla in cele ce urmeaza care sunt originile rozmarinului, ce proprietati si beneficii are, cum poate fi utilizat si care sunt contraindicatiile.

ROZMARINUL - INFORMATII GENERALE SI ORIGINE

Rozmarinul este o planta perena, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatarie si in aromaterapie, pe langa medicina naturista1. Rozmarinul, Rosmarinus officinalis, isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana si face parte din familia Lamiaceae, impreuna cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul, lavanda si melisa2.

Rozmarinul este folosit inca din vremurile antice, datorita proprietatilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precadere rozmarinul in bucatarie sau ca planta medicinala. Rozmarinul era folosit in mod traditional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru imbunatatirea memoriei - intelectualii greci isi decorau capetele cu coroane de rozmarin - sau cresterea parului.

Rozmarinul este folosit si in industria parfumurilor, inca din secolul al XIV-lea. Se spunea ca apa de Ungaria, un parfum alcoolic din rozmarin, avea puterea de a intineri. 

Citeste si Memoria: ce este, care e rolul ei si cum o putem imbunatati

În prezent, frunzele de rozmarin sunt folosite drept mirodenie pentru prepararea alimentelor, datorita aromei bogate. Rozmarinul are in acelasi timp un continut ridicat de calciu, fier si vitamina B6. Rozmarinul poate fi folosit ca planta uscata sau extract pulverizat, pentru ceaiuri si diferite suplimente alimentare.

De asemenea, uleiul esential de rozmarin este utilizat pe scara larga drept ingredient aromatic in industria cosmetica (sapunuri, parfumuri, creme etc.), dar si in industria alimentara (bauturi alcoolice, deserturi, dulciuri, conservarea lipidelor etc.).

VALORILE NUTRITIONALE SI PROPRIETATILE ROZMARINULUI

rozmarin

Valorile nutritionale ale rozmarinului variaza in functie de modul in care este utilizat (proaspat, uscat sau gatit), dar si de cantitatea folosita. Rozmarinul nu contine multe calorii si nu este o sursa de carbohidrati sau fibre.

Totusi, rozmarinul contine diferite cantitati de vitamine, precum A, C, B6 si acid folic, cat si calciu, magneziu, fier si mangan.

In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 g de rozmarin contin3:

Proteine - 3.3 g

Calciu - 317 mg

Fier - 6.6 mg

Potasiu - 668 mg

Magneziu - 91 mg

Fosfor - 66 mg

Vitamina A - 2924 IU

Vitamina C - 21.8 mg

Vitamina B6 - 0.336 mg

Fibre - 14.1 g

Citeste si Vitaminele: care sunt principalele tipuri, ce beneficii au, surse de vitamine si doze recomandate

PROPRIETATILE ROZMARINULUI

tincturaderozmarinbeneficii

Referitor la caracteristicile rozmarinului, acesta este bogat in antioxidanti, compusi antiinflamatori si are actiune antimicrobiana4. 

De asemenea, rozmarinul are proprietati coleretice si colagoge, fiind de ajutor in mentinerea sanatatii sistemului digestiv, precum si proprietati diuretice.

Numeroase studii5 au evidentiat faptul ca extractul de rozmarin are proprietati hepatoprotectoare, antifungice, antioxidante, antibacteriene si antiseptice. Acestea se datoreaza in mare parte compusilor fenolici care se regasesc in rozmarin.

CE AFECTIUNI POATE TRATA  ROZMARINUL - BENEFICIILE ROZMARINULUI

Rozmarinul are beneficii importante asupra organismului. Daca te intrebi ce boli trateaza rozmarinul, iata cateva dintre acestea:

  • Sustine sistemul imunitar si ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, datorita proprietatilor antioxidante;
  • Ajuta la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ, reducand astfel riscul de aparitie a unor boli precum diabetul de tipul 2 și maladiile cardiovasculare;
  • Ajuta la vindecarea ranilor si a altor manifestari ale pielii, datorita acidului rozmarinic si a altor compusi cu actiune antimicrobiana6;
  • Poate contribui la reducerea nivelului glucozei serice7. Studiile facute pe animale au evidentiat faptul ca acidul carnosic si cel rozmarinic au o actiune asemanatoare insulinei asupra zaharului din sange, in timp ce alte cercetari au evidentiat ca acesti compusi pot ajuta la absorbtia glucozei in celulele muschilor8;
  • Contribuie la reducerea stresului, scaderea nivelului de anxietate si ajuta la imbunatatirea calitatii somnului9;
  • Sustine sanatatea creierului si poate contribui la protectia impotriva unor boli neurodegenerative precum Alzheimer10;
  • Produsele pe baza de rozmarin sustin sanatatea ochilor si pot proteja impotriva aparitiei degenerescentei maculare11;
  • Ceaiul de rozmarin sustine sanatatea sistemului digestiv prin stimularea bilei si facilitarea absorbtiei compusilor lipidici;
  • Unele studii sugereaza faptul ca uleiul de rozmarin si extractul de rozmarin pot contribui la reducerea caderii parului atunci cand acestea sunt aplicate direct pe scalp12;
  • Conform unor studii, aroma de rozmarin, prin prezenta anumitor compusi, poate contribui la imbunatatirea functiilor cognitive, a dispozitiei, a capacitatii de concentrare si a memoriei13.

Citeste si Totul despre antioxidanti. Ce sunt, de fapt, si care este rolul lor major in organism

UTILIZAREA ROZMARINULUI

rozmarintinctura

Rozmarinul poate fi consumat in diferite preparate, sub forma de ceai ori poate fi utilizat ca supliment alimentar, tincturi sau ulei esential, care trebuie aplicat doar extern. 

In doze mici, rozmarinul poate fi utilizat in siguranta, insa, in cantitati mari, poate duce la aparitia convulsiilor, a varsaturilor sau a edemului pulmonar. 

Uleiul esential de rozmarin poate fi aplicat pe scalp si este de ajutor in prevenirea alopeciei (caderii parului). De asemenea, ceai de rozmarin pentru par este unul dintre produsele de ingrijire care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa.

Masarea articulatiilor cu ulei esentiat de rozmarin poate contribui la ameliorarea durerilor in cazul artritei reumatoide14. 

Consumul de ceai de rozmarin ajuta la reducerea nivelului glucozei serice in cazul persoanelor cu diabet. 

CEAI DE ROZMARIN - CONTRAINDICATII, EFECTE SECUNDARE SI INTERACTIUNI

ceaiderozmarinbeneficii

Este recomandat ca femeile insarcinate sa nu utilizeze suplimente alimentare pe baza de rozmarin, deoarece, in doze mari, poate sa provoace avort. 

CEAI DE ROZMARIN - EFECTE SECUNDARE

Administrarea unor cantitati mari de ulei esential de rozmarin poate provoca iritarea mucoasei gastrice sau intestinale, reactii alergice si ale pielii si chiar sa afecteze rinichii. Au existat mai multe raportari de dermatita de contact asociata ceaiului de rozmarin sau produselor care contin extract de rozmarin. Prin urmare, persoanelor cu pielea sensibila li se recomanda prudenta. In schimb, rezultatele unor studii indica faptul ca dermatita de contact provocata de un ingredient care se gaseste frecvent in sapunuri, lauril sulfat de sodiu, poate fi tratata cu creme cu extract de rozmarin. 

CEAI DE ROZMARIN - INTERACTIUNI

Rozmarinul poate interactiona cu anumite suplimente alimentare anticoagulante (de exemplu, ginkgo biloba, panax ginseng, usturoi, ghimbir) sau medicamente diuretice si antihipertensive.  

Este indicata evitarea folosirii in timpul menstruatiei, deoarece stimuleaza circulatia sangelui si poate duce la sangerari abundente. 

De asemenea, extractul de rozmarin poate sa reduca usor absorbtia fierului non-hemic, adica cel din alimentele vegetale. 

Rozmarinul contine salicilat, un compus chimic foarte asemanator cu aspirina, deci poate creste riscul de vanatai si sangerare la persoanele care iau aspirina sau alti agenti de subtiere a sangelui. 

Rozmarinul poate incetini eliminarea anumitor medicamente metabolizate de enzimele hepatice, ceea ce ar creste riscul efectelor secundare ale acestora.

In toate aceste situatii, este recomandat un consult medical inainte de utilizarea preparatelor pe baza de rozmarin sau a ceaiului de rozmarin. 

In concluzie, rozmarinul este o planta cu numeroase beneficii pentru sanatatea organismului si poate contribui la imbunatatirea memoriei si redarea vitalitatii. Acesta poate fi consumat sub forma de ceai ori poate fi utilizat ca supliment alimentar, tinctura sau ulei esential, benefic in aromaterapie. Totusi, rozmarinul trebuie consumat cu masura si cu grija, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente.

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

Produse recomandate


  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    67,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    91,00 lei
  • Pret obisnuit
    138,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare