-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Ceaiul de hibiscus: care sunt beneficiile pentru sanatate, cum se prepara si care este cantitatea recomandata

Ceaiul de hibiscus: care sunt beneficiile pentru sanatate, cum se prepara si care este cantitatea recomandata

Ceaiul de hibiscus este consumat in intreaga lume, in special datorita proprietatilor sale terapeutice si a continutului bogat in antioxidanti, dar si pentru aroma sa speciala.

Despre ceaiul de hibiscus si originea florilor de hibiscus

Hibiscusul este o planta originara din Africa de Nord si Asia de Sud-Est cunoscuta pentru florile sale mari si colorate in nuante de rosu, alb, galben sau portocaliu. Exista mai multe soiuri din care se prepara ceaiul de hibiscus, insa cel mai popular este Hibiscus sabdariffa (1). Acesta are flori rosii si este folosit in scop medicinal, cu precadere pentru obtinerea suplimentelor alimentare si a ceaiurilor.

originea florilor de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este obtinut dintr-un amestec de flori si frunze uscate, alaturi de caliciul plantei. Gustul sau este usor acrisor, asemanator cu cel al afinelor. Ceaiul are o nuanta de rosu intens si poate fi consumat atat cald, cat si rece.

Printre sortimentele de ceai de hibiscus care sunt consumate in intreaga lume se numarara Agua de Jamaica, Lo-Shen, ceaiul Sudan sau Karkade.

De-a lungul timpului, ceaiul de hibiscus a fost utilizat cu diferite scopuri. Egiptenii consumau ceaiul de hibiscus pentru efectul sau diuretic, pentru prevenirea manifestarilor bolilor cardiovasculare sau pentru a scadea temperatura corpului. Mai mult decat atat, in Egipt si in Sudan ceaiul de hibiscus este consumat in mod traditional la nunti, iar Bissap (un sortiment de ceai de hibiscus) este considerat bautura nationala in Senegal.

In Africa, ceaiul de hibiscus era utilizat pentru reducerea simptomelor racelii, constipatiei, durerilor in gat si bolilor de ficat.

In medicina traditionala chineza, de exemplu, hibiscusul este utilizat ca planta medicinala pentru reducerea simptomelor afectiunii denumite Zona Zoster precum si a altor probleme ale pielii.

Care sunt proprietatile ceaiului de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este utilizat pentru proprietatile sale antioxidante, fiind o sursa importanta de vitamina C. In plus, acesta nu contine multe calorii si nici cafeina. Asa cum arata studiile din literatura de specialitate, ceaiul de hibiscus contine o concentratie ridicata de antioxidanti (2), chiar mai mult decat ceaiul matcha si ceaiul verde.

Concret, valorile nutritionale pentru 100 grame sunt urmatoarele (3):

  • Vitamina C - 18.4 mg
  • Vitamina A - 296 IU
  • Calciu - 8 mg
  • Fier - 0,08 mg
  • Magneziu - 3 mg
  • Mangan - 0.477 mg
  • Fosfor - 1 mg
  • Potasiu - 20 mg
  • Sodiu - 4 mg
  • Zinc - 0,04 mg
  • Acid folic - 1 mg

In plus, ceaiul de hibiscus contine in proportie de 15-30% acizi organici precum acid malic, acid tartric si acid citric.

Care sunt beneficiile ceaiului de hibiscus

beneficiile ceaiului de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii asupra organismului. Datorita continutului bogat in nutrienti si a concentratiei ridicate de antioxidanti si de vitamina C, ceaiul de hibiscus este utilizat ca suport in medicina integrativa. In ceea ce priveste ceai de hibiscus beneficii, se numara urmatoarele:

  • Contribuie la scaderea tensiunii arteriale - consumul de ceai de hibiscus are proprietati antihipertensive (4). Acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.
  • Ajuta la reducerea colesterolului - datorita proprietatilor hipolipemiante, ceaiul de hibiscus ajuta la scaderea colesterolului „rau“ (LDL - colesterol) si poate preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare (5). Totodata, acesta este benefic si pentru persoanele cu diabet.
  • Are efect antiinflamator si antibacterian - datorita continutului bogat in antioxidanti, acesta protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi (6).De asemenea, este util in combaterea infectiei cu Staphylococcus aureus.
  • Are rol de sustinere a sistemul imunitar - frunzele de hibiscus au o concentratie bogata de vitamina C, nutrient esential care sustine sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor.
  • Sustine sanatatea ficatului - proprietatile antioxidante ale ceaiului de hibiscus pot contribui la mentinerea sanatatii ficatului.Studiile au sugerat ca ceaiul de hibiscus este bun pentru sanatatea ficatului, prin prevenirea acumularii de grăsimi, care poate duce la ciroza, cancer hepatic si insuficiența hepatocelulara.
  • Imbunatateste digestia - ceaiul de hibiscus actioneaza ca un usor laxativ, fiind de ajutor in mentinerea sanatatii sistemului gastrointestinal si ameliorarii efectelor constipatiei.
  • Contribuie la combaterea anxietatii - datorita proprietatilor antidepresive, oate ajuta la combaterea unor simptome precum oboseala, lipsa de motivatie (7).
  • Ajuta la controlul greutatii - ceaiul de hibiscus poate ajuta in curele de slabire deoarece ajuta la scaderea nivelului de colesterol si de trigliceride din organism (8).
  • Previne stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Acest lucru se datorează antocianilor, pigmentii naturali care dau florii culoarea rosie. Polifenolii de hibiscus sunt eficient procesați de microbiota intestinală.
  • Poate sa previna anumite tipuri de cancer - un studiu de laborator a constatat că extractul de hibiscus ar putea ucide celulele afectate de leucemie. Mecanismele din spatele acestui efect nu sunt inca pe deplin cunoscute. Rezultate similare au fost gasite in legătură cu cancerul de stomac.
  • Reduce obezitatea si riscurile asociate acestei - mai multe studii au gasit o legatura intre ceai de hibiscus și metabolismul mai rapid. Extractul de hibiscus poate scadea absorbtia amidonului si a zaharozei, dupa masa.
  • Consumul de ceai de hibiscus cel puțin o dată pe zi, poate ajuta la combaterea rezistenței la insulină, specifica diabetului zaharat.
  • Poate preveni formarea calculilor renali - infuzia de hibiscus are proprietati diuretice, sustinand sanatatea sistemului renal si urinar.
  • Este benefic pentru piele, ajutand la repararea epidermeu afectate de eczeme, alergii si dermatoze.
  • Este util pentru mentinerea sanatatii parului, prevenirea albirii firelor si stimularea cresterii acestora. Uleiul de hibiscus poate fi folosit ca masca pentru scalpul afectat de matreata.

Citeste si Ceaiul de musetel: proprietati, beneficii si contraindicatii

Ceai de Hibiscus - Preparare

cum se prepara ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus se gaseste sub forma de pliculete sau vrac si poate fi preparat cu usurinta. Se adauga un pliculet sau o lingura cu flori de hibiscus uscate intr-o cana, se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat pentru cinci minute. Se strecoara la final si se serveste cald sau rece, indulcit cu o lingura de miere sau stevia.

Optional, poate fi adaugata si o felie de lime si cateva frunze de menta. Dupa preferinte, se poate adauga si un betisor de scortisoara.

Care este cantitatea recomandata de ceai de Hibiscus

Cantitatea zilnica recomandata (9) este de cel mult trei cani pe zi si infuzarea a una sau doua linguri de flori de hibiscus uscate. Aceeasi cantitate este recomandata si persoanelor cu tensiune arteriala crescuta. In plus, 500 de ml de ceai de hibiscus consumat zilnic pe o perioada de cel mult sase saptamani, inainte de micul dejun, poate contribui la scaderea tensiunii arteriale.

Ceai de Hibiscus - Precautii

Deoarece ceaiul de hibiscus poate contribui la scaderea tensiunii arteriale, consumul nu este recomandat persoanelor care au tensiune arteriala scazuta. In ceea ce priveste ceai hibiscus efecte adverse, acesta poate inhiba efectul anumitor medicamente. Este, deci, recomandat sa ceri sfatul unui medic inainte de utilizarea ceaiului de hibiscus. 

Persoanele care au diabet si femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de ceai de hibiscus, dar si a suplimentelor alimentare pe baza de hibiscus.

In general, nu este recomandat consumul de ceai de hibiscus împreună cu medicamente ce contin acetaminofen, fiind o combinatie toxica pentru ficat. De asemenea, nu se recomanda consumul de ceai de hibiscus impreuna cu tratamentul recomandat în diabet sau hipertensiune, pentru ca poate sa scada prea mult nivelul glicemiei sau al tensiunii arteriale.

Ceaiul de hibiscus este daunator pentru ficat, dacă este consumat in cantitati foarte mari. Dar, in general, este destul de dificil sa se intample, avand in vedere ca se recomanda un consum de ceai de hibiscus de pana la 8 cani de 225 ml pe zi.

Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de ceai de hibiscus, dar si a suplimentelor alimentare pe baza de hibiscus. Infuzia de hibiscus este emenagoga, adica poate provoca aparitia menstruatiei. Acest efect poate fi benefic pentru femeile cu menstruatie neregulata, dar poate provoca nasteri premature daca este ceaiul de hibiscus este consumat in sarcina. În general, nu se recomandă consumul de ceai de hibiscus nici in timpul alaptarii.

Ceaiul de hibiscus este o sursa importanta de antioxidanti si, daca este consumat conform cantitatii recomandate, contribuie la mentinerea unui organism sanatos.

 

Bibliografie:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863543/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21314460
3.https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/hibiscus-tea.html
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3593772/
5.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711309002694?via%3Dihub
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407014/
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24549255
9.https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-4373005#hn-4373005-how-it-works

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


Urmatorul articol


1 comentariu

  • Radu

    Care are sens?
    -—————————————————-
    “Totodata, acesta este benefic si pentru persoanele cu diabet.”
    -—————————————————-
    “Persoanele care au diabet si femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de ceai de hibiscus, dar si a suplimentelor alimentare pe baza de hibiscus.”

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare