Acidul hialuronic este o molecula care se gaseste in mod natural in organismul uman, insa este si un ingredient activ in diferite produse cosmetice. Rolul sau pentru corpul uman este foarte important, avand, pe de-o parte, beneficii in ceea ce priveste incetinirea procesului de imbatranire si, pe de alta parte, efecte pozitive cand este utilizat in tratamente complementare pentru unele afectiuni oculare sau a unor forme de artrita.

Cel mai bine vandut

FIltreaza

3 de produse
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    150,00 lei
  • Pret obisnuit
    142,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    146,00 lei

Acid hialuronic - Rol, beneficii si suplimente alimentare

Acidul hialuronic este o molecula care se gaseste in mod natural in organismul uman, insa este si un ingredient activ in diferite produse cosmetice. Rolul sau pentru corpul uman este foarte important, avand, pe de-o parte, beneficii in ceea ce priveste incetinirea procesului de imbatranire si, pe de alta parte, efecte pozitive cand este utilizat in tratamente complementare pentru unele afectiuni oculare sau a unor forme de artrita.

Discutam in acest articol totul despre proprietatile acidului hialuronic:

Cuprins:

Ce este acidul hialuronic?
Tipuri de acid hialuronic
Rolul acidului hialuronic secretat de organism
Utilitatea acidului hialuronic in medicina
Acid hialuronic: contraindicatii      
Alimente care sustin productia de acid hialuronic

CE ESTE ACIDUL HIALURONIC?

Cunoscut si sub denumirea de hialuronan, acidul hialuronic este o molecula compusa in mare parte din zaharuri (polizaharida), care se gaseste in mod normal in matricea extracelulara, in special in tesuturile conjunctive, epiteliale si nervoase.

In anul 1934, biochimistul german Karl Meyer a descoperit acidul hialuronic printr-un studiu realizat pe masa transparenta de la nivelul ochiului (umoarea vitroasa) provenita de la bovine. 

Denumirea de acid hialuronic provine de la aspectul hialoid (sticlos) al compusului atunci cand formeaza legaturi cu apa, dar si datorita prezentei acidului hexuronic. Ulterior, s-a descoperit ca acidul hialuronic se gaseste si in alte organe si tesuturi, precum lichidul sinovial dintre articulatii, piele si cordonul ombilical. S-a estimat ca, in corpul unei persoane de 70 kg, se gasesc aproximativ 15 g hialuronat. Conform unui studiu, aproximativ jumatate (55,9%) din acidul hialuronic din corp este prezent in piele, un procent de 7,8% se gaseste in muschi, 26,8% in oase si cartilaje, 0,8% in intestine si 8,7% in alte organe interne.

TIPURI DE ACID HIALURONIC

Exista trei tipuri de acid hialuronic utilizate in cosmetica:

  • Acidul hialuronic hidrolizat este acela care a fost descompus in elemente suficient de mici pentru a patrunde in piele. Este hidratant, dar nu poate fi considerat cea mai buna optiune in acest sens, motiv pentru care este mai potrivit pentru persoanele cu ten gras sau mixt, pentru ca acestea ar trebui sa evite suprahidratarea.
  • Hialuronatul de sodiu patrunde mai adanc in straturile pielii si prezinta rezultate mai bune, desi efectele nu sunt de lunga durata. Acest tip de acid hialuronic este potrivit persoanelor care au piele normala.
  • Hialuronatul acetilat de sodiu are beneficiile hialuronatului de sodiu, dar cu rezultate de lunga durata. Este adecvat pentru persoanele care au nevoie de hidratare, cum sunt cele cu piele uscata, cele care locuiesc in zone cu climat uscat sau cele care au nevoie de hidratare suplimentara in lunile de iarna.

ROLUL ACIDULUI HIALURONIC SECRETAT DE ORGANISM

Fiind o molecula (polizaharida) secretata chiar de organism (mai exact de celulele sinoviale - numite si sinoviocite, avand proprietati de sinteza a componentelor cartilajului, celulele fibroblaste - localizate adanc in piele si celulele condrocite - din cartilajul sanatos), acidul hialuronic prezinta o gama larga de functii si beneficii:

ACIDUL HIALURONIC SUSTINE HIDRATAREA PIELII SI A TESUTURILOR

Aproximativ jumatate din acidul hialuronic din organism este prezent in piele, unde formeaza legaturi cu apa. De aceea, productia acidului hialuronic in corp mentine pielea hidratata. In plus, la nivelul pielii, fibrele de colagen si de elastina sunt cele care asigura fermitatea tesutului. In spatiile dintre acestea se afla acidul hialuronic, care asigura hidratarea celulara si, implicit, aspectul luminos, odihnit si tanar al pielii. De asemenea, acidul hialuronic poate intarzia semnele imbatranirii pielii, principala cauza a acesteia fiind deshidratarea fiziologica. Se ajunge la acest fenomen in mod firesc, din cauza faptului ca, pe masura ce inaintam in varsta, corpul sintetizeaza cantitati mai mici de acid hialuronic, dar si de colagen si de elastina, fibre care sustin pielea.

ACIDUL HIALURONIC CONTRIBUIE LA SINTEZA COLAGENULUI

Acidul hialuronic joaca un rol important si in sinteza colagenului, proteina des intalnita in organism, care sustine sanatatea si functionarea optima a corpului, in special a pielii, oaselor si articulatiilor, dar si a unor tesuturi, precum cele care protejeaza rinichii. Asigurarea unei cantitati optime de acid hialuronic determina si mentinerea colagenului in tesuturi, ajutand, de asemenea, la sporirea efectului anti-aging.

Aflati mai multe detalii in articolul: Totul despre colagen si proprietatile acestuia

ACIDUL HIALURONIC SUSTINE LUBRIFIEREA CARTILAJELOR SI ARTICULATIILOR

Fiind prezent in lichidul sinovial al articulatiilor si avand capacitatea de a forma legaturi cu apa, acidul hialuronic asigura lubrifierea articulatiei si, de asemenea, actioneaza ca un amortizor, o perna de protectie in interiorul articulatiei, reducand frictiunea oaselor in timpul miscarii.

ACIDUL HIALURONIC POATE ACCELERA PROCESUL DE VINDECARE A RANILOR

Fiind una dintre componentele principale a matricei extracelulare, acidul hialuronic este considerat unul dintre pionii importanti in procesul de regenerare a tesuturilor. Mai multe studii au demonstrat acest fapt. Acidul hialuronic este prezent in mod natural in piele, dar concentratiile sale cresc atunci cand exista o rana care necesita vindecare. De asemenea, aceasta proprietate a compusului a fost explorata inca din anul 1960, cand compania Fidia (din Abano Terme, Italia) a creat un produs pe baza de acid hialuronic ce se aplica local, ca ajutor in tratarea arsurilor si a ulcerelor cutanate.

UTILITATEA ACIDULUI HIALURONIC IN MEDICINA

Pe masura ce inaintam in varsta, productia de acid hialuronic scade. Printre efectele diminuarii acidului hialuronic in organism se numara: aparitia ridurilor, a afectiunilor articulare din cauza degradarii articulatiilor si a cartilajelor, diminuarea nivelului de hidratare a pielii. De aceea, de-a lungul timpului, au fost create modalitati prin care deficitul de acid hialuronic poate fi compensat printr-un aport extern: fiole cu acid hialuronic, creme si solutii cu acid hialuronic, suplimente alimentare, injectii cu acid hialuronic.

De regula, acidul hialuronic poate fi fabricat prin extragerea si purificarea hialuronatului de sodiu din tesuturile animale si prin fermentatie microbiana, utilizand tulpini bacteriene. Ambele tehnologii produc acid hialuronic cu masa moleculara mare. Primul proces care a fost aplicat la scara industriala a fost extragerea hialuronatului din tesuturile animale (in special din creasta de gaini, creasta de cocosi, corpul vitros al ochiului de bovina, cordonul ombilical bovin). Productia de hialuronat prin fermentare bacteriana a evoluat in ultimele doua decenii ale secolului XX. Printre principalele domenii in care specialistii au gasit utilitate acidului hialuronic se numara:

CHIRURGIA ORTOPEDICA

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale acidului hialuronic este in gestionarea anumitor probleme de la nivelul articulatiilor. Conform studiilor din ultimii ani, suplimentele cu acid hialuronic pot fi utile persoanelor care sufera de osteoartrita, un tip de manifestare degenerativa a articulatiilor, cauzata de uzura acestora in timp.

Utilizarea a 80-200 mg zilnic, timp de cel putin doua luni, a dovedit ca reduce semnificativ durerea in zona genunchilor la persoanele diagnosticate cu osteoartrita, in special la cele cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani.

De asemenea, acidul hialuronic este folosit si in infiltratiile intraarticulare, ca ajutor in diferite tipuri de artroze precum gonartroza sau coxartroza. Utilizarea infiltratiilor cu acid hialuronic are scopul de a diminua progresia manifestarilor, dar si riscul pacientului de a apela mai tarziu la artroplastie (operatie chirurgicala de inlocuire a articulatiei cu o proteza).

OFTALMOLOGIA

Datorita aspectului sau, acidul hialuronic se aseamana cu lacrimile naturale. S-a demonstrat ca picaturile de ochi care contin 0,2–0,4% acid hialuronic pot reduce manifestarile sindromului de ochi uscat, care apar din cauza lipsei indelungate de lubrifiere si umidificare a ochiului. De asemenea, lentilele de contact care contin acid hialuronic cu eliberare lenta sunt dezvoltate ca un posibil ajutor pentru diminuarea manifestarilor sindromului de ochi uscat. In cazul interventiilor chirurgicale pentru ochi, picaturile de ochi cu acid hialuronic pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia si pentru a accelera vindecarea ranilor.

MEDICINA ESTETICA

Acidul hialuronic este bine cunoscut pentru calitatile sale in ceea ce priveste ameliorarea aspectului de piele uscata, reducerea aparitiei liniilor fine, a ridurilor si accelerarea vindecarii ranilor. Potrivit studiului „Age-related changes in pericellular hyaluronan organization leads to impaired dermal fibroblast to myofibroblast differentiation”, odata cu inaintarea in varsta, dar si cu expunerea pielii la factorii externi (poluare, radiatii UV, fum de tutun), cantitatea de acid hialuronic din piele scade, insa suplimentele cu acid hialuronic pot fi un ajutor in diminuarea acestui fapt.

S-a demonstrat ca dozele de 120-240 mg, utilizate timp de sase saptamani, pot creste semnificativ gradul de hidratare a pielii. Tratamentele locale, solutiile pe baza de acid hialuronic (fiole, creme) pot fi un ajutor in calmarea rosetii pielii si in diminuarea manifestarilor specifice dermatitei, in timp ce injectiile cu acid hialuronic pot fi utilizate pentru umplerea si netezirea ridurilor fine si a celor statice. Interventiile se realizeaza, insa, numai in cabinete specializate. Injectiile cu acid hialuronic se realizeaza in baza istoricului medical, dar si a recomandarilor rezultate in urma unui consult medical.

ACID HIALURONIC: CONTRAINDICATII

Deoarece organismul il produce in mod natural, reactiile alergice la acidul hialuronic fabricat sunt foarte rare. De exemplu, un studiu efectuat pe 60 de persoane diagnosticate cu osteoartrita care au luat 200 mg acid hialuronic zilnic, timp de un an, nu a raportat actiuni secundare negative. Cu toate acestea, actiunile nu au fost studiate pentru persoanele aflate in timpul sarcinii sau al alaptarii, motiv pentru care aceste grupuri ar trebui sa fie prudente si sa utilizeze suplimentarea cu acid hialuronic doar la recomandarea medicului.

In mod normal, acidul hialuronic poate fi benefic pentru toate tipurile de piele, inclusiv in cazul persoanelor cu pielea sensibila, predispusa la eruptii. Insa, pot aparea reactii adverse in anumite situatii:

  • daca acidul hialuronic este folosit impreuna cu alte ingrediente active;
  • daca este aplicat prea des;
  • daca este aplicata o concentratie prea mare.

Medicii dermatologi pot oferi sfaturi personalizate si recomandari de produse pentru tipul de piele si nevoia fiecarui pacient.

ALIMENTE CARE SUSTIN PRODUCTIA DE ACID HIALURONIC

Pe langa sursele de acid hialuronic mentionate anterior, avem la indemana si o serie de alimente care pot sustine productia de acid hialuronic. Acestea pot fi incluse in dieta zilnica, insa, in cantitati echilibrate:

  • supa de oase - in timpul fierberii, acidul hialuronic din os, cartilaje si din maduva este eliberat in zeama supei, devenind o sursa importanta de hialuronan;
  • organe - acidul hialuronic se gaseste in cantitati importante si in tesuturile animale, implicit, in organe precum inima sau ficatul de pui, porc, vita, miel;
  • legume radacinoase care contin amidon - unele cercetari indica faptul ca amidonul din legumele radacinoase, cum ar fi cartoful alb, ar putea creste productia de acid hialuronic din organism;
  • alimente care stimuleaza productia de estrogen - soia, tofu, semintele de in, susanul, fisticul sunt considerate alimente bogate in fitoestrogeni. Conform unor studii, cresterea productiei de estrogen din organism poate sustine productia naturala de acid hialuronic din corp;
  • Grepfrut, portocale, banane si rosii - sunt considerate fructe bogate in naringerina, un flavonoid cu proprietati antiinflamatoare si care poate sustine productia de acid hialuronic in organism.

Acidul hialuronic joaca un rol foarte important pentru sanatate. Este implicat in hidratarea tesuturilor, in refacerea si regenerarea celulara si poate preveni degradarea timpurie a tesuturilor. Productia de acid hialuronic poate fi asigurata atat prin intermediul alimentatiei, cat si cu sustinerea suplimentelor alimentare.

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3960342/
  2. https://www.jbc.org/article/S0021-9258(18)75338-6/pdf
  3. https://www.hindawi.com/journals/ijcc/2013/624967/
  4. https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1096/fasebj.6.7.1563592
  5. https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603175/
  7. https://www.researchgate.net/publication/298420271_Hyaluronic_Acid_in_Inflammation_and_Tissue_Regeneration
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23226979/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18208600/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/

  1. https://www.researchgate.net/publication/6706633_Hyaluronic_acid_A_natural_biopolymer_with_a_broad_range_of_biomedical_and_industrial_applications
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584850/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26783978/

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1772195/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19808648/
  3. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-70
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23226979/
  5. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-use-hyaluronic-acid#side-effects

Sursa foto: Shutterstock