Varicela: cauze, simptome, factori de risc si tratament

Varicela: cauze, simptome, factori de risc si tratament

Varicela, cunoscuta in limbaj popular sub denumirea de „varsat de vant”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, fiind extrem de contagioasa.

Se manifesta printr-o eruptie cutanata, cu prurit (mancarime), asemanatoare unei vezicule. Eruptia apare mai intai pe piept, spate si fata, apoi se raspandeste pe intregul corp, provocand intre 250 si 500 de vezicule. Varicela poate avea forma grava, in special in randul bebelusilor, adolescentilor, adultilor, femeilor insarcinate si al persoanelor cu un sistem imunitar slabit, care au o capacitate redusa de a lupta impotriva virusurilor si bolilor. Cel mai bun mod de a preveni varicela este cu ajutorul vaccinului.

In cele ce urmeaza, vom afla care sunt cauzele varicelei, cum se transmite aceasta si cat timp este contagioasa, cum se manifesta, dar si cum o putem preveni.

Cuprins:

Ce este varicela?
Care sunt cauzele aparitiei varicelei
Varicela: factori de risc
Varicela: posibile complicatii
Simptomele varicelei
Diagnosticarea varicelei
Tratament varicela
Prevenirea varicelei
Varicela la copii
Varicela la adulti
Varicela in sarcina
Varicela: poze

Ce este varicela?

Varicela este o boala infectioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic, care provoaca si aparitia bolii zona zoster la adulti. Precum rujeola si rubeola, varicela este extrem de contagioasa in randul copiilor.

Este important de mentionat ca, dupa ce o persoana a contractat virusul, imbolnavindu-se de varicela, exista posibilitatea ca virusul sa ramana in organism, in stare latenta, si, pe fondul unei imunitati scazute, se poate reactiva si poate declansa aparitia zonei zoster.

Citeste si: Rujeola sau pojarul: infectia virala foarte contagioasa a copilariei

Varicela: incubatie

Perioada de incubatie a varicelei este de aproximativ 14 zile. De la momentul contractarii virusului si pana cand incep sa apara primele simptome pot sa treaca aproximativ 21 de zile.

Varicela: cat stam in casa?

O persoana este contagioasa cu 1-2 zile inainte sa apara eruptia cutanata. Totodata, o persoana poate ramane contagioasa pana la cinci zile dupa aparitia ultimului val eruptiv. Cu alte cuvinte, dupa ce ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural. Este recomandat ca in tot acest timp, persoana infectata sa stea in casa si sa evite expunerea in colectivitate.

Pe toata perioada bolii, o persoana infectata nu ar trebui sa iasa afara din cauza riscului ridicat de a transmite boala. De regula, o persoana care are varicela ar trebui sa stea in casa pentru cel putin sapte zile, chiar pana la 10 sau 14 zile. In cazurile in care apar complicatii, persoana infectata ar trebui sa stea in casa pentru aproximativ 21 de zile.

Este necesar de mentionat ca aerul nu agraveaza manifestarile varicelei, insa exista riscul de a intra in contact cu alte persoane si de a transmite boala mai departe.

Care sunt cauzele aparitiei varicelei?

Principala cauza a varicelei este infectia cu virusul varicelo-zosterian. Varicela se poate raspandi usor avand in vedere ca este extrem de contagioasa.

Varicela se raspandeste usor prin contact direct si prin atingerea unei persoane infectate. Totusi, cel mai frecvent, varicela se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Copiii sunt cei mai expusi, mai ales in primii ani de viata, deoarece au un sistem imunitar slab dezvoltat, dar si din cauza faptului ca sunt expusi in mod frecvent in colectivitati, precum scoli sau gradinite.

Este important de retinut faptul ca varicela are un nivel crescut de contagiozitate cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si pana la 4-5 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv. Dupa ce o persoana a fost infectata, poate dura intre una si trei saptamani pana cand vor incepe sa apara primele simptome.

Varicela: factori de risc

Riscul de a fi infectat cu virusul varicelo-zosterian care duce la aparitia varicelei este mai mare daca o persoana nu a avut varicela in copilarie sau nu a fost vaccinata impotriva varicelei. De aceea, este important ca persoanele care lucreaza cu copii sa fie vaccinate.

Majoritatea persoanelor care s-au vaccinat impotriva varicelei sau au avut deja aceasta boala au dobandit imunitate. In cazuri rare, o persoana poate face varicela, desi a fost vaccinata anterior. Totusi, manifestarile vor fi blande, cu o eruptie cutanata usoara, febra usoara sau deloc.

Printre persoanele care prezinta un factor de risc de infectare cu virusul varicelo-zosterian se numara: 

  • copiii, deoarece au un sistem imunitar imatur;
  • persoanele care lucreaza in centre de ingrijire a copiilor sau in scoli si care nu sunt vaccinate sau nu au avut varicela;
  • persoanele care au un dezechilibru imunitar ori sunt imunocompromise..

Varicela: posibile complicatii

Varicela este o boala destul de blanda. Totusi, exista posibilitatea ca uneori sa se manifeste intr-un mod sever si poate duce la aparitia urmatoarelor complicatii:

  • infectie bacteriana cutanata, la nivelul oaselor, articulatiilor sau sangelui (septicemie);
  • deshidratare;
  • pneumonie;
  • inflamatia creierului (encefalita);
  • sindromul socului toxic;
  • sindromul Reye, in cazul copiilor si adolescentilor carora li s-a administrat aspirina ca tratament;

Persoanele care prezinta un risc ridicat de aparitie a complicatiilor sunt:

  • femeile insarcinate;
  • nou-nascutii si copiii ale caror mame nu au fost vaccinate sau care nu au avut varicela;
  • adolescentii si adultii,
  • persoanele care fumeaza;
  • persoanele care au un sistem imunitar slabit;
  • pacientii care urmeaza un tratament pe baza de medicamente cu steroizi.

Citeste si: Imunitatea copiilor - un mecanism complex, care poate fi ajutat sa functioneze corect

Simptomele varicelei

Principala forma de manifestare a varicelei este aparitia eruptiei cutanate. De la momentul contractarii virusului si pana la aparitia primelor simptome pot sa treaca aproximativ 21 de zile. De asemenea, o persoana este contagioasa cu pana la doua zile inainte de aparitia eruptiei cutanate. 

Alte simptome, care apar cu una sau doua zile inainte de eruptia cutanata, pot fi:

  • febra;
  • lipsa poftei de mancare;
  • durerea de cap;
  • oboseala si o stare generala apatica.

Apoi, urmeaza faza eruptiva a varicelei. La inceput, eruptia cutanata are urmatoarea evolutie:

  • aparitia unor umflaturi sau pete rosii, care se transforma in vezicule cu lichid ce provoaca prurit (mancarimi);
  • aparitia unor vezicule cu lichid, care se formeaza in aproximativ o zi si care se rup, iar lichidul se scurge din ele;
  • uscarea veziculelor, care devin cruste si care pot disparea pe parcursul mai multor zile.

Noi umflaturi si pete rosii pot sa apara pe parcursul mai multor zile, astfel ca aceste trei etape se pot manifesta in acelasi timp. Mai exact, in timp ce apar umflaturi sau vezicule cu lichid, unele vezicule se pot usca si deveni cruste. Este important de avut in vedere faptul ca varicela ramane contagioasa pana cand toate veziculele s-au uscat.

In general, varicela se manifesta sub o forma usoara la copii. In unele cazuri severe, eruptia cutanata poate acoperi tot corpul si pot sa apara leziuni ale gatului, ochilor si membranei mucoase de la nivelul uretrei, al anusului sau al vaginului.

Cand sa mergi la medic

Este recomandat un consult medical de urgenta in urmatoarele cazuri:

  • eruptia s-a raspandit la nivelul ochilor;
  • eruptia cutanata devine rosie, calda sau sensibila la atingere;
  • apar manifestari precum ameteala, dezorientare, batai rapide ale inimii, dificultati de respiratie, tremuraturi, agravarea tusei, varsaturi, gat intepenit, pierderea coordonarii musculare sau febra mai mare de 38.9 grade Celsius.

Diagnosticarea varicelei

In general, varicela este diagnosticata de catre medic in urma examinarii eruptiei cutanate. In cazul in care exista incertitudini cu privire la diagnostic, medicul poate cere confirmarea varicelei in urma unor analize de sange sau prin prelevarea de lichid din vezicule pentru a determina daca virusul varicelo-zosterian este prezent in organism.

Varicela trebuie intotdeauna diagnosticata de medic inainte de a urma un tratament.
varicela transmitere

Tratament varicela

La copiii sanatosi, varicela nu necesita un tratament medicamentos. Eventual, doctorul poate recomanda utilizarea medicamentelor antihistaminice pentru a ameliora mancarimile.

In cazul in care exista riscul de aparitie a complicatiilor, medicul poate recomanda administrarea de medicamente pentru a scurta durata infectiei. Pot fi utilizate medicamente antivirale sau poate fi administrata imunoglobulina intravenoasa. Acestea pot ameliora manifestarile varicelei daca sunt administrate in cel mult 24 de ore de la aparitia primelor pete rosii. Uneori, medicul poate recomanda vaccinarea, dupa expunerea la virus, pentru a reduce severitatea manifestarilor. Vaccinul trebuie administrat in cel mult cinci zile de la expunerea la virus.

Ingrijirea la domiciliu

Majoritatea persoanelor care au varicela vor fi sfatuite sa apeleze la diferite metode pentru ameliorarea simptomelor. Copiii trebuie sa stea acasa pentru a preveni raspandirea varicelei in colectivitati, iar adultilor le va fi recomandata o perioada de repaus. Ingrijirea la domiciliu presupune:

  • evitarea scarpinatului, care poate duce la infectarea veziculelor;
  • pastrarea unghiilor taiate scurt, pentru a preveni infectiile cutantate provocate de scarpinare;
  • folosirea unor manusi, in cazul in care copilul nu se poate abtine sa se scarpine;
  • consumul de alimente moi, in cazul in care apar vezicule la nivelul cavitatii bucale;
  • hidratarea optima prin consumul de apa si sucuri naturale de legume si fructe;
  • evitarea aspirinei, deoarece aceasta este asociata cu aparitia sindromului Reye, boala severa care se manifesta la nivelul ficatului si al creierului.

Ameliorarea mancarimii si a altor simptome

In cazul varicelei, eruptia cutanata poate produce mancarimi suparatoare, in timp ce veziculele care se sparg pot produce usturimi. Urmatoarele remedii pot fi de ajutor:

  • bai reci cu bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovaz;
  • aplicarea unei lotiuni cu calamina pe petele rosii;
  • administrarea de medicamente antipiretice pentru reducerea febrei, la recomandarea medicului;
  • administrarea de antihistaminice pentru reducerea mancarimii;
  • aplicarea de comprese reci sau a unei mixturi mentolate;
  • aplicarea de albastru de metilen pe vezicule.

Nu este indicata aplicarea de comprese calde cu ceaiuri pe vezicule, deoarece poate creste riscul de infectare.

Prevenirea varicelei

Cea mai buna metoda de preventie impotriva varicelei este vaccinarea. Aceasta ofera protectie impotriva virusului in proportie de 90% atunci cand sunt administrate ambele doze. In cazul in care vaccinul este administrat dupa expunerea la virus, acesta poate contribui la ameliorarea manifestarilor varicelei.

Unele persoane care sunt vaccinate impotriva varicelei pot dezvolta boala. Cu toate acestea, simptomele sunt de obicei mai usoare, cu mai putine vezicule sau fara vezicule - pot aparea doar pete rosii - si febra usoara sau fara febra. Riscul de a face varicela dupa doua doze de vaccin este mai mic decat dupa o singura doza de vaccin impotriva acestei boli infectioase.

Copiii trebuie sa primeasca o doza de vaccin impotriva varicelei la varsta de un an, pana la un an si jumatate, in timp ce a doua doza trebuie administrata intre patru si sase ani, conform Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).

In Romania, este recomandata vaccinarea copiilor cu varsta intre 9 luni si 12 ani, in timp ce a doua doza trebuie administrata la cel putin 6 saptamani dupa prima doza, dar in niciun caz la mai putin de 4 saptamani. La adolescentii cu varsta peste 13 ani si la adulti, este recomandat acelasi interval de administrare a celei de a doua doze.

Alte masuri care pot fi de ajutor in prevenirea varicelei sunt evitarea contactului cu persoanele infectate cu virusul varicelo-zosterian si respectarea masurilor de igiena. Totodata, o alimentatie echilibrata si activitatea fizica pot contribui la consolidarea sistemului imunitar. 

Vaccinul impotriva varicelei nu este recomandat pentru femeile insarcinate, pentru persoanele care au un sistem imunitar slab din cauza virusului HIV sau a administrarii de medicamente imunosupresoare si nici persoanelor care sunt alergice la ingredientele din compozitia vaccinului.

Varicela la copii

Varicela este destul de frecventa in randul copiilor. Aceasta este extrem de contagioasa si are o raspandire destul de larga in cadrul copiilor din colectivitati precum gradinite si scoli. ln prima etapa a manifestarii varicelei la copii, principalele simptome pot fi starea de oboseala si febra. Pe parcursul urmatoarelor 3-5 zile, va aparea si eruptia cutanata.

Copiii sanatosi pot dezvolta doar o forma usoara de varicela, cu eruptii cutanate si mancarimi, fara alte complicatii. Totusi, in cazuri rare, veziculele se pot infecta. Complicatiile pot sa apara in cazul nou-nascutilor, copiiilor care nu au fost imunizati, al celor care au un sistem imunitar slabit sau al celor care urmeaza un tratament cu medicamente imunosupresoare.

Pentru a preveni suprainfectarea cauzata de ruperea prematura a veziculelor, se recomanda taierea unghiilor la copii.

Varicela la adulti

Desi varicela este o boala a copilariei, si adultii pot fi infectati cu virusul varicelo-zosterian daca nu au avut niciodata aceasta boala si daca nu au fost imunizati prin vaccinare impotriva varicelei.

Totusi, varicela se manifesta intr-un mod mai sever la adulti, spre deosebire de copii si exista un grad mai ridicat de risc in ceea ce priveste aparitia complicatiilor.

Adultii care au varicela ar trebui sa aiba o perioada de repaus pana cand toate veziculele s-au uscat. De regula, nu ar mai trebui sa apara umflaturi sau pete rosii dupa sapte zile de la dezvoltarea eruptiei cutanate, iar dupa aproximativ 14 zile, veziculele ar trebui sa devina cruste.

Este necesara contactarea de urgenta a medicului specialist in cazul in care veziculele cu lichid s-au infectat.

Varicela in sarcina

Varicela in sarcina poate duce la aparitia complicatiilor, atat pentru mama, cat si pentru fat. Totusi, majoritatea femeilor care fac varicela in sarcina se recupereaza fara ca boala sa puna in pericol dezvoltarea fatului.

Simptomele varicelei in sarcina sunt aceleasi cu manifestarile generale ale acestei boli:

  • dureri de cap;
  • lipsa poftei de mancare;
  • febra;
  • eruptie cutanata insotita de mancarimi.

Totusi, este indicat un control de urgenta daca apar dificultati de respiratie, dureri de cap, varsaturi, somnolenta, sangerari vaginale, eruptie cutantata care sangereaza sau este severa.

Riscurile asupra mamei si fatului

Daca infectia a fost contactata in primele 20 de saptamani de sarcina, exista un risc mic de aparitie a sindromului congenital varicelos, care poate duce la complicatii precum probleme de vedere, cicatrice, leziuni ale creierului si maini sau picioare scurte.

Daca infectia are loc mai tarziu in sarcina, virusul poate fi transmis direct catre fat, iar acesta se va naste cu varicela.

Exista posibilitatea ca femeile insarcinate care fac varicela sa dezvolte complicatii precum pneumonie, encefalita sau hepatita. Riscul de aparitie a complicatiilor este mai mare in cazul femeilor care fumeaza, au afectiuni la nivelul plamanilor (bronsita sau emfizem), au urmat un tratament cu steroizi in ultimele trei luni sau sunt in primele 20 de saptamani de sarcina.

Tratamentul varicelei in sarcina

Tratamentul varicelei in sarcina consta in administrarea de medicamente antivirale. Acestea au rolul de a ameliora anumite simptomele, precum febra, si pot contribui la scaderea riscului de aparitie a complicatiilor. De regula, medicamentele antivirale sunt recomandate femeilor care au trecut de 20 de saptamani de sarcina.

In acelasi timp, femeilor insarcinate care au varicela le este recomandat sa consume multe lichide, sa utilizeze medicamente antipiretice sau diferite creme care pot fi de ajutor in ameliorarea simptomelor.

Citeste si: Imunitatea: cum functioneaza si sfaturi pentru sanatatea sistemului imunitar

Varicela: poze

Principala manifestarea a varicelei sau a „varsatului de vant” este eruptia cutanata, asa cum putem observa in pozele de mai jos:

varicela copii
varicela simptome
varsat de vant

Varicela este una dintre cele mai comune boli ale copilariei, fiind mai frecventa in randul copiilor mai mici de 10 ani. Insa, si adultii pot dezvolta aceasta afectiune. Odata ce a fost pus diagnosticul, este important ca pacientul sa evite contactul cu ceilalti, intrucat varicela este o afectiune extrem de contagioasa, si sa se odihneasca cat mai mult posibil. Dupa ce a contractat virusul care cauzeaza varicela, o persoana capata imunitate pe viata. In cazuri foarte rare, o noua infectare este posibila.

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279621/
  2. https://www.cdc.gov/shingles/hcp/clinical-overview.html
  3. https://www.cdc.gov/chickenpox/about/transmission.html#
  4. https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/diagnosis-treatment/drc-20351287#
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971217302722
  8. https://www.cdc.gov/chickenpox/vaccination.html
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18555533/
  10. https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/
  11. https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-is-chickenpox-treated-during-pregnancy/

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare