Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Imunitatea copiilor - un mecanism complex, care poate fi ajutat sa functioneze corect

Imunitatea copiilor - un mecanism complex, care poate fi ajutat sa functioneze corect

O stare de sanatate optima nu poate fi atinsa decat prin mentinerea unui sistem imunitar care functioneaza corect. In cazul copiilor, sistemul imunitar se dezvolta pana in jurul varstei de 12 ani, pe masura ce acestia sunt introdusi in comunitate si iau contact cu diferiti agenti patogeni. Imunitatea se obtine si in urma vaccinarii.

Cuprins:

  1. Despre imunitatea copiilor
  2. Sustinerea sistemului imunitar al copiilor
  3. Factori de risc pentru sistemul imunitar al copiilor

Despre imunitatea copiilor

Copiii au o imunitate innascuta, formata dintr-o serie de bariere fizice (piele, mucoase) bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) si un bagaj genetic. Acesta reprezinta prima linie de aparare a organismului nostru, insa nu ne asigura protectie completa impotriva tuturor agentilor patogeni.

Imunitatea dobandita sau „imunitate castigata” se dezvolta pe parcursul vietii printr-o serie de experiente si interactiuni ale organismului cu diversi agenti patogeni. Aceasta poate fi specifica si nespecifica.

La formarea si mentinerea sanatatii sistemului imunitar un rol deosebit il au dieta - din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, igiena, mediul psihoafectiv stabil, odihna si factorii de mediu (ex. un mediu poluat poate afecta imunitatea copilului). Suportul imunitar se poate realiza, la recomandarea medicului, si prin intermediul unor produse specifice, care pot sa includa: vitamine, minerale, imunoglobuline, probiotice sau extracte din plante.

Un sistem imunitar in formare, cum este cel al copiilor, are o vulnerabilitate mai mare la diversi agenti patogeni, motiv pentru care acestia se si confrunta atat de frecvent cu infectii respiratorii. De asemenea, slabirea barierelor de aparare a organismului pot duce la imbolnaviri frecvente. In cazuri extreme, atunci cand sistemul imunitar este afectat de anumite tratamente sau boli grave, contactul cu agenti patogeni aparent inofensivi poate pune in pericol viata copilului.

Un raspuns imunitar exacerbat poate determina boli autoimune, afectiuni precum urticaria cronica autoimuna, boala Crohn, artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1, lupus, celiachie etc.

Ce este imunitatea si rolul sistemului imunitar

Sistemul imunitar este format dintr-un ansamblu de organe si interactiuni complexe care implica diferite structuri sau substante din organism, printre care amintim globulele albe, maduva spinarii, celulele specializate care se regasesc in anumite organe, substante specializate precum factorii de ser sau vasele limfatice. Acesti factori conlucreaza pentru a proteja organismul in fata infectiilor si a bolilor, prin intermediul anticorpilor (imunoglobuline).

Exista cinci tipuri de imunoglobuline:

IgA - cel mai sofisticat sistem de aparare al organismului impotriva agentilor patogeni. Cu toate acestea, nivelul anticorpilor de tip IgA cresc lent si ating nivelul adultului abia in adolescenta;

IgE - este imunoglobulina responsabila de declansarea alergiilor;

IgM - este primul anticorp pe care organismul il secreta atunci cand este amenintat de un antigen. Nou-nascutii incep sa sintetizeze acest tip de anticorp imediat dupa nastere. Nivelul optim este atins insa abia in jurul varstei de 4-5 ani;

IgG - principala lui functie este de a neutraliza toxinele bacteriene. Este un anticorp pe care organismul il secreta imediat dupa cel de tip IgM. Este singura imunoglobulina care poate trece de bariera placentara si protejeaza copilul inca din primele luni de viata. Anticorpii maternali IgG dispar dupa 6-8 luni de viata, productia proprie ajungand la nivelul unui adult abia in jurul varstei de 4-6 ani.

IgD - sunt anticorpii care raman atasati de celulele B si au rolul de a determina o reactie rapida din partea acestor celule.

Sistemul imunitar poate impiedica debutul unor boli sau poate lupta cu microorganismele care le produc si care ingreuneaza vindecarea. Astfel, un sistem imun care functioneaza corect este cheia luptei organismului cu orice problema pe care o infrunta, de la o simpla taietura in parc, la super-virusurile care le dau tot mai multe batai de cap medicilor.

Secom suplimente copii

Cand si cum se formeaza imunitatea copiilor

Sistemul imunitar al copiilor (imunitatea innascuta) este functional la nastere, insa e imatur. Functia imunitara a organismului se dezvolta in mod continuu si devine din ce in ce mai complexa, pe masura ce organismul copilului invata sa lupte singur impotriva invadatorilor straini - antigeni. Numita imunitate adaptativa, aceasta continua sa se dezvolte pana la varsta de 11-12 ani. Imunitatea dobandita poate fi obtinuta si modelata prin contactul cu diversi antigeni si prin vaccinare.

Intre 3 si 6 luni exista o perioada critica in dezvoltarea sugarului. In aceasta perioada nivelul de anticorpi din organism este cel mai scazut. Acest lucru se intampla pe de o parte pentru ca nivelul de anticorpi materni scade, pe de alta parte pentru ca productia proprie de anticorpi este inca foarte redusa.

Este important sa amintim si ca expunerea copiilor la infectiile comune are un rol crucial in formare anticorpilor si a unui sistem imunitar puternic. Anumite categorii de anticorpi raman pentru toata viata in organism. Astfel, urmatoarea data cand sistemul imunitar se confrunta cu un anumit tip de agent patogen, il recunoaste, „isi aminteste totul despre el”, stiind cum sa-l invinga. Bebelusii incep de obicei sa raceasca dupa varsta de 6 luni, un numar de 7-8 episoade de raceala pe an fiind considerate normale in cazul sugarilor si al prescolarilor. Media racelilor scade la 5-6 episoade pe an dupa ce copilul incepe sa mearga la scoala si la aproximativ 4 in cazul adolescentilor.

Cauza principala a episoadelor de raceala frecvente din copilaria este expunerea la noi agenti patogeni. Racelile, oricat de neplacute ar fi, intaresc si perfectioneaza sistemul imunitar. Astfel, la maturitate ajungem sa racim doar o data sau de doua ori pe an, in unele cazuri chiar mai rar de atat.

De memoria sistemului imunitar tine si faptul ca facem o singura data bolile copilariei - rujeola, rubeola, varicela, oreion etc. Vaccinarea este insa calea cea mai sigura prin care aceste situatii pot fi evitate.

Rolul alaptarii in buna functionare a sistemului imunitar

Bebelusii primesc anticorpi si prin intermediul laptelui matern. Acestia sustin sistemul imunitar al celor mici si ii apara de infectii si boli grave. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni. De la aceasta varsta poate incepe diversificarea treptata, insa laptele matern trebuie sa faca parte din dieta copilului pana la varsta de cel putin 2 ani.

In ultimele saptamani de sarcina, dar si in primele zile dupa nastere, mama secreta colostru - un lichid subtire si galbui care apare inaintea laptelui matern. Colostrul nu este secretat in cantitati mari, insa acesta contine o cantitate semnificativa de anticorpi si substante nutritive care nu se gasesc in formulele de lapte praf. Acesti anticorpi sunt esentiali in dezvoltarea sistemului imunitar.

Laptele matern contine anticorpi, enzime, grasimi sau proteine care sustin si intaresc sistemul imun al celor mici. Laptele praf, chiar daca este imbogatit cu minerale si vitamine, nu poate sa imite 100% compozitia laptelui matern.

 

De ce este importanta alimentatia in intarirea imunitatii

O dieta echilibrata este esentiala in sustinerea sistemului imunitar al celor mici. Copiii refuza de obicei sa manance legume si fructe, iar acest fapt duce la o carenta de vitamine si, in mod automat, la instalarea mai rapida a racelilor.

In acest sens, lactatele, care au in continut bacterii benefice (probiotice), dar si alimente precum rosiile, usturoiul, ceapa, sparanghelul sau anghinarea pot contribui la intarirea sistemului imun in copilarie.

Rolul igienei in protejarea sistemului imunitar al copiilor

De multe ori, din dorinta de a-si proteja copilul, parintii exagereaza si igienizeaza excesiv orice obiect sau zona care vine in contact cu copilul. Este important sa aveti grija de igiena copilului si a spatiilor, insa nu este nevoie sa dezinfectati absolut toate obiectele din jur. Nu ignorati faptul ca sistemul imunitar al celor mici trebuie sa invete sa lupte cu agentii patogeni care vin in contact cu organismul si sa-si dezvolte propriii anticorpi.

Copiii trebuie sa fie lasati sa exploreze mediul inconjurator, cu tot ce cuprinde acesta. Doar asa isi vor construi un sistem imunitar rezistent.

Sustinerea sistemului imunitar al copiilor

La sanatatea sistemului imunitar contribuie o serie de factori precum alaptarea, dieta echilibrata si bogata in vitamine si minerale sau miscarea. Mediul in care creste si se dezvolta copilul este la fel de important. Lipsa stresului, linistea, dragostea si intelegerea aratate de parinti sunt esentiale in sanatatea celor mici. Copiii pot fi insa protejati si prin imunizare, cu ajutorul vaccinurilor.

Imunizarea copiilor prin vaccinuri

Vaccinurile protejeaza impotriva unor boli care ar putea fi fatale, precum difteria, pojarul, poliomielita etc. Cu unele ne confruntam si in prezent, in timp ce altele au fost deja eradicate prin campaniile de vaccinare derulate in trecut.

Exista voci care spun ca o infectie naturala cu un anumit virus poate cladi o imunitate mai buna decat vaccinul. Acest lucru poate fi adevarat, insa cu riscuri majore. De exemplu: varicela, cunoscuta si ca varsat de vant in termeni populari, poate duce la encefalita sau pneumonie. O infectie cu poliomielita poate cauza paralizie permanenta, in timp ce oreionul poate duce, in cazuri grave, la pierderea auzului.

Lista facuta de specialistii de la Mayo Clinic, SUA, unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din lume, este mult mai mare, motiv pentru care nu excludeti vaccinurile: sunt importante pentru sanatatea copilului.

 

Daca ratele imunizarilor scad dramatic, boli care pot fi prevenite cu un simplu vaccin ar putea sa reprezinte din nou o amenintare comuna la sanatatea copiilor nostri si nu numai. Informatii detaliate despre acest subiect puteti obtine de la medicul de familie, de la pediatru sau de la specialisti imunologi. Un simplu consult, in cadrul caruia medicul va poate explica toate implicatiile fenomenului, poate salva vieti.


Sportul si iesirile in aer liber

Activitatea fizica stimuleaza circulatia si, implicit, celulele sistemului imunitar. Practicarea unui sport, de preferinta in aer liber, pentru ca cei mici sa ia contact cu lumina soarelui si aerul curat, este astfel esentiala pentru sustinerea imunitatii. Iar efectele se vor vedea imediat: copilul va avea o pofta de mancare mai mare si va dormi mai bine, odihna fiind un alt element esential in intarirea sistemului imunitar.

Remedii naturale pentru sustinerea imunitatii

Iata care sunt cateva dintre ingredientele utile in sustinerea imunitatii:

Bacteriile benefice (probioticele) contribuie la mentinerea sistemului imunitar prin sinteza imunoglobulinelor de tip A si cresc capacitatea organismului de a lupta cu infectiile. Probioticele se gasesc in iaurt si in lactate fermentate;

Colostrul este primul lapte secretat in primele 48 de ore dupa nastere, fiind foarte bogat in imunoglobuline si alti nutrienti esentiali pentru copil. Colostrul sustine buna functionare a sistemului imunitar si a sistemului digestiv. Bebelusul poate beneficia de efectele sale daca este hranit imediat dupa nastere, insa exista si formule naturale de colostru, din sursa bovina, destinate atat copiilor, cat si adultilor;

Uleiul din ficatul de cod este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 si vitaminele A, D si E. Are rol antioxidant si imunomodulator, fiind recomandat copiilor in perioada de adaptare la scoala sau gradinita, dar si celor care sufera de afectiuni respiratorii, cum este astmul bronsic;

Vitamina C este nutrient foarte important, beneficiile sale fiind numeroase si cu actiune la nivelul intregului organism. Consumul de vitamina C activeaza sistemul imunitar prin cresterea leucocitelor, a imunoglobinelor si a interferonului si lupta impotriva infectiilor virale si nu numai;

Zincul este un mineral esential cu rol antioxidant ce se gaseste in carne, alune, migdale sau produse din grau integral si este important pentru buna functionare a sistemului imunitar si a creierului. Deficitul de zinc duce la slabirea imunitatii si poate contribui la starea de oboseala a organismului;

Echinacea este o planta cu proprietati imunostimulatoare cu spectru larg de actiune si este de ajutor in intarirea imunitatii copiilor. In sezonul rece, echinacea ne poate feri de raceli, viroze respiratorii sau de alte infectii comune.

Suplimentele alimentare si lunile cu „R“

In lunile cu „R“ (din septembrie in aprilie), cand temperaturile de afara sunt mai scazute, organismul uman este mai solicitat. Consumul de fructe si legume proaspete este mai redus, iar trecerea de la cald la frig si viceversa isi poate pune amprenta asupra corpului si ne poate consuma usor resursele de energie. In plus, acestea sunt lunile cu cel mai mare potential de gripa si raceli, care se instaleaza mai usor pe un fond imunitar slabit.

Cei mai afectati sunt copiii, al caror sistem imun este in plina dezvoltare. Ca sa va asigurati ca sunt intr-o forma fizica excelenta, vizitele de rutina la medicul de familie sunt necesare. Acesta poate evalua starea celor mici si recomanda la nevoie cure de suplimente alimentare, care sa sprijine sistemul imun in timpul celor doua anotimpuri de tranzitie.

Factori de risc pentru sistemul imunitar al copiilor

Pe langa o dieta saraca in vitamine si minerale, lipsa miscarii sau un mediu familial impropriu unei dezvoltari fizice si psihice armonioase, excesul de produse pentru sustinerea imunitatii poate fi un factor de risc pentru sanatatea copiilor. La fel si unele boli.

In conditiile in care copilul este mai vulnerabil la infectii, intrarea in colectivitate (gradinita sau scoala) vine cu un sir lung de raceli. Discutati cu medicul de familie sau pediatrul pentru a va recomanda produse pentru sustinerea imunitatii, daca simtiti ca ar fi de ajutor.Toamna si primavara sunt perioadele in care se recomanda administrarea acestor produse pentru imunitate.

Schema se intocmeste dupa un consult, in functie de varsta copilului, starea generala de sanatate, frecventa bolilor, recurenta acestora, factorii de risc si predispozitia genetica a copilului.

Excesul de produse pentru sustinerea imunitatii

In cazul in care sistemul imun este afectat, pot fi utile anumite suplimente alimentare care sa asigure vitaminele si mineralele utile functionarii organismului. Cu toate acestea, excesele trebuie evitate, pentru ca, in unele cazuri, pot face mai mult rau decat bine si pot duce la afectiuni grave. Tocmai de aceea, suplimentele alimentare trebuie administrate copiilor doar la recomandarea medicului si sub atenta lui supraveghere.

Boli ce pot afecta sistemul imunitar al copiilor

O imunitate scazuta se manifesta prin deteriorarea celulelor, inflamatii, vulnerabilitate in fata infectiilor, dezvoltarea unor tumori si alte probleme la fel de grave de sanatate.

Pe de alta parte, alergiile si bolile autoimune sunt exemple de imunitate exagerata. In cazul alergiilor, sistemul imunitar al copiilor reactioneaza exagerat si produce anticorpi de tip IgE in cantitati mai mari si impotriva unor substante inofensive, pe care organismul le tolereaza in mod normal. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca structurile proprii organismului.

Sistemul imunitar este un mecanism complex, de a carui functionare optima sunt responsabile o multitudine de substante, organe si functii ale organismului. Ii poti oferi un start bun in viata copilului tau alaptandu-l exclusiv pana la varsta de 6 luni, apoi prin asigurarea unei diete echilibrate, bogata in vitamine, minerale si fibre. Incurajarea unui stil de viata cat mai activ, dar si un mediu familial placut sunt si ele la fel de importante.

Secom suplimente copii

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    127,00 lei
  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    115,00 lei
  • 118 ml (gust de p...
    Pret obisnuit
    65,00 lei
  • 90 capsule moi ma...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • Pret obisnuit
    152,00 lei
  • 237ml (gust de ca...
    Pret obisnuit
    125,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare