-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Stimularea imunitatii specifice si nespecifice prin metode naturale

Stimularea imunitatii specifice si nespecifice prin metode naturale

Gasirea solutiilor naturale de stimulare a raspunsului imunitar a reprezentat, in ultima perioada, obiectul de studiu al tot mai multor cercetari. Printre cele mai studiate si documentate ingrediente se numara zincul, frunzele de maslin, arabinogalactanul si extractul de sunatoare.

Zincul este un microelement esential pentru o dezvoltare si o crestere armonioasa. Corpul uman contine 2-4g de zinc, dar concentratia acestuia iin plasma este de 12-16µmol/L. De asemenea este bine cunoscut faptul ca zincul este un element de baza pentru celulele cu ritm de proliferare intens, in speta, celulele imunitare. Numeroase studii atat in vivo cat si in vitro au pus in evidenta efectele zincului si a concentratiei acestuia asupra celulor sistemului imun. Depletia de zinc in organism, determina scaderea functiilor celulelor imunitare, inregistrandu-se o alterare a activitatii monocitelor si reducerea fagocitozei neutrofilelor. Moleculele CMH I de pe suprafata celulei tinta, cel putin uneori, inhiba liza mediata de celulele NK, asa cum arata studiile in vitro. Aceste observatii au condus la ipoteza ca celulele NK sunt specializate sa recunoasca si sa lizeze celulele cu nivele scazute ale moleculelor CMH I. In cazul celulelor NK, zincul este necesar pentru recunoasterea moleculelor CMH I (complexului major de histocompatibilitate de clasa I) prin receptorii inhibitori ai celulelor NK p58. Studiile in vitro arata ca efectele zincului asupra celulelor imunitare se evalueaza prin determinarea concentratiei citokinelor dupa suplimentarea cu zinc. Studiile de asemenea releva ca suplimentarea si aportul optim de zinc restabilesc raspunsul imun deficitar si scad riscul infectiilor in vivo. Suplimentarea cu zinc determina cresterea numarului limfocitelor T si a celulelor NK si al productiei de IL-2 si sIL-2R. In plus numarul celulelor T CD4+ si a limfocitelor T citotoxice creste considerabil dupa suplimentarea cu zinc, astfel imbunatatindu-se raspunsul imun mediat celular.

Arabinogalactanul extras din scoarta copacilor Larch (Larix spp.) si-a demonstrat proprietatiile imunostimulatoare prin numeroase studii atat in vivo cat si in vitro. Unul dintre cele mai relevante, este un studiu publicat in 2010, realizat pe un esantion de 45 de adulti sanatosi ce nu au fost vaccinati contra bacteriei Streptococcus pneumoniae. Voluntarilor li s-au administrat 4.5g de arabinogalactan timp de 72 de zile. Dupa 30 de zile de la prima administrare subiectilor li s-a inoculat un vaccin anti-pneumococcic cu 23 de valente. Raspunsul imun specific a fost evaluat prin masurarea nivelului IgG (subtipurile 4, 6B, 9V,14, 18C, 19F si 23F) si IgA salivar, in zilele 31, 51 si 72 post-inoculare. Raspunsul imun nespecific a fost determinat prin numarul de leucocite, citokine inflamatorii si sistemul complement. Concluzia a fost ca extractul de arabinogalactan a determinat cresterea nivelului de IgG, determinand intensificarea raspunsului imun specific comparativ cu placebo.

Extractul din frunza de maslin si extractul de sunatoare au dovedit prin numeroase lucrari stiintifice proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare. Extractul de sunatoare actioneaza in special contra bacteriilor gram-pozitive si a virusurilor ce prezinta anvelopa. Principala componenta antibacteriana este hiperforina (Bystrov et al. 1975). Studiile arata ca hiperforina perturba procesele metabolice esentiale pentru dezvoltarea si supravietuirea bacteriilor (Bystrov et al. 1975). Stafilococcul auriu rezistent la meticilina si cel rezistent la penicilina sunt speciile cele mai susceptibile la hiperforina. Inca din 1988, activitatea virucida a hipericinei contra diferitelor clase de virusuri, se afla in atentia cercetatorilor (Diwu 1995). Hipericina s-a dovedit a fi mai eficienta contra virusurilor ce prezinta anvelopa (Diwu 1995; Carpenter and Kraus 1991; Hudson, Harris, and Towers 1993; Hudson, Graham, and Towers 1994), inactivand virusurile in diferite momente ale ciclului biologic al acestora (Lenard, Rabson, and Vanderoef 1993). Conform Degar et al. (1992) hipericina interfera cu procesele de adeziune, replicare si asamblare a particulei virale.

Datorita efectului puternic anti-microbian al extractului din frunza de maslin este folosit pe scara larga pentru intarirea sistemului imunitar, scaderea virulentei, tratamentul sarcomului Kaposi, infectiile cu Herpes simplex si reducerea efectelor secundare ale tratamentelor cu antiretrovirale.7 Cazurile studiate arata cresteri ale CD4, CD8 si al numarului de leucocite (Lee-Huang et al, 2004). Studii in vitro demonstreaza eficienta extractului din frunza de maslin contra unei plaje largi de microorganisme incluzand Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Corynebacterium sp, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium si Candida albicans (Elliott et al, 1969).

Argintul coloidal, un ingredient cheie cu proprietati antiinfectioase

Argintul coloidal reprezinta un agent antiinfectios cu spectru larg de actiune ce atenueaza simptomatologia şi reduce timpul de recuperare dupa un episod infectios. Argintul coloidal are afinitate pentru gruparile ce contin sulf si fosfor, astfel este capabil sa se lege si sa perturbe structura enzimelor vitale pentru procesele celulare. In cazul celulelor infectate cu particule virale, s-a evidentiat si capacitatea de a interfera cu materialul genetic viral, nepermitand multiplicarea.

Toate ingredientele intr-o singura formula

Pentru a sustine sistemul imunitar tot timpul anului si pentru a trece cu brio peste orice eveniment infectios First Defense reprezinta o formula complexa cu rol imunostimulator si antiinfectios pentru profilaxia şi terapia complementara a problemelor la copii. Cu o compozitie care include extract din frunza de maslin, extract de sunatoare, arabinogalactan, zinc si argintul coloidal sub forma de suspensie de micro-particule, First Defense de la Secom® reprezinta aliatul de top al sistemului imunitar.

Produse recomandate


  • flacon cu 150ml (...
    Pret obisnuit
    47,00 lei
  • cutie cu 8 plicur...
    Pret obisnuit
    37,00 lei
  • Pret obisnuit
    58,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare