📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Intrebari si raspunsuri despre protectia solara: ce este FPS, cum alegi crema cu SPF si cum o utilizezi pentru eficienta maxima

Intrebari si raspunsuri despre protectia solara: ce este FPS, cum alegi crema cu SPF si cum o utilizezi pentru eficienta maxima

Bronzul natural, obtinut prin expunerea la soare, poate fi o calitate estetica pe termen scurt. Insa, efectele sale nu sunt tocmai benefice pentru sanatate. Radiatiile solare UVA si UVB deterioreaza epiderma, sustin imbatranirea prematura si reprezinta, totodata, un factor de risc pentru cancerul de piele. Expunerea prelungita sau in intervale orare nepotrivite, in care aceste radiatii sunt mai pregnante, este cu atat mai periculoasa.

De aceea, protejarea pielii prin aplicarea cremelor cu factor de protectie crescut, adecvate atat pielii si tipologiei tenului, cat si duratei de expunere este o masura preventiva care poate impiedica imbatranirea prematura si deteriorarea stratului superior al pielii, respectiv eventualele afectiuni asociate acesteia. Iata o serie de intrebari si raspunsuri care te vor lamuri cu privire la importanta folosirii factorului de protectie si metodele optime de utilizare a produselor cu SPF:

Cuprins:

De ce sunt periculoase razele ultraviolete?
Ce sunt arsurile solare?
Cu ce tratam arsurile solare?

Ce inseamna SPF sau FPS?
Cum functioneaza protectia solara?
De cate tipuri poate fi factorul de protectie solara?
Cum alegi crema SPF in functie de nuanta tenului si a pielii?
Cum se masoara factorul de protectie solara?
Ce este testul SPF si care sunt valorile SPF?
Ce este testul spectrului larg, cand vine vorba despre protectia solara?
Cat timp te protejeaza cremele cu SPF?
Care sunt beneficiile cremelor solare?
Cum alegem crema de fata cu protectie solara?
Cum alegem protectia solara pentru corp?
Cum se aplica cremele cu SPF?
Protectia solara la bebelusi si copii: cum alegi produsele potrivite?
Care este intervalul orar in care trebuie sa eviti expunerea la soare?
Care sunt orele potrivite pentru plaja?
Care este cea mai buna protectie solara pentru corp?
Care este cea mai buna crema cu protectie solara pentru fata?
Exista produse care ofera protectie solara naturala?
Cum te protejezi mai bine de soare, complementar protectiei solare?

De ce sunt periculoase razele ultraviolete?

Radiatiile UV penetreaza pielea si produc mutatii la nivelul ADN-ului celular. Acest lucru rezulta in imbatranirea prematura a pielii, arsuri solare si posibile complicatii ale acestora, precum leziunile cutanate precanceroase, cataracta si cancer de piele.

Ce sunt arsurile solare?

arsuri solare

Arsurile solare se manifesta prin inrosirea pielii si durere la nivelul acesteia, precum si o senzatie de caldura. De regula, arsurile solare apar dupa cateva ore de la expunerea exagerata la razele ultraviolete provenite din surse naturale sau artificiale, cum ar fi bronzarea la solar. Remediile actioneaza mai degraba asupra simptomelor, vindecarea arsurilor solare avand nevoie de timp.

Expunerea intensa, repetata la lumina ultravioleta, care are drept urmare arsuri solare creste riscul deteriorarii pielii. Petele pigmentare inchise la culoare, pielea aspra si uscata si ridurile se numara printre efectele expunerii la soare. De altfel, aceasta creste si riscul diferitelor tipuri de cancer de piele, precum melanomul.

Simptomele arsurilor solare includ:

  • Schimbarea nuantei pielii in tonuri de roz sau rosu;
  • Senzatie de caldura la nivelul pielii;
  • Durere si sensibilitate crescuta;
  • Inflamatii cutanate;
  • Pustule cu lichid;
  • Dureri de cap;
  • Febra;
  • Stari de greata si, eventual, voma;
  • Stare de oboseala;
  • Iritatie si durere la nivelul ochilor.

Arsurile solare si eventualele urmari ale acestora pot fi prevenite prin protejarea eficienta a pielii. Protectia solara este cu atat mai importanta cand iti petreci timpul in aer liber, indiferent de conditiile meteorologice.

Cu ce tratam arsurile solare?

tratament arsuri solare aloe vera

Tratarea arsurilor solare de gradul 1 sau 2 poate fi realizata acasa, cu tratament medicamentos cu antiinflamatoare orale si cutanate, sub forma de gel sau lotiune. Compresele cu apa rece si dusurile cu apa calduta pot scade temperatura corpului. Alaturi de acestea, este importanta aplicarea unor solutii foarte hidratante si cu efect calmant, cum sunt gelurile sau cremele cu aloe vera. Tratarea arsurilor solare in acest fel reduce disconfortul si durerea, insa, arsurile propriu-zise vor avea nevoie de cateva zile pentru a se vindeca, chiar daca simptomele dispar dupa 1-2 zile.

Insolatia poate insoti arsurile solare. Aceasta se manifesta prin deshidratare, greturi si varsaturi, febra si frisoane, puls crescut, stari de lesin si confuzie mentala. In aceasta situatie, vizita la medic este recomandata.

Totodata, daca arsurile solare sunt mai grave, va trebui sa apelezi la ajutor medical. In cazul in care depasesc gradele 1 si 2, arsurile solare sunt insotite de o serie de simptome severe:

  • Pustule cu lichid pe o suprafata mare a pielii;
  • Semne de infectie, scurgeri de lichid rosu din interiorul pustulelor;
  • Febra si durere de cap;
  • Simptome de insolatie.

In cazul in care pustulele cu lichid se sparg, trebuie sa iei masuri de preventie a infectarii. Zonele afectate au nevoie de o atentie sporita si de igiena optima, eventual si de tratament cu antibiotic si izolare prin bandajare, pentru o protectie sporita a zonei.

Ce inseamna SPF sau FPS?

ce inseamna spf sau fps

SPF, FPS sau factorul de protectie solara este calitatea unui produs cosmetic de uz extern de a actiona ca un filtru pentru radiatiile UVB si de a proteja pielea impotriva razelor nocive de soare. Protectia solara fie absoarbe, fie reflecta partial aceste radiatii, prevenind astfel arsurile solare si eventualele complicatii ale acestora.

Cum functioneaza protectia solara?

Asa cum am mentionat, protectia solara poate avea doua moduri de actiune: absorbtie sau reflexie. Absorbantii UV sunt substante chimice pe baza de carbon, care absorb radiatiile ultraviolete si le transforma.

Reflectorii UV sunt produse pe baza de oxizi, care schimba directia de propagare a luminii, reflectand radiatiile care ajung la nivelul superficial al pielii.

De cate tipuri poate fi factorul de protectie solara?

Exista absorbanti eficienti doar pentru partea UVB a spectrului, absorbanti pentru radiatiile UVA, dar si produse cu spectru larg de protectie solara, care absorb ambele tipuri de radiatii solare.

cum functioneaza protectia solara

Clasificarea factorului de protectie solara se realizeaza si in functie de eficienta, astfel:

  • Factor de protectie solara mic: SPF 6-10
  • Factor de protectie solara mediu: SPF 10-25
  • Factor de protectie solara ridicat: SPF 30-50
  • Factor de protectie solara foarte ridicat: SPF 50+

O alta clasificare a produselor cu protectie solara se face in functie de substantele pe care acestea le contin. Din acest punct de vedere, exista:

  • SPF formula chimica - aici, se incadreaza cele mai multe produse care ofera protectie SPF 30 sau mai mare. Avantajele sunt aplicarea usoara si textura placuta, iar printre dezavantaje se numara timpul intarziat de actiune (15-20 minute), necesitatea reaplicarii regulate si continutul de substante cu potential alergenic.
  • SPF formula minerala - produsele SPF minerale au un spectru larg de protectie si nu prezinta riscuri de alergii. Textura densa determina o aplicare mai dificila, insa, eficienta este instantanee.

Cum alegi crema SPF in functie de nuanta tenului si a pielii?

Nuanta pielii si a tenului este un reper bun pentru alegerea protectiei solare potrivite. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare, mai sensibila si mai predispusa la arsuri, cu atat factorul de protectie solara ar trebui sa fie mai mare. Astfel, cremele si lotiunile cu SPF mic sau mediu sunt mai degraba recomandate persoanelor cu un pigment mai inchis al pielii.

Cum se masoara factorul de protectie solara?

factor protectie solara

Valoarea factorului de protectie solara este determinata de numarul de radiatii ultraviolete care pot patrunde prin produs si ajunge la piele. Aceasta este invers proportionala cu radiatiile UV. Astfel, un SPF mare confera o protectie sporita si eficienta.

Cremele si lotiunile cu SPF 15 filtreaza 93%, cele cu SPF 30 filtreaza 97%, in vreme ce acelea cu SPF 50 asigura o protectie de 98%. De altfel, aceasta valoare este un indicator si pentru timpul de expunere la soare. Factorul de protectie solara reduce viteza arsurilor solare de atatea ori cat indica valoarea sa. De exemplu, un produs cu SPF 15 va intarzia aparitia arsurilor solare cu de pana la 15 ori mai mult, in timp. Tocmai de aceea, reaplicarea produselor cu SPF este recomandata pe parcursul unei zile.

Factorul de protectie solara poate varia intre valorile 2 si 70+, produsele cu SPF mare fiind recomandate persoanelor cu o sensibilitate crescuta la arsuri solare si celor care sufera de diferite afectiuni care ar putea fi agravate de expunerea la soare, cum este vitiligo, chiar daca studiile clinice nu au dovedit protectia suplimentara a produselor cu FPS mai mare de 50.

Ce este testul SPF si care sunt valorile SPF?

Indicele SPF si valoarea acestuia, mentionate pe ambalajul unui produs, atesta faptul ca produsul respectiv s-a dovedit eficient la testarea factorului de protectie. Acest test indica atat razele impotriva carora este eficient produsul - UVA sau UVB, dar si gradul de protectie. Conform Academiei Americane de Dermatologie, protectia solara medie sau mare (peste 30) este potrivita pentru uz zilnic, in conditii normale.

Ce este testul spectrului larg, cand vine vorba despre protectia solara?

Produsele SPF cu spectru larg sunt cele capabile sa previna aparitia cancerului de piele. Testul spectrului larg verifica deopotriva daca formula protejeaza impotriva radiatiilor UVA, responsabile de aparitia acestui cancer, dar si impotriva radiatiilor UVB, care provoaca imbatranirea prematura a pielii.

Cat timp te protejeaza cremele cu SPF?

Valoarea SPF asociata unui produs indica de cate ori poate acesta sa intarzie arsurile solare. Astfel, daca, fara protectie, pielea prezinta simptome incipiente de arsura dupa 10 minute, o lotiune sau crema cu SPF 15 va proteja pielea timp de 150 de minute.

Care sunt beneficiile cremelor solare?

protectie solara spf fps

Cremele cu protectie solara au o serie de beneficii:

  • Reduc riscul aparitiei cancerului de piele. Aplicarea SPF, alaturi de alte comportamente care te protejeaza de soare, precum purtarea ochelarilor de soare si a hainelor de culoare inchisa, reduce efectele nocive ale expunerii la soare. Conform Fundatiei Cancerului de Piele, o crema cu factor de protectie 15 reduce sansele aparitiei carcinomului celulelor scuamoase cu pana la 40% si riscul melanomului cu 50%.
  • Te protejeaza impotriva arsurilor solare. Radiatiile UVA si UVB sunt asociate formarii ridurilor si cancerului de piele. Razele UVB sunt, insa, responsabile si de aparitia arsurilor solare.
  • Te ajuta sa eviti inflamarea si inrosirea pielii. Aceste simptome sunt asociate arsurilor solare si pot deteriora pielea in mod vizibil, intr-un timp foarte scurt. Cremele cu protectie solara impiedica aparitia acestor manifestari.
  • Previn imbatranirea prematura a pielii si aparitia liniilor fine si a ridurilor. Expunerea prelungita la radiatiile UVA rezulta in imbatranire prematura, pierdere a colagenului de la nivelul pielii si, implicit, reducerea elasticitatii acesteia. De fapt, pana la 90% dintre semnele vizibile de imbatranire sunt cauzate de expunerea la soare. Integrarea cremelor cu SPF in rutina de ingrijire zilnica a pielii poate impiedica acest proces, cu eforturi minime.
  • Previn patarea si hiperpigmentarea pielii. Pigmentarea neomogena a pielii se manifesta prin aparitia petelor mai deschise sau mai inchise la culoare, dispuse neuniform pe piele. Desi aceasta poate fi si ereditara, cel mai adesea este generata de expunerea la soare. Petele pot sa apara pe fata, maini si alte parti ale corpului si pot fi evitate cu ajutorul protectiei solare aplicate constant, nu doar in timpul verii sau cand vremea este calda si uscata.
  • Opreste deteriorarea ADN-ului. Mai multe studii au demonstrat ca radiatiile solare provoaca deteriorare la nivelul ADN-ului si pot activa carcinogeneza de piele si foto-imbatranirea. Procesele inflamatoare si imunosupresoare care au loc la nivelul tesutului epitelial, precum si imbatranirea accelerata si dezvoltarea tumorilor sunt asociate acestor modificari ale ADN-ului.

Cum alegem crema de fata cu protectie solara?

In primul rand, e important sa te orientezi catre produse cosmetice care ofera un spectru larg de protectie, deoarece acestea impiedica atat razele UVA, cat si pe cele UVB sa afecteze suprafata pielii.

In al doilea rand, trebuie sa iei in calcul valoarea factorului de protectie. Pentru fata, este indicat sa folosesti un factor de protectie 30 sau mai mare. In cazul in care folosesti anumite produse cosmetice pe baza de acizi, cum sunt acizii AHA, BHA sau serumurile de fata cu vitamina C, factorul de protectie trebuie sa fie 50+.

In al treilea rand, atunci cand alegi crema SPF pentru fata, trebuie sa tii cont si de tipologia tenului tau. Daca acesta prezinta tendinte de ingrasare sau este acneic, crema cu protectie solara trebuie sa fie non-comedogenica. Daca ai tenul mai degraba uscat, alege produse care contin ingrediente hidratante, precum acidul hialuronic sau ceramidele. Daca ai tenul sensibil, este indicat sa alegi o crema SPF minerala, pentru a evita eventualele iritatii sau reactii alergice.

In ceea ce priveste alegerea formulei potrivite, nu exista reguli. Pentru fata, exista creme, lotiuni, fluide si spray-uri cu protectie solara eficiente si potrivite pentru toate tipurile de ten. De aceea, optarea pentru o anumita formula tine doar de preferintele tale.

Cum alegem protectia solara pentru corp?

cum aplici crema spf protectie solara

Regulile pentru alegerea unui SPF eficient pentru corp sunt similare. In primul rand, ia in calcul produsele cu spectru larg de protectie. In al doilea rand, tine cont de nuanta pielii si alege un factor de protectie potrivit si suficient. Ca regula generala, SPF 30 este eficient pentru nuantele neutre, pe cand cele mai deschise impun folosirea unui factor de protectie mai mare. In ceea ce priveste alegerea unei creme sau lotiuni de corp cu SPF pentru plaja sau piscina, trebuie sa stii ca produsele rezistente la apa nu sunt impermeabile si aplicarea lor trebuie repetata, in ciuda acestui atribut mentionat pe eticheta.

Cum se aplica cremele cu SPF?

Daca folosesti o formula chimica, crema SPF trebuie aplicata cu 20-30 de minute inainte de a iesi din casa, pentru o protectie optima. In acest fel, va avea suficient timp sa se absoarba in piele si nu se va scurge din cauza transpiratiei. Reaplica crema cu protectie solara daca inoti sau dupa exercitiile fizice, dar si daca iti petreci mai mult timp afara, chiar daca este rezistenta la apa.

Pentru o aplicare corecta, agita bine flaconul inainte de utilizarea cremei cu protectie solara, pentru a omogeniza continutul. Cremele SPF se aplica intr-o cantitate generoasa, cat mai uniform, pentru protectie optima. Intinde produsul cu grija in zona ochilor, deoarece ar putea contine iritanti.

Protectia solara la bebelusi si copii: cum alegi produsele potrivite?

protectie solara copii bebelusi

Pielea copiilor este sensibila si trebuie, cu atat mai mult, protejata de radiatiile nocive ale soarelui. Opteaza pentru creme si lotiuni cu spectru larg de protectie, care sa blocheze deopotriva razele UVA si UVB. In ceea ce priveste factorul de protectie, acesta trebuie sa se incadreze in intervalul 15-50. La fel ca in cazul adultilor, acesta trebuie ales si in functie de nuanta pielii.

Pentru ca pielea celor mici este delicata si sensibila, trebuie sa stii ca cele mai potrivite produse sunt cele pe baza de oxid de zinc sau dioxid de titan, mai putin iritante decat alte formule si mult mai sigure. Protectia solara pentru copii trebuie aplicata pe intregul corp si pe fata si repetata la intervale regulate, conform indicatiilor de pe eticheta.

De asemenea, trebuie sa stii ca, pana la varsta de 6 luni, este mai indicat sa nu expui copilul la soare si sa il protejezi cu ajutorul hainelor, al umbrelelor sau al paravanelor solare, decat sa folosesti protectie solara; in cazul in care expunerea nu poate fi evitata, crema SPF trebuie aplicata doar in zonele sensibile si mai expuse, evitand zona ochilor si aleasa in concordanta cu varsta copilului.

Care este intervalul orar in care trebuie sa eviti expunerea la soare?

Radiatiile solare care provoaca arsuri si deterioreaza pielea sunt mai puternice in intervalul orar 10:00 - 14:00. De aceea, in acest interval, este indicat sa stai inauntru si sa eviti expunerea la soare. In cazul in care nu este o optiune, poarta SPF si imbracaminte protectoare, precum si ochelari de soare si accesorii pentru acoperirea capului, cum sunt sepcile sau palariile. Nici intervalul 14:00 - 16:00 nu este cu mult mai sigur, astfel ca ar trebui evitat.

Care sunt orele potrivite pentru plaja?

interval orar plaja expunere solara

Dimineata, pana la ora 10:00, razele ultraviolete nu sunt atat de nocive. Dupa-amiaza, daca vrei sa mergi la plaja, ar trebui sa o faci dupa ora 16:00, pentru a evita arsurile solare. Chiar si in aceste intervale, este important sa aplici protectie solara, sa iti modifici pozitia si sa te hidratezi corespunzator.

Care este cea mai buna protectie solara pentru corp?

Asa cum am mentionat, cea mai buna formula pentru SPF corp este cea care se potriveste pielii tale. Asigura-te ca are spectru larg si factor de protectie suficient si potrivit nuantei pielii si citeste cu atentie eticheta si ingredientele, pentru a evita alergenii si iritantii si pentru a o aplica in mod corect. In ceea ce priveste brandurille, exista o varietate mare din care poti alege. Orienteaza-te catre cosmetice cu ingrediente naturale, cum ar fi CannaCell, care sunt mai blande cu pielea sensibila.

Care este cea mai buna crema cu protectie solara pentru fata?

Cand vine vorba despre alegerea cremei de fata cu SPF, regulile raman aceleasi: alege produse potrivite tenului si nuantei acestuia, opteaza pentru protectie cu spectru larg UVA si UVB si citeste lista ingredientelor, pentru a le evita pe cele care nu iti sunt benefice si catre branduri pe care le cunosti. Eventual, te poti consulta cu medicul dermatolog pentru a alege crema SPF potrivita. Citirea review-urilor de produs poate, de asemenea, ajuta in alegerea unuia potrivit nevoilor tale.

spf cum te protejezi de soare

Exista produse care ofera protectie solara naturala?

Cremele SPF minerale ofera protectie solara naturala. Acestea se absorb rapid in piele si sunt eficiente inca din momentul aplicarii. Citeste cu atentie eticheta pentru a te asigura ca alegi un produs natural de protectie solara care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB si alege un factor de protectie cat mai mare.

Cum te protejezi mai bine de soare, complementar protectiei solare?

Exista cateva obiceiuri care iti pot conferi o protectie sporita, adiacent utilizarii SPF. In primul rand, evita sa iti petreci timpul afara in intervalul 10:00 - 16:00. Acopera-ti pielea corpului cu imbracaminte vaporoasa, de culori inchise. Poarta ochelari de soare, pentru a-ti proteja ochii, dar si sapca, palarie sau cozoroc, pentru o protectie sporita a capului, parului si fetei. Hidrateaza-te corespunzator pentru a evita insolatia si, bineinteles, nu uita sa repeti aplicarea SPF la intervale regulate, dar si dupa ce transpiri sau inoti.

De asemenea, trebuie sa stii ca radiatiile solare sunt nocive si in anotimpurile ploios si rece, iar aplicarea SPF nu este optionala nici in acestea. Conditiile meteorologice nu sunt un criteriu pentru aplicarea cremei de protectie solara, care ar trebui sa fie inclusa in ritualul tau zilnic de ingrijire a pielii.

Sursa foto: Pexels, Unsplash

  1. https://eyecliniclondon.com/sun-cause-cataracts/
  2. https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
  3. https://www.pybhealth.com/health-and-wellbeing/sunburn-and-heat-stroke.html
  4. https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf
  5. https://www.yalescientific.org/2012/05/how-does-sunscreen-protect-you/
  6. https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-does-a-high-spf-protect-my-skin-better/
  7. https://www.webmd.com/beauty/features/high-spf-sunscreens-are-they-better
  8. https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/labeling-and-effectiveness-testing-sunscreen-drug-products-over-counter-human-use-small-entity
  9. https://www.skincancer.org/press/2019-the-skin-cancer-foundation-comments-on-sunscreen-ingredient-absorption-study/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165636/
  11. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/baby-sunscreen/faq-20058159
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129901/

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare