Hiperpigmentarea pielii sau melanoza

Hiperpigmentarea pielii sau melanoza

Hiperpigmentarea este o problema dermatologica ce se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete colorate, de forma neregulata, cu margini slab definite. Aceste pete pot fi concentrate intr-o anumita zona, cum ar fi pe fata sau pe maini, sau pot avea o dispunere generalizata, pe intreg corpul. Hiperpigmentarea, denumita in limbaj medical melanoza, reprezinta de fapt o depunere excesiva de melanina, pigmentul care confera culoarea pielii.

Cuprins

Melanina – prieten sau dusman?
Cauzele melanozei
Exfoliaza delicat zonele hiperpigmentare pentru un aspect uniform

Melanina – prieten sau dusman?

Melanina este prezenta la nivelul pielii, in epiderm, ocazional in derm si la nivelul foliculilor de par, insa nu doar aici. Aceasta substanta se regaseste si: in regiunea oculara, in tractul uveal la nivelul irisului; in stria vasculara, portiune striata si vascularizata din urechea interna; in creier, in medulla, locus coeruleus si in substantia nigra. Melanina este localizata si in alte organe interne precum inima, artere, ficat, muschi sau tractul gastrointestinal.

Melanina este produsa de glanda pineala, cunoscuta si sub denumirea de epifiza, glanda situata in centrul cavitatii craniene. Glanda pineala are forma unui con larg, dimensiunea unui bob de mazare si o greutate de doar 0.16 grame. Procesul de creare a melaninei (melanogeneza) este realizata de celule numite melanocite si presupune metabolizarea aminoacidului tirozina. Un milimetru patrat de piele poate ascunde intre 1000 si 2000 de melanocite cu dimensiuni variate. Diferentele de nuante ale pielii nu sunt insa date de numarul de astfel de celule, ci de intenstitatea actiunii acestora.

Melanina absoarbe caldura din radiatiile solare pentru controlul temperaturii corpului, iar la nivel ocular reduce numarul razelor care patrund in ochi, pentru a spori acuitatea vizuala. Pentru piele, melanina ofera rezistenta la abraziune insa, cel mai important si mai cunoscut rol este acela de a proteja organismul impotriva efectelor negative ale radiatiilor solare.

Cauzele melanozei

Datorita rolului de protectie impotriva radiatiilor solare, procesul de productie a pigmentului melanic se intensifica sub actiunea radiatiilor UVA si UVB. Expunerea la soare este de altfel una dintre principalele cauze ale hiperpigmentarii. Acesteia i se adauga fluctuatiile hormonale, in special cele din perioada de sarcina, leziunile cutanate diverse, asa cum sunt arsurile, acneea sau psoriazisului, imbatranirea pielii sau dietele alimentare dezechilibrate. Hiperpigmentarea poate fi cauzata si de utilizarea materialelor aspre pentru curatarea si uscarea tenului, de administrarea masurilor contraceptive orale sau a anumitor medicamente.

Imbatranirea pielii si actiunea radiatiilor solare sunt doi factori interconectati. Incetinirea ratei de regenerare celulara la nivel cutanat este cauzata nu doar de un demers natural ce intervine odata cu inaintarea in varsta, ci si de influenta razelor solare. Pielea expusa la soare fara o protectie corespunzatoare va suferi o degradare mai puternica a colagenului, pierzandu-si mai mult din elasticitate si fermitate si va fi mai predispusa la aparitia ridurilor. De asemenea, expunerea excesiva la soare va intensifica procesul de productie a melaninei, cauzand intr-un final un declin in functionalitatea celulelor responsabile cu aceasta functie.

Administrarea anumitor medicamente a fost in timp legata de aparitia hiperpigmentarii. Antibioticele, antiinflamatoarele, medicamentele cu efect diuretic, calmant sau psihoactiv stimuleaza productia de melanina, crescand riscul aparitiei hiperpigmentarii. In anumite cazuri de administrare a contraceptivelor orale s-a observat o modificare a coloratiei la nivelul fetei (frunte, nas, obraji), cauzata de accelerarea melanogenezei si de cresterea dimensiunii melanocitelor. De asemenea, utilizarea pe termen lung a substantelor antiepileptice poate conduce la modificarea coloratiei pielii la nivelul fetei si gatului prin cresterea nejustificata a concentratiei de pigment.

Modificarile hormonale care au loc in perioada de sarcina pot declansa hiperpigmentarea pielii, asa cum si anumite disfunctii endocrine sau tratamente pe baza de hormoni pot avea acest efect. Pielea care isi revine in urma unei leziuni sau in urma unei reactii inflamatorii este predispusa riscului aparitiei hiperpigmentarii. Printre cele mai comune situatii se numara afectiunile acneice, dermatitele atopice sau infectiile bacteriene. Modificari pigmentare, atat in sensul hiper cat si hipopigmentarii, pot aparea si din cauza infectiilor virale, psoriazisului, dermatitei de contact sau din cauza reactiilor alergice la intepaturile de insecte. Sub denumirea de dermatita de contact intra de asemenea iritarea si hiperpigmentarea pielii ca urmare a utilizarii unor materiale textile aspre sau care au fost tratate cu substante cu potential alergen, care pot leza pielea.

Exfoliaza delicat zonele hiperpigmentare pentru un aspect uniform

Hiperpigmentarea pielii necesita o exfoliere delicata, care sa contribuie la redobandirea unui aspect uniform pigmentat al pielii. Turmeric + C Enlighten Serum de la Secom® este un serum cu efect exfoliant delicat.

Formula asociaza un complex de celule stem din plante si fructe, turmeric, vitamina C in forma stabila, ajutand astfel tenul sa capete un aspect mai luminos, ferm si sanatos.

Protejeaza si ingrijeste pielea cu cele mai eficiente solutii naturale pentru frumusete de la Secom®.

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    168,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare