Infectia cu Helicobacter pylori - cauze, transmitere, simptome, modalitati de prevenire si tratamente alopate si complementare

Infectia cu Helicobacter pylori - cauze, transmitere, simptome, modalitati de prevenire si tratamente alopate si complementare

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care poate duce la aparitia infectiilor la nivelul stomacului si partii superioare a intestinului subtire (duoden). Infectarea cu H. pylori se produce frecvent in copilarie. In unele cazuri nu produce simptome, insa pe termen lung poate cauza aparitia gastritei sau a ulcerului peptic.

In cele ce urmeaza vom detalia ce este si cum se transmite bacteria Helicobacter pylori, care sunt simptomele infectarii si factorii de risc, dar si cum poate fi prevenita infectia cu Helicobacter pylori.

Ce este Helicobacter pylori - caracteristici si mod de actiune

Helicobacter pylori este un tip de bacterie care patrunde in organism si poate produce aparitia infectiilor la nivelul tractului digestiv. Bacteria este de regula inofensiva si poate supravietui ani la rand in stomac, fara sa produca simptome, insa ulterior poate cauza aparitia ulcerului peptic sau a gastritei si, in cazuri severe, a cancerului de stomac.

E important de mentionat ca Helicobacter pylori este frecventa si afecteaza aproape 60% din populatia adulta1 si, de cele mai multe ori, bacteria este dobandita in copilarie. Cele mai multe persoane nu isi dau seama ca au o infectie cu H. pylori deoarece simptomele nu se manifesta, insa daca acestea apar, medicul va recomanda testarea pentru bacteria H. pylori si va prescrie antibiotice.

Helicobacter pylori a fost descoperita in anul 19822, dupa ce ani la rand medicii credeau ca principalele cauze care duc la aparitia ulcerului sunt stresul, alimentele picante si fumatul. Ulterior, oamenii de stiinta au evidentiat ca aceasta bacterie este vinovata de majoritatea cazurilor de ulcer gastric.

In ceea ce priveste caracteristicile bacteriei, aceasta are o forma spiralata, iar de aici se trage si termenul de „heliko“, ce inseamna spirala (din limba greaca). Bacteria Helicobacter este adaptata sa traiasca in mediul acid din stomac, putand reduce aciditatea din jurul ei, astfel incat sa supravietuiasca timp indelungat. Forma spiralata ii permite sa penetreze mucoasa stomacului, fiind astfel protejata in fata celulelor sistemului imunitar, care nu o pot distruge.

In acest fel, bacteria colonizeaza mucoasa stomacului sau a duodenului si se creeaza conditiile favorabile pentru aparitia problemelor la nivelul stomacului. Stomacul devine vulnerabil in fata acidului gastric, care va penetra cu usurinta mucoasa stomacului, fapt ce duce la aparitia sangerarilor si leziunilor, cauzand gastrita, ulcerul sau tulburarea procesului de digestie.

Care sunt cauzele si cum se transmite Helicobacter pylori

Infectia cu Helicobacter pylori se poate transmite prin intermediul apei si a alimentelor contaminate sau a salivei, dar si din cauza igienei precare3. De exemplu, bacteria Helicobacter pylori poate fi transmisa si prin materiale fecale, iar daca persoanele infectate nu se spala pe maini dupa ce au mers la baie, exista riscul de raspandire a infectiei.

De asemenea, infectia cu Helicobacter pylori este frecventa in randul copiilor deoarece acestia nu respecta intotdeauna normele de igiena, dar si in tarile sau comunitatile care duc lipsa de apa potabila curenta sau unde apa nu este filtrata corespunzator.

Este important de mentionat si ca persoanele care iau antibiotice pentru infectia cu H. pylori raman contagioase pana in momentul in care infectia nu mai este prezenta in organism, iar analizele confirma acest lucru.

Factori de risc

Printre principalii factori de risc pentru infectia cu Helicobacter pylori se numara igiena precara si conditiile de trai precum:

  • Lipsa accesului la apa curenta potabila;
  • Traiul in comunitati subdezvoltate, unde predomina conditiile de viata neigienice;
  • Traiul alaturi de o persoana infectata cu H. pylori;
  • Traiul in comun cu multi oameni, in spatii restranse.

Care sunt simptomele unei infectii cu Helicobacter pylori

Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu H. pylori nu prezinta simptome, insa, daca nu este tratata la timp, aceasta poate duce la aparitia ulcerului. Acesta se manifesta prin dureri abdominale, care apar in special pe timpul noptii, cand stomacul este gol, sau la cateva ore dupa masa.

Printre simptomele care sunt asociate cu infectia cu H. pylori se numara:

  • Durere abdominala, insotita de senzatia de arsura;
  • Greata;
  • Lipsa a apetitului;
  • Eructatii frecvente;
  • Balonare;
  • Pierdere in greutate;
  • Febra.

Durerile abdominale se pot intensifica atunci cand stomacul este gol si este cu atat mai important sa mergem la doctor daca:

  • Durerea abdominala este severa si persista;
  • Apar dificultati la inghitire;
  • Apare sange in scaune;
  • Voma este insotita de sange sau are un aspect asemanator zatului de cafea.

Ce boli poate provoca infectia cu Helicobacter pylori si posibile complicatii

Infectia cu Helicobacter Pylori netratata poate duce la aparitia tulburarilor digestive si a altor complicatii precum:

  • Inflamarea mucoasei stomacului (gastrita) - gastrita acuta poate fi provocata de consumul excesiv de alcool, in timp ce gastrita cronica apare ca urmare a unei infectii cu Helicobacter pylori care irita mucoasa stomacului;
  • Ulcer gastric - bacteria H. pylori deterioreaza mucoasa stomacului si a duodenului, astfel ca acidul gastric poate ataca tesutul si crea leziuni.

Alte complicatii pot include sangerari interne (asociate si cu anemia feripriva), perforarea stomacului, blocarea alimentelor in stomac (in cazul in care apare o tumora) si perturbarea procesului digestiv sau infectarea peritoneului (peritonita).

Desi nu se intampla in mod frecvent, infectia cu H. pylori poate duce la aparitia cancerului de stomac4. Initial, acesta se manifesta prin aparitia arsurilor la stomac, iar in timp pot sa apara simptome precum lipsa apetitului, greata, dureri, stari de voma sau senzatie de satietate dupa consumarea unei cantitati reduse de mancare.

Cum este diagnosticata infectia cu Helicobacter pylori

cum se diagnosticheaza infectia cu helicobacter pylori

Diagnosticarea infectiei se poate face atat prin metode minim invazive, cat si prin metode invazive. Initial, medicul va efectua anamneza (istoricul medical) pacientului si va pune intrebari legate de simptomele aparute si daca sunt administrate alte medicamente la momentul respectiv.

Apoi urmeaza examinarea fizica, prin apasarea abdomenului de catre medic pentru a verifica daca exista semne ale unei inflamatii, sensibilitati sau dureri. Alte investigatii pot sa includa analize de sange pentru detectarea anticorpilor impotriva H. pylori. Totusi, pentru ca rezultatele sa fie cat mai exacte, medicul poate cere o proba de scaun (test antigen Helicobacter Pylori) si testul respirator.

Pentru testul respirator pacientului ii va fi administrata pe cale orala o pastila sau un lichid pe baza de uree. In cazul in care bacteria H. pylori este prezenta in organism, aceasta va elibera dioxid de carbon in momentul in care ajunge in stomac. Pacientul va exala apoi intr-un dispozitiv special care va identifica prezenta bacteriei H. pylori.

Metodele invazive care ajuta la diagnosticarea infectiei cu H. pylori includ efectuarea endoscopiei si recoltarea de tesut. Medicul va introduce un endoscop prin cavitatea bucala in stomac. Acesta este dotat cu o camera, care ajuta la identificarea oricaror nereguli la nivelul stomacului si duodenului. Daca este necesar, se va face si recoltarea de tesut, ce va fi supus ulterior unei biopsii pentru a diagnostica infectia cu H. pylori.

Tratament medicamentos si remedii naturiste pentru infectia cu H. pylori

In cazul diagnosticarii cu Helicobacter Pylori, cel mai bun tratament pentru Helicobacter Pylori este cel care va inhiba germenii, va ajuta la refacerea mucoasei stomacului si sa combata aparitia altor inflamatii. De regula este recomandat un tratament medicamentos ce include administrarea de antibiotice si inhibitori ai pompei de proton (pentru reducerea acidului gastric).

Remedii naturiste

Remediile naturiste sustin ameliorarea simptomelor si ofera suport in lupta impotriva infectiei de la nivelul stomacului. Remediile naturiste pot sa includa:

  • Probiotice - acestea sunt „bacterii bune“, ce sustin buna functionare a sistemului digestiv si refacerea florei intestinale, care poate suferi modificari din cauza administrarii de antibiotice. Acestea pot fi utilizate sub forma de suplimente alimentare, insa se regasesc si in alimente precum iaurt sau castraveti murati.
  • Ceai verde - asa cum au evidentiat studiile, ceaiul verde sustine reducerea inmultirii bacteriei H. pylori si ofera suport in inflamatia de la nivelul stomacului5. Consumul de ceai verde ofera suport si in ameliorarea simptomelor asociate gastritei.
  • Ceai din radacina de lemn dulce - acesta nu distruge bacteriile, insa poate sustine aderarea lor la peretii celulelor, oferind suport in ulcerul gastric6.
  • Ulei de masline - acesta are actiuni antibacteriene, care ofera suport in lupta cu opt tulpini de H. pylori, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.
  • Mastic gum - extractul standardizat din rasina de mastic sustine protejarea mucoasei intestinale si ofera suport in inhibarea eroziunii mucoasei gastrice provocate de anumiti factori. 

Uleiurile esentiale cu proprietati antibacteriene pot fi, de asemenea, utile, iar printre acestea se numara cele din arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), cuisoare (Eugenia caryophyllata), oregano (Origanum compactum), cimbru (Thymus vulgaris CT thymol), musetel (Chamomilla recutita), eucalipt (Eucalyptus globulus). De asemenea, pot fi folosite uleiuri esentiale antiinflamatoare, precum cele de ghimbir si scortisoara de Ceylon (Cinnamomum zeylanicum), dar si cu proprietati cicatrizante, ca cele de fenicul (Foeniculum vulgare) si salvie (Salvia officinalis).

Remediile naturiste trebuie administrate dupa un consult medical, impreuna cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Citeste si Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism

Stilul de viata si regimul alimentar

Pentru a sustine sanatatea sistemului digestiv in timpul luptei cu infectia provocata de Helicobacter pylori este recomandata mentinerea unui stil de viata echilibrat. Printre alimentele benefice in timpul infectiei cu H. pylori se afla iaurtul, legumele crucifere (broccoli, varza kale, conopida), mierea, spanacul, ardeiul gras, pestele gras (somon), fructele de padure, merele si telina.

Fructele de padure si ardeiul gras, de exemplu, sunt bogate in antioxidanti care sustin sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor, in timp ce spanacul si varza kale contin calciu si vitamina B. Broccoli contine compusi, precum sulforafan, care ofera suport in calmarea inflamatiei gastrice7, iar acizii grasi din uleiul de masline sustin sanatatea stomacului.

In schimb, ar trebui evitate alimente precum cafeaua, ciocolata, mancarea picanta, alcoolul si bauturile carbogazoase. Acestea pot amplifica refluxul gastric. De asemenea, nu este recomandat consumul de alimente cu doua sau trei ore inainte de culcare deoarece poate amplifica simptomele refluxului gastric.

Cat dureaza perioada de recuperare

De regula, infectia cu H. pylori nu duce la aparitia complicatiilor. Perioada de recuperare dupa infectia cu H. pylori poate dura pana la cateva saptamani, timp in care medicul va urmari evolutia acesteia. La aproximativ o luna dupa finalizarea tratamentului medicamentos, medicul poate cere o alta proba de scaun si efectuarea unui alt test respirator pentru a se asigura ca nu mai exista niciun risc. In cazul in care infectia cu H. pylori persista, poate fi necesara administrarea suplimentara de antibiotice, dupa caz.

Modalitati de prevenire pentru infectia cu Helicobacter pylori

helicobacter pylori analize

Pentru a preveni infectia cu H. pylori este important sa fie respectate regulile de igiena si sa ne spalam pe maini de fiecare data cand folosim baia, inainte sa mancam sau sa preparam mancarea. Iar in ceea ce priveste prepararea mancarii, trebuie sa ne asiguram ca alimentele sunt gatite corect si complet. De asemenea, trebuie sa evitam consumul de alimente si apa din surse nesigure.

In plus, ar trebui evitat contactul cu persoanele care sunt infectate cu H. Pylori si in perioada cand se afla in tratament. Asa cum am mentionat anterior, acestea raman contagioase pana in momentul in care analizele confirma ca nu mai exista niciun risc.

Infectia cu Helicobacter pylori este frecventa in randul adultilor, iar bacteria este dobandita de regula in perioada copilariei. Chiar daca in unele cazuri nu prezinta simptome, aceasta poate duce la aparitia problemelor la nivelul sistemului digestiv. Respectarea regulilor de igiena este importanta pentru a preveni aceasta infectie, impreuna cu un regim alimentar echilibrat.

 

Bibliografie:

1. Global Prevalence of Helicobacter pylori Infection - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28456631
2. 23 years of the discovery of Helicobacter pylori - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1283743/
3. Transmission of Helicobacter pylori - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29458239#targetText=Studies%20showed%20that%20H.%20pylori,%2Doral%20or%20oral%2Doral.
4. Helicobacter pylori and Gastric Cancer - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952980/
5. Green tea inhibits Helicobacter growth in vivo and in vitro - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694061/
6. Aqueous extracts and polysaccharides from Liquorice roots (Glycyrrhiza glabra L.) - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874109004371
7. A comparative study of broccoli sprouts powder - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4060758/

Sursa foto: Shutterstock

 

Produse recomandate


  • 45 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    249,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    150,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    52,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare