-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Arsurile solare: manifestari si solutii

Arsurile solare: manifestari si solutii

Emanate de soare pe toata perioada anului, radiatiile solare, cunoscute si ca raze UV, devin un pericol si mai mare in perioada verii, cand fiecare dintre noi petrece in aer liber mai mult timp decat in orice alta perioada. Pielea afectata de expunerea excesiva la soare reactioneaza rapid, prin inrosire si inflamare, dar consecintele unei relaxari prea mari in raport cu pericolul arsurilor solare sunt mult mai profunde.

In ciuda perceptiei generale, radiatiile ne afecteaza chiar si atunci cand este innorat, asa ca masurile pe care trebuie sa le luam implica multa precautie si chiar adoptarea pe termen lung a unor obiceiuri sanatoase. Evitarea consecintelor nefaste ale orelor prea multe petrecute sub soarele torid este mai usoara decat procesul de refacere in urma unor probleme de sanatate cauzate de acest obicei estival.

La ce tipuri de radiatii te expui

tipuri de arsuri solare

Atunci cand petreci timp indelungat sub razele soarelui, nu inmagazinezi doar vitamina D si nu absorbi doar aerosoli. Cu cat te apropii mai mult de orele amiezii, iar temperatura din termometru creste, soarele trimite catre pamant doua tipuri de radiatii al caror efect pe termen lung este deosebit de nociv.

Radiatiile UVA: afecteaza ADN-ul celular, la nivelul pielii. Pe termen scurt dau nastere ridurilor si petelor de pe piele, iar pe termen lung pot fi cauza cancerului de piele.

Radiatiile UVB: ard pielea, care incepe sa se inroseasca rapid, dupa care deterioreaza structura ADN.

Cand se produc arsurile

Desi felul in care fiecare dintre noi reactioneaza in raport cu actiunea soarelui depinde de tipul pielii si de modul in care ne ocupam de ingrijirea tenului, arsurile au un numitor comun cat se poate de clar: expunerea indelungata la radiatii UV prea puternice, fapt ce declanseaza o reactie de aparare din partea organismului. Desi sunt multi cei care abia asteapta vara pentru a se bronza, acest efect de inchidere a tenului nu anunta altceva decat o agresiune, atat la nivelul epidermei, cat si la nivel celular. Melanina, pigmentul care declanseaza bronzul, este produsa de celule ale pielii numite melanocite.

cand se produc arsurile solare

Aceasta este secretata de organism pentru a absorbi radiatiile UV si are rolul unei bariere naturale intre razele cu efect violent si celulele epidermei. Cu toate acestea, plaja nu este singurul loc in care putem avea experienta neplacuta a arsurilor solare. Daca te numeri printre pasionatii de drumetii montane, trebuie sa constientizezi efectul intens al razelor UV, care se fac simtite chiar si pe creste. Cu fiecare 1000 de metri adaugati la altitudinea unui traseu montan, intensitatea radiatiilor creste cu cel putin 15%. Mai mult, efectul acestora este agravat si de faptul ca zapada reflecta razele de soare, la fel ca luciul apei, in cazul lacurilor.

Ce manifestari au arsurile solare

Pe masura ce radiatiile UVA si UVB ataca structura pielii, efectele distructive se fac simtite in mod gradual. Simptomele cele mai frecvente includ:

  • inrosirea pielii;
  • durerea;
  • senzatia de mancarime;
  • usturimea la nivelul pielii;
  • inflamarea pielii;
  • aparitia basicilor.

manisfestari arsuri solare

Odata ce organismul resimte tot mai intens actiunea razelor solare si fara o interventie rapida, situatia se inrautateste cu rapiditate, iar cei afectati acuza complicatii precum:

  • accelerarea pulsului;
  • setea accentuata;
  • lipsa urinarii;
  • frisoanele;
  • starea de confuzie;
  • lesinul.

Care sunt cele mai eficiente solutii si remedii naturiste

Cu toate ca tratamentele alopate nu sunt destinate vindecarii pielii afectate de radiatiile solare, efectul lor este acela de a ameliora efectele nocive. Daca te confrunti deja cu urmarile expunerii indelungate la soare, poti folosi una dintre aceste solutii:

  • solurii si remedii impotriva arsurilor solareantiinflamatoare sub forma de crema sau de gel;
  • comprese reci;
  • creme si geluri pe baza de Aloe Vera si de menthol.

La capitolul remediilor naturiste, ai la dispozitie variante precum:

  • hidratarea intensiva;
  • consumul de ceaiuri la temperatura moderata;
  • includerea in dieta zilnica a uleiului de cocos, a fulgilor de ovaz, a iaurtului, a castravetilor si a fructelor bogate in vitamina C.

Care sunt gradele arsurilor solare

In functie de aspectul, senzatia resimtita si efectele pe termen lung, arsurile solare se impart in trei categorii:

gradele arsurilor solare

Arsuri de gradul 1: semnalate de aparitia zonelor inrosite si dureroase, acestea sunt cele mai intalnite arsuri. Evolutia lor este agravanta in primele 36 de ore, dar efectul suparator trece, in general, in mai putin de o saptamana.

Arsuri de gradul 2: arsurile care patrund pana la al doilea strat de piele cauzeaza aparitia basicilor dureroase, umplute cu lichid. Spargerea acestora duce la exfolierea primului strat de piele, iar primele 48 de ore sunt cele mai chinuitoare. Estomparea efectului acestui tip de arsuri dureaza mai mult de 10 zile.

Arsuri de gradul 3: Gradul critic al arsurilor pe care le-ai putea suferi este caracterizat de afectarea pielii in structura ei profunda, cu rezultate sub forma infectiilor. In acest caz este obligatorie interventia de urgenta a medicului dermatolog.

Ce semnaleaza predispozitia pentru arsurile solare

Exista motive intemeiate pentru care sa ne temem de efectele mai mult decat neplacute ale expunerii indelungate la soare. Anumite insusiri fizice, pe care unii dintre noi le-ar putea avea, sau anumiti factori de natura sociala si demografica maresc probabilitatea de a fi afectati de arsurile solare. Printre toate acestea se numara:

  • persoanele cu pigment deschis;
  • persoanele cu parul roscat;
  • persoanele cu parul blond;
  • locuitorii localitatilor din zonele sudice si insorite;
  • locuitorii asezarilor aflate la altitudini mari;
  • lucratorii cu un orar in care predomina munca in spatiu deschis.

Ce metode de preventie ai la indemana

metode de preventie arsuri solare

Chiar daca schimbarile climatice aduc veri tot mai toride, iar valurile de caldura sunt tot mai frecvente, exista cateva metode prin care putem micsora impactul activitatii solare intense, care se rasfrange si asupra sanatatii noastre. Evitarea expunerii la soare intre orele 10:00 si 16:00 si obiceiul de a purta sapca, palarie, si haine din fibre naturale reprezinta primii pasi pentru o minima profilaxie. Eliminarea din alimentatie a grasimilor si renuntarea la bauturile alcoolice, alaturi de un aport consistent de vitamine si de folosirea unei creme de protectie solara cu factor ridicat de protectie te ajuta sa treci cu bine peste sezonul cald.

Vara poate ramane un anotimp al bucuriei daca faci alegerile potrivite si daca iti adaptezi stilul de viata. Cu remediile potrivite si cu un regim de viata echilibrat vei contracara cu succes efectele nocive ale radiatiilor UV si vei evita arsurile solare.

Credit foto: Shutterstock

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare