Transport gratuit la orice comanda in perioada 12-13 Octombrie

Sinuzita: cauze, simptome si cum o putem combate

Sinuzita: cauze, simptome si cum o putem combate

Sinuzita este o tulburare manifestata prin inflamarea sinusurilor paranazale, iar cauza ei cauza ei este reprezentata de infectiile virale, bacteriene sau fungice, precum si unele reactii alergice. Sinuzita poate surveni la toate categoriile de varsta: de la copii si tineri, pana la adulti sau varstnici. Cu o minima precautie si cu folosirea unor metode specifice de preventie si de tratament, sinuzita poate fi tinuta la distanta, indiferent de perioada anului.

Ce sunt sinusurile si ce rol au

Cu totii avem patru perechi de sinusuri, care se prezinta sub forma de spatii umplute cu aer ce inconjoara cavitatea nazala. Rolul lor este multiplu, iar acesta variaza de la producerea mucusului necesar protectiei cailor aeriene, pana la modularea rezonantei vocii. De asemenea, sinusurile au rolul de tampon in fata traumatismelor faciale, regleaza presiunea intranazala, protejeaza radacinile dentare si ochii de fluctuatiile termice, umidifica si incalzesc aerul pe care il inhalam. Dispunerea sinusurilor este urmatoarea:

  • doua sinusuri frontale, deasupra ochilor;
  • doua sinusuri sfenoidale, intre ochi si nas;
  • doua sinusuri etmoidale, intre ochi si nas;
  • doua sinusuri maxilare, in osul maxilar.

Cum apare sinuzita

Factorul principal de declansare a sinuzitei este inflamarea sau infectarea mucoasei din interiorul sinusurilor, de regula in sezonul rece, iar presiunea si durerea sunt consecinte directe ale acestei tulburari1. In mod normal, sinuzita afecteaza o singura pereche de cavitati, dar sunt frecvente cazurile in care aceasta afectiune se extinde asupra tuturor sinusurilor. In acest caz putem vorbi despre instalarea parasinuzitei.

cum apare sinuzita

Care este diferenta dintre raceala si sinuzita

Cauzate, la origine, de acelasi virus, raceala si sinuzita sunt manifestari inrudite. Ultima dintre ele, insa, este o complicatie survenita in urma aparitiei primeia. Daca un tratament pentru raceala face ca simptomele sa se amelioreze in prima saptamana, sinuzita se agraveaza abia dupa un interval de sapte zile de la instalarea infectiei. Manifestarea tulburarii se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp decat raceala, iar intensitatea durerii si senzatia de inflamare aferente pot fluctua in lipsa folosirii unor suplimente ce sustin reducerea proceselor antiinflamatorii.

Ce tipuri de sinuzita exista

In functie de cauza si de amploarea ei, sinuzita este impartita in mai multe categorii, astfel:

Sinuzita acuta: des intalnita, aceasta forma de sinuzita are etiologie virala, de instaleaza brusc si se dezvolta rapid, are o dezvoltare rapida si se instaleaza brusc. Durata ei se poate intinde intre doua si trei saptamani, iar in lipsa unui tratament corespunzator, se poate transforma in sinuzita subacuta, ce poate dura pana la trei luni.

Sinuzita cronica: desi simptomele acestei tulburari nu se fac simtite in prima faza a ei, prezenta sinuzitei cronice se manifesta in organism pe o perioada de cateva luni. Semnele acesteia apar in mod razlet, uneori chiar dupa intervale lungi de timp in care nu s-au mai manifestat. Cea mai probabila cauza a sinuzitei este infectia bacteriana sau fungica, dar exista multe alte cauze.

Care sunt cauzele sinuzitei

cauzele sinuzitei

In general, cauzele sinuzitei sunt bine determinate, iar acestea se stabilesc dupa manifestarile reclamate in fiecare caz2. Printre principalii factori care declanseaza sinuzita se numara si unele tulburari care, la randul lor, sunt cauzate de deviatia de sept, de rinita sau de prezenta polipilor:

  • infectiile virale;
  • infectiile bacteriene;
  • infectiile fungice.

Ce simptome anunta aparitia sinuzitei

Cele mai dese senzatii si manifestari semnalate de cei care se confrunta cu sinuzita sunt:

  • oboseala generala;
  • nas infundat;
  • senzatie de presiune in zona sinusurilor sau la nivelul dintilor;
  • migrene;
  • secretii nazale intens colorate si abundente;
  • tuse cu expectoratii;
  • respiratie greoaie;
  • febra.

Cand trebuie sa apelezi la un consult medical

Desi cele enumerate mai sus pot anunta o sinuzita, simptomul cel mai important il reprezinta durerea puternica de la nivelul fetei, a dintilor, a piramidei nazale sau a pleoapelor. Ineficienta analgezicelor clasice este un alt indiciu asupra existentei sinuzitei, iar febra de peste 38 de grade Celsius sau chiar episoadele de sangerare nazala ar necesita o vizita de urgenta la medicul ORL-ist.

consult medical sinuzita

Ce metode sunt folosite pentru a stabili diagnosticul de sinuzita

Detectarea sinuzitei, in urma primelor simptome, se face prin urmatoarele procedee:

  • Endoscopia nazala: realizata cu o tija subtire care ajuta medicul sa vizualizeze fosele nazale;
  • Tomografia computerizata: procedeul bazat pe rezonanta magnetica nucleara ajuta la identificarea inflamatiei cavitatilor nazale profunde;
  • Analiza culturilor secretiilor nazale si sinusale: prin intermediul acestui procedeu se identifica agentul antibacterian, ceea ce duce la prescrierea unui tratament antibacterian sau antifungic specific;
  • Testele de alergie: prezenta astmului bronsic sau a rinitei alergice sunt factori ce favorizeaza aparitia sinuzitei.

Ce tratament trebuie sa urmezi

Modalitatea de tratare a sinuzitei trebuie hotarata exclusiv de medicul cu specializare ORL, pe baza diagnosticului si poate fi reprezentata de:

  • tratament medicamentos;
  • interventie chirurgicala;
  • tratament naturist.

La ce complicatii te poti expune

tratament sinuzita

In cazul in care nu tratezi in timp util sinuzita, aceasta poate conduce la complicatii. Astfel, daca secretiile de la nivelul sinusurilor se varsa in spatele nasului, este declansata laringita, faringo-amigdalita sau traheonbronsita. In cazuri extreme, exista riscul ca scurgerile purulente sa distruga peretii sinusurilor si sa deterioreze straturile adiacente. Abcesul orbito-ocular sau cel cerebral poate afecta nervii faciali, iar cel mai infricosator scenariu este reprezentat de paralizarea acestora.

Cum poti preveni afectiunea

Primul pas prin care prin care reduci riscul aparitiei unei sinuzite de a te confrunta cu o sinuzita este sa eviti din start raceala. Acest lucru se poate face atat prin sustinerea bunei functionari a organismului, prin suplimente alimentare, cat si prin precautia de a nu intra in contact cu cei deja afectati de aceasta tulburare. De fiecare data cand nasul este infundat, ai grija sa il sufli pentru a evita congestionarea cailor aeriene ce conduce la sinuzita. Grija fata de alergeni si atentia la calitatea aerului iti sunt, de asemenea, buni aliati in lupta cu sinuzita.

Neplacuta si sacaitoare, sinuzita nu trebuie sa te opreasca din ritmul tau zilnic. Cu masurile de precautie si cu sfaturile de mai sus, aplicate din timp, te poti pune la adapost fata de aceasta afectiune.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1800997/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441934/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2541370/

Credit foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    58,00 lei
  • flacon cu 150ml (...
    Pret obisnuit
    47,00 lei
  • cutie cu 8 plicur...
    Pret obisnuit
    37,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare