deficitul-de-vitamina-d-produce-hipertensiune

Nivelul prea mic de vitamina D din organism produce hipertensiune, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatori australieni si publicat in revista medicala internationala Lancet Diabetes & Endocrinology.

Vitamina D, numita si vitamina soarelui, deoarece este produsa in corp atunci cand ne expunem la razele ultraviolete, poate fi obtinuta si din alimente precum ouale, laptele, iaurtul, tonul, somonul, cerealele si sucul de portocale. In noul studiu, cercetatorii au analizat date genetice obtinute de la 146.500 de persoane si, la fiecare crestere de 10% a nivelului de vitamina D din organism, s-a observat o scadere cu 8% riscul de hipertensiune.

“Costurile si efectele secundare ale medicatiei pe baza de vitamina D ar fi mult mai reduse comparativ cu actualele optiuni de tratament in privinta hipertensiunii, deci reglarea tensiunii prin compensarea deficitului de vitamina D ar fi o optiune foarte atractiva”, a explicat coordonatorul studiului, Elina Hypponen, profesor la Universitatea South Australia.

Oamenii de stiinta au explicat totusi, ca este nevoie de cercetari ulterioare pentru a stabili in ce masura vitamina D poate fi o optiune pentru echilibrarea tensiunii arteriale.