- Forme inovatoare de fier pentru profilaxia si tratamentul anemiei feriprive
- Vitamina D ne ajuta sa traim mai mult
- Colostrul, vaccinul natural pentru nou-nascut
Lactoferina regleaza metabolismul fierului
Cuprins
IntroducereIstoric
Lactoferina si Fe
Implicarea lactoferinei in sistemul imunitar
Proprietati antineoplazice
Concluzie
Introducere
Lactoferina este o glicoproteina identificata la nivelul secretiilor glandelor exocrine si in granulatiile specifice ale neutrofilelor. Dupa degranulare, neutrofilele devin principala sursa de lactoferina din plasma sangvina. Lactoferina poseda numeroase functii biologice printre care rol in metabolismul fierului, proliferarea si diferentierea celulara, proprietati antibacteriene, antivirale si antiparazitare. Multe dintre aceste functii par sa nu fie in legatura cu proprietatea lactoferinei de a regla metabolizarea fierului.Istoric
Lactoferina (lactotransferina) face parte din familia transferinelor, adica a proteinelor capabile sa lege si sa transfere ionii de Fe3+. (Metz-Boutique et al., 1984). Lactoferina a fost izolata pentru prima data de Sorensen & Sorensen din laptele bovin in 1939. In 1960 s-a concluzionat de catre trei laboratoare diferite ca este principala proteina din laptele matern capabila de a lega fierul. (Groves, 1960; Johanson, 1960; Montreuil et al., 1960). Cercetariile ulterioare au identificat prezenta lactoferinei in secretiile glandelor exocrine si in granulatiile specifice neutrofilelor. S-a concluzionat ca dupa degranulare neutrofilelor, acestea reprezinta principala sursa de lactoferina plasmatica. (Iyer and Lonnerdal, 1933)Au fost izolate trei izoforme diferite ale lactoferinei: lactoferina-α este cea capabila de a lega fierul, dar ribonucleaza nu prezinta activitate, in schimb in cazul lactoferinei-β si lactoferinei-γ ribonucleaza prezinta activitate dar sunt incapabile de a lega fierul. (Furmanski et al., 1989).
Suplimentarea cu lactoferina de origine bovina a fost realizata pentru proprietatile anti-infectioase, anti-cancerigene si anti-inflamatoare. In cadrul studiilor in vivo realizate pe mai multe animale de laborator, au fost demonstrate efectele benefice asupra infectiilor digestive si non-digestive, in urma ingestiei orale de lactoferina. Efectele benefice ale lactoferinei bovine au fost demonstrate prin studii clinice pe pacienti diagnosticati cu infectie cu Helicobacter pylori, hepatita C cronica si tinea pedis.
Lactoferina si Fe
Capacitatea lactoferinei de a lega fierul este de doua ori mai mare decat cea a transferinei, ce poate servi in unele cazuri drept un donor al ionilor de Fe3+ pentru lactoferina. Molecula de lactoferina se poate lega in acelasi timp de doi ioni de Fe3+, ion ce va permite eventuala legare a ionului de carbonat la molecula de lactoferina. (Baker, 1994). Chiar daca aceasta legatura poate rezista la un pH de pana la 4, saturatia nu poate depasi per total 10%. In functie de nivelul saturatiei de fier exista trei forme de lactoferina: apolactoferina (forma fara fier), forma monoferica (este legata de un singur ion de Fe3+) si hololactoferina (forma cea mai completa cu doi ioni de Fe3+). (Jameson et al., 1998) Legarea fierului de lactoferina se realizeza cu ajutorul urmatorilor aminoacizi: histidina, tirozina si acidul aspartic. In afara de fier lactoferina este capabila de a lega numerosi alti compusi precum: lipopolizaharide, heparina, glicozaminoglicani, ADN sau alti ioni metalici precum Al3+, Ga3+, Mn3+, Co3+, Cu2+, Zn2+ etc.Capacitatea de a mentine Fe legat chiar si la valori mici ale pH-ului este o proprietatea foarte importanta, in special in cazul infectiilor si inflamatiilor unde, datorita activitatii metabolice a bacteriilor, ph-ului poate cobori sub valori de 4.5. In astfel de situatii lactoferina va lega si fierul pus la dispozitie de catre transferina, ceea ce il va face neutilizabil pentru proliferarea bacteriana. (Valenti and Antonini, 2005). Cea mai mare cantitate de lactoferina se afla in colostru (5-7 mg/ml), ajungand la 1mg/ml in laptele matur. Lactoferina din laptele matern are rol in absorbtia intestinala a Fe la nou-nascuti prin prezenta receptorilor specifici (SI-LfR) de la nivelul enterocitelor. Dupa ce lactoferina se leaga cu ajutorul receptorilor specifici de enetrocite, 90% este degradata iar ionii de Fe3+ sunt eliberati. Restul de 10% este transportat la nivelul membranei celulare. Astfel nou–nascutii alaptati au aratat o disponibilitate a Fe mult mai buna decat a bebelusilor hraniti cu formule. (Suzuki et al., 2005)
Implicarea lactoferinei in sistemul imunitar
Datorita proprietatii de legare a fierului si a interactiunii cu celulele si cu moleculele tinta, lactoferina poate influenta atat celulele sistemului imunitar cat si celulele inflamatorii.Lactoferina sustine procesele de proliferare, diferentiere si activare a celulelor imunitare si de asemenea stimuleaza raspunsul imun. Pe de alta parte actioneaza ca un factor anti-inflamator. Datorita activitatii antimicrobiene si capacitatii de a lega componente ale peretelui bacterian sau receptorii acestora, poate impiedica propagarea inflamatiei si lezarea tesuturilor consecutiv eliberarii citokinelor pro-inflamatorii si a speciilor reactive de oxigen. (Legrand et al., 2005) Efectul protector al lactoferinei este dat prin reducerea productiei unor citokine pro-inflamatoare precum factorul de necroza tumorala (TNFα) sau interleukinele IL-1β si IL-6. (Haversen et al., 2002) Fierul este un catalist esential in producerea de specii reactive de oxigen. Astfel, lactoferina poate scadea influenta negativa a speciilor reactive de oxigen data de leucocitele prezente in focarul inflamator. (Ward et al., 2005)
Proprietati antineoplazice
Lactoferina a demonstrat prin numeroase studii in vivo capacitatea de a inhiba dezvoltarea metastazelor la soarecii de laborator. (Wang et al., 2000; Wolf et al., 2003). Lactoferina este capabila sa opreasca dezvoltarea celulelor carcinoamelor mamare intre stadiile G1 si S. Acest efect negativ la nivelul proliferarii celulare poate fi pus pe seama alterarii expresiei si proprietatiilor proteinelor reglatoare. (Damiens et al., 1999) Inhibarea cresterii tumorale mediata de lactoferina, poate fi pusa pe seama apoptozei celulelor maligne indusa de activarea caii apoptotice mediata de Fas (proteina transmembranara de tip-II). (Fujita et al., 2004)Concluzie
In ultima vreme lactoferina a devenit un punct de interes in cadrul cercetarilor curente. Datorita proprietatiilor unice antimicrobiene, imunomodulatoare si chiar si antineoplazice lactoferina are un rol deosebit de important in practica medicala curenta.Secom® ofera Lactoferrin 250mg, care ajuta la reglarea metabolismului fierului si la modularea sistemului imunitar. Produsul Lactoferrin 250mg este obtinut prin procesare la rece (liofilizare) pentru mentinerea proprietatilor si biodisponibilitatii maxime. Lactoferrin 250mg de la Secom® sustine metabolismul normal al fierului deoarece lactoferina este o substanta “siderofila”, care capteaza ionii de fier in exces din tesuturi determinand: reducerea dezvoltarii celulelor anormale, stimularea sintezei globulelor rosii in maduva osoasa (furnizeaza ionii de fier necesari), reducerea actiunii virusurilor, bacteriilor, fungilor, parazitilor si a recurentei infectiilor, refacerea mucoasei intestinale si reducerea dezvoltarii microorganismelor patogene la nivel digestiv, reducerea inflamatiilor digestive si osteoarticulare, refacerea si stabilizarea masei osoase (leaga fierul liber din lichidul sinovial al articulatiilor), activeaza formarea si diferentierea osteoblastelor care construiesc tesutul osos. De asemenea, Lactoferrin 250mg contribuie la reducerea stresului oxidativ, la modularea sistemul imunitar, refacerea organismului in stari de convalescenta si efort fizic intens: ajuta la refacerea tesuturilor datorita continutului crescut in aminoacizii arginina, glicina, prolina, leucina, valina si la reducerea simptomatologiei in reactii alergice digestive deoarece reduce permeabilitatea mucoasei digestive.
Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.
Produse recomandate
-
Lactoferrin 250mg
60 capsule- Pret obisnuit
- 382,00 lei