Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Constipatia la adulti, copii si sugari - cauze, simptome, tratament

Constipatia la adulti, copii si sugari - cauze, simptome, tratament

Constipatia este evacuarea rara, cu dificultate, a continutului intestinal. Frecventa scaunelor la o persoana sanatoasa poate varia de la trei pe zi la trei pe saptamana.

Constipatia apare atunci cand intervalul dintre scaune depaseste trei zile sau atunci cand acestea au o consistenta crescuta, dura, sunt eliminate cu efort sau chiar durere.

Cuprins:

Informatii generale despre constipatie
Tipuri de constipatie
Diagnosticarea constipatiei
Constipatia la adulti: simptome, cauze, tratament
Constipatia la copii: simptome, cauze, tratament
Constipatia la sugari: simptome, cauze, tratament

Informatii generale despre constipatie

Exista persoane care se confrunta doar ocazional cu episoade de constipatie, cum exista si persoane care traiesc constant cu aceasta problema destul de suparatoare. Desi neplacuta, constipatia nu este cauzata neaparat de o afectiune anume. Cu toate acestea, poate fi simptomul unei boli nedepistate inca, cum ar fi cancerul de colon. 

In cazul in care medicul recomanda un tratament, iar acesta devine necesar pe o perioada de timp mai mare de trei saptamani, atunci este recomandat un consult de specialitate.

Cea mai buna atitudine pe care o putem adopta impotriva constipatiei este preventia - prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, din care sa nu lipseasca miscarea.

Functionarea aparatului digestiv

Pentru o mai buna intelegere a fenomenului constipatiei, trebuie inteles felul in care functioneaza sistemul digestiv si intestinul gros.

In intestinul subtire, alimentele sunt in stare semilichida. Pe masura ce acestea trec prin colon, organismul absoarbe apa, pana la formarea scaunului. Simultan, colonul incepe sa se contracte si impinge deseurile spre rect, unde scaunul ajunge in faza solida.

Scaunul foarte tare si uscat, specific constipatiei, apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa sau atunci cand contractiile acestuia sunt prea lente, iar deseurile sunt impinse cu greutate in rect.

Efectele neplacute ale constipatiei

Din nefericire, constipatia poate duce la complicatii precum hemoroizi, fisuri anale si hemoragii. Dintre toate acestea, fisurile recto-anale sunt cele mai dureroase. In plus, pot duce, la randul lor, la agravarea starii de constipatie.

Constipatia poate crea insa si alte probleme: hernie abdominala, incontinenta fecala (incapacitatea de a controla tranzitul intestinal) sau fecalom (acumulare de scaun uscat in rect. Apare mai ales in cazul varstnicilor sau a persoanelor imobilizate la pat).

O consecinta la fel de neplacuta este si abuzul de laxative la care pot ajunge persoanele cu aceasta problema. Administrarea de laxative in exces reprezinta una din greselile cel mai des intalnite in randul pacientilor ce sufera de constipatie.

Persoanele care apeleaza prea des la laxative pot dezvolta asa numitul „sindrom al colonului lenes”, in care intestinul nu isi mai exercita functiile decat stimulat de actiunea laxativelor.

Frecventa eliminarii bolului fecal in urma administrarea in exces a laxativelor poate duce la un dezechilibru la nivelul balantei electrolitice. De asemenea, colonul isi pierde capacitatea de a absorbi nutrienti vitali (proteine, grasimi, vitamine, minerale).

tipuri de constipatie

Tipuri de constipatie

Exista doua tipuri principale de constipatie: primara si secundara. Constipatia primara este constipatia care apare fara nicio cauza clara. Constipatia secundara este cea care apare ca urmare a unor factori care tin de stilul de viata sau de anumite afectiuni. Din aceste două tipuri principale derivă alte forme de constipatie.

Constipatia cauzata de alimentatie

Obiceiurile alimentare nesanatoase pot ingreuna eliminarea scaunului. Printre acestea se numara:

  • consumul redus de fibre (legume, cereale, fructe, fainoase) si lichide;
  • administrare in exces de diuretice sau de suplimente care intaresc materiile fecale (fier, calciu, aluminiu)
  • excesul de carne, pizza, prajeli, cafea, condimente, orez, alcool etc..

Constipatia atona

Acest tip de constipatie este cauzat de incetinirea activitatii musculaturii intestinale si ingreunarea digestiei. Poate aparea din cauze multiple, de la boli neurologice pana la scaderea nivelului de potasiu in organism, administrarea unor medicamente, intoxicatia cu plumb, sedentarismul, unele boli metabolice sau endocrine.

Constipatie psihosomatica 

Apare pe fond nervos si poate fi functionala (incercarea de adaptare intr-un mediu nou, de exemplu) sau constipatie ca simptom al sindromului de colon iritabil (perturbarea functiei digestive pe o perioada de cel putin trei luni).

Constipatia obstructiva

Blocarea colonului de un corp strain sau in urma prolapsului rectal (deplasarea mucoasei rectale sau a intregului perete rectal prin anus). Constipatia obstructiva poate aparea insa si in urma unor boli, cum sunt, de exemplu, cele de natura neurologica.

Stenoze (ingustari) ale colonului de diferite cauze 

Stenozele pot fi provocate de tumori, dar pot aparea si in urma unor interventii chirugicale.

Constipatia severa

Denumita si constipatie cronica, poate aparea in urma unor afectiuni precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, dementa, depresia, dar si in urma administrarii unor medicamente, cum sunt narcoticele, medicatia antihipertensiva sau antiparkinsoniana.

Factori de risc pentru constipatie

Riscul ca o persoana sa sufere de constipatie poate creste exponential in urmatoarele situatii:

  • nu bea suficiente lichide;
  • are un stil de viata sedentar;
  • urmeaza o dieta saraca in fibre;
  • sufera modificari hormonale, precum cele din timpul sarcinii, care pot duce la incetinirea digestiei;
  • sufera de anumite afectiuni, precum hipotiroidism, diabet, boala Parkinson;
  • utilizeaza in mod prelungit tratamente pentru constipatie.

 

Femeile sunt mai predispuse sa sufere de constipatie, in comparatie cu barbatii.

diagnosticarea constipatiei

Diagnosticarea constipatiei

Cele mai multe persoane care sufera de constipatie nu au nevoie de teste medicale deosebite pentru stabilirea diagnosticului. Este importanta determinarea cauzelor ce au dus la aparitia acesteia: dieta deficitara, medicatia sau alte afectiuni asociate.

Testele extinse sunt recomandate de medici in cazul in care pacientul nu raspunde la tratament sau cand exista suspiciuni ca starea de constipatie este un simptom al cancerului de colon (mai ales daca este insotita si de pierderea in greutate sau scaun cu sange).

Aceste teste pot include:

  • Studiul tranzitului colorectal - este un test destinat celor cu constipatie cronica. In urma acestui test, medicii stabilesc care este timpul necesar alimentelor pentru a tranzita tubul digestiv. Pacientul inghite o substanta radio-opaca, care va permite urmarirea tranzitului pe un monitor, pe o durata cuprinsa intre 3 si 7 zile. Persoana supusa investigatiei medicale va urma in acest timp o dieta foarte bogata in fibre.
  • Irigografia - permite vizualizarea colonului. Medicii pot vedea daca exista obstructii intestinale sau modificari ale mucoasei acestuia.
  • Sigmoidoscopia sau colonoscopia - prima procedura medicala se refera la examinarea rectului si a partii de jos a colonului, in timp ce colonoscopia presupune examinarea intregului colon. Medicul va utiliza un tub lung si flexibil, dotat cu un bec si o camera de luat vederi. Pacientul va fi sedat in timpul procedurii. Daca medicul va observa formatiuni anormale, se va realiza si biopsia acestora.

constipatia la adulti

Constipatia la adulti: simptome, cauze, tratament

In cazul adultilor, constipatia survine atunci cand numarul scaunelor scade sub trei pe saptamana. Cauzele pot fi multiple: o dieta saraca in fibre, lipsa hidratarii corespunzatoare sau anumite tulburari asociate.

Constipatia nu este o afectiune in sine, ci manifestarea unei alte probleme de sanatate sau legata de stilul de viata.

Simptomele constipatiei la adulti

Simptomele constipatiei pot include:

  • crampe;
  • dureri abdominale;
  • balonare;
  • modificarea obiceiurilor legate de mersul la toaleta;
  • incontinenta fecala;
  • gaze, flatulenta;
  • indigestie;
  • scurgeri de materii fecale fara senzatia de defecatie;
  • greata si/sau varsaturi;
  • dureri si/sau arsuri rectale;
  • efort in timpul tranzitului intestinal;
  • scaderea apetitului;
  • stres;
  • anxietate;
  • lipsa de energie;
  • pierdere in greutate.

Cauzele constipatiei la adulti

Principala cauza a constipatiei la adulti este dieta saraca in fibre: legume, fructe, cereale si derivate ale acestora. De retinut ca o dieta bogata in grasimi provenite din carne, branza si oua poate duce la constipatie.

Lichidele joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal deoarece dau volum scaunului si faciliteaza eliminarea acestuia. Pe parcursul zilei, este necesar un consum de cel putin 8 cani de lichid (apa, supe, ciorbe, sucuri de fructe si legume sau ceaiuri), pentru a preveni instalarea constipatiei.

Nu se recomanda bauturile care contin cofeina (cafea, sucuri, ceai negru), deoarece pot produce deshidratare si pot accentua constipatia, efectul fiind opus celui dorit. Acest lucru este valabil si pentru bauturile care contin alcool.

Un stil de viata sedentar poate sa contribuie la declansarea constipatiei din cauza activitatii incetinite a colonului. Tocmai de aceea, o persoana imobilizata la pat - in urma unui accident sau a unei boli - se va confrunta cu astfel de probleme.

Si unele medicamente sau suplimente alimentare pot incetini tranzitul intestinal. Printre acestea se numara antidepresivele, suplimentele cu fier si medicamentele pentru durere.

Sindromul intestinului iritabil este o alta cauza a constipatiei. Pacientii care sufera de aceasta afectiune se confrunta atat cu probleme de tranzit prea lent, cat si cu unele legate de diaree, crampe abdominale puternice sau balonari dupa mese. Afectiunea se poate intinde pe toata viata, insa nu este una grava. Poate fi accentuata de stres.

Si unele schimbari din viata de zi cu zi pot duce la constipatie. Includem aici graviditatea, schimbarea locului de munca, o calatorie sau orice schimbare a rutinei zilnice.

Inaintarea in varsta, caracterizata de un metabolism mai lent, poate fi, la randul ei, o cauza a constipatiei. La fel si abuzul de laxative, care in timp va avea efect invers, sau ignorarea nevoii de a merge la toaleta.

Constipatia nu este o consecinta fiziologica a imbatranirii. Insa, multe probleme legate de varsta, printre care scaderea mobilitatii, dezvoltarea unor afectiuni medicale, utilizarea crescuta a anumitor medicamente (care pot avea ca efect secundar modificari ale dietei) pot contribui la cresterea riscului de a suferi de constipatie la adultii in varsta. Un istoric medical amanuntit si un examen fizic sunt necesare pentru a exclude constipatia ca efect secundar al unei afectiuni de baza. 

Si unele boli, ca disfunctiile neurologice, endocrine (afectiuni ale tiroidei) sau de natura metabolica pot provoca starea de constipatie. La fel si afectiunile organelor din aparatul digestiv, bolile colonului si ale rectului, care pot ingusta intestinul, sau disfunctiile intestinale.

tratarea constipatiei

Tratarea constipatiei la adulti

Tratarea constipatiei se poate face printr-o alimentatie adecvata, prin remedii naturiste, medicamente sau schimbari in stilul de viata:

  • Alimente recomandate in cazul constipatiei. Fibrele ajuta la formarea unui scaun moale. Din alimentatie n-ar trebui sa lipseasca falosea, cerealele, fructele si legumele (sparanghel, salata verde, varza). Este recomandata evitarea unor alimente, precum inghetata, branza sau mancarea semipreparata.
  • Tratamente naturiste pentru constipatie. Semintele de in contin multe fibre. Lasate la inmuiat in apa, timp de doua-trei ore, si consumat lichidul, reprezinta o solutie benefica pentru tratarea constipatiei. Si perele, bogate in fibre si vitamina C, pot ajuta. La fel si consumul regulat de papaya, mai ales dimineata, pe stomacul gol. Iar putin suc de lime intr-o cana de apa calduta elimina atat constipatia, dar imbunatateste si tonusul. Semintele de floarea soarelui, migdale, in si susan, pisate si amestecate, pot fi consumate direct sau adaugate in sucuri si salate, pentru a facilita tranzitul. Curmalele si smochinele sunt cunoscute si ele pentru ca ajuta la reglarea digestiei. Cat despre portocale, acestea contribuie la buna functionare a colonului si curata intestinele. Uleiul de ricin este un purgativ eficient, fara a avea insa efecte secundare. Iar spanacul poate ajuta in unele cazuri chiar si constipatia severa.
  • Tratament medicamentos contra constipatiei. Pentru cei care metodele de mai sus nu functioneaza, medicul poate recomanda tratament cu laxative sau clisme. Insa, acest tratament nu poate fi administrat decat pe perioade scurte de timp. Medicul este singurul care poate stabili cine are nevoie de laxative si care sunt cele potrivite pentru nevoile lui specifice. Laxativele pentru adulti pot fi sub forma de lichid, tablete, guma, pudra si granule. La cei mai multi dintre pacienti tratamentul cu laxative readuce colonului abilitatea normala de contractie. Nu in ultimul rand, constipatia la adulti poate fi tratata si cu ajutorul suplimentelor alimentare sau a probioticelor.
  • Schimbari in stilul de viata. Consumul suficient de apa si alte lichide, exercitiile fizice sau un regim alimentar potrivit sunt obiceiuri care reduc semnificativ riscul constipatiei. Este foarte important ca pacientii care se confrunta cu probleme de constipatie sa aiba un ritual in eliminarea regulata a bolului fecal. Astfel, sa mearga la toaleta de doua ori pe zi, dupa mese, cand contractiile intestinale favorizeaza eliminarea scaunului. De asemenea, atunci cand apare nevoie de defecare, aceasta nu trebuie ignorata.

constipatia la copii

Constipatia la copii

Constipatia este o problema comuna in randul copiilor, dar nu trebuie tratata cu indiferenta.

Simptomele si cauzele constipatiei la copii

Se considera ca un copil este constipat daca are mai putin de trei scaune pe saptamana, insotite de disconfort sau chiar durere la eliminare. De asemenea, un copil sufera de constipatie daca scaunele acestuia sunt consistente, tari sau uscate.

De retinut e ca nu frecventa scaunelor este indicatorul principal al constipatiei ci, mai degraba, dificultatea eliminarii lor. Multi parinti isi fac griji daca cel mic nu merge zilnic la toaleta. In realitate insa, tranzitul intestinal difera foarte mult de la o persoana la alta.

Astfel, un minimum de trei scaune pe saptamana este considerat normal, atat timp cat consistenta acestora este moale, iar eliminarea materialelor fecale este usoara si lipsita de durere. Însa, devine motiv de ingrijorare cand atunci cand copilul experimenteaza dureri in timpul eliminarii scaunului, disconfort abdominal sau cand scaunul are urme de sange. 

Un alt fenomen asociat constipatiei este si incontinenta fecala, care presupune eliminarea spontana, necontrolata, de materii fecale.

Alte semne suplimentare care pot indica constipatia sunt:

  • balonarea frecventa;
  • pierderea poftei de mancare;
  • agitatia nejustificata;
  • schimbarile comportamentale - micutul este iritabil sau trist fara motiv;
  • greata.

Daca episoadele de constipatie sunt insotite de febra, voma, pierdere in greutate sau aparitia fisurilor anale, trebuie realizat un consult medical.

Alimentatia este cea mai frecventa cauza a constipatiei la copii. O dieta saraca in fibre si in lichide, in care domina alimentele procesate, chipsurile, branzeturile, painea alba, dulciurile si carnea, reprezinta un factor cu implicatii majore in aparitia constipatiei.

De asemenea, la fel ca si in cazul bebelusilor sub un an, schimbarile in nutritie pot diminua numarul scaunelor.

Insa, cei mici isi pot provoca sau acutiza si singuri constipatia, abtinandu-se sa mearga la toaleta. In toiul unui joc incins, copiii prefera sa amane o activitate plictisitoare, alegand sa-si retina miscarile intestinale. La fel pot proceda si la scoala, fiindu-le rusine sa ceara voie invatatoarei sa mearga la toaleta.

Nu in ultimul rand, daca episoadele de constipatie sunt frecvente, durerea experimentata in timpul scaunelor eliminate cu dificultate il face pe cel mic prizonier intr-un cerc vicios: isi aminteste cat de greu i-a fost ultima data, asa ca prefera sa amane pe cat se poate momentul mersului la toaleta.

Nici cauzele emotionale ale constipatiei nu trebuie ignorate. Schimbarile de viata, de exemplu, petrecute la varste mici, pot perturba echilibrul copiilor. Momente precum inceperea scolii, mutatul intr-o casa noua sau neintelegerile din familie isi vor pune amprenta asupra lor, provocand, intre altele, constipatia.

Istoricul familial poate fi si el de vina: daca unul dintre parinti se confrunta cu aceasta problema, sunt sanse mari ca fiul sau fiica sa o mosteneasca.
prevenirea constipatiei

Tratarea si prevenirea constipatiei la copii

Exista mai multe metode prin care constipatia poate fi tratata sau prevenita in cazul copiilor:

  • Alimentatia corecta si tratamentul naturist pentru prevenirea constipatiei

Alimentatia sanatoasa este cheia unui tranzit intestinal echilibrat. Legumele si fructele proaspete, cerealele si paine integrala, fasolea uscata si mazarea, piersicile, caisele, spanacul, iaurtul si supele n-ar trebui sa lipseasca din dieta copilului. Fibrele sunt esentiale, dar nici lichidele nu trebuie trecute cu vederea. Cel mic trebuie incurajat sa bea apa de cate ori ii este sete si ferit de sucurile carbogazoase. Smoothie-urile proaspete, preparate din prune, pere sau mere, sunt o alternativa gustoasa la bauturile din comert si sunt recomandate daca un copil are tendinta de a se constipa, mai ales datorita efectului laxativ natural.

  • Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos al constipatiei la copii presupune administrarea de laxative. Doza prescrisa de medicul pediatru depinde de varsta copilului si de severitatea problemei. Se pot utiliza pentru rolul adjuvant si probioticele - microorganisme vii cu efecte pozitive asupra sanatatii. Un alt ingredient benefic in lupta impotriva constipatiei este colostrul, respectiv laptele matern din primele ore dupa nastere. Sarac in grasimi si bogat in carbohidrati, proteine, factori de crestere si anticorpi care sustin dezvoltarea bebelusului, acesta are si potential laxativ bland, absolut necesar pentru a pune in functiune digestia copilului si a-i sustine primele miscari intestinale. Acesta poate fi administrat copiilor sub forma de supliment alimentar.

  • Ritualul mersului la toaleta

Este foarte important, mai ales la varstele fragede, cand copiii tind sa ignore senzatia de defecare. Cel mai bine ar fi ca parintii sau bunicii sa il obisnuiasca pe cel mic sa foloseasca toaleta in fiecare dimineata. Astfel, va dezvolta un obicei sanatos si va lupta eficient impotriva instalarii constipatiei.

constipatia la sugari

Constipatia la sugari

Atunci cand cel mic este constipat, alimentatia sugarului si mamei sunt primele care trebuie analizate. Inainte de a schimba tipul de lapte sau de a modifica alimentatia mamei, trebuie stabilit daca bebelusul este cu adevarat constipat.

Simptomele constipatiei la sugari pot aparea si in urma unei afectiuni care poarta numele de peristaltism lent (peristaltismul este miscarea de contractie si relaxare a musculaturii stomacului si intestinului, care face ca alimentele sa fie impinse de-a lungul tubului digestiv). Pentru diagnosticare, este nevoie de un consult medical.

Semnele constipatiei la sugari

Sugarii cu varsta mai mica de patru luni, alimentati la san sau cu formule de lapte, au in medie doua pana la patru scaune pe zi. Insa medicii spun ca nu este anormal ca numarul scaunelor sa varieze de la unul la sapte. Consistenta scaunului este insa solida la bebelusii care nu primesc hrana direct de la mama.

Dupa ce bebelusul trece de patru luni, consistenta scaunelor va creste treptat, iar frecventa acestora se va reduce, pana va ajunge asemanatoare cu cea a adultului.

De constipatie la sugari putem vorbi numai in cazul in care scaunul lipseste mai mult de trei zile si are o consistenta crescuta. Un alt semn ar fi efortul sporit depus de bebelus atunci cand are scaun.

De cele mai multe ori, un episod de constipatie nu va duce la afectarea starii generale a bebelusului. Insa, daca problema se prelungeste pe o perioada mai lunga de timp, pot aparea dureri abdominale si disconfort gastric. In acest caz, abdomenul va deveni ferm la palpare, iar bebelusul va fi iritabil si nelinistit. Se pot observa chiar si firicele de sange in scaun, rezultate in urma defecarii fortate, care poate provoca fisuri anale.

Cauzele constipatiei la sugari

Constipatia la sugari poate fi genetica, alimentara, cauzata de disfunctii intestinale sau de un aport scazut de lichide.

Sunt bebelusi care au un tranzit intestinal lent, mostenit pe linie genetica. Acest tip de constipatie apare mai ales la sugarii cu varsta mai mica de sase luni si nu creeaza mari probleme.

In cazul constipatiei generata de alimentatie, exista posibilitatea ca sugarii sa nu primeasca suficient lapte. Aceste cazuri de constipatie sunt insotite de obicei si de scaderea ritmului de luare in greutate. Copilul va plange pentru a fi alaptat.

Daca cel mic este hranit si din surse externe, constipatia poate fi cauzata de o formula de lapte care nu i se potriveste. In acest caz rezolvarea este simpla. Tot ce trebuie facut este inlocuirea tipul de lapte. Insa, exista si posibilitatea ca formula sa nu fi fost pregatita in mod corect. Este recomandata recitirea cu atentie a instructiunilor de preparare inainte de a lua o decizie de inlocuire.

Bebelusul se poate constipa insa si din cauza deshidratarii. De exemplu, in timpul verii, aceste episoade sunt des intalnite. De asemenea, daca cel mic petrece mai mult timp afara, indiferent de anotimp, atunci acesta va avea nevoie de un aport mai mare de lichide decat in mod normal.

Nu in ultimul rand, inceperea diversificarii sau sensibilitatea la unele alimente pot fi, la randul lor, cauze ale constipatiei.

Cum poate fi alinata constipatia sugarilor?

Pentru un tranzit intestinal corect, parintii trebuie sa se asigure ca sugarul este hidratat corect si suficient.

Daca motivul constipatiei este aportul redus de lapte pe care il primeste cel mic, medicul pediatru poate recomanda completarea necesarului cu ajutorul laptelui praf.

Tot medicul poate sugera o formula de lapte potrivita pentru nevoile bebelusului. Acesta poate oferi sfaturi si in privinta completarii alimentatiei si cu alte preparate, difersificand meniul micutului.

Durerile abdominale, insotite de disconfort, pot fi alinate cu un masaj usor al abdomenului. Acesta trebuie facut prin miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic.

Puteti incerca, de asemenea, unele exercitii usoare. „Bicicleta“ cu piciorusele s-a dovedit in multe cazuri eficienta. Iar o baie calduta poate ajuta muschii sa se relaxeze, facilitand tranzitul intestinal.

In cazul bebelusilor cu alimentatie difersificata, parintii le poti oferi produse naturale care ajuta tranzitul: prune, caise sau citrice.

De asemenea, sistemul digestiv al bebelusului poate fi ajutat sa se dezvolte si sa functioneze la parametri optimi cu ajutorul unor produse naturale, blande cu organismul sau aflat in plina evolutie. Medicul pediatru poate recomanda cea mai buna solutie, personalizata in functie de nevoile speciale ale copilului.

Supozitoarele cu glicerina sau stimularea defecarii cu termometrul nu trebuie administrate decat la sfatul pediatrului, pentru ca pot duce la noi probleme.

remedii constipatie

Prevenirea constipatiei la sugari

Alaptarea bebelusului este cea mai buna metoda prin care se poate evita instalarea constipatiei. Foarte rar bebelusii alaptati au astfel de probleme. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, de altfel, alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni. Daca totusi cel mic da semne ca ar avea o astfel de problema, parintii pot incerca sa ii ofere apa intre mese.

In cazul unui bebelus hranit cu biberonul, laptele trebuie pregatit respectand cu strictete indicatiile producatorului. Formula nu trebuie diluata cu apa. Pentru eliminarea constipatiei, se poate incerca trecerea la o formula de lapte pe baza de soia.

Bebelusii care au trecut deja la alimentatie diversificata si au probleme cu tranzitul trebuie sa bea multa apa si sucuri de fructe diluate, preparate acasa. De asemenea, trebuie incurajati sa manance multe fructe, sub forma de piure.

Cele mai eficiente in evitarea constipatiei sunt merele, perele, strugurii, piersicile, caisele, capsunele, zmeura etc.

Daca cel mic este predispus constipatiei, trebuie evitata introducerea solidelor despre care se stie ca provoaca constipatia, chiar si in cazul adultilor. Printre acestea se numara orezul, morcovul fiert sau bananele.

Constipatia este o problema medicala care poate aparea la orice varsta si este de doua tipuri: primara, care nu are o cauza cunoscuta, si secundara, care are o cauza implicita. Primul tip poate fi prevenit prin modificarile realizate in rutina zilnica, printre care consumul de lichide si de alimente bogate in fibre si cresterea numarului de activitati fizice. Netratata, constipatia poate duce la probleme de sanatate grave, precum durerile de stomac, scaunele cu sange si hemoroizii. Oricine se confrunta cu constipatie severa sau persistenta trebuie sa ceara sfatul unui medic, mai ales daca si alte simptome insotesc constipatia.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

Produse recomandate


  • 50g pudra (gust d...
    Pret obisnuit
    147,00 lei
  • Pret obisnuit
    191,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    122,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    150,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    145,00 lei
  • Pret obisnuit
    212,00 lei
  • Pret obisnuit
    118,00 lei
  • 90 tablete mastic...
    Pret obisnuit
    219,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare