ceaiul-de-musetel-proprietati-beneficii-si-contraindicatii

Daca ti-ai petrecut in copilarie macar o vacanta de iarna la bunici, cu siguranta ai avut parte de cel putin o ceasca aburinda de ceai de musetel. Aceasta planta este printre cele mai cunoscute in Romania, dar foarte putina lume stie care sunt toate proprietatile ei benefice si ce efecte are asupra organismului. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre musetel, de la proprietati la beneficii si la cum iti prepari ceasca perfecta de infuzie.

Ce este si cum se utilizeaza musetelul

Musetelul este o planta erbacee din familia Asteracee (din care mai fac parte, de exemplu, floarea-soarelui si papadia). Poarta numele oficial de Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita, iar in limba romana mai este numita si romanita, matrice sau romanica.

Planta are efecte benefice pentru organism, cunoscute inca din Antichitate. A aparut pentru prima oara in Egiptul Antic, dar grecii au fost cei care au consacrat musetelul ca planta cu nenumarate aplicatii pentru corpul uman. Hipocrate, Dioscorides si Galenus - unele dintre cele mai mari nume ale medicinei antice - au scris despre musetel si despre efectele sale asupra organismului.

Inca din Antichitate, musetelul era folosit in ameliorarea problemelor digestive si reumatice, era recomandat si in cazul infectiilor cu paraziti digestivi, dar si ca pentru par sau utilizat pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritatii sau alte afectiuni ale pielii.

Musetelul este utilizat in mai multe feluri:

  • Infuzii si ceaiuri
  • Capsule sau comprimate
  • Extract de musetel
  • Uleiuri esentiale
  • Creme
  • Unguente

Ce contine ceaiul de musetel

Floarea uscata de musetel contine aproximativ 120 de compusi, intre care se remarca mai multe principii active din categoriile flavonoizilor si terpenoizilor. De asemenea, musetelul este cunoscut si pentru uleiurile esentiale pe care le contine si care sunt folosite in principal in industria cosmetica.

Pe langa acid salicilic, vitamina A, riboflavina, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan si sodiu), planta de musetel mai contine si alte principii active importante, intre care flavonoizi, terpenoizi, cumarine si spiroeteri. Iata, potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report(1), care sunt principalii compusi activi care se regasesc in musetel:

  • alfa-bisabolol (α-bisabolol) - este un compus chimic care se regaseste in cantitati mari in florile de musetel. Studiile(2) au stabilit ca are un important rol antiinflamator, antibacterian, antiiritant si antialergic.
  • camazulena - este un compus care se regaseste doar in musetel si este format prin distilarea unui alt compus, numit matricina. Camazulena ofera musetelului proprietati antiinflamatorii.
  • apigenina - una dintre cele mai importante substante chimice care se regasesc in ceaiul de musetel, apigenina a castigat tot mai multa popularitate in ultimii ani. Potrivit unor studii(3), asta se datoreaza rolului pe care il are acest compus chimic in actiunea de suport in inhibarea activitatii de diviziune anormala a celulelor. Alte efecte ale apigeninei sunt antivirale, antioxidante si antiinflamatoare.

Pe langa cele mentionate mai sus, in musetel mai sunt prezente - in cantitati mai mici - si urmatoarele substante si compusi chimici:

  • herniarina
  • umbeliferona
  • luteolina
  • quercetina
  • azulena
  • farnesene
  • taninuri
  • acid antemic

Beneficiile ceaiului de musetel

Musetelul este folosit de sute de ani in medicina traditionala, pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si astringente. Consumat sub forma de ceai sau capsule/comprimate sau diverse forme de administrare, musetelul a fost utilizat pentru ameliorarea ranilor, ulcerului, eczemelor, iritatiilor durerilor reumatice si hemoroizilor, dar si pentru a diminua simptomele racelii, de exemplu.

Ceaiul de musetel este folosit des si pentru ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale sau a gingiilor, dar si ca sedativ pentru a reduce anxietatea. Are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, intre care starile de greata, diareea si indigestia.

Iata care sunt principalele beneficii sustinute stiintific ale musetelului:

Ajuta la un somn mai bun

Efectul calmant al ceaiului de musetel se datoreaza apigeninei, un antioxidant care se regaseste din belsug in infuzia de musetel. Potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report(4), apigenina influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea starii de anxietate si la stimularea somnului.

Un alt studiu care a vizat mai multe femei cu sindrom postpartum, publicat in Journal of Advanced Nursing(5), a demonstrat ca persoanele care au baut ceai de musetel timp de doua saptamani au dormit mai bine decat cele care nu au consumat ceai.

Are un rol benefic pentru sistemul digestiv

Extractul de musetel are un efect favorabil asupra digestiei si poate sa scada riscul aparitiei unor probleme gastrointestinale. Un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology(6) a demonstrat ca proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului de musetel pot sa amelioreze crampele si diareea.

Un alt studiu, aparut in Journal of Pharmaceutical Research(7), a aratat ca ceaiul de musetel poate fi util in prevenirea aparitiei ulcerului stomacal, ca urmare a potentialului inhibitor asupra aciditatii din stomac si a bacteriilor care contribuie la aparitia ulcerului.

Ajuta la calmarea durerilor menstruale

Mai multe studii au stabilit o legatura intre consumul de ceai de musetel si ameliorarea durerilor menstruale. Un studiu din 2010, publicat in Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility(8), a evidentiat ca ceaiul de musetel are efect calmant in cazul acestor dureri. O parte dintre femeile implicate in studiu au resimtit si reducerea starii de anxietate.

Poate reduce nivelul de zahar din sange

Unele studii au demonstrat ca ceaiul de musetel poate sa ajute la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, o situatie care are loc, de obicei, atunci cand nivelul de zahar din sange este mult peste cel normal.

De asemenea, un studiu aparut in Journal of Agricultural and Food Chemistry(9) a aratat ca ceaiul de musetel consumat frecvent poate reduce nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna un risc mai mic de aparitie a complicatiilor legate de diabet.

Poate incetini sau reduce efectele osteoporozei

Osteoporoza este o boala care se caracterizeaza prin pierderea progresiva a densitatii oaselor. Aceasta problema creste riscul aparitiei unor fracturi si este mult mai frecventa in cazul femeilor care au trecut de menopauza. Incriminata pentru aceasta situatie poate fi, printre altele, cantitatea mare de estrogen. Un studiu publicat in 2010 in Journal of Agricultural and Food Chemistry(10) a aratat ca ceaiul de musetel poate manifesta un efect antiestrogenic, fiind si suport pentru cresterea densitatii osoase.

Poate contribui la ameliorarea inflamatiilor

Inflamatia reprezinta un mecanism prin care organismul lupta impotriva factorilor determinanti ai bolii, initiind totodata procesul de vindecare. Potrivit unui studiu, compusii din ceaiul de musetel contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la “lupta” impotriva infectiilor. In aceasta categorie intra afectiunile gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, diverticulita, boala lui Crohn si colita ulcerativa.

Poate imbunatati sanatatea inimii

Ceaiul de musetel contine cantitati ridicate de antioxidanti numiti flavonoizi. Mai multe studii din literatura de specialitate, cum este cel publicat in jurnalul Circulation(11), au stabilit efectele benefice ale flavonoizilor, printre care reducerea tensiunii arteriale si mentinerea nivelului de colesterol in limite normale, factori determinanti in aparitia bolilor de inima.

Un alt studiu(12) cu diabet a demonstrat ca persoanele care au baut ceai de musetel la fiecare masa au raportat un nivel redus de colesterol, trigliceride si colesterol „rau” (LDL), spre comparatie cu cele care au baut doar apa.

Ajuta la ameliorarea si calmarea afectiunilor pielii

Ceaiul de musetel este folosit de sute de ani pentru calmarea bolilor de piele, a eczemelor, a iritatiilor, dar si pentru calmarea neplacerilor provocate de hemoroizi si de iritatiile din zona genitala. Efectele benefice asupra pielii au fost prezentate intr-un studiu publicat in Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology(13) si nu se aplica numai in cazul adultilor, ci si in cazul bebelusilor care prezinta iritatii provocate de scutece.

Utilizari cosmetice ale ceaiului de musetel

Musetelul este considerat o planta benefica, in primul rand pentru nenumaratele principii active cu efecte benefice asupra organismului uman. Infuzia de musetel si uleiurile esentiale extrase din aceasta planta sunt folosite extensiv si in multe produse cosmetice, dar cel mai des intalnite sunt cremele, unguentele si produsele pentru par cu extract de musetel.

Cremele si unguentele cu musetel imbunatatesc conditia dermului si au un efect benefic atunci cand sunt aplicate direct pe piele. Asta se datoreaza principiilor active din musetel, cum ar fi camazulena sau bisabololul, care au efect antiinflamator si contribuie la calmarea simptomelor dermatitei sau al altor afectiuni ale pielii. Pe de alta parte, samponul pe baza de musetel are un efect antimatreata, ajuta la protejarea scalpului si intareste firul de par.

Cum se prepara ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel poate fi preparat din flori proaspat culese, din flori uscate si faramitate sau folosind pliculete de musetel gata ambalat. Poti folosi ceai de musetel 100% organic sau pliculete de ceai de musetel in combinatie cu alte plante sau fructe, pentru un plus de aroma. De exemplu, recomandam ceaiul de musetel cu mar verde sau ceaiul de menta, musetel si fructul pasiunii.

Oricare dintre cele trei feluri de musetel ai avea la indemana, poti urma aceiasi pasi pentru prepararea ceaiului de musetel:

  • Pasul 1: Pregateste florile de musetel pentru infuzie. Cantitatea difera daca folosesti musetel abia cules sau uscat. Pentru o cana de ceai de 200 de mililitri, ai nevoie de o lingurita de musetel uscat SAU de 3-4 lingurite de musetel proaspat.
  • Pasul 2: Incalzeste apa. Nu trebuie sa o dai in clocot, e suficient sa o apropii de temperatura de fierbere, 90 de grade Celsius fiind temperatura ideala pentru a prepara un ceai delicios de musetel.
  • Pasul 3: Adauga florile de musetel sau plicul in apa fierbinte si nu uita sa pui o farfuriuta sau un capac peste ibric, pentru a pastra aroma si pentru a impiedica uleiurile esentiale din musetel sa se evapore.
  • Pasul 4: Lasa musetelul sa infuzeze. Pentru a obtine maximum de savoare si pentru a permite florii de musetel sa elibereze toate principiile active in apa, infuzia trebuie lasata aproximativ 3-4 minute.
  • Pasul 5: Ceaiul de musetel poate fi consumat neindulcit, pentru un gust cat mai natural. Poti folosi zahar dupa gust, dar mierea este o alegere mult mai potrivita. De asemenea, poti adauga o felie de mar verde in cana de ceai, pentru a-i spori aromele naturale.

Efecte secundare si contraindicatii

Cei mai multi dintre experti sunt de parere ca ceaiul de musetel poate fi consumat in siguranta, fara sa produca efecte secundare majore. Cu toate astea, in doze prea mari poate duce la aparitia unor stari de ameteala sau chiar la stari de voma.

In alte cazuri, ceaiul de musetel poate provoca reactii alergice la acele persoane care au alergie la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, paralutele sau crizantemele. Renunta la ceaiul de musetel daca esti alergic la una dintre plantele de mai sus, dar si la produsele cosmetice pe baza de extract sau uleiuri esentiale de musetel, pentru ca pot provoca alergii ale pielii sau iritatii ale ochilor.

Consumul excesiv de ceai, pe o perioada indelungata, poate avea efect anticoagulant, din cauza unuia dintre compusii chimici pe care ii contine planta, respectiv cumarinele. Prin urmare, renunta la ceaiul de musetel cu cel putin doua saptamani inainte de o operatie, pentru evitarea potentialei interactiuni cu anestezicele generale.

Bibliografie:

  1. Molecular Medicine Report: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  2. https://www.researchgate.net/publication/225389970_A_Review_of_the_Application_and_Pharmacological_Properties_of_a-Bisabolol_and_a-Bisabolol-Rich_Oils
  3. Molecular Medicine Report: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  4. Journal of Advanced Nursing: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26483209
  5. Journal of Ethnopharmacology: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24463157
  6. Journal of Pharmaceutical Research: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4177631/
  7. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility: https://www.researchgate.net/publication/286965003_Chamomile_tea_for_relief_of_primary_dysmenorrhea
  8. Journal of Agricultural and Food Chemistry: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8014365
  9. Journal of Agricultural and Food Chemistry: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15537303
  10. Circulation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814348/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194428
  12. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958188/

Sursa foto: Shutterstock