camera-copiilor-ascunde-mucegai-atentie-la-alergie

Mucegaiul reprezinta o aglomeratie de ciuperci microscopice care se regasesc in mod normal in mediul in care traim in aer, pe plante si pe obiectele pe care le folosim. Mucegaiul devine o problema atunci cand se multiplica exagerat, in urma identificarii unui mediu propice dezvoltarii. Pe langa aspectul inestetic si mirosul neplacut pe care le provoaca, mucegaiul reprezinta un pericol si pentru sanatate, in special pentru copii.

Cuprins

Mucegaiul provoaca alergie
Cum se manifesta alergia la mucegai
Scapam de alergie scapand de mucegai?

Mucegaiul provoaca alergie

Mucegaiul se dezvolta in special in camere cu umiditate ridicata, cu pereti reci si cu o circulatie deficitara a aerului. Acesta apare de cele mai multe ori in locuri aglomerate, ascunse, cum ar fi sub tapet sau sub mochete, pe peretii din spatele dulapurilor, in spatele tablourilor si chiar si in ghivecele plantelor. Din aceasta cauza, mucegaiul nu este identificat decat tarziu, dupa ce s-a extins pe suprafete mai mari si, de cele mai multe ori, dupa ce a reusit sa isi puna amprenta asupra starii de sanatate.

Sporii de mucegai provoaca alergie si declanseaza simptome extrem de neplacute. Pentru copii, mucegaiul este cu atat mai periculos cu cat copiii sunt mai expusi riscului de a dezvolta alergii, sistemul lor imunitar este inca in dezvoltare, iar organismul nu este atat de puternic ca cel al adultilor.

Cum se manifesta alergia la mucegai

Alergia la mucegai are numeroase manifestari comune celorlalte tipuri de alergii, cum ar fi cele la acarienii din praf, la fum sau la polen. Aceasta creeaza disconfort si afecteaza nasul, ochii, pielea, precum si sistemele respirator si gastrointestinal. In cazul alergiei la mucegai apar episoade de stranut frecvente, insotite de prurit nazal (mancarimi ale nasului) si de secretii apoase. De asemenea copilul se va confrunta cu senzatia de nas infundat si va observa o scadere in intensitate a mirosurilor.

In ceea ce priveste ochii, acestia lacrimeaza abundent, se inrosesc, sunt iritati si tumefiati. Tusea poate fi seaca, dar si productiva, ca in cazul bronsitei, iar respiratia este greoaie. Alergia la mucegai se manifesta si la nivel cutanat, prin eruptii rosiatice care genereaza senzatia de mancarime. Daca aceasta implica si sistemul gastrointestinal, atunci simptomele se completeaza prin balonare, dureri de stomac, greata, diaree si varsaturi.

Scapam de alergie scapand de mucegai?

Imediat ce a fost identificat, mucegaiul trebuie eliminat din spatiul in care locuieste copilul. Dupa ce camera a fost reamenajata, este nevoie de atentie pentru a ne asigura ca mucegaiul nu va reaparea. Instalarea unui dezumidificator, aerisirea camerei, evitarea elementelor de decor in spatele caruia s-ar putea ascunde sunt masuri importante. De asemenea, igienizarea frecventa a spatiului este extrem de utila, in special din cauza faptului ca zonele propice pentru mucegai sunt benefice si pentru dezvoltarea acarienilor, alti factori alergeni puternici prezenti in special in praf. De asemenea, sunt necesare masuri pentru ameliorarea alergiei, cu atat mai mult cu cat aceasta afectiune poate cauza sensibilitate pe termen lung.

(articol actualizat la data 06-01-22)
 

Produse recomandate

loader
Aller-Care

118 ml (gust de struguri)

102.00 lei
In stoc