DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Femeile, mai bune la indeplinirea sarcinilor multiple

Femeile, mai bune la indeplinirea sarcinilor multiple

Cercetatorii de la Glasgow, Leeds and Hertfordshire University sustin ca femeile indeplinesc mai bine decat barbatii sarcinile pe care le desfasoara in acelasi timp, in special daca acestea includ si gasirea unor obiecte pierdute. De exemplu, femeile vor iesi mai bine din momentele tensionate ale diminetii in care trebuie sa prepare micul dejun, sa pregateasca copiii pentru scoala si sa gaseasca cheile de la masina pentru a pleca.

In cadrul experimentului atat femeile cat si barbatii au fost supusi unor simulari ale situatiilor de viata reale in cadrul carora aveau de indeplinit mai multe sarcini. Participantii trebuiau sa identifice cele mai bune solutii pentru a trece de la o activitate catre cealalta si sa se asigure ca toate acestea erau indeplinite. Printre cateva dintre exercitiile efectuate s-au numarat munca intr-un spatiu profesional aglomerat, gatirea mai multor feluri de mancare in acelasi timp, jucarea unor jocuri pe calculator in cadrul carora atentia se schimba rapid. Alte exemple de activitati sunt: cautarea unor restaurante pe harta, desenarea rutei pe care ar aborda-o pentru cautarea unor chei pierdute pe un camp, rezolvarea altor sarcini in timp ce telefonul suna si apoi oferirea raspunsurilor la intrebari adresate in cadrul conversatiei telefonice, daca subiectii raspundeau la telefon.

Rezultatele studiului arata, sustin cercetatorii, ca desi atat femeile si barbatii pot indeplini foarte bine sarcini individuale, in cadrul unor situatii stresante, sub presiunea timpului sau cand vine vorba despre mai multe actiuni concomitente, femeile s-au decscurcat mai bine. Potrivit oamenilor de stiinta, explicatia vine din rolul fiecarora in societate, inca din timpuri vechi, cand barbatii se concentrau pe vanat iar femeile aveau grija de copii in timp ce rezolvau si alte probleme ale casei.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare