📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Dermatita atopica - afectiunea care nu lasa loc de relaxare

Dermatita atopica - afectiunea care nu lasa loc de relaxare

Fara sa tina cont de reguli, de tratamente sau de logica, dermatita atopica afecteaza unu din cinci copii, la nivel mondial. Boala pune la grea incercare atat copilul, cat si rabdarea parintilor, iar succesul mentinerii sub control sta in buna colaborare dintre echipa medicala si parinti. De ce? Aflati din interviul cu dr. Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie clinica, Clinica Medicum.

  • Va rugam sa ne explicati ce este dermatita atopica si de ce este atat de prezenta la copii?

Atopia este, de fapt, o stare genetic programata, in care avem o sensibilizare exagerata a organismului fata de niste elemente inofensive din mediul inconjurator si care, in timp, se pot traduce in reactii alergice. Dermatita atopica este una dintre afectiunile care se pot grefa pe aceasta predispozitie genetica. Din acest motiv, se spune ca dermatita atopica face parte dintr-un mars atopic, alaturi de alergiile alimentare, rinita alergica si astmul alergic.

Revenind la intrebarea de mai sus, dermatita atopica apare in primele luni de viata ale copilului, are o evolutie cronica si este puternic influentata de factorii de mediu. Pielea atopica se caracterizeaza printr-o uscaciune persistenta. Stratul superficial al pielii nu-si indeplineste functia de aparare din cauza faptului ca nu este integra nici la nivel structural si nici functional, de aceea permite ca la nivelul straturilor profunde sa patrunda alergeni si microbi. Acesti factori declanseaza un proces inflamator care se manifesta prin mancarimi intense si eruptii cutanate.

  • Ce incidenta are dermatita atopica si cum evolueaza boala?

Dermatita atopica, ca si celelalte boli alergice, este in continua crestere, inscriindu-se in asa numita „epidemie alergica” a mileniului al treilea. Se pare ca unu din cinci copii din intreaga lume sufera de dermatita atopica, fiind cea mai cunoscuta afectiune cronica cutanata a copilariei. Boala se amelioreaza la pubertate, iar incidenta scade la maturitate.

  • De ce apare dermatita atopica mai mult la copii?

Boala apare in special la copiii mici, care provin din familii unde parintii sau rudele au sau au avut diverse boli alergice. Pielea este unul dintre cele mai importante organe care vin in contact cu lumea inconjuratoare, dar care este programata sa fie dezechilibrata imunologic, fiind astfel vulnerabila la agentii agresori din mediul inconjurator.

  • Care sunt semnele prin care un parinte isi poate da seama ca bebelusul lui are dermatita atopica?

Dermatita atopica are cateva caracteristici definitorii, printre care varsta la care debuteaza. De regula, aceasta apare in primele luni de viata, se manifesta prin mancarimi cutanate si o piele foarte uscata.

  • Cum se manifesta afectiunea?

Din cauza pielii foarte uscate, bebelusii incep sa se scarpine, se freaca de scutece si de lucrurile din jur si dezvolta rapid eruptia rosiatica umeda la nivelul obrajilor, pe gat si pe zonele rotunjite ale manutelor si picioruselor. Efectul de domino al mancarimii este agitatia, plansul necontrolat si tulburarile de somn. Multi pot avea tulburari digestive (colici, varsaturi, diaree) din cauza diverselor alergii alimentare pe care le dezvolta.

  • Care sunt factorii declansatori?

Desi cauza dermatitei atopice este genetica si este strans legata de calitatea stratului superficial al pielii, ea poate fi declansata si intretinuta de contactul cu diversi factori, precum fumul de tigara, polenul, mucegaiul, parul de animale, variatiile de temperatura si diverse alimente etc. Explicatia consta in faptul ca este afectat atat stratul de celule lipidice de la nivelul exterior al pielii, cat si filagrina, proteina care formeaza cimentul dintre celule, iar prin acestea patrund alergenii sau alti agenti patogeni.

  • Dermatita este o afectiune complexa pe care n-o putem trata cu o simpla pastila. Ati inceput un proiect numit „Scoala atopiei”, in care invatati pacientii abecedarul acestei boli. Cum se stabileste diagnosticul si cand?

Dermatita atopica trebuie abordata multidisciplinar. Primul care trebuie sa se implice este medicul ginecolog, atunci cand intra in contact cu viitoarea mama. Ginecologul trebuie sa cunoasca tot istoricul familiei, sa identifice daca exista un fond alergic. Riscul ca bebelusul sa se nasca cu aceasta predispozitie este foarte mare. Ginecologul poate sa faca o preventie primara a dermatitei atopice, orientand mama catre un stil de viata sanatos, fara vicii precum fumatul, care sa cuprinda o alimentatie cat mai naturala, bogata in fructe, legume, peste, un aport de vitamina D si, categoric, sa aiba grija de flora intestinala. De ce? Pentru ca mult timp s-a crezut ca flora bebelusului este inexistenta si ca aceasta creste intr-un mediu steril. In ultimii ani, s-a demonstrat contrariul. Se pare ca inclusiv la nivel intrauterin flora bebelusului este influentata de flora intestinala a mamei. Introducerea probioticelor si a prebioticelor in alimentatia mamei ar fi o solutie de luat in calcul.

Urmatorul specialist care vine in contact este neonatologul, apoi pediatrul. Acesta trebuie sa stie foarte bine istoricul bebelusului si sa-i urmareasca dezvoltarea. Pediatrul va observa daca copilul are o piele foarte uscata si cand incep sa apara primele semne ale bolii.

In momentul in care se manifesta dermatita atopica, de cele mai multe ori se impune consultul unui dermatolog. Acesta va gestiona pe termen lung boala si eventualele complicatii ale pielii atopice.

Urmatorul specialist care intra in discutie, mai ales cand vorbim despre agravarea problemei, este alergologul. Acesta urmareste formele severe si agravate. De ce? Pentru ca o treime din ele se asociaza cu alergii alimentare, iar mai tarziu vor fi insotite de rinita alergica si de astm bronsic. Cand pacientul ajunge la alergolog, se vor cauta alergiile alimentare, iar copilul va fi supus unor testari.

Exista testari cutanate, testari in vitro (in afara corpului), unele sunt mai simple, altele, de mare precizie.

  • Ce ar trebui sa cuprinda tratamentul acestei afectiuni?

Tratamentul este complex si este centrat pe ideea de hidratare permanenta si pe lipsa de agresiune suplimentara a pielii. Curatarea se face cu produse speciale, fara conservanti, coloranti, parfumuri, care sa nu agreseze stratul lipidic al pielii. Se folosesc emoliente speciale, iar in fazele avansate ale bolii se utilizeaza preparate medicamentoase de tipul corticosteroizilor sau imunomodulatoare. Trebuie sa luam in calcul ca dermatita atopica nu respecta reguli, nu are o logica, iar remedii care au functionat o perioada, brusc, sa fie ineficiente.

Sunt foarte importante aportul de vitamina D si controlul florei intestinale prin probiotice si prebiotice.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare