Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Natural sau sintetic? Cum alegem un produs de ingrijire

Natural sau sintetic? Cum alegem un produs de ingrijire

Ingrijirea pielii este o piesa indispensabila in angrenajul numit sanatate, dar nu mai putin importante sunt si produsele pe care le folosim. Cosmeticele naturale au inceput sa castige tot mai mult teren in rafturi. Daca preferati aceste produse, invatati sa le alegeti corect, astfel incat produsul ales sa fie sigur, de calitate si sa va ofere beneficiile asteptate.

Natural, bio, ecologic sau organic? Este dilema pe care o au multi dintre noi atunci cand ne propunem sa alegem un cosmetic natural. Trecand peste faptul ca suna bine aceste incadrari, invatati „sa descifrati” un produs de calitate, dincolo de ambalajele atragatoare, de miros sau de pret.

DE CE NATURAL, PENTRU INGRIJIRE?

Organ cu valoare estetica deosebita, pielea asigura protectie organismului, fiind, totodata, o uriasa poarta de acces catre organism. Din acest motiv, produsele cosmetice sunt responsabile de: curatare fara a distruge bariera de protectie a pielii, hrana, sursa de nutrienti si exfoliere prin indepartarea celulelor moarte de la nivelul stratului superficial, protectie impotriva ultravioletelor.
Pentru ca majoritatea ingredientelor din cosmetice sunt absorbite de piele, produsele naturale vin cu o alternativa blanda, prietenoasa cu pielea si cu mare responsabilitate fata de procesul de productie, de testare si de mediul inconjurator.
Conform standardelor NaTrue si ale Consiliului European, cosmeticele naturale trebuie sa contina doar ingrediente de origine naturala, din sursa vegetala, minerala sau animala, extrase prin procedee fizice, enzimatice sau microbiologice.1

CE NU AR TREBUI SA CONTINA SI DE CE?

Un cosmetic natural nu ar trebui sa contina parfumuri de sinteza (care irita), substante toxice (parabeni), spumanti de sinteza (care usuca excesiv), substante care polueaza mediul.

Parabenii – metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben – sunt conservanti ieftini si au rolul de a prelungi termenul de valabilitate a cosmeticelor. Studiile arata insa ca parabenii sunt absorbiti in sange, prin piele, interferand cu buna functionare a sistemului endocrin.

Agentii de spumare – lauril sulfatul de sodiu (SLS sau SLES) este unul dintre cei mai cunoscuti spumanti din industria cosmetica. Adaugat in sampon sau in gel de dus, el usuca excesiv pielea si parul, provocand iritatii. Inlocuirea lui cu agenti de spumare naturali inseamna reducerea capacitatii de a face spuma, dar si atenuarea efectului de uscare a pielii.

Ftalatii (dietilftalat – DEP sau dibutilftalat – DBP) dau consistenta fina si aerata cremei de corp si asigura rezistenta lacului de unghii. Si ei sunt absorbiti in circulatia
sangvina, find corelati cu un risc crescut de diabet de tip 2 si cu probleme endocrine.2

Polietilenglicolul (PEG) este un derivat din petrol folosit ca baza pentru produse cosmetice. Desi PEG nu este periculos, exista riscul ca in procesul de sinteza sa fie contaminat cu dioxan, un compus cancerigen.

Uleiul de parafina este obtinut prin prelucrarea petrolului si adaugat ca baza in cosmetice, inclusive in uleiul pentru bebelusi. S-a dovedit ca poate bloca porii, impiedicand eliminarea natural a toxinelor si realizarea functiilor naturale ale pielii. Un process de extractie necontrolat strict poate avea ca efect contaminarea acestor uleiuri cu diversi compusi cu potential toxic.3,4,5

Parfumurile de sinteza contin un amestec de substante iritante pentru piele si pentru mucoase, care poate declansa reactii alergice si chiar crize de astm, si are impact nociv asupra mediului. De exemplu, compusii sintetici ce imita mirosul moscului polueaza apa, ajungand in tesutul gras al pestilor.

AU CONSERVANTI PRODUSELE NATURALE?

Pentru a mentine in buna stare ingredientele, la cosmeticele naturale producatorii folosesc substante care sa pastreze calitatile produselor si care sa impiedice dezvoltarea bacteriilor. Un produs fara astfel de substante poate fi un pericol pentru piele deoarece se altereaza rapid si poate determina infectii cutanate, foliculite, iritatii. Printre conservantii naturali folositi in cosmeticele naturale sunt: Tocoferolul (Vitamina E), uleiuri esentiale, acid stearic (din amidon), Ethylhexylglycerin (glicerina vegetala), Ethylhexyl palmitate (extras din uleiul vegetal).

INGREDIENTE NATURALE VS EXCIPIENTI

Un produs de calitate ar trebui sa aiba mentionat pe eticheta cantitatea ingredientelor natural utilizate. Daca aveti un produs care mentioneaza peste 97% ingrediente derivate din natura, este un produs pe care-l puteti incerca cu incredere.
Produsele naturale pentru protectie solara pot avea peste 80% ingrediente derivate din natura, din cauza filtrelor utilizate.
Cosmeticele naturale pot contine si excipienti, substante inerte cu rol in completarea calitatilor unui produs. In cazul formulelor lichide, acestea au rol de vehicul pentru ingredientele active.

HANDMADE NU INSEAMNA SI SIGUR

Targurile cu produse naturale sau diversele portaluri comercializeaza si cosmetice naturale handmade sau realizate de mici producatori.
Informati-va despre acestia, despre ce standarde respecta, ce proportii au ingredientele, despre cine dezvolta produsul, in ce conditii, despre cum sunt ambalate. De multe ori, aceste produse pot fi iritante din cauza faptului ca utilizeaza uleiuri esentiale.
Este important sa alegeti un produs natural care sa fie testat, sa ofere un profil de siguranta, sa contina certifcari internationale, iar daca se pozitioneaza ca fiind bio, organic, natural – sa poata dovedi aceste mentiuni.

AMBALAJE

Dincolo de atractivitate si de imaginile cu plante si flori care ne cuceresc la un produs natural, un ambalaj trebuie sa respecte anumite standarde: sa fie realizat din materiale reciclabile, care sa permita utilizarea multipla a produsului (exceptie fiind mostrele sau produsele de unica folosinta), sa fie BPA free, fara ftalati, fara dioxine, fara plumb.6

CERTIFICARI

Eco, Bio, Organic sunt certificari care definesc un produs ecologic, realizat conform legislatiei, fara utilizarea substantelor chimice, interventii genetice, si in armonie cu natura. Organic este folosit in spatiul anglo-saxon, Bio – in spatiul franco-germanic, AE – agricultura ecologica. Certificarile sunt oferite de o autoritate publica sau independenta, daca producatorul respecta criteriile legale.

Non GMO (nu contine ingrediente modifcate genetic) – culturile modifcate genetic (cum este rapita – „canola”) ofera o productie ridicata, iar 80% din aceste plante au o toleranta slaba la erbicide. Studiile arata ca in cultivarea acestora se folosesc cu 15% mai multe erbicide.7,8 Inca nu se cunosc toate efectele acestor organisme asupra sanatatii.

Gluten free – glutenul este un ingredient folosit pe larg in cosmetice. In cazul persoanelor cu celiachie, acesta poate declansa reactii alergice, motiv pentru care este recomandat a se evita acest ingredient in cosmetice.9

Cruelty Free – produsele nu au fost testate pe animale, ci prin metode alternative de laborator si sunt sigure pentru consumatori.10

Fair Trade sunt certificate ca au fost obtinute in conditii ce respecta mediul si pe cei care au lucrat la realizarea lor, prin oferirea unor conditii de munca bune, care nu le-au pus in pericol sanatatea.11

Vegane este o mentiune importanta pentru cei care au adoptat un anumit stil de viata si doresc sa-l respecte.

CUM CITIM ETICHETA UNUI PRODUS NATURAL

Eticheta reprezinta o sursa de informatii valoroase, insa este important sa decodati informatiile trecute pe aceasta. Potrivit legislatiei in vigoare,12,13 pe eticheta trebuie sa regasiti datele de identifcare a producatorului, adresa, tara de origine, daca produsul este fabricat in afara Uniunii Europene. Daca produsul este introdus in piata de un importator, pe eticheta trebuie sa gasiti si date despre acesta.
Verificati daca pe eticheta gasiti informatii despre cantitatea continutului in momentul ambalarii. Exceptie fac esantioanele sau cele cu un continut sub 5 gr/ml.

Perioada de valabilitate este indicata prin sintagma „A se folosi de preferinta inainte de..”, urmata de data sau de indicarea locului de pe ambalaj unde poate fi gasita aceasta informatie. Nu este obligatoriu sa se mentioneze data de folosire pentru produsele care rezista peste 30 de luni. In cazul acestora este mentionata „Perioada dupa deschidere” („Period after opening”, PaO). Aceasta este indicata printr-un simbol reprezentat de o cutie cu capacul deschis, insotit de perioada in luni („M”) specificata printr-un numar localizat in interiorul sau in imediata apropiere a simbolului.
Verificati precautiile speciale: nu se recomanda femeilor insarcinate sau cu X afectiune.

Eticheta trebuie sa contina lotul de fabricatie sau un cod prin care se poate identifica acesta. In cazul in care apare o problema, aceste date sunt utile in identifcarea rapida a produselor, in vederea retragerii din piata.
Daca producatorul este promovat ca find natural, cautati pe eticheta simbolurile certificarilor.

Dupa ce ati identifcat informatiile generale de pe ambalaj, verificati lista ingredientelor. Acestea se impart in ingrediente active – stimuleaza functiile pielii, si ingrediente non-active – sunt folosite pentru stabilizarea si conservarea produsului.
Ingredientele sunt listate in ordinea descrescatoare a concentratiilor, iar daca acestea au o concentratie mai mica de 1%, nu este obligatoriu sa fie scrise.

Toate ingredientele trebuie sa fie listate utilizandu-se International Nomenclature for Cosmetics Ingredients (INCI). In absenta acestei standardizari, se folosesc denumirile agreate de International Nomenclature Committee (INC).
Daca exista extracte din plante, acestea trebuie sa fie trecute cu denumirea latina, iar vitaminele, cu denumirea de laborator.
In ciuda eforturilor de armonizare, exista diferente intre sistemul INCI european si cel din SUA in privinta denumirii colorantilor, a extractelor vegetale sau a asa-numitelor ingrediente „triviale”. Pentru acestea, producatorul trebuie sa specifce denumirea europeana alternativa.
Ex.: water (aqua), santalum album (sandalwood oil) sau Santalum alba (ulei de lemn de santal).
Colorantii se mentioneaza dupa celelalte ingrediente, indiferent de ordine, cu numarul lor din Indexul Culorilor (CI).
Nu sunt considerate ingrediente cosmetice si nu sunt mentionate pe eticheta: impuritatile materiilor prime, bazele pentru ajustarea pH-ului, solventii folositi la extractie, acestia find indepartati ulterior din formula.
Etichetarea se face in limba romana, cu exceptia listei cuprinzand ingredientele, unde se vor folosi denumirile INCI.

Referinte:
1. www.internationallawoffce.com/Newsletters/Product-Regulation-Liability/European-Union/Lovells-LLP/Rulesgoverning-marketing-of-natural-cosmetics
2. jurnalbio.wordpress.com/2012/11/15/ftalatii-diethyl-phthalate-dep-si-dibutylphthalate-dbp-de-ce-trebuie-sa-evitamaceasta-substanta-in-cosmeticele/
3. www.collective-evolution.com/2012/04/10/you-have-the-right-to-know-17-chemicals-toavoid-in-cosmetic-and-personal-care-products/
4. www.huffngtonpost.com/vanessa-cunningham/dangerous-beautyproducts_b_4168587.html
5. www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/red-list/
6. www.natrue.org/fleadmin/natrue/downloads/NATRUE-Label_Requirements_V2-1_03052011_EN.pdf
7. www.greenpeopleus.com/beauty-hub/blog/certifed-organic-non-gmo-skin-care
8. www.cosmeticsinfo.org/genetically-modifed-organisms-gmos
9. health.usnews.com/healthnews/articles/2012/09/11/are-gluten-free-cosmetics-necessary
10. www.crueltyfreeinternational.org/what-we-do
11. fairtradeusa.org/what-is-fair-trade
12. www.fda.gov
13. Ghid privind controlul pe piata al respectarii reglementarilor referitoare la produsele cosmetice

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare