- EP 10: Cum ne afecteaza emotiile sanatatea? - Dr. Carmen Vochescu
- EP 9: Cum putem sustine imunitatea adultilor si copiilor? - Dr. Catalin Cirstoveanu
- EP 8: Preventia, esentiala pentru sanatate - Dr. Radu Tincu
EP 11: Cum ne-a schimbat pandemia stilul de viata? - Dr. Alexandru Dincovici
In cadrul editiei a 11-a Sanatatea in Focus am abordat sanatatea dintr-o perspectiva usor diferita, indirecta. Am discutat mai putin despre sanatatea fizica sau emotionala si ne-am concentrat pe felul in care ne-a schimbat pandemia modul de viata – locul in care traim, alimentatia, relatiile cu familia, colegii si prietenii, atitudinea fata de sanatate, fata de scoala si cum au fost afectati copiii si adolescentii.
Teme discutate- Multi oameni au decis sa se mute la casa intr-o suburbie sau chiar la tara pentru a face fata mai bine unei eventuale viitoare pandemii/izolari. Care este cauza si rationamentul din spatele acestor decizii importante privind spatiul de locuit?
- Cum s-a schimbat atitudinea romanilor fata de sanatate? Cum isi manifesta concret romanii aceasta preocupare mai intensa pentru sanatatea lor si a familiilor (mai cu seama pentru cei mai vulnerabili – parinti, copii)?
- Virusul SARS-CoV-2 a devenit inamicul numarul 1 al sanatatii noastre in 2020, iar persoanele infectate au inceput sa fie stigmatizate, pentru ca nu s-au protejat suficient (in ciuda nenumaratelor masuri recomandate de autoritati). Din perspectiva Dvs. si a datelor pe care le aveti, cum a fost interpretat de romani diagnosticul infectat cu coronavirus?
- Omul este prin definitie o fiinta sociala. Ce modificari ati observat in dinamica relatiilor la romani – atat in relatiile familiale, dar si in relatiile cu prietenii, colegii de serviciu, cu superiorii?
- Cum au fost afectati copiii si adolescentii, din perspectiva Dvs.? Ce impact credeti ca va avea acest an asupra felului in care invata, relationeaza, percep munca, familia, responsabilitatile? Exista si parti bune/benefice in faptul ca au invatat de acasa?
Expert: Alexandru Dincovici - antropolog, lector asociat la Departamentul de Sociologie al Facultaţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative si doctor in sociologie din 2013. Preda cursul de Antropologie a Corpului in cadrul Masterului de la SNSPA