EP 7: Infertilitatea de cuplu - Dr. Ciprian Pop Began

EP 7: Infertilitatea de cuplu - Dr. Ciprian Pop Began

Infertilitatea este considerata boala şi clasata de Organizaţia Mondiala a Sanataţii pe locul 5 in topul dizabilitaţilor la nivel global.

Potrivit unui studiu realizat in 2018 de o companie de cercetare online pentru Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania, 1 cuplu din 5 are probleme de infertilitate, similar cu ce se intampla si in alte tari din Europa. Ingrijorator este faptul ca 45% din cuplurile care nu obtin o sarcina cred ca se intampla din cauza stresului, asta inseamna ca stau acasa si nu fac nimic. Dintre cei care merg la medic, doar 38% merg acolo unde trebuie, respectiv la specialistul in infertilitate”.

In cadrul editiei a 7-a Sanatatea in Focus am discutat despre infertilitate, cum o diagnosticam, care sunt factorii favorizanti, ce putem face pentru a creste sansele de a deveni parinti, metode de tratament disponibile si multe altele.

Teme discutate
  • Cat timp si in ce conditii este normal ca un cuplu sa astepte pana la instalarea naturala a unei sarcini si dupa ce perioada putem pune diagnosticul de infertilitate?
  • Care sunt principalele cauze ale infertilitatii?
  • Cat de mult influenteaza stilul de viata modern infertilitatea – raportat la experienta Dvs.? Care dintre factori are un impact mai puternic? Alimentatia, stresul? De ce?
  • Dupa timpul de asteptare normal, care sunt primii pasi pe care un cuplu infertil trebuie sa ii faca?
  • Care sunt investigatiile medicale care se impun atat pentru femeie, cat si pentru barbat?
  • Care este procentul de reusita pentru inseminare si cat pentru fertilizare in vitro conform statisticilor si experientei dvs.?
  • In cat timp poate fi obtinuta o sarcina dupa procedurile de fertilizare si care sunt costurile?

Expert: Dr. Ciprian Pop Began, medic primar obstetrica-ginecologie, am discutat

 

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare