📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Rolul fitoterapiei stiintifice in bolile oncologice

Rolul fitoterapiei stiintifice in bolile oncologice

Plantele medicinale au fost utilizate de mii de ani ca suport in diferite tipuri de cancer. Acestea au fost, si sunt in continuare, o sursa importanta pentru dezvoltarea de noi agenti anticancerigeni. In prezent, unii compusi derivati din plante medicinale sunt utilizati clinic ca agenti anticancerigeni, cum sunt Taxol si Vincristine.

Toate popoarele si civilizatiile lumii au folosit plantele pen­tru reducerea diferitelor mani­festari ale unor afectiuni, dar fara o confirmare stiintifica.

„Intelepciunea terapeutica” castigata de-a lungul generatii-lor este un ghid util pentru identificarea de noi compusi farmacologici activi din plante.

Valorificand experienta mi­lenara a utilizarii plantelor, fitoterapia a evoluat ca o practica medicala bazata pe stiinta. Fitoterapia stiintifica este, astfel, cea mai eficienta biomedicina pe baza de plante si, de aceea, este aplicata de medicii Centrului de Medici­na Functionala si Integrativa Secom® in elaborarea progra­melor de tratament comple­mentar.

FITOTERAPIA STIINTIFICA, INTEGRATA TRATAMENTELOR ONCO­LOGICE CONVENTIONALE

Bolile oncologice sunt una dintre principalele cauze de deces in lumea moderna. Medicamentele chimio-tera­peutice utilizate au reactii ad­verse severe, cum ar fi anemie, greata, varsaturi, dureri de cap, caderea parului etc. Adesea, efectele secundare sunt atat de puternice, incat pacientul nu poate tolera tratamentul.

Prin urmare, identificarea unor terapii mai sigure si mai eficiente, cu actiune selectiva, directionata numai pe celu­lele maligne, este subiectul fierbinte al cercetarilor in domeniul medicamentelor on­cologice. Integrata tratamen­telor oncologice, fitoterapia stiintifica sustine actiunile terapeutice si ofera sprijin in reducerea reactiilor secundare ale acestora.

De asemenea, ofera posibili­tatea personalizarii terapiilor si mentine o buna calitate a vietii pacientilor.

COMPUSI BIOACTIVI MULTIFUNCTIONALI

Cancerul este o boala comple­xa si dinamica, iar tratamen­tul sau necesita substante cu actiuni multiple, precum: detoxifierea organismului de compusi nocivi (xenobiotice si endotoxine) cu actiune cance­rigena; reducerea stresului oxi­dativ; mentinerea diviziunii celulare normale; inducerea apoptozei celulelor maligne; inhibarea angiogenezei; imbunatatirea raspunsului imunitar antitumoral.

Cercetarile au identificat compusi biologic activi din plante cu mecanisme molecu­lare care sustin aceste actiuni.

Principalii compusi identificati si extrasi din plante pentru proprietatile lor de mentinere a diviziunii celulare normale sunt:

# tiolii: acid alfa lipoic (Alpha Lipoic Sustain®), glutation (Glutathione Reduced) – mentin capacitatea antioxidanta si de detoxifiere hepatica;

# lignanii: schizandrin (Schizandra), polifenolii: acid cafeoilchinic (Articoke), acid clorogenic (Green Coffee Bean), fibrele alimentare solubile: amorphophallus konjac (Glucomannan), algele unicelulare (Chlorella vulga­ris) – ofera suport in reducerea manifestarilor induse de contaminanti, inclusiv me­talele grele, prin sustinerea functiilor de detoxifiere ale ficatului, colonului, rinichilor si reducerea compusilor finali de metabolism acumulati in tesuturile adipoase;

# flavonoidele: quercetina (Quercetin), curcuminoide (Curcumin Phytosome), proci­anidini oligomerici (Pycnoge­nol®), acid elagic (Pomegrana­te) – contribuie la mentinerea diviziunii celulare normale, ofera suport in reducerea for­marii de noi vase de sange in tesuturile care nu au o rata de diviziune normala;

# stilbenele: trans-resvera­trol si trans-pterostilbene (Resveratrol Synergy®, trans- Pterostilbene) – sustin reglarea expresiei factorilor implicati in diviziunea celula­ra normala;

# isotiocianatii: sulfora­fanul (BroccoMax®) – ajuta la mentinerea structurilor celulelor hepatice, a ADN-ului si sustine diviziunea celulara normala;

# indolii (Indole-3 Supreme™) – ajuta la mentinerea diviziu­nii celulare normale in cazul dezechilibrelor hormonale si sustin activarea genelor impli­cate in reglarea ratei acesteia;

# polizaharidele: betaglu­cani 1,3/1,6 (AHCC® plus NAC & Beta Glucan, Super Coriolus) – sustin activarea raspunsului imun si diviziunea celulara normala, ofera suport in redu­cerea formarii de noi vase de sange in tesuturile care nu au o rata de diviziune normala;

# carotenoizii: astaxanthina (Astaxanthin) – ofera suport in reducerea stresului oxidativ produs de radicalii liberi si a proceselor inflamatorii.

Pentru sustinerea actiunii compusilor bioactivi din plante, in fitoterapia stiintifica sunt recomandati si aminoacizi (L-Carnosina, L-Tirozina), pro- si prebiotice (Prebiotics XOS+GOS), enzime (SOD, Nattokinase Serrapepta­se), vitamine si minerale (ex: K, D3, C, calciu, bor, siliciu, seleniu) din surse naturale.

Potentialul terapeutic al plantelor medicinale de­pinde insa de calitatea si cantitatea compusilor bioactivi continuti. Fitote­rapia stiintifica utilizeaza, in general, extracte puri­ficate si standardizate ale constituentilor activi care au o activitate farmacolo­gica tintita. Standardiza­rea asigura identificarea, izolarea si reproductibi­litatea compusilor activi (mentinerea aceleiasi concentratii de compusi activi in fiecare capsula/lot). De asemenea, asigura con­trolul actiunilor, sigurantei si eficientei administrarii produselor fata de folosirea plantei intregi sau doar a unor parti din planta.

NATURAL NU INSEAMNA INTOTDEAUNA SIGUR!

Piata suplimentelor naturale s-a extins foarte repede, dar sintagma „produsele natura­le nu fac rau” nu este intot­deauna adevarata! Sigur ca avem nevoie de suplimente naturale, dar nu le putem lua la intamplare, pe criterii nestiintifice (ex.: „am auzit ca a facut bine”, „am vazut o reclama”, „am citit pe inter­net”). Folosirea unor produse cu concentratii foarte mici de compusi activi care promit miracole si vindecari rapide, fara reactii secundare, sau reducerea tratamentului la un singur obiectiv terapeutic, adeseori nu cel mai impor­tant, sunt cateva greseli pe care le fac adesea persoanele diagnosticate cu afectiuni on­cologice, aflate sub un impact emotional puternic. In orice afectiune, cu atat mai mult in bolile oncologice, folosirea produselor naturale trebuie facuta sub indrumarea unui specialist cu experienta in fitoterapia stiintifica, care sa personalizeze tratamentul. Acesta va indica produsele necesare, care sunt de calitate, in ce asocieri si doze trebuie administrate, durata de utili­zare, interactiunile cu trata­mentele alopate prescrise.

Fitoterapia nu este un panaceu, dar poate fi un ajutor pretios pentru mentinerea sanatatii, cu conditia sa fie privita ca o stiinta, nu ca un miracol!

Suplimentele alimentare sunt comple­mentare tratamentului alopat si nu se substituie acestuia. Se recomanda consultarea medicului inainte de administrare.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare