- Abordarea integrativa a afectiunilor osteoarticulare
- Ingrediente care sustin sanatatea sistemului osteoarticular
- Dezvoltarea sistemului osos al copiilor
Mituri despre sistemul imunitar
Auzim peste tot opinii, pareri si sfaturi legate de sistemul imunitar – la televizor, in metrou sau pe diverse site-uri si bloguri. Ba ca frigul produce infectii respiratorii si femeile sunt mai predispuse la boli autoimune, ba ca prea multa curatenie produce alergii. Fals? Sau adevarat?
Frigul produce racelile. Fals
Temperaturile scazute nu produc infectiile respiratorii. Acestea sunt determinate de contaminarea cu anumiti virusi, bacterii, care trec barierele imunitare, dezvoltandu-se in organism. Sezonul rece prolifereaza infectiile virale din cauza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in spatiile inchise, riscul de contaminare fiind mai ridicat.
Curatenia excesiva poate duce la aparitia alergiilor. Adevarat
Igiena in exces in copilarie influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar si creste riscul de alergii. Daca, in 1980, 10% din populatia vestica suferea de alergii, astazi ponderea a ajuns la 30%. Curatenia excesiva limiteaza contactul sistemului imunitar cu microorganismele benefice si duce la aparitia unor tulburari imunitare, precum alergiile sau bolile autoimune.
Psoriazisul este o boala contagioasa. Fals
Psoriazisul e o boala autoimuna, cronica, manifestandu-se prin leziuni la nivelul pielii si al articulatiilor. Oricine poate dezvolta boala, insa persoanele adulte si cei care au avut cazuri in familie sunt mai predispuse. Psoriazisul nu se transmite prin contactul cu persoana infectata.
Alergiile pot fi fatale. Adevarat
Socul anafilactic este reactia alergica brutala care ne poate pune viata in pericol. Acesta se poate declansa la cateva minute dupa ce ati intrat in contact cu substanta alergena si se manifesta prin prurit la nivelul pielii, dificultati in respiratie, puls neregulat, scadere a tensiunii, ameteala, probleme intestinale, pierderea constientei.
Celulele stem nu provoaca raspunsul imunitar. Fals
In ultimele decenii, se discuta tot mai mult despre celulele stem ca despre o resursa sigura pentru tratamentul diverselor afectiuni grave, cum ar fi cancerul. Totusi, studiile arata ca utilizarea celulelor stem trebuie facuta cu prudenta – acestea pot declansa o reactie de respingere din partea sistemului imunitar. Astfel, suprimarea sistemului imunitar dupa un transplant de celule stem creste probabilitatea proliferarii tumorii si a scaderii sanselor de supravietuire a pacientului.
Bolile autoimune afecteaza mai mult femeile. Adevarat
Statisticile arata ca aproximativ 8% din populatie este afectata de o boala autoimuna, iar 78% dintre cei afectati sunt femei. Cauzele pentru care femeile sunt mai predispuse la aceste boli nu sunt lamurite, insa cercetatorii au observat ca sistemul imunitar feminin este mult mai activ, fapt care provoaca o hiperactivitate a acestuia.
Frigul determina slabirea sistemului imunitar. Fals
In perioada rece se creeaza un context propice dezvoltarii germenilor si bacteriilor, fapt care duce la cresterea episoadelor infectioase. Temperaturile scazute, umezeala si lumina redusa cresc viabilitatea germenilor, iar organismul e mai vulnerabil din cauza faptului ca petrecem mai mult timp in spatii inchise, in care proliferarea agentilor patogeni este mare. Slabirea sistemului imunitar e determinata de oboseala, stres, alimentatia saraca in nutrienti, lipsa somnului si diverse afectiuni, insa nu frigul in sine afecteaza imunitatea.
REFERINTE:
- sciencedaily.com
- niams.nih.gov
- ncbi.nlm.nih.gov
- foodallergy.org
- sciencedirect.com
Articol publicat in Nr. 3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”
Foarte important acest articol si toate celelalte,eu avand amandoi parintii morti de cancer imi este foarte greu si dureros
Ma bucur tare mult ca am mai aflat si lucruri noi pe care nu le stiam despre sistemul imunitar!