Abordarea integrativa a afectiunilor osteoarticulare

Abordarea integrativa a afectiunilor osteoarticulare

Oasele, muschii, tesutul conjunctiv si articulatiile mentin forma organismului si permit sa ne miscam. Oasele sunt, de asemenea, implicate in producerea de celule sangvine la nivelul maduvei osoase (hematopoieza), in metabolismul fosforului si al calciului, in stocarea mineralelor si in reglarea raportului acido-bazic. Fiecare componenta a sistemului osteoarticular are un rol aparte in ansamblul complex al corpului uman, insa si aceasta, la fel ca alte sisteme de organe, poate suferi din cauza diverselor afectiuni.

A. AFECTIUNI ALE ARTICULATIILOR
Exista mai mult de 100 de boli reumatice, artrita fiind termenul utilizat pentru a le descrie pe toate.
In conceptul de artrita este cuprinsa doar o mica parte a afectiunilor reumatice. Cele mai frecvente sunt:

Artrita, care este inflamarea articulatiilor manifestata prin umflare, roseata, caldura si durere la nivelul acestora.

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna, deoarece sistemul imunitar al organismului produce anticorpi ce ataca propriile articulatii. Articulatiile periferice sunt afectate in mod simetric, rezultatul fiind distrugerea progresiva a structurilor articulare.

Spondilita anchilozanta (boala Bechterew) este o afectiune inflamatorie grava a articulatiilor vertebrale si sacro-iliace, dar si a ochilor si a organelor interne (inima, plamani, intestine). Are o evolutie indelungata, ducand la anchiloza. Blocarea articulatiilor prin lipirea vertebrelor duce la asanumita „coloana de bambus”, iar bolnavul are „pozitia schiorului”. Infectiile (Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica) si factorii ereditari (gena HLAB27, implicata in imunitate) se numara printre cauzele acestei boli.

Lupus eritematos sistemic (LES) este o boala autoimuna care duce la inflamatia si deteriorarea articulatiilor, pielii, rinichilor, inimii, plamanilor, vaselor de sange si creierului.

Artroza este o afectiune cronica degenerativa care distruge cartilajul articulatiei. Se manifesta la nivelul articulatiei genunchiului (gonartroza), a soldului (coxartroza), a articulatiilor vertebrelor, in special in zona cervicala si in cea lombara (spondiloza). Manifestarile artrozelor sunt dureri, cracmente (scrasnete) la miscare, deformatii articulare, reducerea capacitatii de miscare.

Hernia de disc este o afectiune care se manifesta prin distrugerea discurilor intervertebrale (o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa). Durerea poate avea mai multe grade si poate fi insotita de amorteala, in functie de gradul de afectare a nervului din zona herniata.

Guta este inflamatia articulatiilor cauzata de depunerea cristalelor de acid uric in articulatii.

Bursita este inflamatia bursei („saculeti” umpluti cu lichid care se gasesc in organism, oriunde pielea, muschii sau tendoanele trebuie sa alunece peste oase) cauzata de artrita, de leziuni sau de infectii. Afectiunea se manifesta prin durere si poate limita miscarea articulatiilor din apropiere.

Tendinita este inflamatia tendoanelor (fibrele care leaga muschii de oasele articulatiilor). In cazul afectarii grave a articulatiilor, se recomanda tratamentul chirurgical. Acesta inlocuieste articulatia cu o proteza partiala sau totala. In cazurile mai putin avansate, tratamentele alopate ale bolilor reumatice urmaresc reducerea inflamatiilor si a durerilor.

Asocierea produselor naturale de calitate superioara din portofoliul Secom® cu alte metode de tratament (chirurgie, gimnastica medicala, kinetoterapie etc.) pot imbunatati considerabil statusul pacientului cu tulburari articulare.


B. AFECTIUNI ALE OASELOR
Oasele sunt tesuturi care se construiesc si se distrug continuu. Insa, atunci cand se produce un dezechilibru intre formarea si pierderea masei minerale osoase, poate aparea demineralizarea.

Consecintele demineralizarii sunt osteoporoza si fragilitatea osoasa, ambele avand un risc mare de fracturi. Cauzele demineralizarii pot fi date de un aport insuficient de calciu, hipertiroidism sau de imobilizarile prelungite.

1. OSTEOPOROZA este reducerea densitatii mineralelor la nivelul oaselor cauzata de dezechilibrul dintre formarea si pierderea de os mineral (demineralizare osoasa).
Osteoporoza creste riscul de fracture de sold, de coloana vertebrala si de articulatie radiocarpiana (incheietura mainii). Procesele biologice care produc osteoporoza nu sunt pe deplin intelese. Factorii favorizanti ai osteoporozei pot fi menopauza precoce, amenoreea, hipertiroidia, indepartarea ovarelor sau a testiculelor, terapiile hormonale pentru cancer, istoricul familial de fracturi de sold, expunerea redusa la soare, tratamentul cu cortizon, boli cronice ale rinichilor, imobilizarea indelungata, fumatul, consumul de alcool, malnutritie, malabsorbtie, unele medicamente, cum ar fi antidepresivele.

PRODUSE NATURALE RECOMANDATE
Pentru elaborarea protocoalelor de tratament complementar, in Centrul de Medicina Integrativa Secom® se analizeaza cazul particular al fiecarui pacient. Produsele natural recomandate au ca efect reducerea pierderii si cresterea ratei de refacere a masei osoase (echilibrarea celulelor osteoblaste/osteoclaste).
Recomandam nu doar o simpla combinatie de calciu si vitamina D, ci si asocieri complexe de produse care stimuleaza formarea sanatoasa a osteocalcinei (proteina osoasa), furnizeaza cantitati adecvate de minerale (bor, siliciu, mangan, zinc, cupru, magneziu) si care reduc factorii implicati in aparitia si evolutia tulburarilor osoase.

Calcium Complex Bone Formula este un produs complex care include minerale si vitamine, in concentratii optime, cu absorbtie eficienta pentru mentinerea densitatii osoase si o buna functionare a sistemelor osteoarticular, muscular, cardiovascular, endocrin si nervos.

Lactoferrin 250mg este un produs cu o concentratie de 250 mg lactoferina/ capsula care ii ofera eficienta in refacerea si stabilizarea masei osoase.

Vitamin K-2 regleaza mai multe procese biochimice implicate in mineralizarea oaselor si sanatatea vasculara.




2. CANCERUL OSOS este o forma rara de cancer care poate afecta orice os din organism. Cele mai frecvente tipuri de cancer osos sunt: osteosarcomul, condrosarcomul, sarcomul Ewing si boala Paget a oaselor.
Cancerul osos poate fi cancer primar si/sau secundar. Cancerul primar se dezvolta plecand de la tesutul osos, cartilaginos sau fibros.
Cancerul secundar al oaselor poate fi metastaza cancerului mamar, pulmonar sau de prostata.
Cancerul osos se manifesta prin durere nocturna, fracturi, leziuni nervoase care pot duce la paralizie si pierderea functiei membrelor afectate, inflamarea sau sensibilitatea crescuta a articulatiilor afectate sau localizate in apropierea tumorilor.
Cauzele bolii nu sunt cunoscute, insa printre factorii de risc ai cancerului osos sunt varsta (copiii si adultii tineri sunt mai predispusi, precum si cei cu boala Paget) si ereditatea (de exemplu, copiii care mostenesc retinoblastomul (cancer la ochi) sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta osteosarcom, sindromul Li-Fraumeni cu risc mare pentru diferite cancere, inclusive osteosarcom, cancer mamar, cancer cerebral, exostoza multipla cu risc crescut pentru condrosarcom).

Osteosarcomul este cel mai intalnit tip de cancer osos; se manifesta la nivelul oaselor lungi si poate metastaza la plamani.

Condrosarcomul se dezvolta in cartilaje si poate metastaza in plaman, alte oase si in ganglionii limfatici.

Sarcomul Ewing este o forma de cancer osos care se dezvolta din maduva osoasa.

Boala Paget a oaselor este o stare precanceroasa care se manifesta prin dezvoltarea anormala a celulelor osoase nou formate.

MIELOMUL MULTIPLU, O FORMA RARA DE CANCER

Mielomul multiplu se dezvolta in maduva osoasa si poate afecta si oasele. In mielomul multiplu, unele celule albe (produse de maduva osoasa), cu rol in apararea imunitara prin producerea de anticorpi, devin anormale si se pot raspandi si in oase.
Boala se manifesta prin slabirea sistemului imunitar cu infectii frecvente, reducerea producerii de celule rosii, oboseala, anemie, leucopenie, trombocitopenie, dureri osoase, fracturi, compresia maduvei cu parestezii, hipercalcemie, hipervascozitate, afectarea functiei renale, echimoze, sangerari nazale, ameteli, dureri de cap, afectarea vederii. Factorii favorizanti ai bolii pot fi: expunerea la radiatii, la produse petroliere, benzen, erbicide, insecticide, factorii genetici, varsta inaintata, paraziti (virusuri, bacterii, fungi).
Tumorile osoase se trateaza prin chimioterapie, radioterapie, medicatie pentru reducerea durerii si protectie a structurilor osoase, transplant de maduva, tratamentul cancerului primar.
Alegerea tratamentelor oncologice si naturale depinde de tipul, marimea, localizarea si stadiul bolii, varsta si starea generala de sanatate pacientului.


Cancerul, ca si alte afectiuni, este o boala individuala.
Oncologia integrativa analizeaza holistic starea bolnavului de cancer si asociaza rational si eficient tratamentele conventionale cu terapiile complementare, crescand astfel sansele de a controla boala, de a prelungi timpul de supravietuire si calitatea vietii bolnavului.


C. ABORDAREA INTEGRATIVA A PATOLOGIEI ONCOLOGICE OSOASE

La nivel mondial, aproximativ 80% din bolnavii cu cancer folosesc si produse naturale pentru imbunatatirea capacitatii natural de vindecare a corpului.

Conform Institutului National de Cancer din SUA, incepand cu anul 2006, exista o „explozie” in cercetarea terapiilor complementare si sunt dovezi incontestabile privind efectele pozitive ale unor compusi naturali care pot fi administrati ca suplimente.

Din categoria acestor suplimente, mentionam Tien Hsien Liquid, trans-Pterostilbene, Broccomax®, Colostrum Prime Life®, Curcumin 95,care participa la mentinerea diviziunii celulare normale prin multiple efecte, cum ar fi imbunatatirea functiilor mitocondriale, reducerea actiunii enzimei histon deacetilaza 11 (HDAC11) implicata in diviziunea celulara anormala, activarea factorului nuclear-like 2/Nrf2, echilibrarea raportului dintre osteoblaste (celule formatoare de tesut osos) si osteoclaste (celule care degradeaza osul), reducerea producerii interleukinei-1, a hiperproliferarii sinoviocitelor A si a factorului de necroza tumorala alfa – TNFα, implicate in tulburari inflamatorii si autoimune. Un tratament natural complementar, ales pe criterii stiintifice, poate avea si efecte de ameliorare a reactiilor secundare ale chimio si/sau radioterapiei.

Cancerul, ca si alte afectiuni, este o boala individuala.

AFECTIUNI OSTEOARTICULARE EVIDENTIATE PRIN EIS

In studiul de caz va prezentam detalii despre felul in care un pacient cu hernie de disc cervicala, osteoporoza, afectari articulare etc. raspunde la un program de tratament cu produse naturale din portofoliul Secom®, asa cum este evidentiat prin electroscanare interstitiala.
Oncologia integrativa analizeaza holistic starea bolnavului „afectat“ de cancer si asociaza rational si eficient tratamentele conventionale cu terapiile complementare, crescand astfel sansele de a controla boala, de a prelungi timpul de supravietuire si calitatea vietii bolnavului.

In Centrul de Medicina Integrativa Secom® evaluarea holistica a pacientului se face pe baza documentelor medicale, a informatiilor furnizate in discutiile purtate cu acesta, care se refera la probleme emotionale, mentale, genetice, de mediu, sociale, la alte afectiuni cunoscute, simptome, tratamente in desfasurare, antecedente heredo-colaterale, atitudinea fata de boala, regimul alimentar etc.

Sanatatea oaselor si a articulatiilor depinde de starea de sanatate a intregului organism. Pentru evaluarea starii globale de sanatate a pacientului, necesara elaborarii unui program de tratament complementar eficient, folosim si testarea prin EIS (electroscanare interstitiala). Testarea prin EIS ofera informatii privind starea functionala a diferitelor organe si riscurile de aparitie a unor afectiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genitourinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sangvine sau imagistice. Testarea permite si urmarirea evolutiei starii de sanatate si a rezultatelor obtinute prin administrarea tratamentului complementar adecvat.

Abordarea holistica si integrativa a pacientului, precum si calitatea exceptionala a produselor Secom® sunt factori esentiali pentru obtinerea unor rezultate favorabile, stabile pe termen lung inclusiv in cazul pacientilor cu afectiuni osteoarticulare.

Studiu de caz

Tratament integrativ pentru boli osteoarticulare
SITUATIE:
Pacienta B. M., in varsta de 42 de ani, s-a prezentat la Centrul de Medicina Integrativa Secom® acuzand dureri mari la nivel articular, insomnie, dureri musculare. Din documentele medicale prezentate de pacienta rezulta ca aceasta sufera de hernie de disc cervicala, osteoporoza, afectari articulare, dar si de alte patologii (anemie, dislipidemie, colita, tulburari anxioase, cefalee, acufene).

ISTORIC:
Evaluarea prin electroscanare interstitiala a confirmat diagnosticele stabilite prin analize medicale si a relevat, suplimentar, dezechilibre care pot influenta negativ structura osteoarticulara (exemplu: dezechilibre hormonale, metabolice, tulburari de absorbtie intestinala, stres oxidativ).
REZOLVARE:

Ca urmare a evaluarii dosarului medical si a rezultatelor electroscanarii interstitiale, respectand principiile medicinei holistice si integrative, pacientei i s-a recomandat un program de tratament cu produse naturale din portofoliul Secom®. Tratamentul natural a urmarit reducerea factorilor favorizanti ai bolii, refacerea structurii osteoarticulare si imbunatatirea starii generale de sanatate a pacientei.

Articol publicat in Nr. 4 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare