DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Depresia, tristetea care nu trece de la sine

Depresia, tristetea care nu trece de la sine

Text: Ana-Maria Nita

Depresia reprezinta o stare de boala cat se poate de reala, care poate avea consecinte dezastruoase daca nu este luata in serios si tratata adecvat, cu sprijinul unui specialist. Tulburarea afectiva depresiva influenteaza negativ modul de a simti, de a gandi si de a actiona, fiind una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. Si, ce este mai trist, aceasta afecteaza tot mai multe persoane din intreaga lume, de toate varstele si din toate categoriile sociale.

Depresia este o tulburare bio chimica care se manifesta prin schim­barea modului de a gandi (stima de sine scazuta, negativism, pierderea propriului sens, sentimente de vinovatie si deznadejde), stari de tristete, dezinteres si de pierdere a sperantei.
Tulburarea afecteaza negativ capacitatea persoanei de a-si indeplini activitatile obisnuite acasa, in mediul familial si la serviciu.
Spre deosebire de situatiile de viata in care este normal sa simtim tristete (decesul cuiva drag, o deceptie amoroasa, un esec major), in depresie, tristetea resimtita este continua si nu-i lasa persoanei afectate nicio „oaza de lumina”.
De exemplu, daca in cazul mortii cuiva drag, valurile de durere si de jale resimtite alterneaza cu amintiri placute despre persoana decedata, in timp, cu ganduri pozitive, consolatoare, in cazul depresiei, tristetea resimtita se asociaza doar cu ganduri negative, descurajante si devalorizante privind propria persoana.

In literatura de specialitate, tulburarile afective depresive sunt grupate, in functie de caracteristicile lor, in mai multe categorii: tulburare depresiva majora, tulburare depresiva persistenta, depresie melancolica, depresie psihotica, depresie postpartum, tulburare afectiva sezoniera, tulburare maniaco-depresiva (tulburare bipolara) si altele.

TULBURAREA DEPRESIVA MAJORA (numita si depresie unipolara sau simpla) este caracterizata prin pierderea interesului si placerii pentru activitati considerate pana de curand interesante si placute, timp de minimum doua saptamani, zi de zi. Daca, in timp, apar cel putin doua asemenea episoade, atunci este vorba despre o tulburare depresiva majora recurenta. Statisticile arata ca, in majoritatea cazurilor, un episod de depresie majora este urmat de altele. Mai exact, dupa un prim episod, riscul de recurenta este de 70%, iar dupa doua episoade, creste la 85%.

TULBURAREA DEPRESIVA PERSISTENTA (cunoscuta si sub numele de distimie sau depresie cronica) se manifesta discontinuu si cu simptome mai putin pronuntate decat cele prezente in cazul unui episode de depresie majora, pe perioade lungi, de peste doi ani.

DEPRESIA MELANCOLICA este forma severa a tulbura­rii depresive majore, in care bolnavul se confrunta cu toate simptomele fizice specifce intr-o forma accentuata si cu pierderea totala a interesului si a placerii pentru hobby-urile si tabieturile sale de altadata.

DEPRESIA PSIHOTICA este caracterizata de asocierea manifestarilor specific depresiei cu elemente de halucinatie (de exemplu, persoana aude voci) sau cu idei bizare, delirante.

DEPRESIA POSTPARTUM apare in primele patru saptamani dupa nastere, in majoritatea cazurilor la femei care au nascut prima data. Se manifesta printr-o labilitate afectiva a proaspetei mame, caracterizata fie prin preocupare excesiva pentru binele copilului, fie prin respingerea acestuia si prin frica de a ramane singura cu el.
In rare cazuri, labilitatea afectiva a mamei este asociata cu elemente psihotice, motiv pentru care poate fi considerata un pericol pentru bebelus.
Nu reprezinta depresie postpartum starea de tristete pe care o resimt proaspetele mame in primele zece zile dupa nastere – cunoscuta ca „baby blues” – si care trece de la sine, avand un fond hormonal.

TULBURAREA AFECTIVA SEZONIERA apare odata cu trecerea la sezonul rece, cel mai probabil din cauza portiilor tot mai mici de lumina solara. Persoanele afectate de acest tip de tulburare afectiva resimt o scadere a energiei, somnolenta pronuntata, o crestere a poftei de mancare (cu apetit deosebit pentru carbohidrati) si, implicit, iau in greutate.
Diagnosticul de tulburare afectiva sezoniera se pune daca o persoana se confrunta cu aceste simptome mai multi ani la rand, de la inceputul pana la finalul iernii.

TULBURAREA MANIACODEPRESIVA (tulburare bipolara) este o forma mai rar intalnita a depresiei, exprimata prin schimbari ciclice de dispozitie. Persoanele afectate experimenteaza, alternativ, perioade cu manifestari maniacale cu perioade cu manifestari depresive, cu pauze de aparenta normalitate.

DIAGNOSTICUL

Anamneza – care cuprinde intrebari despre istoricul medical familial, despre mediul si stilul de viata al persoanei, despre simptomele si starile relevante resimtite in prezent si in trecut – poate fi necesar sa fie completata cu o examinare fizica si o serie de analize de sange, pentru a exclude alte cause medicale. Unele boli tiroidiene, tumori de la nivelul creierului sau carente de vitamine pot da simptome asemanatoare celor asociate tulburarilor depresive.
Pentru stabilirea diagnosticului (depresie usoara, moderata sau severa), se tine cont de numarul de simptome manifestate si de gradul de functionalitate a persoanei.

TRATAMENTUL

Mai intai de toate, este foarte important ca apropiatii celor afectati sa inteleaga ca indispozitia si tristetea, aparenta delasare si neglijenta manifestate in cadrul episoadelor depresive nu sunt stari pe care persoanele in cauza sa le depaseasca pur si simplu daca isi propun, fara a primi ajutor specializat. Ba chiar au mare nevoie si de sustinerea lor.
Cu cat se incepe mai curand tratamentul – care include psihoterapie si/sau medicamente antidepresive – cu atat mai mari sunt sansele de revenire la starea de bine. Din fericire, depresia este una dintre bolile psihice cu rata cea mai mare de succes a tratamentului.
Mai exact, intre 80–90% din depresivi isi revin in urma tratamentului si aproape toti cei care se trateaza declara o atenuare a simptomelor cu care se confrunta.

Referinte:
1. www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
2. www.mentalhealthamerica.net/conditions/infographic-lifedepression
3. www.mentalhealthamerica.net/conditions/depression
4. www.who.int/mediacentre/factsheets/fs396/en/
5. www.psihiatrice.ro/tulburareadepresiva-majora.php
6. www.beyondblue.org.au/the-facts/depression/types-of-depression

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare