Transport gratuit la orice comanda in perioada 12-13 Octombrie

Colina

DATE GENERALE

Colina este un nutrient esential similar vitaminelor din complexul B si este folosita de organismul uman pentru a produce acetilcolina, un neurotransmitator ce se gaseste in creier, si pentru a mentine sanatoasa functia neuronala. Colina este necesara si pentru a mentine functionarea normala a vezicii biliare, reducand formarea calculilor biliari, a ficatului si functia de formare a lecitinei. Ca si inozitolul, contribuie la reducerea acumularii in exces a grasimilor la nivel hepatic. Este vitala pentru digestia corespunzatoare a alimentelor grase si este utila organismului pentru stocarea mineralelor si vitaminelor, in special pentru calciu si vitamina A.

Colina, un compus organic solubil in apa, este un nutrient descoperit relativ recent, fiind recunoscut ca un compus esential pentru organism in 1998. Desi organismul o poate sintetiza singur, prin intermediul ficatului, pentru a evita deficitul de colina este necesar consumul de alimente care o contin.

Deficitul de colina poate determina: ciroza hepatica, hemoragie la nivelul rinichilor, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, eczeme, slabiciune musculara, pierderi de memorie, ulcer gastric hemoragic, palpitatii, dureri de cap, vertij, diverse simptome cardiace, crestere cu retard, miastenia gravis si alte afectiuni neurologice. Desi exista suplimente cu colina care pot fi administrate in cursul sarcinii sau alaptarii, se recomanda administrarea lor doar dupa o prealabila discutie cu medicul.

ALIMENTE CARE CONTIN COLINA

Exista multe alimente care contin colina. Printre alimente bogate in colina se numara cele de origine animala, precum carnea, pestele, produsele lactate si ouale. De asemenea, surse de colina sunt drojdie de bere, germenii proaspeti, arahidele, untul de arahide, vegetalele cu frunze verzi, diverse seminte, taratele de orez, boabele de soia, lecitina, mazarea.

DIRECTII DE RECOMANDARE

Sustine sanatatea nervilor si, in special, a celor implicati in transmisia neuronala ce afecteaza memoria, sanatatea ficatului si a rinichilor.

  • Contribuie la reducerea incidentei bolii Alzheimer si Parkinson.
  • Sustine preventia aterosclerozei si a afectiunilor cardiace.
  • Contribuie la reglarea presiunii arteriale.
  • Contribuie la mentinerea nivelurilor optime de colesterol.
  • Contribuie la ameliorarea hepatitelor.
  • Are functie de detoxificare: ajuta ficatul sa elimine substantele toxice din sange.

PREPARATE FARMACEUTICE

Colina se gaseste in compozitia unor suplimente alimentare, administrate pe cale orala, sub forma de capsule sau comprimate. In 2012, Comisia Europeana si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara au estimat, dupa analiza mai multor date stiintifice, ca suplimentele cu colina pot contribui la metabolismul normal al homocisteinei si lipidelor si la buna functionare a ficatului, daca aceste produse contin minimum 82,5 mg din acest compus la 100 de g.

INTERACTIUNI SI REACTII ADVERSE

Excesul de zahar, alcool si cafea inhiba absorbtia colinei.

Acidul linoleic, acidul folic, inozitolul, vitaminele A, B12 si celelalte din complexul B favorizeaza absorbtia colinei in organism.

Administrata oral, in doza de 220-500mg, colina este bine tolerata, insa, folosita in exces, poate da reactii adverse, precum: diaree, voma, tulburari gastrointestinale, miros de peste pentru organism (mai ales la persoanele care sufera de tulburari ale ficatului sau de trimetilaminurie, o afectiune genetica). 

Administrarea de suplimente cu colina nu este recomandata persoanelor suferind de depresie sau boala Parkinson, pentru ca poate exacerba simptomele acestor afectiuni.

 

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing

Natural Vitamin Handbook; Nature Plus – The energy suppliments

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-436/choline

Produse ce contin Colina

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    115,00 lei
  • Pret obisnuit
    113,00 lei
  • 45 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    82,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    86,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    166,00 lei