Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Vitamina A utila in diabetul zaharat

Vitamina A utila in diabetul zaharat

Vitamina A imbunatateste functia celulelor responsabile de productia de insulina (celule beta pancreatice), ingredientul fiind important pentru persoanele care sufera de diabet, arata datele unui studiu recent. Cercetatorii au observat ca in prezenta vitaminei A, receptorii aflati la suprafata celulelor beta pancreatice au o reactie mult mai rapida.

Albert Salehi, cercetator in cadrul Lund University Diabetes Centre in Sweden, impreuna cu o echipa de la University of Gothenburg, King's College (London) si Oxford Centre for Diabetes a studiat 220 de receptori diferiti aflati pe suprafata celulelor beta pancreatice, observand sensibilitatea acestora pentru vitamina A. Dupa blocarea partiala a receptorilor pentru vitamina A si cresterea aportului de zahar s-a observat scaderea cu 30% a capacitatii celulelor de a secreta insulina, iar in absenta totala a vitaminei A se poate observa moartea celulara.

Pentru a intelege rolul vitaminei A in diabetul zaharat, cercetatorii au analizat celulele insulinice de la soareci, donatori sanatosi si donatori cu diabet de tip 2. Oamenii de stiinta au observat ca celulele insulinice de la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au fost mai putin capabile de a secreta insulina, fata de celulele pacientilor non-diabetici. Studiul a aratat si o scadere a rezistentei la inflamatia celulelor in absenta vitaminei A. Celulele recoltate de la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au fost mai putin capabile sa elibereze insulina in comparatie cu celulele de la pacientii non-diabetici.

Vitamina A este importanta atat in dezvoltarea incipienta a celulelor beta pancreatice, cat si pe parcursul vietii acestora, mai ales in cazul unor afectiuni precum pancreatica cronica, o conditie inflamatorie a diabetului.

Vitamina A este asociata cu sanatatea ochilor, a pielii si a mucoaselor. Aceasta sustine procesul de crestere si dezvoltarea normala a celulelor, sistemul imunitar si metabolizarea osoasa.

Sursa: http://www.news-medical.net

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare