-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Cand folosim vitamina K?

Cand folosim vitamina K?

Lasata intr-un con de umbra, Vitamina K joaca un rol important in buna functionare a organismului, fiind la fel de importanta ca vitaminele A, D sau E.

Cunoscuta in principal datorita proprietatilor ei de coagulare a sangelui, fapt care i-a dat si numele de „vitamina antihemoragica”, aceasta are un rol distinct si in sanatatea sistemului osos sau cardiovascular, astazi fiind inca investigate beneficiile acesteia.

Vitamina K a fost descoperita accidental in anul 1929 de catre cercetatorul danez Henrik Dam, in timp ce incerca sa studieze rolul colesterolului in organism. Abia in anul 1943 Dam, impreuna cu Edward Adelbert Doisy, identifica formula chimica si natura acestei vitamine, descoperire pentru care cei doi oameni de stiinta au primit Premiul Nobel.

Formele vitaminei K si rolul lor in organism

Desi este denumita generic Vitamina K, exista trei forme ale acestei vitamine: K1 (filochinona, obtinuta din alimentatie), K2 (menachinona,  produsa de bacteriile din colon si care poate fi gasita si in anumite alimente) si K3 (menadiona, o forma sintetica). Toate cele 3 forme ale sale contribuie la metabolismul calciului in organism, activand proteinele care au rolul de transporta acesti ioni in diverse zone ale corpului.

Vitamina K1 faciliteaza transportul calciului in sange, contribuind la coagularea sanatoasa a sangelui.

O actiune similara are si vitamina K3, aceasta fiind o forma de sinteza a vitaminei K1. Vitamina K3 este administrata nou-nascutilor in primele zile de viata, o categorie deosebit de expusa la deficitul de vitamina K. Laptele matern este sarac in aceasta vitamina, iar pentru a evita sangerarile intracraniene se recomanda administrarea unei doze imediat dupa nastere.

Vitamina K2 trezeste din ce in ce mai mult interes in lumea stiintifica datorita functiei pe care o are in transportul calciului in sistemul osos, alaturi de vitamina D3.

Importanta vitaminei K in absorbtia calciului

Calciul este unul dintre mineralele estentiale organismului uman si este cunoscut mai ales datorita rolului pe care il are in formarea oaselor si dintilor.

Cu toate acestea, calciul este fundamental si in alte procese ale organismului, precum transmiterea semnalului nervos, contractia normala a muschilor, dilatarea si constrictia normala a vaselor de sange si sinteza anumitor clase de hormoni.

In absenta vitaminelor K si D, calciul nu este folosit in mod eficient de organism, situatie in care acesta poate fi transformat in calculi renali si poate fi asociat anumitor afectiuni cardiovasculare (depuneri in interiorul vaselor de sange).

Vitamina K2, de interes in problemele sistemului osos

Spre deosebire de vitamina K1, cu rol in coagularea sanatoasa a sangelui, vitamina K2 asigura transportul si fixarea sanatoasa a calciului in oase, prevenind stationarea acestuia la nivelul vaselor de sange, unde ar putea favoriza instalarea diverselor afectiuni.

Vitamina K2 este deosebit de utila copiilor, ajutand la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si a dintilor. In cazul femeilor aflate la menopauza, suplimentarea cu vitamina K2 a evidentiat o pierdere mai redusa a masei osoase si un risc mai redus de fracturi.

Vitamina K2 actioneaza impreuna cu vitamina D3 pentru mentinerea sanatatii oaselor, motiv pentru care trebuie ca ea sa se regaseasca in dieta, in special atunci cand inaintam in varsta.

Rolul vitaminei K2 in patologia oncologica

Un rol neasteptat al vitaminei K2 a fost observat in cazul pacientilor diagnosticati cu carcinom hepatic, scrie Authority Nutrition. In cazul acestora, administratea suplimentara de K2 la terminarea tratamentului alopat a redus numarul celor care au suferit o recidiva dupa 3 ani, conform unui studiu.

De asemenea, in urma unui studiu observational realizat pe 11,000 de pacienti s-a descoperit ca un aport ridicat de vitamina K contribuie la reducerea riscului de cancer avansat de prostata cu 63%.

In cazul cancerului de plamani, vitamina K2 determina apoptoza (moartea celulara programata), prin activarea unei proteine care actioneaza la nivelul celulelor canceroase si determina autodistrugerea, scrie Life Extension. In cazul cancerului de canal biliar si leucemie, celulele canceroase se consuma pe ele insele prin eliberarea enzimelor proprii in celule.

De unde extragem vitamina K

Vitamina K1 se regaseste in alimente vegetale precum verdeturi, alge, fasole, broccoli sau varza. Vitamina K2 poate fi sintetizata de microflora digestiva sau poate fi extrasa din alimente de origine animala, precum carne, lactate fementate (branzeturi, iaurt, lapte), ficat, uleiuri de peste si oua.

Daca vrei sa stii ce fructe contin multa vitamina K, ai de ales intre afine, mure, rodii, prune uscate, smochine uscate si struguri.

Una dintre cele mai folosite surse de K2 din zilele noastre este natto, un tip de soia fermentata cu ajutorul bacteriilor Lactobacillus. Forma vitaminei K2 MK-7 este cea mai apropiata cu cea produsa de microbiomul uman. Alte forme sub care putem gasi K2 sunt MK-4 si MK-13.

Anumite clase de antibiotic precum si consumul de lactate degresate (iaurt, chefir, branza) pot influenta in mod negativ concentratia de K2 din corp.

CAND SE IA VITAMINA K: SIMPTOMELE LIPSEI DE VITAMINA K?

Carentele de vitamina K sunt rare, insa acestea pot sa apara la categoriile din grupa de risc: nou-nascutii, copiii in plina dezvoltare, femeile la menopauza sau persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului osos.

Deficitul de vitamina K1 poate declansa un sindrom hemoragic, tulburare care se manifesta prin diverse sangerari ale gingiilor, stomacului, sangerari nazale, prezenta sangelui in urina, datorate coagularii deficitare a sangelui, sau prin diverse forme de anemie.

Daca te intrebi cand se ia vitamina K, trebuie sa stii ca deficitul poate fi depistat fie prin analize indirecte, prin timpul de protrombina (cea mai utilizata forma de analiza in depistarea deficitului de vitamina K) sau in mod direct prin masurarea factorilor de coagulare dependenti de vitamina K.

EXCESUL DE VITAMINA K

Cazurile de exces de vitamina K sunt relativ rare si lipsite de pericol deoarece acest compus nu este stocat în organism decat la un nivel scazut.

VITAMINA K: PRECAUTII SI INTERACTIUNI

In general, se recomanda ca persoanele care iau medicamentul coagulant warfarină sa evite modificarile drastice ale aportului de vitamina K, pentru a asigura stabilitatea efectului tratamentului. Vitamina K poate reduce efectul medicamentelor pentru subțierea sângelui, dar si al suplimentelor din plante cu efect anticoagulant, de exemplu, usturoiul, ginkgo biloba ori trifoi roșu. 

Dozele mari de vitamina E ar putea contracara efectul vitaminei K. De asemenea, tratamentele cu antibiotice, unele medicamente pentru scaderea colesterolului sau folosite in tratamentul obezitatii si anumite anticonvulsivante pot afecta absorbția de vitamina K.

Contraindicatiile administrării de suplimente cu acest compus vizează hipersensibilitate la vitamina K.

Pe de alta parte, persoanele care sunt dependente de alcool nu vor avea o absorbtie optima a vitaminei K. 

Vitamina K isi revendica pozitia de vitamina esentiala, trezind din ce in ce mai mult interes in lumea medicala, mai ales datorita rezultatelor remarcabile obtinute de vitamina K2 in preventia afectiunilor de la nivelul sistemului osos, impreuna cu vitamina D3.

Referinte:

  1. Vitamin K, WEB.MD
  2. Vitamin K, Examine.com
  3. Vitamin K2: Everything You Need to Know
  4. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis
  5. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study
  6. Vitamin K
  7. Vitamin K Biochemistry
  8. Vitamin K stops cancer tumor growth
  9. The Remarkable Anticancer Properties of Vitamin K

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    99,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare